În dreapta barului, pe un suport din lemn care seamănă cu crengile de viță-de-vie, stau fotografii alb-negru, ilustrând primii constructori ai cramei. Observ pe sticlele de vin Boian un simbol care îmi sugerează masculinul și femininul și aflu, ulterior, că reprezintă fertilitatea, din timpuri greu de cuprins în imaginația mea — de mii de ani, de pe vremea când cultura Boian trăia pe aceste meleaguri; simbolul a rămas moștenire din acele timpuri și a fost scos la suprafață recent, în urma unor săpături arheologice. Nu după mult timp descopăr importanța rădăcinii viței-de-vie și, adunând toate elementele observate anterior, am ajuns la o frumoasă concluzie: Crama de Piatră își onorează, prin fiecare aspect, originile, strămoșii.
Chiar și cărămida și lemnul din vechea construcție au fost reutilizate și, acum, au devenit elemente decorative din noua pensiune.
Dar cine este Crama de Piatră, probabil că vă întrebați. Așa cum este lesne de înțeles din denumire, este un loc ce are ca principală activitate producția de vin. În cantități mici, comercializat doar în domeniul HoReCa sau degustat în cadrul unui tur al cramei și savurat ulterior în restaurant.
La mai puțin de 100 de kilometri distanță de București, în comuna Vadu Săpat din Prahova, o echipă primitoare (în frunte cu Garfield, cel mai iubitor motan) te așteaptă să îți ofere o experiență unică. Pentru că, oricât de gustoase ar fi preparatele din meniu (și chiar sunt), oricât de savuros ar fi vinul (toate sortimentele sunt foarte bune, dar preferatul meu rămâne cel roze demisec) și oricât de spațioase ar fi camerele (chiar și pet friendly unele dintre ele), energia locului este cea pe care o simți încă de la primul pas făcut aici. Iar ea este oferită și de oameni, sau poate chiar în cea mai mare măsură de oameni.
Așadar, dacă sunteți în căutarea unui loc aproape de capitală, dar care să fie, totodată, îndepărtat de agitația urbană, vă recomand Crama de Piatră. Puteți face o plimbare de o zi, de un weekend sau chiar mai mult. Puteți veni la brunch-ul organizat în fiecare an în curtea cramei. Puteți să vă convingeți managerii să organizeze un teambuilding aici. Puteți să vă luați animalul de companie, care, cu siguranță, își va face noi prieteni în zonă. Puteți să vă plimbați prin vie. Sau pe deal. Să vă bucurați de natură. Sau să vă jucați în zăpadă, dacă aveți norocul să ningă. Puteți face turul cramei, observând sala de fermentare și beciul. Puteți să luați vin pentru acasă — de fapt, sigur o veți face. Puteți să descoperiți poveștile locului, împletite cu pasiunea pe care David o pune în administrarea cramei, a pensiunii și a restaurantului.
Sau puteți, pur și simplu, să vă relaxați. Să vă dați voie să pășiți în lumea lui „a fi” și să vă eliberați, chiar și pentru scurt timp, din lumea lui „a face”. Vă invit să experimentați toate cele de mai sus. Îmi veți mulțumi după. 🙂
Pensiunea dispune de 12 camere, dintre care 2 sunt de familie și 2 pet friendly. Are un restaurant spațios, a la carte, cu preparate delicioase — chiar am făcut o excepție și, după 2 ani fără zahăr, am mâncat 2 cornulețe la micul dejun, care m-au transpus într-o clipită în copilărie. Zăpada de afară a completat perfect tabloul și parcă așteptam, în orice moment, să observ fumul de la o sobă în jurul căreia să se adune copiii obosiți după o luptă pe cinste cu bulgări (cei mici sunt oricând bine-veniți aici).
Pentru mine, weekendul petrecut în Vadu Săpat a fost mai mult decât o experiență; s-a transformat într-o stare, pe care o pot accesa oricând. Mi-am activat toate simțurile și m-am lăsat cuprinsă de magia locului.
Și, dacă vi se pare că mă exprim ca o persoană îndrăgostită, chiar așa și este. M-am îndrăgostit de Crama de Piatră și de tot ce transmite ea și abia aștept să revin când totul va fi verde. Plus că deja am rămas fără vin. 🙂
Citește și alte articole despre România, grupate aici.