Desertul sicilian care a făcut înconjurul lumii este foarte popular astăzi și nu ne trebuie un motiv anume pentru a-l savura, ba chiar el însuși poate deveni un motiv pentru o vizită pe plaiuri italiene. Însă nu întotdeauna lucrurile au stat așa, căci cannoli era un desert care se consuma doar la Carnevale – Carnavalul – o sărbătoare de dinaintea începerii Postului Mare.

Istoria lui este incertă, vehiculându-se mai multe variante ale momentului apariției acestui desert. Astfel că, una dintre legende ne duce până în Antichitate, când se spune că însuși Cicero a fost fermecat de el, de îndată ce l-a descoperit în Sicilia. O altă versiune este ceva mai apropiată de vremurile noastre, undeva în secolele 9-10, atunci când insula se afla sub ocupația islamică, iar „responsabilii” cu inventarea rețetei ar fi fost arabii.

Oricare ar fi varianta reală, cert este că au devenit atât de reprezentative pentru insula italiană și, mai apoi, pentru întreaga țară, încât este unul dintre preparatele-emblemă ale culturii acestui popor, cu valențe în întreaga lume.

Cannolo – provenit de la cuvântul „cannolu”, care înseamnă „tub mic” – este un aluat din foitaj sub forma unui rulou, prăjit până când devine crocant și umplut cu o cremă pe bază de brânză riccota și zahăr – cannoli cream. Ingredientele-vedetă sunt vinul în aluat și brânza din cremă, iar aspectul și gustul sunt completate cu fistic, bucăți de ciocolată sau fructe combinate – sau chiar toate odată –, care decorează capetele „tubului”.

Deși acum s-au extins sortimentele – unele dintre ele sunt cu înghețată în locul cremei, altele au crema în întregime cu aromă de fistic, iar acestea sunt doar câteva exemple –, gustul de cannoli este inconfundabil, bazat nu doar pe ingrediente, ci și pe contrastul dintre coaja crocantă și crema moale pe care o ascunde. Buon appetito! 🙂

 


Citește și: Vacanță în Calabria, un colț de paradis