Ceea ce ar putea părea, la prima vedere, o simplă plimbare pe celebra Las Ramblas, căci acesta este bulevardul care unește Plaza Catalunya și Portul Vell, se dovedește a fi o foarte bună ocazie de a descoperi Barcelona, de a te împrieteni cu ea, ca mai apoi să ajungi să o iubești. Eu așa am pățit, primul contact a fost cu agitata și vibranta stradă Las Ramblas, ca mai apoi să o vizitez zilnic, chiar și de mai multe ori pe zi. Nici nu se putea altfel, deoarece hotelul la care am fost cazată se afla fix pe Las Ramblas, așa că m-am bucurat de câte ori am avut ocazia de atmosfera cuceritoare din frumoasa capitală a Catalunyei.

Las Ramblas, Barcelona

Las Ramblas, Barcelona

Sfat: Încercați să găsiți un hotel cochet în această zonă, deoarece veți trăi din plin vibrațiile orașului. Rețeaua de transport public este foarte bine organizată, liniile de metrou sunt numeroase și stațiile, de asemenea, așa că nu veți avea probleme nici pentru a vizita alte puncte de atracție, după ce deja veți descoperi zona aceasta.

Barcelona este un oraș care vibrează în permanență. Un oraș atât de viu, atât de energic, un oraș în care vom descoperi bulevarde mari și aerisite, terase cochete, obiective turistice moderne, oameni pasionați și pasionali și o gastronomie delicioasă. Vom ajunge și pe urmele Marilor Navigatori, așa cum s-a întâmplat și în Portugalia, deoarece ambele țări au în spate o istorie de care sunt mândre și niște nume celebre pe care le celebrează în permanență.

Las Ramblas, Barcelona

Las Ramblas, Barcelona

O să facem astăzi împreună traseul de la Plaza Catalunya până în Portul Vell, o să descoperim Las Ramblas pas cu pas. O plimbare pe celebrul bulevard nu este doar o plimbare, este un obiectiv în sine. Pornim din Plaza Catalunya, unde neapărat vom petrece puțin timp hrănind porumbeii care se reunesc aici. Pentru mine, acesta a fost unul dintre cele mai frumoase momente din excursia mea la Barcelona. Porumbei am descoperit în întreg orașul, precum și în altele (în special în Milano, în fața Domului), însă atmosfera este unică în fiecare oraș și, datorită acestui lucru, și senzațiile și percepțiile sunt diferite. Dacă în Milano am simțit o imensă stare de liniște și de calm, aici a fost exact opusul: am simțit o energie molipsitoare.

Plaza Catalunya, Barcelona

Plaza Catalunya, Barcelona

Plaza Catalunya, Barcelona

Plaza Catalunya, Barcelona

Sfat: Veți găsi la orice pas comercianți care, pentru 2 euro, vă vor oferi o pungă întreagă cu grăunțe, din care veți hrăni o bună perioadă de timp porumbeii ce vor veni să mănânce fix din palmele voastre. Rezervați-vă ceva timp pentru acest lucru și simțiți-vă, pentru câteva minute, ca în „Singur acasă” 🙂.

Mai apoi, continuăm plimbarea pe bulevardul Las Ramblas, cel mai cunoscut și populat bulevard al Barcelonei. Bulevardul are o zonă pietonală, în centru, precum și două artele laterale, câte unul pentru fiecare sens de mers, unde circulă autovehicule. Aici ochii ne vor fi îndreptați către numeroasele terase, către magazinele ce se regăsesc pe de-o parte și pe alta a străzii, către numeroasele căsuțe cu cele mai variate sortimente de înghețată, de waffles, sucuri naturale, către artiștii stradali sau către diversele suvernire (oricât ar suna de ciudat, aceasta este forma corectă de plural) cu și despre Barcelona.

Las Ramblas, Barcelona

Las Ramblas, Barcelona

Las Ramblas, Barcelona

Las Ramblas, Barcelona

Sfat: Citisem destul de mult înainte cum că prețurile de la terasele de aici ar fi destul de mari, însă nu mi s-au părut deloc așa. Plus că unde putem simți cel mai bine atmosfera Barcelonei dacă nu în mijlocul ei?

Tot aici am găsit înghețata Amorino, despre care v-am tot povestit și singurul lucru pe care îl mai pot adăuga este că nu am întâlnit înghețată mai bună ca aceasta (și țineți cont de faptul că înghețata este desertul meu preferat).

Înghețată Amorino, Barcelona

Înghețată Amorino, Barcelona

Mergând spre port, pe partea dreaptă, descoperim Piața La Boqueria, unde avem parte de un adevărat festin! Exploziile de miresme, culoare și savoare ne întâmpină de cum pășim pe porțile de intrare. Fructe proaspete, sucuri din fructe, fructe de mare, jambon ne atrag privirea și ne încântă papilele gustative.

Cu greu m-am hotărât, de fiecare dată, pentru că am vizitat piața în fiecare zi petrecută în Barcelona și de fiecare dată aveam aceeași dilemă: cocos cu mango, pepene roșu, papaya, fructul dragonului sau oricare dintre combinațiile care se pot face cu varietatea de fructe? Parcă simt și acum gustul acestor sucuri și le văd atât de colorate și de frumos aranjate pe rafturile comercianților.

Piața La Boqueria, Barcelona

Piața La Boqueria, Barcelona

Piața La Boqueria, Barcelona

Piața La Boqueria, Barcelona

Piața La Boqueria, Barcelona

Piața La Boqueria, Barcelona

Piața La Boqueria, Barcelona

Piața La Boqueria, Barcelona

Sfat: Nu vă opriți chiar la primul stand care vă apare în cale, deoarece este foarte posibil ca doi pași mai departe să găsiți aceleași sucuri sau aceleași fructe chiar și la jumătate de preț.

Tot pe Ramblas, pe partea stângă, ne putem opri pentru a face o vizită la Muzeul de Ceară. Lideri ai lumii, poeți, scriitori, navigatori, personaje din filme, adevărate legende, toate sunt reproduse sub forma figurilor de ceară. Am întâlnit atât personalități marcante ale istoriei Spaniei, cât și nume celebre din istoria lumii și am încercat să îi descopăr pe fiecare în parte. Am fost surprinsă plăcut să văd cum arătau cei a căror înfățișare nu o cunoșteam, însă le cunoșteam viața și activitatea sau poate doar povestea. Este o bună ocazie de a ne aminti unele lucruri, dar și de a descoperi altele noi.

Muzeul de Ceară, Barcelona

Muzeul de Ceară, Barcelona

Muzeul de Ceară, Barcelona

Muzeul de Ceară, Barcelona

Muzeul de Ceară, Barcelona

Muzeul de Ceară, Barcelona

Continuând plimbarea, ajungem în Portul Vell, cel care este vegheat de statuia lui Cristofor Columb. Și aici vom petrece o bună perioadă de timp, deoarece posibilitățile de a-l petrece sunt numeroase și timpul va trece fără să îl simțim. Primul lucru pe care eu l-am făcut a fost să mă așez pe marginea pontonului și să simt vântul cum îmi bătea în față. Cum adia, mai bine spus, deoarece vremea a fost extrem de însorită și parcă uneori chiar căutam o pală de vânt. Mai apoi, am traversat podul care leagă șoseaua de o mică insulă, unde se află un mall și câteva terase. Și, în timp ce savuram o cafea și priveam la ambarcațiunile din port, gândul îmi era îndreptat spre o croazieră. Cred că este prima destinație în care am omis această activitate care îmi place atât de mult, iar acest lucru deoarece îmi propusesem ca în aceeași zi (prima din călătoria mea) să ajung și la Montjuic și să văd și spectacolul fântânilor magice din Plaza Espana, așa că am renunțat la croazieră în favoarea lor.

Sfat: Dacă vă plac croazierele, nu ratați una în Barcelona. Veți găsi numeroase ambarcațiuni în Portul Vell care efectuează astfel de călătorii.

Statuia lui Cristofor Columb, Barcelona

Statuia lui Cristofor Columb, Barcelona

Port Vell, Barcelona

Port Vell, Barcelona

Port Vell, Barcelona

Port Vell, Barcelona

Port Vell, Barcelona

Port Vell, Barcelona

Barcelona este un oraș cu un aer de modernitate combinat, pe alocuri, cu dovezi ale istoriei. Nu este la fel de pitoresc ca Lisabona, nu vom descoperi clădiri mici și colorate, ba din contră, vom întâlni bulevarde mari și clădiri impunătoare. Vom descoperi pasiune și bucurie la orice pas. Atmosfera din Barcelona mi-a rămas cel mai adânc întipărită în suflet și în minte, o simt atât de vie doar gândindu-mă la ea. Este considerată bijuteria Spaniei și, dacă ar fi să spun lucrurile care o cataloghează drept bijuterie, din punctul meu de vedere, acestea ar fi geniul lui Antoni Gaudi (în special simbolul orașului, Sagrada Familia) și energia și vibrația oamenilor și ale locurilor. Nu poți înțelege atmosfera din acest oraș decât trăind-o și cu siguranță că îți vei dori să o revezi de câte ori vei avea ocazia.


Citește și: