Am revenit din Portugalia, unde am stat 5 zile. În primă fază, au fost toate dedicate Lisabonei, ulterior mi-am dorit să ajung și în Porto, iar apoi am fost și în orașele apropiate Lisabonei (Sintra și Cascais) și la Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale. Nu puteam ajunge aici fără a vizita cel care a fost mult timp considerat capătul lumii. Portugalia este frumoasă, punct. Limba melodioasă, oamenii relaxați, atmosfera caldă, multe obiective ce amintesc de Epoca Marilor Descoperiri. Dar, pentru că lucrurile frumoase sunt multe și merită fiecare în parte câte un articol, o să vă povestesc, în acest articol, pe scurt, ce să evitați, pentru a avea o vacanță cât mai reușită. Sau, mai bine zis, să nu faceți ca mine. Nu pot spune că vreunul dintre cele enumerate mai jos mi-a stricat vreun pic excursia, sau că mi-a schimbat impresia despre Portugalia, însă, câteva sfaturi cred că v-ar ajuta dacă plănuiți o excursie aici.

Lisabona, Portugalia

Lisabona, Portugalia

  1. Evitați să vă duceți vara

Știu, e cald, e frumos, e perioada concediilor. Dar este prea cald, cel puțin pentru gusturile mele, umiditatea crescută, soarele puternic. Dacă nu vă împăcați foarte bine cu temperaturile ridicate, poate că ar trebui să vă gândiți la o altă perioadă, poate la începutul toamnei, sau primăvara, când temperaturile sunt oricum mai ridicate decât la noi. Căldura și oboseala, mai ales dacă nu sunteți genul care să poarte pălării, pot conduce la o insolație de toată frumusețea. Iar dacă sunteți genul care încearcă să și bifeze cât mai multe obiective turistice, să se și distreze și eventual să se și relaxeze, veți ajunge acasă extrem de obosiți. Sfatul meu este să evitați lunile iulie și august, pe lângă faptul că în alte perioade și prețurile sunt mult mai mici, iar turiștii mai puțin numeroși. Puteți găsi bilete de avion chiar și la jumătate din prețul pe care l-ați plăti în plin sezon.

Lisabona, Portugalia

Lisabona, Portugalia

  1. Nu vă îmbrăcați ca niște floricele

Am rezervat o zi din excursie pentru Sintra, Cabo da Roca și Cascais și am rămas cu ideea că merg la mare, așa că am omis că înainte voi ajunge la munte. Știam că Sintra este oraș montan, știam că trebuie să ajung la Castelul Maurilor, care este în pădure, însă nu luasem în calcul că va fi efectiv o drumeție. Bonus, era și ceață și ploua mărunt. Dacă nu sunteți îmbrăcați corespunzător, va fi destul de dificilă urcarea. Eu, de dragul pozelor (și având în gând că voi ajunge la ocean, ulterior), m-am îmbrăcat în rochie lungă. Mare greșeală! Am reușit să ajung, totuși, la castel, pozele au ieșit frumos :), dar, din păcate, ceața nu mi-a permis să mă bucur de priveliște, așa că m-am bucurat de plimbarea prin pădure și cam atât.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

A urmat Cabo da Roca, unde, de asemenea, este foarte incomod să te duci în rochie. Mai ales că am escaladat toate stâncile, pentru a ajunge fix în vârf, în cel mai înalt punct. Nu m-am mulțumit cu zona în care stăteau toți turiștii, așa că m-am cocoțat, efectiv, pe cea mai înaltă stâncă pe care am văzut-o și am simțit că, dacă mă mai mișc un metru, mă așteaptă prăpastia. Nu trebuie neapărat să ajungeți până acolo, vă puteți bucura de priveliște și de pe platou, înconjurat cu un gard de lemn. Imaginea oceanului care se unește cu stâncile este superbă! Mă așteptam să fie foarte frig, luasem acest lucru în calcul și mi l-am asumat atunci când am ales ținuta, însă nu a fost deloc așa. Nu bătea vântul, era doar ceață. Sintra și Cabo da Roca este recomandat să le vizitați împreună, așa că fiți foarte atenți în alegerea ținutei, dacă nu vreți să vă chinuiți puțin. Sau preferați a doua variantă și îndurați traseul montan în sandale, cum am făcut-o eu :).

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

  1. Nu încercați să vizitați Lisabona pe jos

Străzile înguste și în pantă sunt foarte greu de urcat. Nu imposibil, însă durează foarte mult și, dacă sunteți într-o excursie maraton, veți dori să folosiți timpul la maximum și să vizitați cât mai mult. Cea mai bună variantă este tramvaiul 28, care trece pe lângă majoritatea obiectivelor turistice, așa că vă puteți opri, vizita, iar mai apoi să vă continuați traseul cu următorul. Plus că excursia cu tramvaiul este o aventură în sine. Eu am fost surprinsă să văd traseul pe care îl parcurge, pe ce străzi înguste și abrupte merge, simțind că, dacă scot o secundă mâna pe geam (geam care nu există, este un tramvai deschis), am toate șansele să lovesc un indicator, un pieton sau peretele unei clădiri. Plus că la orice viraj simțeam că va lovi, în orice clipă, mașinile parcate.

Tramvaiul 28, Portugalia

Tramvaiul 28, Portugalia

  1. Nu folosiți taxiurile locale

Mai ales dacă vă duceți la aeroport. Uber este cea mai bună variantă, mai ales că funcționează în colaborare cu o aplicație pentru GPS (Waze, care este disponibilă și pentru România, este free și mi se pare extrem de bună), prețurile sunt foarte ok, mai ales dacă sunteți mai multe persoane. Taxiurile normale vă taxează suplimentar pentru bagaje, am aflat ulterior. Mie mi-a plăcut foarte mult această variantă, nu mi s-a părut foarte costisitoare și este și foarte elegantă. Faci comanda, treci destinația, îți estimează valoarea cursei, te localizează pe hartă, te duce pe traseul stabilit de GPS și gata. Nu îi plătești nimic șoferului, primești imediat cum cobori din mașină pe mail factura și îți retrage Uber banii din cont. Sau Pay Pal, depinde ce variantă alegeți atunci când vă creați contul la ei. Mașinile nu au însemnele specifice taxiurilor, sunt practic mașinile șoferilor ce aleg să le utilizeze pentru Uber. Există și în România, momentan doar în București și în Cluj, însă în Lisabona a fost prima dată când l-am folosit.

Comanda Uber

Comandă Uber

  1. Nu vă ghidați numai după TripAdvisor

Este o aplicați foarte bună și foarte utilă, care vă va ajuta de multe ori, însă dezavantajul este că nu doar voi o veți folosi, așa că există riscul ca restaurantele la care doriți să ajungeți să fie foarte aglomerate. Într-adevăr, nu mi s-a întâmplat să aleg un local recomandat pe TripAdvisor și să nu fie totul ok, servirea, mâncarea, prețurile. Dar și prima terasă care îți iese în cale poate fi o mare surpriză și, poate că decorul nu este chiar atât de atractiv, însă mâncarea, delicioasă. Am fost la o terasă, fix lângă Castelul Sao Jorge, iar decorul din spatele meu erau niște rufe puse la uscat. Nu m-a deranjat absolut deloc, mâncarea a fost foarte bună, iar prețurile foarte ok.

  1. Nu stați la coadă pentru a urca în vârful Turnului Belem

Cartierul Belem este unul dintre cele 4 mari cartiere ale Lisabonei și cel care grupează majoritatea obiectivelor turistice. Turnul Belem este unul dintre ele, pe care nu aveți cum să îl ratați. Este un fost punct strategic militar, construit pe râul Tejo. Vă recomand ca atunci când îl vizitați, dacă este coadă, să nu mai așteptați pentru a ajunge în vârf. Veți sta deja la o coadă pentru a intra, iar priveliștea de la ultimul nivel nu este cu mult mai deosebită față de ceea ce vedeți la primul etaj. Doar că, pentru a urca, trebuie să așteptați să coboare toți turiștii, deoarece este o scară mică, în spirală, doar cu un singur sens. Se urcă oarecum organizat, dar tot va trebui să așteptați foarte mult, în soare, iar apoi într-o altă încăpere, alături de mulți alți turiști. Așa că vă puteți imagina că aerul dinăuntru se va consuma foarte repede și că va fi destul de greu de respirat. Iar, odată ajunși în vârf, faceți două poze, respirați puțin aer curat și vă așezați din nou la coadă, pentru a coborî. Veți pierde mult timp astfel, pentru câteva minute petrecute sus (nu știu exact câte au fost, mie mi s-au părut foarte puține).

Turnul Belem, Lisabona

Turnul Belem, Lisabona

  1. Nu lăsați pricipalele obiective pentru ultima zi

Veți sta mereu cu ochii pe ceas și nu vă veți putea bucura de ceea ce vedeți, ci veți dori să terminați cât mai repede. Eu nu am apucat să ajung la Castelul Sao Jorge și la Catedrala Se decât în ultima zi, pentru că celelalte au fost rezervate altor cartiere sau altor orașe. Nu voiam să plec din Lisabona fără a vedea cel mai renumit obiectiv turistic, castelul, așa că, deși eram foarte obosită și mă dureau foarte tare tălpile, am reușit, în ultima zi, să vizitez Oceanariumul, să dau o tură prin mall (nu aveam energie sau chef de shopping, însă eram curioasă și era foarte aproape de Oceanarium), plus Catedrala Se și Castelul Sao Jorge și m-am oprit și la o terasă când am ieșit din castel, pentru că nu voiam să plec fără a mai mânca încă o dată celebrul pește al portughezilor, bacalhau (un fel de cod), foarte bun în toate modurile în care a fost preparat.

Catedrala Se, Lisabona

Catedrala Se, Lisabona

  1. Nu vă duceți cu avionul în Porto

Porto este al doilea oraș ca mărime al Portugaliei și puteți aloca o zi pentru a-l vizita. Este ieftin cu avionul (20 Euro dus-întors), ajungi imediat, este comod. Așa am zis și eu, dar nu este chiar așa. Veți pierde mult timp în aeroport, zborul meu a avut și întârziere de vreo oră, la dus, așa că cele 40-50 minute pe care trebuia să le aloc călătoriei s-au transformat în vreo 3 ore. Cu trenul cred că este cea mai bună variantă. Este puțin mai scump, ajunge în aproximativ 2 ore și jumătate, însă aveți avantajul că puteți admira toată Portugalia cu această ocazie. Circulă cu frecvență destul de mare, câteva pe zi, ultimul din Porto fiind în jur de miezul nopții.

Porto, Lisabona

Porto, Lisabona

  1. Nu căutați cazare în centrul orașului

Sau nu vă păcăliți, crezând că centrul orașului este centrul geografic. Nu, centrul este undeva în Sud, în Praca do Comercio și zona apropiată râului Tejo, în cartierul Baixa. Dacă aveți metrou aproape, puteți căuta și în altă zonă (metroul circulă până la ora 1 noaptea). Dar, dacă vreți să fiți fix în inima orașului și unde atmosfera este cea mai animată, căutați în această zonă. Nu știu cum sunt prețurile aici, eu am stat în cel pe care l-am considerat eu centrul, însă era metrou lângă hotel și parcurgeam doar câteva stații, pe aceeași magistrală, așa că nu a fost o problemă.

Praca do Comercio, Lisabona

Praca do Comercio, Lisabona

  1. Nu vă pregătiți un concediu scurt

Eu am avut la dispoziție 5 zile, dintre care una a fost rezervată pentru Porto și alta pentru Sintra, Cabo da Roca și Cascais. Dacă vreți să vedeți cât mai mult, trebuie ori să fiți mereu contra cronometru, ori să rezervați mai multe zile, pentru că, la un moment dat, oboseala își va intra în drepturi și oricât de mult ați dori să vizitați, nu veți mai avea energie, nici fizică, nici psihică. Mi-ar fi plăcut, de exemplu, să stau o noapte în Porto, să pot să mă bucur și de viața de după ce apune soarele în acest oraș. Și poate că aș fi apucat să vizitez mai mult, pentru că aveam o listă mai lungă cu obiective, dintre care am bifat doar câteva, suficiente, însă, pentru a rămâne cu o frumoasă impresie despre Porto.


Citește și: