Dacă spunem Portugalia, ne gândim la Lisabona, la Porto, la Madeira sau la Algarve. Sunt destinații cunoscute și alese de foarte mulți turiști, trei dintre ele au fost și premiate (chiar de mai multe ori) în cadrul World Travel Awards. Însă Portugalia oferă mult mai multe posibilități și, dacă plănuim o vacanță aici, poate că ar fi bine să ne programăm timpul astfel încât să ne permită să descoperim cât mai mult din frumusețea și din farmecul acestei țări.

Vă propun astăzi un traseu ce poate fi parcurs într-o zi, în trei destinații aflate în apropierea Lisabonei. Este vorba despre Sintra, Cabo da Roca și Cascais. O să vă povestesc despre experiențele mele, cu mențiunea că Sintra și Cascais oferă mult mai multe obiective decât am reușit eu să descopăr, obiective atrăgătoare, încărcate de istorie și de tradiții, care reflectă perfect spiritul lusitan.

Sintra, fostă reședință de vară a regilor Portugaliei, este un oraș cochet de munte, în care puteți ajunge cu trenul, călătoria durând aproximativ 50 de minute. Este precum un orășel de poveste, pe care îl recomand și pe care nu ar trebui să îl ratați, chiar dacă eu nu m-am putut bucura prea mult de frumusețea lui, vremea nefiind prielnică.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sfat: Urmăriți prognoza meteo și încercați să țineți cont de ea. Dacă în ziua în care vizitați Sintra plouă sau este ceață (așa cum mi s-a întâmplat mie, dar un fenomen frecvent aici, de altfel), priveliștea nu va mai fi așa spectaculoasă.

Primul obiectiv pe care mi-am propus să îl vizitez a fost Castelul Maurilor, situat în pădure, care oferă o priveliște superbă asupra orașului. Așa m-am așteptat eu să descopăr, un castel care domină muntele, însă, pentru că ziua pe care am rezervat-o pentru Sintra a fost una ploioasă și cu ceață, mi-am dat seama că percepția mea despre acest obiectiv va fi schimbată. Mă așteptam să văd întreg orașul și împrejurimile, însă, pe măsură ce urcam, am realizat că mă voi baza pe alte simțuri, nu pe privire. Și așa am și făcut, am trăit momentul, am simțit liniștea și m-am încărcat cu toată energia pe care acest loc o emană.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Așa că am trecut rapid prin centrul orașului și am pornit pe drumul către castel, lăsând în urmă multe alte obiective, pe care mi-am propus să le vizitez la întoarcere. Însă planurile s-au tot schimbat în perioada petrecută aici și, chiar dacă mi s-a adeverit de multe ori vorba care spune că lucrurile pe care le amâni ajungi să nu le mai trăiești, uneori mă încăpățânez să nu țin cont de ea.

Da, este vorba despre un traseu montan, pe care am decis să îl parcurg pe jos, timp de aproximativ o oră (la dus, pentru că am coborât prin altă parte și a durat mult mai puțin). Este un traseu marcat, am urcat, efectiv, pe poteci, m-am oprit la fiecare curbă pentru a respira aerul proaspăt, pentru a fotografia natura și pentru a asculta ploaia care lovea frunzele copacilor. A fost o senzație minunată, pentru că, deși ploua, eram protejată de copacii înalți și parcă mă simțeam mult mai aproape de natură astfel.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Castelul Maurilor face parte dintr-un complex de castele și palate ce sunt incluse în patrimoniul UNESCO. El a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului iar, în prezent, din fortificația care a fost au rămas doar zidurile, alături de niște descoperiri arheologice și de o capelă. Tot farmecul este dat de priveliște, așa mi s-a și spus în momentul în care am dorit să achiziționez bilet pentru intrare. Aș mai putea adăuga că și traseul este parte a farmecului locului și că poate fi parcurs, nu este extrem de solicitant.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sfat: Dacă alegeți să parcurgeți traseul pe jos, asigurați-vă că v-ați echipat corespunzător, pentru a nu vă îngreuna urcarea. Eu am fost mult prea puțin inspirată, dar, în urma acestei aventuri au rămas povești frumoase. Există autobuze turistice care vă lasă la toate obiectivele, nu trebuie neapărat să urcați pe jos.

Poate că vă veți întreba de ce am ales, totuși, să fac acest traseu. Răspunsul este simplu: pe lângă plăcerea de a ajunge în cel mai înalt punct din fiecare destinație, a fost o provocare. A fost o aventură frumoasă, chiar dacă am sperat că se va opri ploaia și că se va ridica ceața până voi ajunge în vârf. Nu a fost așa, însă acesta a fost farmecul excursiei, este ceea ce îmi va rămâne definitiv în memorie, ceața fiind cea care mi-a dat senzația că sunt printre nori sau deasupra lor.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Iată că și o zi care poate fi ușor compromisă din cauza vremii poate deveni una de neuitat. Nu toate pot și trebuie să arate la fel, uneori este nevoie și de lucruri noi sau neașteptate pentru a ne arăta și alte laturi ale naturii. Sau pur și simplu pentru a ne învăța să fim mai atenți la ea.

Sintra nu înseamnă doar atât, este un întreg complex de palate, parcuri și castele, este un oraș desprins din cărțile de povești. Sau poate că poveștile au fost inspirate de aceste peisaje. 🙂 Amintesc aici Palatul și Parcul Pena, Grădina Botanică, Palatul Montserrate, Palatul Național Sintra, Quinta da Regaleira. Am regretat și regret că nu am vizitat și Palatul Pena, dar deja eram extrem de obosită după urcuș, trebuia să ajung și în Cabo da Roca și Cascais, așa că am preferat să mă odihnesc puțin și să îmi continui traseul. Așa că m-am oprit la o terasă care apărea pe toate indicatoarele și am privit în jurul meu turiștii care treceau pe lângă mine și care aveau aceeași dorință, de a descoperi farmecul orașului. Am studiat magazinele cu suvenire (o să repet de fiecare dată că aceasta este forma corectă de plural), am și intrat în câteva și am fost fascinată de obiectele de artizanat, în special.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sfat: În fiecare excursie, rezervați-vă timp și pentru relaxare, pentru că descoperirile pot fi de orice fel și nu înseamnă numai goană după obiective turistice. Înseamnă și timp petrecut în tihnă, în care tot ce putem face este să simțim și să trăim momentele.

După această pauză, revenind în centrul orașului, am luat autobuzul spre Cabo da Roca. Mi s-a părut destul de lung drumul, cu toate că nu este o distanță mare. Eu mi-am imaginat că voi merge pe coastă, că voi vedea oceanul întreg traseul. Ei bine, nu a fost deloc așa. Traseul autobuzului trecea prin sate și sătulețe, pe drumuri foarte înguste și cu numeroase curbe, încât, la un moment dat, simțeam că se va urca la propriu pe trotuar. Iar oceanul l-am văzut abia după ce am coborât din autobuz.

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

Sfat: Cred că cea mai bună variantă este închirierea unei mașini, pentru a vă putea bucura pe deplin de peisaj, pentru a  putea merge, așa cum îmi imaginam eu, pe coastă și pentru a economisi timp.

Despre Cabo da Roca și ce a însemnat pentru mine am mai povestit de fiecare dată când am avut ocazia și chiar am scris un întreg articol despre cel mai vestic punct al Europei continentale. Acesta era considerat, înainte de Epoca Marilor Descoperiri, capătul lumii, se considera că după ce se termină oceanul nu mai există nimic.

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

Ce puteți vedea aici? În primul rând, măreția. A oceanului, a vieții. În al doilea rând, veți fi undeva la 140 m deasupra apei și veți vedea cum valurile lovesc cu putere stâncile. În al treilea rând, pe un platou amenajat și înconjurat de un gard (pe care nu m-am putut abține și l-am ignorat), veți găsi un monument pe care este inscripționat următorul citat din Lusiadele celebrului poet național Luis de Camoes: „Aqui, onde a terra se acaba e o mar comeca” („Aici, unde pământul se termină și marea începe”). Și, nu în ultimul rând, de la oficiul de turism existent puteți să vă achiziționați o diplomă de exploratori, pentru a marca momentul. A mea stă frumos în același loc în care am lăsat-o când m-am întors, însă știu că o am. Și că o voi privi cu drag peste ani și că îmi va trezi amintiri frumoase.

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

Teoretic, mai mult de o jumătate de oră nu am avea ce să facem aici. Priveliștea, câteva poze, diploma și cam atât. Practic, nu a fost deloc așa, cel puțin în cazul meu. M-aș fi întins pe stânci, să privesc cerul și să ascult oceanul. Cred că am petrecut destul de mult timp sau timpul a căpătat o altă dimensiune.

Sfat: Dacă vă simțiți aventurieri, puteți escalada stâncile, însă este de prisos să vă spun că este periculos și că atenția trebuie să fie sporită. Și că ținuta trebuie să fie adecvată. 🙂

Din același loc din care am coborât, exact în fața oficiului turistic, am luat autobuzul spre Cascais (circulă frecvent, cam la 30-45 minute). Cascais este o stațiune la malul Oceanului Atlantic și, ca în orice stațiune, veți vedea turiști și localnici care se bucură de plajă și de activități nautice. Este un fost sat de pescari, devenit între timp stațiune a familiei regale portugheze, care acum este unul dintre locurile de vacanță cele mai apreciate, atât de turiști, cât și de localnici.

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Fiind situat la aproximativ 30 de minute de Lisabona, majoritatea locuitorilor capitalei Portugaliei îl aleg pentru o zi de relaxare (Lisabona nu are deschidere la ocean, râul Tejo este cel care o străbate, în schimb).

Sfat: Poate că ar trebui să încercați să ajungeți înainte de înserat sau cel puțin să profitați puțin de soare, mai ales dacă vreți să încercați oceanul. Apa acestuia este destul de rece, de aceea este indicată o baie în timpul zilei.

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Împreună cu Estoril, formează regiunea Estoril, fiind unele dintre cele mai frumoase regiuni din Riviera Portugheză. Dacă timpul vă permite, puteți vizita și această stațiune, pentru mine, însă, ziua era deja pe sfârșite, așa că am admirat peisajul, am făcut o plimbare în jurul portului și m-am îndreptat către Lisabona, tot cu trenul.

Cele trei destinații pot fi vizitate într-o singură zi, cu puțină organizare. Lisabona nu înseamnă doar atât, înseamnă și împrejurimile, care, pe cât de spectaculoase sunt, pe atât de diferite una de cealaltă. Veți ajunge la munte (Sintra), la ocean (Cascais) și la munte împreună cu ocean (Cabo da Roca). Sunt locuri pline de însemnătate, atât prin prisma istoriei ce o poartă, cât și prin frumusețea peisajelor și atractivitatea obiectivelor turistice.

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia


Citește și: