Am ales Budapesta ca destinație pentru cafeaua din acest weekend nu doar prin prisma distanței scurte – la mai puțin de o oră de zburat din București suntem deja în capitala vecină, iar pentru cei care locuiesc în vestul țării este chiar mai ușor, putându-se deplasa cu mașina personală –, ci și pentru că este unul dintre orașele mele preferate din întreaga lume vizitată.

Vestea bună este că orașul oferă infinite posibilități, pentru toate gusturile, din bucătăria tradițională sau internațională, vegane sau vegetariene, sub forma teraselor sau a puburilor care se animă odată cu lăsarea serii.

Vestea și mai bună este că, pe lângă oferta tentată de distracție și de relaxare, Budapesta este o bijuterie în ceea ce privește clădirile sale, așa că o terasă, spre exemplu, din vecinătatea Podului cu Lanțuri, ne va oferi prilejul de a admira tot ceea ce Dunărea reunește pe malurile sale: Parlamentul Ungariei, Bastionul Pescarilor, Castelul Buda și, nu în ultimul rând, podurile care traversează fluviul și care i-au oferit notorietate orașului.

Așa cum spuneam, odată cu lăsarea serii, totul pare că se transformă. Luminile îmbracă toate clădirile, petrecerile sunt în toi, iar oamenii par mai prietenoși decât oricând. Budapesta mi s-a părut un oraș sigur la orice oră din zi sau din noapte, motiv pentru care niciodată nu am folosit vreun mijloc de transport în afara propriilor picioare.

Revenind la subiectul articolului, și anume cafeaua, vreau să vă spun că acesteia trebuie musai să îi alăturăm un desert tradițional, cum ar fi un kurtos cu înghețată sau o prăjitură doboș. Tradițional unguresc, desigur, căci, așa cum spuneam anterior, și-au făcut loc aici restaurante cu specific internațional și nu ascund faptul că am și un preferat, o mică pizzerie a unor italieni cu preparate ca la mama (lor) acasă.

Fie că alegem una dintre străduțele cochete ale orașului, ori o zonă foarte animată, cum ar fi, spre exemplu, strada care leagă Catedrala Sfântul Ștefan de malul Dunării, sau poate că optăm pentru un local cu priveliște spectaculoasă, cum este cel din curtea Castelului Buda, putem fi siguri că farmecul orașului ne va cuprinde oriunde am fi. Atât de tare, încât vom reveni până când vom pierde șirul revederilor.

Dacă vă surâde ideea unei ieșiri de weekend în Budapesta, am pregătit un material în care am prezentat principalele atracții care se pot vizita într-o zi petrecută în capitala vecină. Călătorii frumoase vă doresc! 🙂

Budapesta

Parlamentul Ungariei

Budapesta

Catedrala Sfântul Ștefan din Budapesta

Budapesta

Castelul Buda

Budapesta

Bastionul Pescarilor din Budapesta

Budapesta în imagini

Preparate locale

Budapesta în imagini

Budapesta și podurile ei

 


Citește și: