„La fel ca în viață, dacă faci cu pasiune ceea ce faci, totul pare ușor.” Asta mi-a spus Liviu, cel care, după câteva ore petrecute în incinta RoomXcape Pitești, 3 camere jucate și câteva pauze pentru discuții, a reușit să contureze în mintea mea imaginea unui om pasionat și dedicat, pentru care Escape Room înseamnă mai mult decât un business.
În viziunea generală, Escape Room este un joc ce implică o cameră sau mai multe, indicii și jucători. Este un joc în care, așa cum am mai spus aici, trebuie să rezolvi o serie de puzzle-uri, într-un timp limitat, pentru a evada. În România, această activitate devenită un fenomen la nivel mondial, a început să fie din ce în ce mai cunoscută. Ce nu remarcasem până acum sunt micile detalii ce o fac să fie mai mult decât un joc. O transformă într-o conexiune între oameni, care devin mai mult decât coechipieri, mai mult decât părinți și copii, profesori și elevi, devin prieteni. Devin indispensabili unul pentru celălalt, și nu doar în cele 60 de minute cât durează jocul, ci conexiunea se extinde și după. Îi descoperi celui de lângă tine calități și abilități pe care poate că nu le știai și, de ce nu, ajungi să îți descoperi și ție însuți altfel de însușiri. Te apropii, într-o manieră constructivă, prin simplul fapt că în cele 60 de minute trebuie să interacționezi, de colegii alături de care împărtășești un scop comun: acela al reușitei jocului, indiferent de rezultat. Pentru că reușita înseamnă mai mult decât o evadare, înseamnă distracție, înseamnă voie bună, înseamnă concentrare, înseamnă emoție și, nu în ultimul rând, înseamnă lucru în echipă.
Am aflat că totul a pornit de la o idee avută de fiul lui Liviu, care a jucat peste 80 de camere, și s-a transformat în primul Escape Room din Pitești. Încă de la început, din această echipă a făcut parte și Alex, care era deja familiarizat cu lumea jocurilor de evadare. Pornind de la zero, se conturează o temă, se continuă prin decor și se termină prin ceea ce noi vedem într-o cameră. Iar acest proces se repetă după o perioadă de timp, pentru că se schimbă camerele periodic. Odată jucată una, începe să îţi placă şi abia aştepţi o nouă provocare. Niciodată nu vom descoperi două camere la fel, indiferent dacă temele pot fi asemănătoare, sau dacă un puzzle întâlnit într-o cameră ne duce cu gândul la un altul dintr-o altă cameră.
Escape Room nu este un loc de joacă pentru copii. De fapt, nu este un loc de joacă, este mai mult decât atât, este un spațiu destinat tuturor vârstelor, un spațiu în care evadarea din rutină, înlocuirea, cel puțin pentru cele 60 de minute, a telefonului, tabletei, laptopului, cu o activitate ce implică interacțiunea umană și utilizarea în mod constructiv a intuiției și spiritului de observație sunt cele mai importante caracteristici. Am aflat că au jucat persoane cu vârste cuprinse între 6 și 72 ani și, în egală măsură, fiecare s-a regăsit în ceea ce a jucat, în stilul propriu fiecăruia și raportându-se la abilitățile, preferințele și pasiunile personale. Este normal să asociem temele camerelor cu ceea ce am văzut, citit sau auzit anterior, este normal să ne alegem camerele în funcție de ceea ce simțim că rezonează cel mai bine cu stilul nostru de viață, cu afinitățile noastre, însă, și o cameră despre a cărei temă nu cunoaștem nimic ne poate surprinde. Și uneori chiar contribuie la sporirea misterului.
RoomXcape pune la dispoziţie aproximativ 300 mp şi oferă 5 camere în 4 spații. Mai exact, una dintre ele (Apocalypse Now) poate fi jucată prin două căi ce o fac complet diferită. Le-am jucat pe toate și pot spune că fiecare m-a surprins prin câte ceva, așa că o clasificare mi-ar fi greu de făcut. Am pătruns în jungla peruviană, în Indiana Jones și m-am simțit ca un arheolog aflat în căutarea unui prețios artefact, foarte bine ascuns într-un templu. Am fost, pentru 60 de minute, un magician ce luptă pentru apărarea binelui, împotriva lui Voldemort, în Harry Potter, simțind pe propria piele puterea vrăjilor. Aceasta este, totodată, și cea mai nouă cameră deschisă la RoomXcape. Am fost un supraviețuitor care a reușit să iasă de sub pământ, din refugiul în care se adăpostea, în Apocalypse Now, pentru a se salva pe sine, împreună cu întreaga omenire. M-am simțit ca un ostatic ce își caută drumul spre libertate, în Saw, trăind din plin emoțiile captivității și simțind cum timpul este cea mai importantă resursă pe care o putem avea. Ce mi-a plăcut foarte mult la toate camerele a fost faptul că se bazează mai mult pe tehnologie decât pe deschiderea manuală a lacătelor și a cuferelor, că puzzleurile sunt din toate domeniile și că toate oferă mai mult decât poți vedea. Ce? Veți descoperi jucând.
Este recomandat ca echipele să fie formate din 4-6 persoane și să fie mixte, atât pentru diversitate și divertisment, cât și pentru a îmbina într-un scop cât mai productiv abilitățile fiecăruia. Eu am jucat, după cum am mai spus, de cele mai multe ori în doi. Se poate evada și astfel, mult mai greu, dar, în definitiv, nu doar evadarea contează, ci atmosfera creată în timpul jocului și plăcerea de a dezlega fiecare puzzle. Într-o astfel de cameră, realizezi că nu ești singur și că mereu ai nevoie de cei de lângă tine. Realizezi că prin conexiunile create, toți lucrează spre un scop comun, și că cea mai importantă este echipa.
Odată ce ai jucat, nu o poți cataloga drept o experiență individuală. Îți dorești noi provocări, îți dorești să descoperi mai multe camere, îți dorești ca intuiția și spiritul de observație să îți fie mereu testate. Îți dorești să te autodepășești. Ajungi la un nivel în care nu te mulțumești doar să evadezi, ci să creezi o echipă stabilă, care să doboare recorduri. Îți dorești timp cât mai scurt, rate de evadare cât mai ridicate și provocări din ce în ce mai mari.
Am descoperit că Escape Room poate deveni un spațiu în care surprizele ți le poți oferi singur (sau partenerii). Se pot serba zile de naștere (pentru sărbătorit este gratuit) și, chiar mai mult decât atât, poți descoperi o surpriză mult mai mare decât jocul îți oferă. S-a întâmplat ca într-una dintre camere să fie ascuns printre puzzleuri chiar și un inel de logodnă (real). O idee foarte frumoasă și foarte originală de a cere în căsătorie pe cineva, nu?
O cameră secretă, o melodie, o baghetă, o lumină ce poate exista sau nu, presărate cu elemente tehnologice care te surprind la fiecare puzzle, toate sunt ingrediente ce descriu cel mai bine Escape Room. Dacă doriți să încercați o astfel de activitate, în fiecare zi, între orele 11:00 și 23:00, cele 4 camere vă așteaptă să le descoperiți, împreună cu personalul care vă ajută să intrați în poveste, înainte de a începe fiecare joc. Este foarte ușor să rezervați o cameră, intrați pe site-ul www.roomxcape.ro și parcurgeți pașii existenți acolo iar, la final, veți primi un mail de confirmare. Tot ce vă trebuie este o mare doză de voie bună!