Cum ar fi lumea întreagă dacă nu am avea posibilitatea să o descoperim și să creăm povești legate de tot ceea ce ne înconjoară? Poveștile locurilor, poveștile oamenilor, poveștile noastre. De câte ori nu m-am văzut în fața laptopului ori a televizorului și am realizat că, de fapt, eu mă aflam doar fizic acolo, căci mintea mea era de mult în destinațiile care mi se arătau? Simțeam că pășesc prin acele locuri, alături de oamenii care le însuflețesc, iar dorința de a le descoperi și în lumea reală creștea semnificativ. Și de câte ori nu mi-am găsit inspirația în urma vizionării unui serial, a unui episod, sau a unei singure secvențe care venea cu mesajul: „Acum este momentul!”?

 

Roma și „Rome” – două timpuri, aceeași glorie

 

Mă îndrept cu pași rapizi către Colosseum și observ cum peisajul se schimbă, cum hotelurile, singurele care ar putea trăda secolul în care ne aflăm, cedează locul unor construcții grandioase prin perfecțiunea lor și prin tehnica timpurilor. Mă las purtată spre alte timpuri și am senzația că, în orice moment, prin porțile larg deschise vor pătrunde carele. Iar în urma lor se va auzi mulțimea aclamând, după care vor începe încurajările îndreptate către cei mai renumiți gladiatori și, desigur, spectacolul oferit de ei în arenă.

Cred că, doar gândindu-ne la ele, am putea simți grandoarea acelor locuri. Totul este istorie pură, este viață desfășurată de-a lungul a mii de ani: Arcul lui Constantin, drumurile pline de glorie, zidurile Colosseumului, Forumul Roman. De-am putea opri timpul, am realiza cu greu în ce secol ne aflăm.

„Rome” este serialul care m-a „împins” către Roma și cel la care am revenit la întoarcerea din călătorie. El este cel care îmi vine neîncetat în minte atunci când pășesc prin Forumul Roman, centrul cultural, spiritual și politic al Romei Antice. Aici se desfășura viața întreagă, atât pentru aristocrați, cât și pentru locuitorii de rând. Iar astăzi, printre ruine, se observă cum viața a triumfat, pentru că, după atâția ani, Roma și ale ei modele continuă să transmită, discret, o măreție înnăscută.

Iar acum, în timp ce scriu aceste rânduri și privesc, pentru a treia oară, serialul meu preferat, gândurile se îndreaptă către Roma Antică, Roma plină de grație, Roma triumfătoare. Și către niște bilete de avion, pentru că dorul trebuie stins cumva, nu? ☺

Roma și Vatican

Colosseumul din Roma

Roma și Vatican

Colosseumul din Roma

Roma și Vatican

Colosseumul din Roma

Roma și Vatican

Pe urmele istoriei, prin Forumul Roman

Roma și Vatican

Pe urmele istoriei, prin Forumul Roman

Roma și Vatican

Arcul lui Constantin din Roma

 

Vaticanul și „The Young Pope” – două abordări, aceeași credință

 

„Următoarea stație: Ottaviano”, este ceea ce aud în difuzorul metroului care mă conduce către cel mai mic stat din lume, Vatican. Nu acord prea mare atenție mulțimilor de turiști pe care îi văd îndreptându-se către Piața San Pietro. De fapt, tocmai ei sunt certitudinea mea că mă aflu în direcția potrivită. Doar în momentul în care ajung în dreptul pieței conștientizez evenimentul la care urma să particip: de la balconul Bazilicii San Pietro, Papa cuvânta în fața mulțimii. În următoarea clipă eram cu mult mai aproape de el decât aș fi crezut vreodată. Și mă simțeam mai bine ca oricând, fără să îmi propun, fără să îmi imaginez. Aceasta este una dintre experiențele pe care le recomand oricui, cel puțin o dată în viață. Veți simți cum fiecare cuvânt al său răsună în sufletele tuturor celor prezenți și le veți descoperi seninătatea din priviri atunci când îi ascultă cuvântarea.

Printre primele imagini care curg pe ecranul laptopului meu se află mulțimea din care am făcut și eu, cândva, parte. Pe nesimțite, parcă, mă aflu deja acolo, mă alătur celor prezenți și retrăiesc propriile experiențe. Și, în același timp, le amplific. Așa s-a desfășurat prima întâlnire cu serialul „The Young Pope”, care mi-a amintit de prima mea întâlnire cu însuși Papa.

Așa cum este lesne de înțeles, cele mai frecvente imagini sunt cele ale Vaticanului, cu tot ceea ce implică el: simbolurile sale, Piața și Bazilica San Pietro, Muzeele Vaticanului cu ale lor colecții impresionante și liniștea Tibrului. În acest decor sunt transpuse direct, cu un aer de modernism, elemente ale credinței și ale vieții înseși. Chiar dacă toate cadrele au fost recreate în studio, pentru că filmatul în interiorul Vaticanului nu este permis (în Capela Sixtină este interzis inclusiv fotografiatul, astfel că a fost pictată într-un studio), detaliile atent realizate și farmecul pe care îl emană ne trezesc dorința de a le descoperi.

Este suficient să privim către Bazilica San Pietro pentru a realiza semnificațiile pe care le poartă, magnetismul pe care îl emană și complexitatea ei. Pentru că nu este doar o construcție atent realizată, de dimensiuni impresionante și decorată cu unele dintre cele mai cunoscute opere de artă. Este locul care, pentru mulți creștini, semnifică speranța. Nu este doar cel mai mare lăcaș de cult din lume, ci dă senzația că adăpostește lumea întreagă în ea. Turiști care intră, turiști care ies. Turiști care aleg să fotografieze, turiști care aleg să se roage.

Conexiunea pe care am creat-o cu acele locuri m-a împins către ele de multe ori în timpul călătoriei mele, uneori chiar involuntar. Și continuă să o facă, de fiecare dată când le văd ilustrate, când descopăr alte experiențe și când îi îndemn pe toți cei din jurul meu să simtă magia lor. Magie pe care am retrăit-o când am vizionat „The Young Pope” și pe care abia aștept să o simt din nou, pășind pe străzile Vaticanului.

Roma și Vatican

Piața San Pietro din Vatican în timpul cuvântării Papei

Roma și Vatican

Piața San Pietro din Vatican

Roma și Vatican

Bazilica San Pietro din Vatican

Roma și Vatican

Așa se vede orașul din domul Bazilicii San Pietro 🙂

Roma și Vatican

Bazilica San Pietro văzută din Castelul Sant’Angelo

 

Calitatea este unul dintre aspectele la care nu renunț niciodată

 

În ultimii ani am învățat să apreciez și mai mult calitatea, în tot ceea ce mă înconjoară, pentru că mă ajută să economisesc timp și resurse, pe lângă confortul pe care mi-l oferă. Acesta este, pentru mine, principalul avantaj al serialelor pe care HBO GO le-a reunit pe site-ul său. Putem descoperi imagini care să ne facă să simțim că ne aflăm acolo, culori cât mai apropiate de realitate, expresii ale personajelor care să ne dea senzația că le-am putea atinge în orice moment. Cum să nu simți că inima ți-e deja acolo, când privești o imagine precum cea de jos?

Vă invit să călătoriți nestingheriți prin lumea largă, alături de actorii care dau viață unor personaje atent gândite. Puteți beneficia de întreaga colecție de oriunde din Uniunea Europeana, fără a fi necesar să aveți și un abonament TV care să aibă opțiunea de vizionare HBO, ci direct de pe tabletă, laptop sau chiar și smartphone. Puteți chiar să priviți un serial filmat într-o destinație aleasă de voi în timp ce sunteți în respectiva destinație. Până acum nu am încercat acest lucru, dar tare curioasă sunt să văd cum se simte ca, după ce o zi întreagă am străbătut în lung și în lat străzile încărcate de povești ale unui oraș, seara, să redescopăr acele locuri prin prisma unor viziuni diferite de a mea. Cred că m-ar încerca ușoare sentimente de mândrie și de satisfacție.

Și, pentru a testa cele spuse, vă puteți abona direct de aici, în prima lună abonamentul fiind gratuit, iar mai apoi puteți avea acces în continuare pentru doar 19,99 lei pe lună. Dar nu veți dori să renunțați, vă spun din experiență, deși o puteți face oricând. Eu am creat o relație aparte cu serialele mele preferate și mă bucur de fiecare dată când descopăr unul nou, mai cu seamă că mă încântă posibilitatea de a le viziona oricând, de pe orice dispozitiv, oriunde m-aș afla în Uniunea Europeană. Acesta este un alt avantaj, și anume faptul că nu suntem constrânși de un abonament pe termen lung. Ne putem abona foarte ușor pe site și la fel de ușor ne putem dezabona, urmând ca plata să se facă doar pentru perioada în care dorim accesul la conținutul vast și diversificat, care promite să satisfacă toate preferințele, indiferent de vârstă.

Roma și Vatican

Iubesc să pot viziona serialele mele preferate de oriunde, chiar și de la umbra unui nuc. 🙂 Laptopul meu a păstrat una dintre cele mai frumoase imagini din serialul „The Young Pope”, iar eu am retrăit experiențele de care am avut parte în timp ce vizitam Vaticanul.

 

Inspirația se află chiar în fața noastră

 

Viața de călător pare a fi un vis pe care mulți dintre noi și-l doresc. Un vis pe care îl împărtășesc și eu, ce-i drept, și pe care încerc să îl trăiesc în fiecare zi. Însă, mai mult decât descoperirea unor locuri, cel mai tare mă fascinează crearea de momente. Poate pornind de la felul în care acestea iau naștere în imaginația mea, ori poate descoperind cum alții le dau naștere. Inspirația pentru tot ceea ce facem în viața noastră se află chiar în…viața noastră. Se află oriunde în jurul nostru, se află în lucruri făcute și știute, în locuri cunoscute sau rămase încă un mister, se află în mintea noastră. Se află în ecranizări celebre, în seriale care, de multe ori, se transformă în adevărate revelații. Se află în multe dintre cele pe care, cu mare bucurie și încântare, le-am descoperit reunite pe site-ul HBO GO. Vă invit să le descoperiți și voi, să le permiteți să vă creeze dorință și, mai apoi, dor.