Încep prin a vă spune că, indiferent dacă alegeți să călătoriți cu mașina sau cu avionul, Muntenegru este, cu siguranță, o alegere inspirată. Este o țară care, din punctul meu de vedere, își cunoaște pe deplin potențialul turistic și îl exploatează la cele mai înalte standarde. Spun acest lucru pentru că am descoperit aici servicii de cea mai bună calitate, oameni care știu să te facă să îți dorești să revii și frumuseți ale naturii care nu încetează să te surprindă. Pentru că, atunci când ai fi tentat să spui că ai descoperit cele mai frumoase locuri pe care această țară le oferă, îți dai seama că, de fapt, ai văzut doar o mică parte și că Muntenegru are această capacitate de a te seduce și de a te face să îți dorești mai mult.
Pentru că excursia mea a fost în totalitate cu mașina, vă voi prezenta astăzi, pe lângă motivele pentru care ar trebui negreșit să descoperiți cât mai curând această țară, și motivele pentru care am ales acest mijloc de transport și pentru care l-aș alege oricând, fără să stau pe gânduri.
-
Drumul spectaculos
Dragii mei, de peisajele incredibile pe care atât Muntenegrul, cât și drumul până acolo le oferă nu puteți avea parte decât dacă alegeți să călătoriți cu mașina. Porniți în această aventură, căci este una care vă va tăia răsuflarea la fiecare curbă. Și sunt multe, credeți-mă. 🙂 Știu că se spune că drumul este dificil, că străbate muntele, că este periculos și multe altele. Nu este cel mai ușor, într-adevăr, însă nu este nicidecum cel mai dificil, mai ales cu puțină atenție. Nu trebuie să vă sperie, însă încercați să îl parcurgeți în timpul zilei, din două motive. Primul ar fi că nu veți dori să ratați priveliștile acelea frumoase, nu-i așa? Iar cel de al doilea este că poate deveni ușor mai dificil după lăsarea serii, însă nici așa nu este imposibil de parcurs.
Traseul, din punctul meu de vedere, începe să devină cu adevărat spectaculos atunci când ajungem la Drobeta Turnu-Severin. Iar, mai apoi, după ce pătrundem în Serbia, ne putem admira țara mult timp, deoarece vom merge paralel cu granița. Nu știu din ce motiv, însă dintotdeauna am fost atrasă de Dunăre. De ceea ce ea lasă în urma ei, urmându-și cursul. Și este evident că oferă imagini incredibile.
Mai apoi, pentru a ajunge în Muntenegru, traversați Serbia de la nord la sud. Nu până de mult, aceste două țări formau una singură, motiv pentru care sunt foarte apropiate, nu numai prin coordonatele geografice, ci și prin cultură sau limbă. Mai mult ca sigur că vă veți opri să petreceți o noapte în Serbia, iar recomandarea mea este Belgrad, un oraș vibrant, care mi-a depășit cu mult așteptările.
Una dintre cele mai spectaculoase porțiuni ale traseului este, fără discuții, Canionul Tara. Este amprenta râului Tara asupra muntelui, într-un mod fascinant. Canionul începe în Serbia, însă cea mai mare porțiune face parte din Muntenegru. Și, cum majoritatea atracțiilor sunt în sudul țării, acolo unde Marea Adriatică se unește cu munții într-un spectacol al naturii, vă veți vedea descoperind întreaga țară, care nu este una mare prin dimensiune, ci mare prin frumusețe.
-
Posibilitatea de a vizita mai multe orașe ale țării
Avantajul unei țări mici este că nici localitățile nu sunt amplasate la mare distanță una de cealaltă, așa că pot fi vizitate cu ușurință. Prima oprire din Muntenegru a fost, pentru mine, Podgorica, pe care vă recomand și vouă să nu ezitați să o vizitați. Nu este un oraș prea mare și nici nu necesită prea mult timp, însă este unul extrem de liniștit, unde se simte o atmosferă de sărbătoare continuă. Are un plăcut aer mediteraneean, chiar dacă este înconjurat de munți și unul dintre lucrurile care se remarcă foarte ușor este că este în continuă expansiune.
După ce trecem de Podgorica încep cu adevărat minunile acestei țări. Nu spun că tot ce am descoperit până acum nu a fost extrem de spectaculos, însă zona care pe mine m-a fascinat a fost cea din sudul țării, unde Adriatica își face de cap nestingherită în cel mai frumos mod. Așadar, zona Becici-Budva nu trebuie nicidecum ratată, în special orașul Budva, un mix senzațional de culturi și miresme italienești ce se regăsesc pe străzile pline de istorie ale vechiului oraș.
La o scurtă plimbare cu mașina se află golful Kotor, unul dintre cele mai frumoase din lume și unul dintre cele mai spectaculoase peisaje pe care le-am descoperit vreodată. Orașul Kotor trebuie musai vizitat, nu vă solicită prea mult timp, dar vă oferă din plin tot ce are el mai frumos: vechiul oraș și fiordul ce al cărui nume îl poartă.
Nu departe de orașul Kotor, în același golf spectaculos se află un alt mic oraș și extrem de șarmant, Perast, unul cu o glorie de altădată adusă până în prezent. Rezervați o zi pentru aceste două destinații și lăsați-vă cuceriți de frumusețea lor.
-
Încă nu a devenit o țară sufocată de turiști
Nu spun că nu este o destinație foarte căutată, mai ales în ultimul timp am observat această înclinație a românilor pentru țările apropiate nouă (geografic). Ceea ce mi s-a întâmplat și mie, recunosc, pentru că am început să aleg zone și locuri apropiate de România, pe care le pot explora cu mașina (aceasta a fost pasiunea anului 2017). În lunile iulie și august cu siguranță că veți întâlni numeroși turiști, însă, dacă alegeți sfârșitul primăverii ori începutul toamnei, veți avea parte de temperaturi ridicate și de mult mai puțină aglomerație decât în zilele însorite de vară (poate chiar prea însorite, uneori).
-
Are o industrie a turismului în plină dezvoltare
De fapt, Muntenegru se dezvoltă spectaculos din toate punctele de vedere, cu precădere de când și-a dobândit pe deplin libertatea, în anul 2006. În prezent, turismul este ramura economiei cea mai dezvoltată și cea asupra căreia este îndreptată aproape toată atenția și este lesne de înțeles de ce. Peisajele sunt incredibile, vremea este blândă, serviciile de bună calitate și prețurile mult mai mici decât în alte zone. Deci, ce și-ar putea dori un turist mai mult decât atât?
Pentru a vă face o idee despre serviciile de calitate despre care vă povestesc, vă invit să citiți experiențele mele în cele trei nopți petrecute în Muntenegru, la Hotelul Hilton Podgorica Crna Gora și la Hotelul Splendid Conference & SPA Resort.
-
Ospitalitatea localnicilor
Un capitol strâns legat de precedentul este referitor la ospitalitatea localnicilor, renumită în întreaga Europă. La orice local, hotel, punct de atracție am descoperit fețe senine și zâmbitoare. Chiar și doamna care vindea zmeură și mure m-a surprins prin bucuria pe care o emana din plin. Vă veți simți răsfățați, veți primi sfaturi oriunde ați întreba, veți lega chiar și prietenii. Am simțit aceeași bucurie față de viață a oamenilor pe care am simțit-o în Spania și care m-a făcut să mă îndrăgostesc de aceste două țări.
-
Temperaturile blânde din zona de coastă
Am fi tentați să spunem că este o țară predominant muntoasă și că, din această cauză, ar trebui să ne așteptăm la temperaturi destul de scăzute. Într-adevăr, este o țară predominant muntoasă (o spune însuși numele, nu?), lipsită de pădurile dese cu care noi suntem obișnuiți și da, în Canionul Tara am întâlnit, pe traseu, temperaturi și cu 10 sau 20 de grade mai scăzute decât în Podgorica. Ziua respectivă a fost una lipsită de soare, așa că presupun că sunt și zile cu temperaturi mai ridicate. Însă, odată ajunsă în sud, am întâlnit temperaturi caniculare, chiar. Influențele mediteraneene se resimt puternic și, din fericire, aceasta este una dintre zonele din Europa unde ne putem bucura de soare și de apă caldă până târziu în toamnă. Și nu este nici prea departe de noi.
-
Peisajele
Din punctul de vedere al spectaculozității peisajelor, Muntenegru este o țară privilegiată. Atunci când natura a format tot ceea ce noi admirăm acum, cred că aici a șovăit puțin mai mult, pentru că întreaga țară este un spectacol. Nu poate fi privită pe bucăți, ci doar ca un ansamblu. Este un ansamblu de munți străbătuți de râuri și ale lor văi, completat (sau desăvârșit) de apele limpezi ale Mării Adriatice. Ape care nu au așteptat ca muntele să ajungă la ele, ci au pornit în căutarea lui, formând unul dintre cele mai frumoase fiorduri din lume, Kotor. Din punctul meu de vedere, chiar și numai pentru peisajele acestea spectaculoase, excluzând toate motivele prezentate anterior, merită din plin explorat Muntenegrul.
-
Influențe culturale italienești
În toate articolele despre destinațiile de pe coasta Adriaticii v-am povestit despre faptul că, prin anii 1400, Republica Veneția a avut un rol important în dezvoltarea acestei zone, prin cucerirea ei și transmiterea de influențe culturale care se observă și astăzi. Se observă cu ușurință, doar privind în jurul nostru și observând străzile înguste și pavate din vechile orașe (toate fortificate, având, în trecut, rolul de apărare), clădirile deschise la culoare, cu balcoane colorate care parcă ascund, în spatele lor, poveștile tuturor generațiilor pe care le-au adăpostit. Este o adevărată încântare se ne plimbăm prin aceste labirinturi fără o țintă anume, ghidați doar de instinct și să admirăm orice colț de clădire, orice stradă care ni se pare mai îngustă decât celelalte, orice floare frumos amplasată la pervazul vreunui geam.
-
Istoria
Fără discuție, aceste zone, pe lângă frumusețea geografică, ascund și frumusețea istorică, ce devine din ce în ce mai interesantă odată cu trecerea timpului. Ascund ani de glorie și de decădere, de victorii și de înfrângeri, care au condus la ceea ce astăzi putem observa, adică unele dintre cele mai bine conservate cetăți medievale din întreaga Europă. Ascund dorința numeroaselor popoare care au încercat să le cucerească (și unele au și reușit), dar, mai presus decât atât, ascund motivele pentru care au fost atât de dorite. Pentru că dețineau flote impresionante, pentru că porturile lor erau o cale ușoară de acces spre continent și pentru că, de ce nu, numeroși împărați au fost atrași de frumusețea acestei zone. Și mai ascund pierderile pe care poporul le-a suferit în încercarea sa de a-și păstra demnitatea și integritatea, dar și câștigul de a fi astăzi o țară independentă și în plină dezvoltare.
-
Gastronomia
Am ajuns la un capitol absolut delicios. La propriu, evident. 🙂 După ce ne-am plimbat pe străzi încărcate de istorie, am făcut plajă în apele cristaline, am admirat cum muntele coboară până în mare, am întâlnit oameni drăguți și amabili, ne-am răsfățat la SPA-urile hotelurilor, ei bine, a venit momentul să ne bucurăm și de preparatele muntenegrene. Mi se face dor de această țară numai când mă gândesc la fructele proaspete de care m-am bucurat din plin, în special smochine, la fructele de mare la fel de proaspete și de apetisante, la pizza care îmi amintește de Italia și la vinurile aromate, perfecte la finalul unei zile de vară. Da, vinurile tradiționale muntenegrene sunt unele dintre cele mai bune pe care le-am gustat vreodată!
Acestea sunt, din punctul meu de vedere, principalele motive pentru care merită să porniți la drum către Muntenegru, o țară încântătoare, dornică să fie descoperită de un număr cât mai mare de turiști, pe care îi așteaptă cum știe ea mai bine. Adică liniștită precum muntele și exuberantă precum marea.
Citește și:
- Budva – orașul din Muntenegru cu iz medieval și mediteraneean
- Podgorica – capitala dintre munți
- Perast în imagini
- Kotor – orașul care dezvăluie un spectacol al naturii
- Hotel Splendid Conference & SPA Resort 5* – un hotel numit dorință
- O seară deprinsă din povești la Hotel Hilton Podgorica Crna Gora
frumos articol!insa am o dilema si anume cum ai facut de te ai cazat la asemenea hoteluri ??? 😀 spune mi si mie secretul.ms