Încep prin a vă spune că Porto este al doilea oraș ca mărime al Portugaliei, situat în zona de nord a țării, recunoscut ca fiind locul unde se fabrică vinul care îi poartă numele, renumit în întreaga lume. Mie mi-a plăcut la fel de mult ca Lisabona și am regretat faptul că nu am avut mai mult timp la dispoziție și că nu am reușit să vizitez prea multe în scurta perioadă petrecută acolo, dar impresia pe care am luat-o cu mine la plecare a fost suficient de puternică încât să vă recomand o călătorie nu doar în Lisabona, ci și în Porto.

Cum puteți ajunge?

Există două variante, cu trenul sau cu avionul, eu am optat pentru a doua, deși acum cred că aș alege-o pe prima. Sunt două zboruri pe zi către Porto, eu l-am ales pe cel de prânz și m-am întors undeva în jurul orei 10 seara. Am crezut că va fi mai rapid cu avionul, dar nu este chiar așa, deoarece, chiar dacă nu aveam bagaj și era vorba de un zbor intern (implicit nu am mai trecut pe la vamă), tot a trebuit să ajung mai devreme la aeroport, tot am trecut de controlul de securitate, tot există un timp pierdut, ca să spun așa. Ce am observat, în perioada în care așteptam îmbarcarea, este că avioanele soseau, pasagerii erau debarcați, bagajele erau descărcate, timp în care aeronava era alimentată și începea procedura pentru zborul următor, respectiv încărcarea bagajelor, iar, mai apoi, îmbarcarea pasagerilor. Din acest motiv, este posibil să apară unele mici întârzieri, iar, dacă se ratează ora decolării, din cauza faptului că aeroportul este aglomerat iar terminalul mic (se pleacă, pentru zborurile interne, de pe terminalul al doilea), este posibil să mai dureze ceva până când pilotul primește permisiunea de decolare. La mine, tot acest proces a durat cam o oră (întârzierea), fapt ce mi-a scăzut din timpul alocat orașului Porto.

Cred că aș opta pentru varianta cu trenul nu doar având în vedere timpul, care, după cum v-am spus, este cam același pentru ambele opțiuni, deoarece călătoria cu trenuldurează aproximativ două ore și jumătate, iar cea cu avionul (doar zborul propriu – zis) cam 50 de minute și, dacă adăugăm și timpul petrecut în aeroport, ajungem cam la aceeași durată totală. Aș opta pentru această variantă deoarece mi-ar plăcea să mă bucur de călătoria în sine, să descopăr țara străbătând-o de la sud la nord și înapoi, în momente diferite ale zilei.

Sfat: Dacă optați pentru varianta cu avionul și vă rezervați din timp biletele de avion (o lună, două înainte) le găsiți cu 20 de euro dus – întors (atât am dat eu în vara anului 2016). Călătoria cu trenul este undeva în jurul sumei de 50 de euro dus – întors.

De la aeroport am ajuns cu metroul până în cartierul Ribeira, în apropierea râului Douro, deoarece acolo îmi doream să ajung și am petrecut destul de mult timp pe drum, cam o oră, cred, deci, din nou, perioada pe care o aveam la dispoziție pentru a vizita orașul s-a redus.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Cartierul Ribeira, Porto

Unde să vă cazați?

Despre cazare nu aș avea ce să vă spun, deoarece, așa cum am mai zis, eu am stat doar câteva ore, însă aș putea să vă recomand, dacă o să vizitați Lisabona și Porto în aceeași călătorie, să petreceți măcar o noapte în Porto și vă puteți întoarce de acolo în România (sau invers, să fie punctul de plecare al călătoriei). Eu așa aș face acum, însă călătoria mea inițial a fost gândită doar pentru Lisabona, iar mai apoi am adăugat pe listă și Porto.

Sfat: Vremea din Porto mi s-a părut mai rece decât în Lisabona și știam acest lucru, m-am dus pregătită și cu un pulover (deși în Lisabona erau temperaturi foarte ridicate, încât simțeam, la un moment dat, că nimic din ce aș putea purta nu ar fi suficient de subțire), însă tot mi s-a părut răcoare, seara. Cel puțin în zona râului Douro, unde am petrecut majoritatea timpului, bătea destul de tare vântul. Așadar, să aveți pregătită și o jachetă, pentru că ar fi păcat să nu petreceți ceva timp la o terasă de pe malul râului, savurând un pahar din celebrul vin de Porto.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Râul Douro, Porto

Ce să vizitați?

Primul meu obiectiv a fost cartierul Ribeira, în zona râului Douro și acolo am rămas toată perioada (care, așa cum am mai spus, s-a redus considerabil). Am ajuns cu metroul până undeva în apropiere, trebuia apoi să iau alt metrou, de pe altă linie, însă am preferat să mă duc pe jos, tocmai în ideea de a mă bucura mai mult de oraș, mai ales că îmi place foarte mult să mă plimb, să simt orașele sub tălpile mele, să simt fiecare stradă, să stau cu ochii îndreptați spre fiecare clădire.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Cartierul Ribeira, Porto

Aici sunt concentrate cele mai importante puncte de atracție, de aceea am preferat să văd și să experimentez tot ce se poate într-un perimetru restrâns, pentru că nu voiam să mă simt într-o fugă după obiective, mai ales că atmosfera orașului mi s-a părut relaxată și relaxantă, ușor boemă.

Plus că sunt destule variante de a petrece timpul în zona râului. Prima dintre ele a fost o croazieră, pentru că iubesc croazierele și mi se pare cel mai frumos mod de a descoperi un oraș, în primă fază.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Croazieră pe râul Douro, Porto

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Croazieră pe râul Douro, Porto

Sfat: Biletul croazierei include și o degustare de vin, iar cramele sunt fix pe partea cealaltă a râului, tot ce aveți de făcut este să traversați podul Dom Luis I. Dar voi povesti mai jos și despre crame și despre degustările mele (pentru că au fost mai multe).

După croazieră, mi-am îndreptat atenția către podul Dom Luis I, care unește Porto de Vila Nova da Gaia (în total sunt 6 poduri care unesc cele două maluri ale râului). În momentul când a fost construit (1881 – 1886) era considerat unul dintre cele mai mari poduri de acest gen din lume. L-am traversat, l-am fotografiat, am admirat priveliștea. Am întâlnit chiar și un cuplu de tineri căsătoriți care veniseră să facă pozele pentru nuntă aici, foarte drăguț momentul. Vă spun, priveliștea asupra râului, cu numeroase clădiri colorate, turiști plini de viață, bărci și vaporașe, creează o stare de permanentă sărbătoare. Mă simțeam ca și cum aș fi la un festival al energiei și al culorii.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Podul Dom Luis I, Porto

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Podul Dom Luis I, Porto

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Podul Dom Luis I, Porto

Am ajuns, așadar, pe partea cealaltă a râului, în Vila Nova da Gaia, zona cramelor. Și, pentru că îmi luasem deja bilet pentru telecabina care circulă pe deasupra râului, mai aveam încă două degustări incluse (în total au fost 3). Planul meu inițial era să îmi aleg o cramă drăguță, să o și vizitez, nu doar să degust vinul de Porto, însă am aflat la fața locului că majoritatea se închid la ora 17:00 (adică aproximativ ora la care eu am ajuns), mai puțin cea la care primisem deja degustările (care se închidea la ora 18:00). Așa că nu mi-a mai rămas decât să mă bucur de ceea ce aveam deja. Pot să vă spun doar atât: vinul de Porto este de neratat în acest oraș. Mi s-a părut destul de tare, iar preferatul meu este cel roze (am degustat roșu și roze).

Sfat: Cramele se închid la ora 17:00, așa că, pentru a vă bucura de o experiență completă, respectiv vizitare cu ghid și degustare, asigurați-vă că ajungeți cu suficient de mult timp înainte. Una singură este deschisă până la ora 18:00, însă aici puteți doar degusta, nu aveți parte și de o vizită.

Următorul pas ar fi trebuit să fie plimbarea cu telecabina, însă, în drum spre punctul de plecare, am simțit nevoia să mă opresc la o terasă. Nevoie mai puțin, poftă mai mult. Impropriu spus terasă, erau, de fapt, numeroase căsuțe cu mâncare stradală, prezentată într-un mod de era imposibil să nu te oprești. Am găsit și pasteis de nata, pe care nu aveam cum să le ratez. De fapt, nu le-am ratat în nicio zi din timpul excursiei mele în Portugalia, niște prăjituri tradiționale absolut delicioase. Atât de simple și, totuși, atât de bune.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Priveliște din telecabină, Porto

După ce mi-am satisfăcut poftele culinare, am ajuns, în final, la punctul de plecare. Călătoria durează câteva minute și a fost plăcut ca, după ce am descoperit zona cu vaporașul de croazieră, acum să o descopăr și de deasupra. Am ajuns din nou în zona podului Dom Luis I, de unde am pornit spre următorul puct.

Sfat: Asigurați-vă că într-adevăr vă veți întoarce în punctul de plecare cu telecabina atunci când vă luați biletele, deoarece poate fi suficientă doar o călătorie dus. Eu am luat dus-întors, însă pe cea de întors nu am mai efectuat-o.

Din telecabină am văzut un funicular, care urca pe o pantă foarte abruptă, așa că am fost curioasă să descopăr despre ce este vorba. Am aflat ulterior că era folosit pentru transportul zilnic al localnicilor, pentru a urca dealul, dar m-am bucurat și eu de o plimbare cu el.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Funicularul din Porto

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Traseul parcurs de funicularul din Porto

Mai aveam foarte puțin timp la dispoziție, mi-ar fi plăcut să vizitez și alte obiective ale orașului, cum ar fi Librăria Lello (acesta este marele meu regret din vizita la Porto), care era destul de aproape de zona râului, însă urma să se închidă în momentul în care m-am hotărât să mă îndrept înspre ea. Așa-i că în vacanță trece altfel timpul? Sau, mai bine spus, uiți de timp (în cazul acesta a fost un dezavantaj). Librăria este una dintre cele mai frumoase din lume și este locul în care scriitoarea J.K.Rowling obișnuia să petreacă mult timp (deci, sursă de inspirație pentru Harry Potter). Și Gara Estacao de Sao Bento era un obiectiv de pe listă pe care l-am ratat și pe care mi-ar fi plăcut să îl vizitez, o altă clădire îmbrăcată în azulejos, aceste plăci colorate din ceramică.

Sfat: Chiar dacă suntem în vacanță și uităm de timp și de tot, ar fi bine ca, din când în când, să mai privim și la ceas. Spre exemplu, un obiectiv ratat a fost Librăria Lello, pe care îmi doream foarte mult să o vizitez, însă mi-am dat seama foarte târziu cât este ceasul (aceasta se închidea la 19:30, mai aveam cam 10 minute la dispoziție să ajung și să o și vizitez, ceea ce nu ar fi fost suficient).

Am petrecut timpul în zona răului Douro, în cartierul Ribeira și nu regret acest lucru. Mi-a plăcut extrem de mult acest oraș, v-am spus, nu știu care dintre el și Lisabona este pe primul loc în preferințele mele; Lisabona am putut, în schimb, să o descopăr mai mult. Porto m-a amăgit și m-a lăsat să mai vreau, cred că și acesta este unul dintre motivele pentru care am fost atât de impresionată. Faptul că vizita mea a fost scurtă și că știam că urmează să ne despărțim înainte să apucăm să ne cunoaștem. Așa că îl păstrez în suflet precum o iubire neîmplinită, pe care o aștept să se transforme într-o relație de mai lungă durată.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Râul Douro, Porto

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Podul Dom Luis I, Porto


Citește și: