Am vizitat de curând Malta, o țară la care visam de ceva timp și pe care nu avusesem ocazia să o descopăr până acum. În curând o să vă împărtășesc toate experiențele trăite pe această insulă, dar, între timp, vă las câteva sfaturi utile, sper eu, care să vă ajute dacă plănuiți o excursie pe aceste meleaguri, foarte frumoase, de altfel.

  1. Închiriați mașină

Malta este, așa cum bine știm, o insulă din Marea Mediterană, aflată la sud de Sicilia. O insulă de doar 300 de kilometri pătrați, extrem de mică, am spune. Chiar este mică, însă un aspect foarte important este faptul că peisajul este brăzdat de dealuri și coline, prin urmare, nici drumurile nu sunt drepte, așa că distanțele sunt cu mult mai mari decât ne-am aștepta (sau mai greu de parcurs). Sfatul meu, pentru confort și libertate de mișcare, este să închiriați mașină, însă mare grijă, căci Malta este una dintre cele 4 țări europene în care circulația se desfășoară pe partea stângă. Și din nou atenție, căci traficul mi s-a părut destul de haotic, deși sper că am nimerit eu șoferi care mi-au lăsat această impresie și că nu ar trebui să generalizez. Deși am plecat cu ideea că vom închiria mașină, am renunțat la aceasta pe parcurs, motiv pentru care am circulat atât cu autobuzul, cât și cu taxi și o să vă povestesc despre fiecare în parte.

Despre rețeaua de transport în comun citisem că este foarte bine organizată și chiar așa și este. Aveam în apropierea hotelului 2 stații de autobuz, așa că, din acest punct de vedere, nu au fost probleme, știam la ce oră trebuie să fiu în stație, am primit de la recepție toate informațiile necesare, știam ce autobuz trebuie să iau și în ce direcție. Problema este când vrei să te întorci seara la hotel, iar cel mai bun exemplu este după o zi petrecută pe insula Gozo, când tu, alături de mulți alți turiști, așteptați același autobuz și, la un moment dat, simți că nu mai ai niciun pic de loc și nicio gură de oxigen pe care să o poți respira. Ce faci atunci? Vă spun ce am făcut eu. Am coborât într-o stație oarecare, m-am urcat în primul autobuz și am rugat șoferul să îmi dea indicații despre cum pot ajunge la destinație. Biletele sunt valabile timp de 2 ore, indiferent de numărul autobuzului sau de numărul de autobuze schimbate. Aceasta a fost o experiență mai puțin plăcută, motiv pentru care am ales să circulăm cu taxi în zilele următoare.

Și acestea sunt foarte bine organizate, am întâlnit atât în aeroport, cât și la intrările în fiecare oraș stații de taxi. Sau se pot comanda la recepția hotelului. Fiecare stație este dotată cu o cabină unde se plătește, rutele au tarif fix, care este afișat, așa că știți dinainte cât valorează cursa voastră. Problema este că nu se pot comanda cum ai face-o în mod normal, mai ales când cobori din autobuz și habar nu ai unde ești. Există o aplicație la care nu am reușit să ne conectăm absolut deloc, așa că am renunțat la idee. Nu știu dacă din cauza aplicației, ori din pricina internetului care nu are o viteză prea mare, însă a fost imposibil de folosit.

Ce puteți face, însă, iar din punctul meu de vedere este cea mai bună variantă, este să luați numărul de telefon al unui șofer de taxi și să îl sunați pe el atunci când aveți nevoie. Puteți chiar stabili un preț, iar acesta să fie ghidul vostru pentru mai multe ore, să vă ducă în diverse destinații și să vă aștepte în fiecare dintre ele. Noi așa am procedat, însă ne-am dat seama de acest lucru abia după ce am testat toate variantele posibile și când excursia noastră era pe final.

  1. Luați un adaptor în bagaj

Nu doar circulația pe stânga este preluată de la britanicii sub ocupația cărora maltezii au fost până pe la jumătatea anilor 1800, ci și prizele englezești, așa că, dacă aveți mai multe dispozitive care trebuie încărcate peste noapte, cel mai bine este să luați un adaptor (sau chiar un prelungitor) în bagaj. Camera noastră, deși era una triplă, a avut o singură priză „normală”, dacă o pot numi așa, dar am venit pregătiți de acasă. Se pot solicita la recepție astfel de adaptoare, cred că vi se va cere o garanție care vi se va înapoia la finalul sejurului.

  1. Nu planificați mai mult de două destinații pe zi

Atracțiile Maltei sunt numeroase și amplasate pe toată insula, așa că, pentru a le vizita, este nevoie să vă alocați timp atât pentru a vă deplasa între ele, cât și pentru a le descoperi. Gândiți-vă că este, totuși, o țară întreagă, care, oricât ar fi de mică, este compusă din mai multe orașe, sate, fiecare dintre ele având farmecul și specificul ei. Dacă vreți să nu petreceți toată excursia în mașină sau în autobuz și să vă și relaxați, să vă bucurați de ceea ce vizitați, atunci ar trebui alese cu grijă obiectivele pe care doriți să le vizitați, în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție.

  1. Petreceți o zi în Valletta

Micuța capitală a Maltei este locul meu preferat de pe insulă și, deși se întinde pe aproximativ 1 kilometru pătrat și ne-am gândi că în câteva ore o vom parcurge pe toată, ei bine, eu nu aș mai fi plecat din ea. Străduțele înguste și în pantă, clădirile deschise la culoare și majoritatea cu semnificație istorică, marea pe care o puteai observa din aproape orice punct, portul și toate ambarcațiunile, terasele care te îmbiau să te oprești și să te bucuri de un aperol spritz și de un cannoli, buna dispoziție care se resimțea peste tot, toate acestea m-au cucerit și m-au determinat să petrec aici mult mai mult timp decât aș fi crezut. Aproape o zi întreagă, în care cred că nu am ratat nicio străduță. 🙂

Valletta

Valletta

Valletta

Valletta

Valletta

Valletta – Grădinile Barrakka

Valletta

Valletta – Grădinile Barrakka

Valletta

Valletta – Palatul Marilor Maeștri

Valletta

Valletta – cannoli

  1. Vizitați insula Gozo

Insulei Gozo o să îi dedic un articol separat, la fel ca și Vallettei și tuturor atracțiilor descoperite în scurtul sejur, însă, dacă cineva m-ar întreba 3 lucruri de neratat din Malta, acestea ar fi Valletta, insula Gozo și cetatea Mdina.

Pentru a parcurge această a doua insulă pe care Malta o include, aveți mai multe variante. Puteți închiria mașină sau scuter, puteți circula cu autobuzul local ori cu un autobuz de tipul hop on, hop off. Eu am ales cea din urmă variantă și m-am bucurat și de informațiile turistice oferite, pe lângă posibilitatea de a coborî în orice stație doream și de a petrece oricât de mult timp aș fi vrut, căci programul era unul bine stabilit și știam exact la ce oră trebuie să fiu din nou în stație pentru a mă urca în următorul autobuz.

Există tot felul de pachete turistice incluzând transferul către feribot, plimbarea pe insulă (tot cu un autobuz) și masa de prânz, însă am preferat să ne organizăm singuri această croazieră, așa că am pornit cu autobuzul către stația Cirkewwa, iar, de acolo, ne-am îmbarcat pe un feribot (acestea circulă non-stop).

Insula Gozo

Insula Gozo

Insula Gozo

Insula Gozo

Insula Gozo

Insula Gozo – Biserica Ta Pinu

Insula Gozo

Insula Gozo – Citadela

Insula Gozo

Insula Gozo – priveliște din Citadela

Insula Gozo

Insula Gozo – Ramla Bay

Insula Gozo

Insula Gozo

  1. Nu acceptați prima ofertă care vi se va face

Veți fi peste tot „asaltați” de comercianți care vor încerca să vă ofere tot felul de pachete, de croaziere, de mașini și, în general, ce observă că aveți nevoie. Evitați să acceptați prima ofertă, căci, mai mult ca sigur, veți descoperi o alta mult mai bună. Spre exemplu, înainte de îmbarcarea în feribot vi se vor oferi bilete pentru autobuzele hop on, hop off, cu un așa-zis discount, însă, odată ajunși pe insulă, veți descoperi că prețul este mult mai mic. Spre exemplu, de la 18 euro, ni s-a făcut reducere la 15, apoi la 13, iar pe insulă prețul era de 10 euro. 🙂

 

  1. Alegeți cu grijă perioada călătoriei

Vara am înțeles că este foarte cald, însă avantajul este că ziua este mult mai mare și că se pot vizita mai multe obiective într-o singură zi. La începutul lunii martie, localnicii considerau că încă este iarnă, deși ne-au întâmpinat temperaturi de peste 20 de grade Celsius. Însă vremea poate fi schimbătoare și înșelătoare, pentru că, deși soarele strălucește puternic pe cer, puteți avea parte și de zile în care vântul să bată cu mare putere, în special iarna și la începutul primăverii. Iar, dacă sunt vânturi puternice, și marea este agitată, iar activitățile care o implică sunt compromise. Fiecare anotimp are atât plusuri, cât și minusuri. În perioada caldă ziua este mai lungă, dar uneori poate fi dificil să te plimbi o zi întreagă prin soare puternic, în perioada mai rece temperaturile sunt oricum mai ridicate decât în România, însă pot exista vânturi destul de puternice și dezavantajul este că se întunecă mai devreme și, deși este o țară cu istorie bogată, Malta are și foarte multe peisaje cu care se mândrește și care nu pot fi observate decât în timpul zilei.

  1. Plănuiți o excursie de o săptămână

Dacă vă doriți un city-break, atunci Malta nu este nicicum destinația potrivită. În primul rând, pentru că nu corespunde ideii de city-break, ea fiind o țară iar atracțiile ei turistice fiind împrăștiate pe întreaga-i suprafață. Din România doar Wizz Air are zboruri directe către Malta, iar la momentul actual orarul de plecare și de întoarcere este undeva în jurul orei 15:00. Ajungeți acolo la ora 15:00, plecați la ora 15:30. Drept urmare, în prima și în ultima zi nu sunt prea multe lucruri de făcut. Zboruri sunt în fiecare zi de marți și de sâmbătă, așa că puteți opta pentru un sejur de 4, 5, 7 sau chiar mai multe zile. Sfatul meu este să stați mai mult de 4 zile, pentru că așa cum am mai spus anterior, este destul de dificil să vizitați mai multe obiective turistice într-o singură zi, poate doar dacă închiriați mașină, dar și așa, dacă nu sunteți obișnuiți cu traficul pe partea stângă, cred că va fi destul de incomod la început.

În Malta am fost atrasă de istoria bogată, de peisajul sălbatic, asemănător cu Tenerife, predominant pietros și brăzdat de plante care iubesc căldura, cum ar fi palmierii și cactușii, de spectacolele pe care marea le creează, de relaxarea oamenilor, de modul lor simplu de a-și trăi viața. Este o destinație care trebuie vizitată în tihnă, pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit și lucrurile cu care se mândrește. Spre exemplu, plajele cu nisip sunt destul de rare și pentru maltezi sunt ceva special, cum pentru mine sunt speciale peisajele în care stâncile coboară în mare, căci sunt ceva diferit față de cele obișnuite pe litoralul românesc. Malta este o țară care știe să atragă turiști, care transformă orice lucru într-un obiectiv turistic (felicitări lor, ar trebui să luăm exemplu), o țară caldă și călduroasă. Sper că nu am omis nimic și, dacă am făcut-o, nu ezitați să îmi lăsați impresiile voastre într-un comentariu. Călătorii frumoase să aveți! 🙂