Nu de puține ori am constatat faptul că, de-a lungul timpului, am optat pentru lucruri sau locuri mai îndepărtate (ca timp, ca spațiu, ca efort), iar către cele apropiate mi-am îndreptat atenția în mod întâmplător. Și surprizele au fost pe măsură, la fel ca și lucrurile învățate din aceste atitudini. Așa este și cazul Republicii Moldova, însă doar parțial. Spun parțial, deoarece este un loc apropiat nouă, din toate punctele de vedere, însă nu mi-a captat interesul întâmplător sau accidental, ci pur și simplu am crezut, tocmai prin prisma faptului că este aproape, că o pot vizita oricând. Așa că am ajuns, după ce am vizitat multe alte zone mai îndepărtate, să descopăr și frumusețea (și frumusețile) din jurul meu. O să vă prezint astăzi cum s-a desfășurat traseul meu cu mașina în Republica Moldova, menționând faptul că există și alte mijloace de transport, cum ar fi zboruri directe către Chișinău, ori autocar sau tren.

Vamă

Pentru a pătrunde pe teritoriul Republicii Moldova cu mașina, există șase puncte de trecere a frontierei pe calea rutieră, în județele Botoșani (Rădăuți-Prut și Stânca), Iași (Sculeni), Vaslui (Albița) și Galați (Oancea și Galați). Eu am optat pentru Albița, fiind punctul optim de pe ruta pe care călătoream eu (dinspre București). Ar fi bine să aveți în vedere faptul că este posibil să petreceți ceva mai mult timp în vamă, pentru că sunt mai multe filtre prin care se va trece, în special la întoarcerea în țară.

Viză și pașaport

Pentru cetățenii români nu sunt necesare viza ori pașaportul pentru a vizita Republica Moldova, este suficientă cartea de identitate valabilă cel puțin 3 luni de la data intrării în țară. Același lucru se aplică și pentru pașaport, în cazul în care optați să călătoriți pe baza lui. Perioada maximă de ședere este de 90 de zile într-un interval de 6 luni.

Vignetă

Odată trecută vama, va trebui să achitați o taxă de drum, pe care o puteți plăti la o benzinărie aflată în imediata vecinătate a punctului de frontieră. Acolo există un aparat automat de taxat, dar care acceptă doar moneda locală (lei moldovenești) și care nu oferă rest, așa că trebuie introdusă suma fixă (80 de lei moldovenești, echivalentul a 20 RON). Dacă ați introdus o sumă mai mare, aveți posibilitatea de a dona restul unor companii sau fundații.

Monedă locală

Moneda folosită este leul moldovenesc, iar paritatea este aproximativ 1 la 4, adică 1 RON este echivalentul a 4 lei moldovenești, cu mici variații la casele de schimb valutar. Dacă veți achiziționa lei moldovenești din vamă, cursul acesta este. De asemenea, în majoritatea localurilor și a magazinelor este posibilă și plata prin intermediul cardului, ba unele dintre ele acceptă și lei românești, însă cel mai indicat este să plătiți în moneda locală.

Drumuri

Drumul de la Albița la Chișinău este reabilitat și se prezintă destul de bine, iar în mare parte este drept, nu va trebui să faceți viraje. În Chișinău, însă, situația se schimbă puțin, căci infrastructura rutieră este destul de slab dezvoltată. Așa că va trebui să circulați cu atenție, căci gropile sunt destul de frecvente și unele dintre ele greu de evitat.

Reguli de circulație

În ceea ce privește limitele de viteză, acestea sunt la fel ca în România, respectiv 50 km/h în localități și 90 km/h în afara lor. Despre autostrăzi nu pot vorbi, căci nu există pe teritoriul Republicii Moldova.

Parcare

În Chișinău, există locuri special amenajate pentru parcare (cele întâlnite de mine nu erau foarte mari), dar aveți și posibilitatea de a parca pe drumurile publice, dacă nu există vreo interdicție în acest sens. Nu am circulat prea mult cu mașina, în mare parte a timpului a fost lăsată în parcarea hotelului. De asemenea, nu am întâlnit nici aparate de taxat pentru parcările amenajate, dar nu pot generaliza, căci este posibil doar să nu le fi întâlnit eu.

Internet și roaming

Republica Moldova nu este stat membru al Uniunii Europene, așa că taxele pentru internet și roaming sunt la fel ca acelea aplicabile statelor non-membre. Mai exact, 1 MB de internet costă aproximativ 9 euro. Recomandarea mea este, dacă doriți să folosiți GPS-ul, să vă descărcați din România hărțile pentru aplicația Google Maps. Nici în localuri sau la hotelul unde am fost cazată viteza internetului nu este una excelentă, dar, din nou spun, nu pot să generalizez, căci nu știu dacă doar am avut ghinion sau aceasta este situația per ansamblu. Oricum, obișnuiți fiind cu viteza din România, care este printre primele locuri din lume, oriunde am merge vom avea senzația că internetul are o viteză slabă.

Produse interzise

Atunci când veți reveni în România, trebuie să aveți în vedere faptul că, pentru anumite produse, este limitat numărul deținut de fiecare pasager. Aviz fumătorilor, pentru că, oricât de tentate ar fi prețurile la tutun, nu veți putea trece vama decât cu două pachete deținute de fiecare persoană, iar riscurile (și pedepsele, desigur) sunt foarte mari, după cum bine știți. În aceeași categorie se află și produsele alcoolice, în funcție de concentrația de alcool.

Verificați, pentru siguranță, acest site, căci sunt detaliate limitările la anumite produse care pot fi introduse sau scoase de pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul celor introduse, există un număr maxim în funcție de categorie, iar, la depășirea lui, este necesară achitarea taxelor de import.

Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă recomand să vizitați Republica Moldova și să nu vă limitați doar la Chișinău, despre care am povestit aici. Cramele, de asemenea, sunt o atracție importantă, despre care nu vă pot povesti, însă, căci nu am reușit să le vizitez în această excursie. Așa că este cazul să programez o alta, nu? JDacă aveți și alte sfaturi de călătorie, le aștept cu mare drag într-un comentariu. Călătorii frumoase vă doresc!


Citește și: