După cum v-am mai povestit, Lisabona este o poveste și fiecare dintre cele 4 mai cartiere în care este împărțită are specificul lui. Am prezentat cartierul Belem, cel care reunește cele mai importante obiective turistice care amintesc de Epoca Marilor Descoperiri și de Marii Navigatori. Am povestit despre cartierul Alfama, cel în jurul căruia s-a format orașul, în care vom descoperi cele mai vechi obiective. Astăzi vom vorbi despre cartierul Baixa, cel mai elegant cartier lusitan și despre cartierul Bairro Alto, cel mai energic cartier al Lisabonei.

Cartierul Baixa se învecinează cu Alfama, așa că le puteți parcurge pe ambele într-o zi, atât pe jos, dacă doriți o plimbare, cât și cu celebrul tramvai 28, care pleacă din piața Martim Moniz, trece pe lângă principalele obiective ale cartierului Alfama (Castelul Sao Jorge, Catedrala Se) și ajunge în cartierul Baixa, vizitând Rua Augusta și Arcul de Triumf.

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Arcul de Triumf din Lisabona

Primul meu contact cu Portugalia a fost în acest cartier și am descoperit o Lisabonă plină de viață, cred că acesta este și motivul pentru care am îndrăgit-o din prima. Am „aterizat”, imediat după ce m-am cazat, direct pe Rua Augusta, venind dinspre Praca Rossio. Am ajuns pe cel mai aglomerat bulevard pietonal iar, mai apoi, trecând pe sub Arcul de Triumf, în Praca do Comercio și în port. Am simțit din plin viața, pulsul și energia localnicilor și ale turiștilor. Am simțit bucuria, am simțit vibrația locului, am simțit că fac parte de acolo.

Rua Augusta este cel mai aglomerat bulevard pietonal, este unul dintre punctele care atrage cei mai mulți turiști. Este cel care „freamătă”, este „inima” orașului. Doriți o terasă unde să vă bucurați de niște fructe de mare delicioase și de un pahar de sangria cu vin alb, iar în depărtare să vedeți râul Tejo? Aici veți găsi la fiecare pas tot felul de localuri, pentru toate gusturile. Doriți o sesiune de shopping? Majoritatea magazinelor mari sunt prezente și pe Rua Augusta. Doriți ceva dulce? Vă puteți răsfăța cu o înghețată de la Amorino (preferata mea, pe care am găsit-o în toate destinațiile vizitate). Doriți suveniruri? Ai ajuns unde trebuie, deoarece veți găsi numeroase magazine care vă oferă cadourile potrivite, atât pentru voi, cât și pentru cei dragi.

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Sangria cu vin alb, pe Rua Augusta, cu vedere la Arcul de Triumf

Tot pe Rua Augusta veți descoperi și Elevador de Santa Justa, care este un lift de unde vă veți putea bucura de oraș de la înălțime. De fapt, datorită reliefului (Lisabona este situată pe coline), întreg orașul abundă în zone de promenadă (miradouros), de unde aveți parte de superbe priveliști, tocmai bune pentru a vă rămâne în minte și în suflet precum un tablou. Sau pentru a fi surprinse în cele mai frumoase fotografii.

Rua Augusta leagă două dintre cele mai cunoscute și populate piețe ale Lisabonei, Praca Rossio și Praca do Comercio. Praca Rocio (Praca de Dom Pedro IV) este o piață foarte atrăgătoare, unde veți descoperi statuia lui Dom Pedro IV, gara Rossio, Teatrul Național Dona Maria II, dar și două fântâni construite în stil baroc, care întregesc peisajul. Și acesta este unul dintre locurile perfecte pentru a vă așeza la o terasă (fiind, de altfel, numeroase) și să priviți cum se desfășoară viața din Lisabona în fața ochilor voștri, mai ales că, așa cum am spus, este una dintre cele mai populare și populate piețe ale frumoasei capitale lusitane.

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Praca Rossio și statuia lui Dom Pedro IV

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Praca Rossio, Lisabona

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Teatrul Național Dona Maria II

Praca do Comercio (Piața Comerțului) este una dintre cele mai mari piețe din Europa și, datorită amplasamentului, pe malul râului Tejo (care leagă Lisabona de Oceanul Atlantic), piața și-a căpătat denumirea pentru a simboliza funcțiile pe care aceasta urma să le îndeplinească.

Timp de două secole, până la Marele Cutremur din 1755, aici a fost reședința regală, respectiv palatul Ribeira (după ce, înainte, fusese la castelul Sao Jorge). Însă, cum 85% din oraș a fost distrus în urma acestui dezastru, inclusiv reședința regală a dispărut printre ruine. Astăzi, piața adăpostește Guvernul Portugaliei, dar și mai multe ministere și secretariate de stat, precum și Curtea Supremă de Justiție.

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Praca do Comercio și statuia regelui Jose I

De o parte și de cealaltă descoperim clădiri simetrice, ce formează litera U, cu deschidere către râul Tejo, iar în mijlocul pieței se află statuia regelui Jose I. În Praca do Comercio am trăit o incredibilă stare de libertate și de relaxare. M-am bucurat de soare și de port și de faptul că mă aflam atunci, acolo. M-am bucurat de tot. De mine, de companie, m-am bucurat de bucurie. M-am bucurat de plimbare, m-am bucurat de pasteis de nata. Înainte să le gust pe cele originale, pasteis de belem, am savurat pasteis de nata la o terasă în Praca do Comercio dar pot spune că mi-au plăcut toate și că aș face o vizită în Portugalia chiar și numai pentru aceste „comori” culinare, pe care le-am întâlnit pe tot teritoriul țării, inclusiv în Porto.

Arcul de Triumf (Arco de Rua Augusta – numele îi este dat de strada pe care se află) este cel pe sub care trecem, venind de pe Rua Augusta, pentru a ajunge în Praca do Comercio. A fost construit în urma cutremurului din 1755, tocmai pentru a marca renașterea orașului după acest dezastru.

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Arcul de Triumf din Lisabona

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Arcul de Triumf, Lisabona

Cartierul Bairro Alto, punctul zero al distracției, este cel în care, negreșit, dacă doriți o seară (sau mai multe) în care să vă distrați, o veți face, alături de mulți alți petrecăreți. Oamenii mi s-au părut foarte relaxați și foarte prietenoși, în permanență plini de viață. Găsiți și localuri unde puteți lua cina, nu doar puburi și petreceri, deși, dacă tot ați ajuns în mijlocul distracției, parcă ar fi păcat să nu faceți parte din ea, nu? Deși este un cartier foarte aglomerat, nu am avut nici cea mai mică neplăcere, chiar dacă, din cauza orei târzii (deja se înnoptase), pot spune că am avut ceva emoții, însă mi-au fost repede înlăturate.

Primul meu contact cu Lisabona a fost prin descoperirea cartierului Baixa. Am întâlnit un oraș plin de lumină, culoare și energie. Am descoperit numeroase obiective turistice, o delicioasă gastronomie (portughezii mănâncă mult, porțiile sunt mari și conțin atât carne sau fructe de mare, cât și cartofi și orez), am descoperit un delicios vinho verde și un extraordinar de gustos bacalhau (se spune că au câte o rețetă pentru fiecare zi a anului). Dar, mai presus de toate, cel mai tare m-a încântat faptul că am mai descoperit un oraș port. V-am spus că le iubesc, mi se pare că au un farmec aparte, iar Lisabona are două dintre caracteristicile care mie îmi plac la un oraș: are port și este situat pe coline. Și creează una dintre cele mai memorabile atmosfere pe care eu le-am simțit în călătoriile mele.

Lisabona – cartierul Baixa și cartierul Bairro Alto

Lisabona, Portugalia

Dacă aveți dubii, eliminați-le! Dacă încă nu ați luat în calcul o excursie în Lisabona, înseamnă că este momentul să o faceți. Lisabona este, parcă, într-o permanentă luptă cu timpul. Deși are numeroase clădiri noi, păstrează acea autenticitate, păstrează farmecul tradițiilor și bucuria conservării lor. Păstrează aerul boem, știe să te seducă, în cel mai pur mod. Își croiește, pe nesimțite, drum către sufletele noastre și știe foarte bine cum să rămână veșnic acolo. Lisabona este un oraș pe care nu ai cum să nu îl iubești, care te cucerește prin simplitate și prin discreție, precum o tânără timidă care emană puritate și inocență. Aceasta este Lisabona mea, așa am cunoscut-o și așa va rămâne în amintirile mele.