După ce v-am povestit despre zona plană a Budapestei, Pesta, cea care ocupă mai mult de jumătate din suprafața orașului, a venit momentul să ne îndreptăm atenția către cealaltă parte a orașului, la est de Dunăre, Buda. Această zonă este dublu avantajată, din punctul meu de vedere. În primul rând, pentru că aici se concentrează, pe o suprafață mai mică (aproximativ o treime din oraș), multe dintre clădirile spectaculoase ale orașului, așa că este, practic, imposibil să nu le remarcăm. Dar, pe lângă acest avantaj, îl mai are pe cel geografic, fiind situată pe dealuri, astfel încât priveliștile oferite asupra întregului oraș sunt spectaculoase. Aș putea spune că Pesta se vede cel mai frumos din Buda și Buda se vede cel mai frumos din Pesta.

Buda văzută din Pesta

Buda văzută din Pesta

Pesta văzută din Buda

Pesta văzută din Buda

Romantismul acestei zone este dat de arhitecturile clădirilor, care par desprinse din cărțile de povești, dar și de imaginile Dunării, cea care, indiferent de anotimp, este obiectivul plin de viață al Budapestei. Este, aș putea spune, inima orașului, cea care vibrează în propriul ritm, care atrage prin misterul său și care se dovedește a fi atât de simplă, după ce o descoperi.

Buda a fost capitala Ungariei înainte de stăpânirea otomană (și înainte de formarea Budapestei), motiv pentru care și-a păstrat din aerul boem pe care un mic oraș în care majoritatea clădirilor erau construite pentru a servi casei regale îl poate avea. Pentru că, așa cum vom descoperi ulterior, aici au trăit membrii casei regale a Ungariei și tot aici s-au petrecut principalele evenimente din viața familiei regale și, de ce nu, asupra întregii țări. Pe multe dintre ele le putem remarca și acum, precum niște martori ale unor vremuri apuse, dar cu influențe și în prezent.

O să vă povestesc astăzi despre Buda cea romantică, boemă și medievală, așa cum am simțit-o eu, despre descoperirile mele de aici, care au fost surprinzătoare și foarte variate.

Castelul Buda

Castelul Buda din Budapesta

Castelul Buda din Budapesta

Odată ce am traversat Dunărea, pe Podul cu Lanțuri, cel mai reprezentativ pod din oraș (toate podurile de peste Dunăre sunt spectaculoase), am ajuns la Dealul Castelului, unde am avut două variante: să îl urc cu un funicular sau să îl urc la pas. Am ales prima variantă, așa că, doar ce am clipit și deja eram în fața Castelului Buda, poate cel mai reprezentativ obiectiv din această zonă a Budapestei. Este clădirea care pare că domină zona Buda, clădirea pe care o observăm de oriunde ne-am afla și care pare că ne însoțește în permanență. Castelul, deși a suferit numeroase modificări de-a lungul anilor, a rămas un punct de reper al vieții monarhice. Însă, odată cu numeroasele bătălii purtate în cele aproape șapte secole de când a fost construit, a suferit modificări, din cauza distrugerilor provocate, iar astăzi nu mai păstrează elementele inițiale. De fapt, nu este singura clădire care și-a schimbat stilul și înfățișarea, în aceeași situație se află și Catedrala Mátyás, un alt obiectiv foarte important și foarte îndrăgit al orașului.

Funicularul de la Dealul Castelului din Budapesta

Funicularul de la Dealul Castelului din Budapesta

Dealul Castelului din Budapesta

Dealul Castelului din Budapesta

În prezent, castelul adăpostește mai multe obiective culturale, respectiv Galeria Națională a Ungariei, Muzeul de Istorie din Budapesta și Biblioteca Națională. Eu am asistat și la schimbarea gărzii, lucru pe care îl observ cu plăcere, de fiecare dată, în orice stat m-aș afla, deoarece îmi place să descopăr acele elemente de unicitate din cultura fiecărui popor. De la uniforme, la pașii executați în momentul retragerii gărzii anterioare și a intrării în „scenă” a soldaților ce urmează să păzească, pentru câteva ore, intrarea în respectiva cetate. Întreaga coregrafie, dacă o pot numi așa, diferă de la stat la stat.

Schimbarea gărzii la Castelul Buda din Budapesta

Schimbarea gărzii la Castelul Buda din Budapesta

Castelul Buda din Budapesta

Castelul Buda din Budapesta

Bastionul Pescarilor

Bastionul Pescarilor din Budapesta

Bastionul Pescarilor din Budapesta

Bastionul Pescarilor este o terasă ce conține 7 turnuri, reprezentând triburile maghiare care au sosit în acest teritoriu în anul 896 și a primit denumirea de la breasla pescarilor care a fost responsabilă cu apărarea zidurilor orașului, ce se termina aici. Pe atunci, încă existau cele trei orașe distincte, Óbuda, Buda și Pest, unite, mai apoi, sub denumirea de Budapesta. Aceasta este una dintre variantele care s-au propagat de-a lungul anilor, cu privire la denumirea acestei clădiri, cea de-a doua fiind aceea că în apropiere se afla o piață de pește, numele preluându-l de aici.

Cred că nu m-aș putea înșela dacă aș afirma că acesta este cel mai frumos loc de promenadă din capitala Ungariei, este cel care oferă niște priveliști absolut superbe ale Dunării și ale clădirilor ce se regăsesc pe malurile acesteia, în special Parlamentul de la Budapesta.

Parlamentul din Budapesta văzut de la Bastionul Pescarilor

Parlamentul din Budapesta văzut de la Bastionul Pescarilor

Eu am vizitat Bastionul Pescarilor noaptea, iar priveliștile mi s-au părut cu mult mai spectaculoase, deoarece toate clădirile erau îmbrăcate, parcă, în lumină. V-am mai povestit că Budapesta noaptea mi se pare fascinantă, mi se pare că depășește frumusețea indiscutabilă din timpul zilei. În imediata apropiere a Bastionului Pescarilor se află statuia din bronz a Regelui Ștefan cel Sfânt, primul rege al Ungariei, cel a cărui amintire este păstrată precum una dintre cele mai de preț comori ale orașului.

Nu știu ce mi-a plăcut mai mult, dacă arhitectura ce pare diafană și îi dă un aer de poveste, dacă amplasamentul, sau dacă întreaga atmosferă resimțită aici. Cert este că este unul dintre locurile de neratat într-o excursie în Budapesta. Turnurile sale îi dau forma unui castel din poveștile pe care le citeam în copilărie sau, mai exact, se apropie foarte tare de imaginea mea de atunci asupra unuia.

Bastionul Pescarilor din Budapesta

Bastionul Pescarilor din Budapesta

Bastionul Pescarilor din Budapesta

Bastionul Pescarilor din Budapesta

Catedrala Mátyás

Catedrala Mátyás din Budapesta

Catedrala Mátyás din Budapesta

Sau, mai exact, Biserica Adormirea Maicii Domnului, este situată în Piața Sfintei Treimi din Budapesta, exact lângă Bastionul Pescarilor. Alături de Catedrala Sfântului Ștefan, reprezintă cele mai importante obiective de cult religios din Budapesta, dar și una dintre cele mai frumoase din Europa.

Aceasta a fost, timp de multe secole, biserica familiei regale din Ungaria, locul în care se desfășurau toate evenimentele creștine importante (cununii, creștinări, încoronări ale multor regi ai Ungariei, înmormântări). De fapt, a preluat numele de la regele Matei Corvin, care s-a cununat în această biserică, dar care a avut și un rol important în renovarea ei.

Cum majoritatea evenimentelor și obiectivelor turistice din Budapesta își au istoria sau numele strâns legate de primul rege al Regatului Ungar, Ștefan cel Sfânt, și originea acestei biserici are legătură cu acesta, mai exact, el a fost cel care a construit-o, la începutul anilor 1000. Ulterior, a suferit multe modificări și renovări, fiind chiar distrusă în urma invaziei mongolilor. Acesta este și motivul pentru care și-a schimbat și stilul în decursul anilor, fiind proiectată în stil romantic, însă ceea ce putem observa acum este o construcție în stilul gotic.

Eu am remarcat o catedrală impunătoare nu doar prin mărime, ci și prin arhitectură. Am simțit că împreună cu Bastionul Pescarilor, formează un tablou de poveste și că ambele obiective trebuie privite împreună, deoarece sunt conectate, parcă, prin prisma amplasamentului și prin prisma rolurilor pe care le-au avut.

Catedrala Mátyás din Budapesta

Catedrala Mátyás din Budapesta

Nu am reușit, din păcate, să vizitez catedrala, ci doar să îi admir exteriorul, deoarece la ora la care ajunsesem era închisă. Eu am vizitat Budapesta la începutul lunii martie, când încă se întuneca destul de devreme, motiv pentru care, dacă vizitați orașul în oricare altă perioadă în afara lunilor de vară, vă recomand să profitați de orele de lumină și să aveți grijă la programul obiectivelor turistice.

Nu m-a deranjat faptul că se înserase, ba chiar mi-a făcut plăcere să mă plimb pe străzile Budapestei noaptea, când toate clădirile formau un joc de lumini. V-am mai povestit că nu știu care este momentul zilei care îmi place cel mai mult în acest oraș, deoarece mi se pare că și noaptea are farmecul ei, iar clădirile devin mai impunătoare și mai misterioase. Cred că cel mai bine este să le vizităm ziua, ca mai apoi să le admirăm și după lăsarea întunericului, când totul pare a căpăta alte dimensiuni, când inclusiv percepțiile noastre sunt modificate.

Citadela

Budapesta privită de la Citadela

Budapesta privită de la Citadela

V-am spus că Buda este situată pe dealuri și pe coline, prin urmare, Dealul Castelului nu este singurul care adăpostește obiective turistice. Citadela este o fostă fortăreață, situată pe Dealul Gellert, supranumită și „Ochiul Budapestei”, deoarece pare că păzește întreg orașul. De fapt, este construită pe dealul cu cea mai mare altitudine din centrul Budapestei, motiv pentru care oferă una dintre cele mai frumoase zone de promenadă. Este puțin diferită vederea de aici de cea de pe Dealul Castelului, deoarece de la castel putem vedea mai de aproape clădirile din Pesta, pe când de la Citadela avem parte de o imagine de ansamblu asupra orașului. Suntem, oarecum, ochiul din umbră, sau „Ochiul Budapestei”, cum bine a fost denumită această zonă.

Citadela, după ce și-a pierdut rolul militar, a devenit treptat punct de atracție turistică, tocmai prin prisma imaginilor pe care le oferă asupra întregului oraș. În vârful dealului se află Statuia Libertății, ce poate fi observată din aproape orice punct al orașului. Aceasta simbolizează eliberarea orașului de sub stăpânirea germană, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Eu am ajuns cu mașina în vârful dealului, dar am observat că există și tramvaie care circulă pe aici, sau, de ce nu, pentru cei pasionați de plimbări în aer liber, se poate urca și pe jos Dealul Gellert.

Hospital in the Rock Nuclear Bunker Museum

Acesta a fost, pentru mine, cel mai inedit loc pe care l-am vizitat, deoarece nu este doar un muzeu, ci a îndeplinit, de-a lungul anilor, numeroase funcții, de la spital, la buncăr nuclear, iar acum muzeu. Un muzeu în care fotografiatul este interzis, așa că nu vă pot arăta imagini cu interiorul, însă vă pot povesti ce descoperim acolo. Este un loc cu o puternică încărcătură emoțională, mai ales că prezintă niște scene din timpul celui de-al Doilea Război Mondial foarte realistic realizate, cu manechine care, pentru o clipă, par persoane reale. El a fost proiectat ca o anexă a spitalului din Buda și urma să adăpostească 60 de persoane, în eventualitatea unui război, numai că, din cauza amplitudinii pe care acesta a avut-o, micul refugiu a fost pus în situația de a adăposti 600 de suflete. Ulterior, în incinta lui s-a creat un spațiu ce urma să aibă rolul de buncăr, astfel că, în eventualitatea unui atac nuclear, toți cei care urmau să ajungă aici treceau prin toate procedeele necesare dezinfectării și sterilizării, după care erau adăpostiți în acest spațiu. Din fericire, nu a fost folosit niciodată.

Muzeul păstrează vii amintirile acelei perioade, mai ales că manechinele au un rol foarte important în crearea unei anumite stări și a unei anumite atmosfere. Am putut observa saloane, camerele soldaților, bucătăria și sala de mese, sala de operații, sala de telecomunicații, ba chiar și un elicopter militar în mărime naturală.

Nu pot spune că este cel mai drăguț obiectiv turistic, însă mie, prin prisma pasiunii pentru istorie, mi-a plăcut foarte tare, deși emoțiile trăite au fost unele foarte puternice. Este, însă, o experiență care merită trăită și merită înțeleasă.

Restaurantul lui Jamie Oliver

Restaurantul lui Jamie Oliver din Budapesta

Restaurantul lui Jamie Oliver din Budapesta

Foarte aproape de Bastionul Pescarilor se află restaurantul cu specific italian al lui Jamie Oliver, așa că nu am rezistat tentației de a gusta din preparatele realizate după rețetele celebrului chef. Paste, bruschete, salate de tot felul, adică Italia în Budapesta. 🙂 Merită încercat, atât pentru produse, cât și pentru servirea impecabilă și ținuta foarte elegantă a personalului. Nu, nu l-am întâlnit pe Jamie, probabil că se află la Londra în majoritatea timpului, dar mă bucur că am descoperit restaurantul lui. Este, oarecum, la jumătatea distanței dintre Bastionul Pescarilor și Hospital in the Rock Nuclear Bunker Museum, așa că, dacă vă plimbați pe străduțele pavate cu piatră cubică din Buda, șansele de a-l rata sunt foarte mici.

Restaurantul lui Jamie Oliver din Budapesta

Restaurantul lui Jamie Oliver din Budapesta

Restaurantul lui Jamie Oliver din Budapesta

Restaurantul lui Jamie Oliver din Budapesta

Restaurantul lui Jamie Oliver din Budapesta

Restaurantul lui Jamie Oliver din Budapesta

Aceasta a fost Buda, o încântare, un loc cu mireasmă medievală și cu accente moderne. Un loc al contrastelor, cum întreaga Budapesta mi s-a părut, un loc al surprizelor, al posibilităților infinite de a-ți petrece timpul. Buda cea romantică este precum o prințesă care apare, sfioasă, la balcon, ca mai apoi să îți rămână definitiv în minte. Așa apare și ea, când te plimbi pe malurile Dunării și te îndeamnă, parcă, să îți întorci mereu privirea spre ea.


Citește și: