Uneori, cu cât este mai îndepărtată o destinație, cu atât mai atrăgătoare ni se pare și nu de puține ori mi s-a confirmat faptul că unele dintre cele mai frumoase lucruri sau locuri se află chiar lângă noi. Trebuie doar să ne dăm posibilitatea de a le observa și lor să le dăm ocazia să ne surprindă. Așa mi s-a întâmplat în capitala vecină, Budapesta, cunoscută drept „Perla Dunării”. V-am mai povestit că nu eram străină de această destinație, că am trecut, acum doi ani, prin Budapesta, fără însă a o vizita și că a reușit, într-un timp foarte scurt, să creeze o impresie puternică în mintea mea. De aceea, a doua oară, deși așteptările mele erau foarte mari, a reușit să mă surprindă mult mai tare decât aș fi crezut și am fost total fascinată, motiv pentru care am plasat Budapesta alături de Barcelona, în topul preferințelor mele. Să nu credeți că sunt asemănătoare, nicidecum, mi s-au părut total diferite, însă fiecare m-a fascinat prin numeroase moduri.

Budapesta este un oraș ce are istorie, este privilegiat din punct de vedere geografic și foarte frumos „decorat” de mințile și mâinile oamenilor, prin clădirile impunătoare și prin arhitecturile lor. Este, aș putea spune, un oraș complet și complex care, oricât de bine l-ai cunoaște, are capacitatea de a-ți arăta, de fiecare dată, lucruri noi, lucruri reinventate, sau unele dintre cele mai frumoase dovezi ale evoluției.

Ce mi-a plăcut foarte tare a fost felul în care istoria se îmbină cu elemente de contemporaneitate și dau naștere unor tablouri pe care cu greu le putem uita. Mi-a plăcut, de asemenea, respectul pe care l-am remarcat față de principalele episoade din istorie și cum fiecare amintire a acestora este păstrată sau reinterpretată, devenind un veritabil obiectiv turistic. Mă refer aici în special la Hospital in the Rock Nuclear Bunker Museum, un fost spital care a luat naștere în perioada interbelică și care a fost folosit la mult peste capacitatea lui în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, a primit și rolul unui buncăr cu scopul de protecție împotriva atacurilor nucleare, iar, de câțiva ani, a devenit muzeu, redând unele dintre cele mai dure scene din perioada războiului. O să vă povestesc pe larg despre acest obiectiv diferit față de tot ceea ce vizitasem până atunci în articolul dedicat celeilalte părți a orașului, Buda, deoarece este amplasat foarte aproape de Castelul Buda, pe malul vestic al Dunării.

Totodată, Budapesta este un oraș al contrastelor, clădirile impunătoare construite în stilurile baroc, art nouveau sau neoclasic dau un aer sobru, însă Dunărea transmite romantism și oferă orașului unele dintre cele mai frumoase priveliști, atât prin însăși prezența ei de la nord la sud, cât și prin felul în care cele două maluri au fost valorificate și transformate în adevărate bijuterii, ambele fiind înscrise în patrimoniul cultural UNESCO.

Dunărea ce străbate Budapesta

Dunărea ce străbate Budapesta

După cum v-am mai povestit, cele două maluri ale Dunării sunt complet diferite, atât geografic, cât și prin prisma obiectivelor, a atmosferei și a modului de viață. O să dedic articolul de astăzi Pestei, zona plană a orașului, care ocupă două treimi din suprafață și care reunește principalele unități administrative, comerciale și industriale ale orașului și o să vă prezint principalele atracții pe care eu le-am vizitat în această zonă.

  1. Palatul Parlamentului

Budapesta în imagini

Palatul Parlamentului din Budapesta

Clădirea Parlamentului Ungariei, cunoscut drept Parlamentul din Budapesta, este a doua cea mai mare clădire de acest fel din Europa și a treia din lume. Pe locul întâi, după cum știți, este Parlamentul României, care mi se pare cel mai frumos dintre toate vizitate până acum. Parlamentul din Budapesta are o arhitectură mult mai spectaculoasă la exterior, din punctul meu de vedere, însă, la interior, cel din București mi se pare mult mai impunător și mai frumos decorat.

Cu toate acestea, este o bijuterie arhitecturală, construită în stilul neo-gotic, de fapt, cea mai frumoasă clădire a orașului, care, de pe orice mal l-am privi și din oricare unghi, domină priveliștea, în orice moment al zilei, iar noaptea devine un centru de lumină, alături de multe altele din oraș. Este unul dintre principalele obiective turistice și de neratat dacă plănuiți o excursie în capitala vecină. Vizitarea interiorului se face cu un ghid, turul durează aproximativ 45 de minute, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și direct de la intrare. Eu am ajuns, întâmplător, exact când începea turul, așa că nu am așteptat aproape deloc pentru a-l vizita. Nu știu să vă spun în mod normal cât este de aglomerat, însă, pentru siguranță, vă recomand să achiziționați biletele online.

Bilet de intrare în Palatul Parlamentului din Budapesta

Bilet de intrare în Palatul Parlamentului din Budapesta

Pe lângă camerele decorate foarte frumos, ce am remarcat a fost pasiunea pe care ghidul o transmitea și felul în care se mândrea cu acest monument al țării lui. Deși prefer, de fiecare dată, să vizitez obiectivele turistice însoțită de ghid, acum mi s-a confirmat, din nou, cum poate fi schimbată percepția asupra a ceea ce vedem dacă avem mai multe informații despre istoria locurilor, despre modul în care obiectivele au luat naștere sau despre însemnătatea lor.

Astfel, despre Parlamentul din Budapesta am aflat că a fost deschis pentru prima ședință în anul 1896, deși construcția nu era în totalitate finalizată, deoarece acela era anul care marca un mileniu de când ungurii s-au stabilit pe acest teritoriu, celebrând un mileniu de viață și cultură maghiară în acest spațiu. Un alt aspect ce face referire la anul 896 este însăși înălțimea clădirii, aceasta având exact 96 de metri.

Palatul Parlamentului din Budapesta văzut noaptea

Palatul Parlamentului din Budapesta văzut noaptea

Remarcante sunt elementele decorative, atât din interior, cât și din exterior. Am avut aceeași senzație pe care am avut-o când am vizitat Domul din Milano, și anume că bogăția detaliilor creează o imensă dantelă, în contradicție cu asprectul impunător al clădirii. Iar, pentru construirea detaliilor din interior, au fost folosite nici mai mult, nici mai puțin de 40 kg de aur de 23 de carate.

Este de înțeles că nu sunt deschise publicului toate cele 691 de camere (aproximativ 200 dintre ele fiind birouri), însă se pot vizita unele dintre cele mai spectaculoase, începând cu holul principal și cu scările de la intrare, sala în care se reunește Adunarea Națională a Ungariei și continuând cu Sala Coroanei, cea care adăpostește bijuteriile Coroanei. Coroana Sfântul Ștefan, cea cu care regii maghiari au fost încoronați de-a lungul timpului, se află expusă în Sala Domului, fix sub domul din mijlocul clădirii, această cameră fiind singura în care fotografiatul este interzis.

Treptele principale din Palatul Parlamentului din Budapesta

Treptele principale din Palatul Parlamentului din Budapesta

Sala în care se reunește Adunarea Națională a Ungariei

Sala în care se reunește Adunarea Națională a Ungariei

Interiorul Palatului Parlamentului din Budapesta

Interiorul Palatului Parlamentului din Budapesta

Interiorul Palatului Parlamentului din Budapesta

Interiorul Palatului Parlamentului din Budapesta

La finalul turului ajungem într-un mic muzeu, în care descoperim o machetă a clădirii, așa cum am remarcat și în Barcelona, în casa lui Antoni Gaudi, care adăpostea o machetă a celebrei catedrale Sagrada Familia, arătând exact înfățișarea catedralei după ce aceasta va fi finalizată.

Macheta Palatului Parlamentului din Budapesta

Macheta Palatului Parlamentului din Budapesta

Lângă clădirea Parlamentului se află Muzeul de Etnografie din Budapesta, clădire care a adăpostit, timp de 50 de ani, Palatul de Justiție. Acesta poate fi remarcat cu ușurință, deoarece și această clădire are o arhitectură spectaculoasă și impunătoare, totodată.

Muzeul de Etnografie din Budapesta

Muzeul de Etnografie din Budapesta

  1. Basilica Sfântul Ștefan

Intrarea în Basilica Sfântul Ștefan

Intrarea în Basilica Sfântul Ștefan

Tot în Pesta, la scurtă distanță de Parlament, se află Basilica Sfântul Ștefan, cel mai mare lăcaș de cult din oraș, dar și cea mai mare clădire, alături de cea a Parlamentului, având aceeași înălțime, de 96 de metri. Aceasta este dedicată primului rege al Ungariei, purtând numele lui, fiind locul care adăpostește mâna dreaptă a regelui Ștefan cel Sfânt, cel care a fondat statul ungar. Este păstrată drept o comoară sacră a Ungariei, care se află, asemeni tuturor moaștelor, într-o urnă special amenajată, într-o altă încăpere. Turiștii pot urca și în cupola catedralei, pentru o priveliște de ansamblu asupra orașului. Eu am vizitat-o într-o zi ploioasă, dar care nu m-a împiedicat să iau liftul către cel mai înalt punct.

Interiorul Basilicii Sfântul Ștefan

Interiorul Basilicii Sfântul Ștefan

Mâna regelui Ștefan cel Sfânt

Mâna regelui Ștefan cel Sfânt

Macheta Basilicii Sfântul Ștefan, aflată în muzeul din interiorul catedralei

Macheta Basilicii Sfântul Ștefan, aflată în muzeul din interiorul catedralei

Budapesta într-o zi ploioasă, văzută din cupola Basilicii Sfântul Ștefan

Budapesta într-o zi ploioasă, văzută din cupola Basilicii Sfântul Ștefan

Cu toate că, la o primă părere, am putea spune că fiecare oraș are catedrale care au cupole ce oferă imagini de ansamblu și că, în definitiv, este la fel, de fiecare dată, eu vreau să vă spun că nu este nicicum așa. Am întâlnit, într-adevăr, multe catedrale care se aseamănă, poate și datorită faptului că au fost construite în același stil, însă fiecare are o altă însemnătate pentru locuitori, pentru formarea poporului sau pentru menținerea unității acestuia. Și acestea sunt lucrurile pe care eu le caut și pe care încerc să le descopăr și să le înțeleg, cele care și-au lăsat amprenta, într-un fel sau altul, asupra evoluției oamenilor și care acum sunt celebrate sub forma celor mai frumoase edificii. Iar, în ceea ce privește trăirile și percepțiile mele, felul în care se îmbină cu toate celelalte elemente ale orașului este diferit, întotdeauna. Așa că nu vizitez catedrale sau castele doar pentru a mai bifa ceva pe listă, le vizitez pentru a descoperi, prin prisma lor, părți din istorie și modalități de recunoaștere a acesteia și a principalelor figuri care au dăinuit de sute sau mii de ani asupra întregului oraș.

De fiecare dată am vizitat și v-am povestit și vouă despre cele mai mari catedrale din fiecare destinație și care sunt nu neapărat mari prin construcție, ci mărețe prin însemnătate. Iar felul în care sunt recunoscute și promovate mi se pare admirabil, în special modul în care numele pe care le asociem cu ele sunt apreciate și omagiate, totodată.

Așa că nu ezitați să vizitați Basilica Sfântul Ștefan și să vă îngăduiți câteva momente de liniște, în care să observați oamenii din jurul vostru și, mai apoi, să vă dați seama cât de norocoși sunteți că vă aflați în acele locuri.

  1. Opera Regală din Ungaria

Opera Regală din Ungaria

Opera Regală din Ungaria

Această clădire a fost proiectată după formarea Budapestei, prin unirea celor 3 orașe (Buda, Pest și Obuda), când noul oraș a început expansiunea și au apărut noi atracții culturale, dar și turistice. Asemeni Parlamentului din Budapesta, Opera Regală din Ungaria a fost construită tot pentru a marca 1000 de ani de la stabilirea maghiarilor pe aceste teritorii și formarea poporului maghiar. În perioada în care a fost finalizată, era considerată cea mai modernă clădire de operă din Europa, prin arhitectura sa neo-renascentistă, decorată cu statuile marilor compozitori și cu un interior pentru care s-au folosit 7 kg de aur.

Clădirea se poate vizita, dar este și deschisă spectacolelor culturale. Mi-ar fi plăcut să asist la un astfel de spectacol, însă îl consider un bun motiv pentru a reveni în Budapesta, cu atât mai mult cu cât se află atât de aproape de noi. Din fiecare destinație plec cu senzația că am lăsat ceva neterminat, ceea ce devine o promisiune față de mine și față de locurile respective că voi reveni, pentru a trăi din nou ceea ce mi-au oferit. Așa că, un spectacol la Operă, o croazieră pe Dunăre (din nou), o priveliște de pe Dealul Castelului asupra orașului sunt printre primele motive pentru care îmi doresc să revin în Budapesta.

  1. Marea Sinagogă

Foarte aproape de Basilica Sfântul Ștefan, situată în cartierul evreiesc pe care locuitorii l-au construit în vecinătatea orașului vechi, descoperim cea mai frumoasă sinagogă din lume și a doua ca mărime (dar prima din Europa), construită în stil bizantin. Acesta este locul în care zeci de mii de evrei s-au refugiat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, așa că vom întâlni, de fapt, un complex de construcții, nu doar acest templu evreiesc. Vom descoperi și Monumentul Memorial al Holocaustului, amplasat pe o suprafață care poartă numele de Parcul Memorial Raul Wallenberg, Muzeul Național Evreiesc, dar și Templul Eroilor, ridicat în memoria evreilor care și-au pierdut viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Nu am reușit să vizitez sinagoga, am trecut pe lângă ea în timp ce mă îndreptam spre Basilica Sfântul Ștefan, însă, din cauza aglomerației și a vremii nefavorabile, mi-am continuat traseul, așa că am adăugat-o pe lista obiectivelor de văzut la o următoare vizită.

  1. Strada Vaci (Vaci Utca)

Vaci Utca este centrul distracției din Budapesta, fiind o zonă foarte animată, plină de restaurante, baruri, terase, toate foarte atrăgătoare, dar și locul în care se află boutiqurile celor mai mari designeri, precum și multe alte magazine. Aici am descoperit acel local care reproducea în interior o plajă, despre care v-am mai povestit, așa că, tot ce mi-a rămas de făcut, într-o seară de sfârșit de iarnă, a fost să mă bucur de un cocktail pe un șezlong și nu într-una dintre zonele calde ale planetei, ci chiar în inima Budapestei, oraș în care clima este apropiată de cea din România, poate puțin mai răcoroasă, din punctul meu de vedere. Vaci Utca mi se pare unul dintre locurile perfecte de petrecut timpul seara, după o zi plină în capitala Ungariei.

Local de pe Vaci Utca

Local de pe Vaci Utca

Local de pe Vaci Utca

Local de pe Vaci Utca

  1. Pantofii de-a lungul promenadei Dunării

În fața Parlamentului se află acest memorial al evreilor care și-au pierdut viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Am preferat, din respect față de acea perioadă a istoriei, să nu fotografiez pantofii din fier ce se întind pe o suprafață de 300 de metri, ci doar să îi observ și să mă gândesc la ceea ce a însemnat în istoria omenirii acea epocă.

Budapesta, așa cum am mai spus, am parcurs-o în totalitate pe jos și, astfel, m-am „împrietenit” foarte repede cu ea. Am aflat la scurt timp după călătoria mea că orașul se bucură de a doua rețea de metrou din Europa, motiv pentru care am regretat puțin că nu am utilizat mijloacele de transport în comun nici măcar o dată, însă am simțit zilele petrecute acolo ca fiind foarte pline, cu multe activități dintre cele mai noi, care m-au atras foarte tare.

Clasic sau modern, inedit sau tradițional, romantic sau boem, în Budapesta descoperim câte puțin din fiecare. În spatele aerului aparent sobru, poate în locuri în care nici nu ne-am imaginat, se află cele mai mari surprize. Se află ea, o capitală ca o bijuterie, un loc ca desprins din basme, pe care eu l-am admirat în fiecare zi, la fiecare pas, deoarece nu înceta să mă surprindă. Cred că este pentru prima dată când sunt atât de fascinată de locul în sine și nu neapărat de felul în care mă simt eu acolo. Aceasta este Pesta văzută prin ochii mei și Budapesta trăită în câteva zile.


Citește și: