Sunt abia de două zile pe insulă și am un sentiment din ce în ce mai puternic de apartenență, de parcă locurile acestea erau mai nerăbdătoare decât mine să le descopăr – ce-i drept, thailandezii sunt printre cele mai ospitaliere popoare pe care le-am întâlnit, aceasta fiind una dintre cheile reușitei unei vacanțe. Dacă prima parte a zilei a fost dedicată spiritualității, încercând să pătrund puțin în tainele culturii budiste, în cea de-a doua, peisajul s-a schimbat complet. Odată cu lăsarea serii, totul se îmbracă în culoare și capătă și mai multă viață, iar pe mine apusul m-a găsit în Phuket Old Town, un centru vechi cu iz european al unei capitale de insulă asiatică – Phuket City este capitala Phuketului, cea mai mare insulă a Thailandei.

Deși am aterizat în acest loc, înconjurat de mare, deși trebuia să fac doar doi pași – să fi fost ei vreo trei, ce-i drept – în afara camerei pentru a observa apele oceanului, deși iubesc plajele bogate în vegetație și, din fericire, natura a fost generoasă cu Thailanda, au trecut câteva zile până când aveam să iau contact cu viața marină și până când aveam să îmi descopăr o nouă pasiune, snorkelingul. Așa că, dacă plaja a putut aștepta, unele dintre elementele pe care le asociam cu ea nu, cum este, spre exemplu, savurarea unei nuci de cocos.

De îndată ce am ajuns în centrul vechi din Phuket, m-am oprit la prima tarabă unde se comercializau fructe și au început marile dileme ale excursiei mele. Smoothie-uri din toate fructele exotice, nuci de cocos, culori dintre cele mai puternice și o singură alegere. Aș fi vrut să gust din toate, mango, ananas, fructul dragonului, papaya, pepene roșu, litchii, guave, combinații dintre ele, atât de apetisante încât decizia devenea și mai grea.

Phuket Old Town

Phuket Old Town

 

Pentru că un lucru este cert, și anume acela că în Asia fructele exotice au cu totul alt gust decât în Europa. Și este un lucru firesc acesta, deoarece acolo sunt lăsate să crească până la maturitate, ele beneficiind de toate substanțele nutritive de la planta-mamă, pe când, cele trimise spre export se taie când încă sunt verzi, pentru a putea rezista drumurilor lungi și perioadelor cât sunt depozitate. Știam sigur care va fi una dintre opțiunile mele în fiecare zi petrecută în Thailanda, și anume fructe. 🙂

Centrul vechi din Phuket este un mix interesant de influențe europene „presărate” prin cultura thailandeză, iar prima dovadă stă în arhitecturile portugheze ale clădirilor, de parcă în orice moment urmează să înceapă un concert de muzică fado. Doar că nu, nu muzica fado se aude pe străzi, ci claxoane de tuk tuk și vuiet de scutere, într-un loc în care totul în jurul tău este colorat – clădiri, mijloace de transport, fructe, flori.

Deși thailandezii sunt un popor care nu a fost niciodată colonizat, au existat relații economice cu bătrânul continent, motiv pentru care se observă astăzi aceste influențe rămase de acum mai bine de două secole. Ce se remarcă rapid este tiparul după care au fost construite aceste clădiri cu arhitectură portugheză, și anume parterul dedicat comerțului – unde se află magazine de tot felul sau localuri – și etajul ce are ca destinație locuitul.

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

 

Lumea colorată și plină de viață pe care am descoperit-o aici nu se dezice de la specificul întregii țări, iar localnicii par niște furnicuțe neobosite care încearcă să îți ofere experiențe cât mai frumoase în țara lor. M-am plimbat până la apusul soarelui fără vreo țintă anume, lăsând aceste locuri să mă surprindă și să mă fascineze prin tot ceea ce ele înseamnă – gastronomie, port, tradiții. Orașul Phuket este amplasat destul de aproape de Chalong, unde vizitasem anterior Big Buddha și Wat Chalong, și ceva mai departe de Patong, zona pe care am ales-o pentru cazare – transportul pe insulă se poate face doar cu un taxi sau, așa cum muți turiști preferă, cu un scuter închiriat.

Orașul în sine este un obiectiv turistic, sau, mai bine zis, al său centru vechi, pentru că este singura zonă pe care am vizitat-o aici. Fiecare local întâlnit avea un decor aparte, fiecare mă atrăgea și îmi dădea motive să rămân, așa că am poposit puțin, pentru a degusta preparatele tradiționale pe care le-am îndrăgit atât de tare – preferatele mele sunt pachețelele de primăvară și mango sticky rice, un desert delicios format din orez dulce, mango proaspăt și lapte de cocos.

Phuket Old Town

Pachețele de primăvară

Phuket Old Town

Preparate thailandeze

Phuket Old Town

Mango sticky rice

 

Această zonă începe să se anime odată cu lăsarea serii, însă alegerea mea de a veni ceva mai devreme m-a bucurat, căci am putut, astfel, să observ și pe timp de zi frumusețea acestor clădiri care formează o unitate vizuală încântătoare. Pregătiți-vă și pentru o sesiune de shopping, chiar dacă nu se află printre planurile voastre, pentru că se va dovedi imposibil să nu ne atragă ceea ce se comercializează aici, îndeosebi produsele realizate manual – aici sunt subiectivă, însă apreciez foarte tare tot ceea ce este făcut manual, pentru că știu cât timp și dedicare se află în spatele unui produs, de aceea încerc, pe cât posibil, atunci când vreau un suvenir, să îl achiziționez direct de la persoana care l-a realizat.

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

 

Iar ziua nu era nici pe departe de a se sfârși, căci urma să ajung, ceva mai târziu, în cel mai animat loc posibil de pe insulă, și anume Bangla Road, o stradă plină de cluburi și de comercianți din Patong. Însă fiecare zi cu povestea ei, așa că o să vă prezint primul meu contract cu „nebunia” din care am gustat în fiecare seară într-un alt articol. Până atunci, vă invit să urmăriți conturile de Instagram și de Facebook, unde ilustrez prin fotografii periplul meu prin Asia. 🙂

 


Ținuta a fost oferită de către atelierul de design vestimentar Lille Couture.


În timpul petrecut în Phuket am fost cazată la două hoteluri al căror decor a fost ceea ce mi-am imaginat și dorit pentru această vacanță, și anume Wyndham Grand Phuket Kalim Bay și The Nature Phuket.


Citește și: