La granița dintre agitația orașelor situate pe malul mării și liniștea pe care, involuntar, muntele o transmite, se află orașul Kotor. Se pare că oamenii care și-au stabilit reședințele aici au ales să se bucure de spectacolul naturii în toată splendoarea lui și, credeți-mă, tare bine au făcut. Pentru că este cu adevărat spectaculos de observat cum forța muntelui pălește sub aparenta delicatețe a apei și cum aceasta a reușit să își creeze drum prin stâncă, dând naștere acestor golfuri de o frumusețe răpitoare.
Este vorba despre Golful Kotor, Boka Kotorska în muntenegreană, ce ocupă un binemeritat loc în topul celor mai frumoase golfuri din lume. Și, dacă ne gândim la faptul că este și cel mai sudic fiord al Europei, singurul, de altfel, care nu se află în Scandinavia, parcă ne vine să ne urcăm în mașină și să pornim spre Muntenegru, destinație deloc îndepărtată de România.
Călătoria mea din Muntenegru urma să se sfârșească, o nouă țară din Balcani mă aștepta să o descopăr, și anume Croația. După o noapte petrecută în Podgorica și alte două în Budva, era timpul să mă despart de această frumoasă țară, nu înainte, însă, de a vizita această splendoare a naturii.
Așadar, drumul, pe care l-am parcurs cu mașina, a fost la fel de spectaculos precum mă așteptam și precum mă obișnuise Muntenegrul. Foarte aglomerat, însă nu m-a deranjat nicio clipă acest lucru, ba, din contră, mi-a dat posibilitatea de a mă bucura și mai mult de locurile în care mă aflam.
Despre Golful Kotor
Așa cum am mai spus, este unul dintre cele mai frumoase golfuri din lume și unul pe care cu siguranță că nu veți dori să îl ratați. Marea Adriatică străpunge munții înalți de 2000 de metri (Muntele Lovcen) și formează patru golfuri reunite sub forma unui fluture, pe care le veți admira indiferent de unde le veți observa.
Despre orașul Kotor
Acolo unde parcă marea și-a terminat misiunea și și-a încetat traseul, se află acest mic oraș, Kotor, unul care spune multe povești ce așteaptă să fie descoperite. Spune, în primul rând, povestea lui, aflând astfel că datează din vremea romanilor și că era (și încă este) cel mai important port din regiune, nu de puține ori fiind prada piraților.
Spune, mai apoi, povestea întregii regiuni, care s-a aflat, mult timp, sub ocupație venețiană. O spune prin aerul boem și prin clădirile din piatră, deschise la culoare și cu balcoane și obloane colorate și pline de flori. O spune prin străzile înguste unde uneori cu greu se strecoară două persoane în paralel. O spune prin influențele gastronomice. O spune prin zidurile înalte și foarte bine conservate ale cetății construite de venețieni.
După care, spune povestea perioadei medievale și ne transpune în secolele 14-15, ne poartă cu gândul către acele vremuri, astfel că, din când în când, vom avea senzația că după colțurile clădirilor vom întâlni cavaleri și domnițe. Sau chiar ne vom simți noi precum unii.
Spune povestea anilor ce au trecut, a cutremurelor care, deși s-au resimțit cu o forță devastatoare asupra orașului, nu au reușit să îi alunge farmecul.
Și, nu în ultimul rând, spune povestea evoluției, fiind unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale de pe coasta Adriaticii și locul în care zilnic opresc vase de croazieră, cu turiști nerăbdători să îl descopere.
Principalele atracții
Vechiul oraș din Kotor (Stari Grad) este principala atracție din zonă și este lesne de înțeles de ce. Însă nu doar el, ci întreg peisajul pitoresc și autentic, care nu doar că pare incredibil, ci și este de o frumusețe pură și parcă neatinsă de evoluția tehnicii și a tehnologiei.
Orașul vechi este la fel de spectaculos precum cel din Budva, mai mare și mai animat, chiar. Este construit în același stil, și anume cu ziduri înalte cu rolul de protecție, cu străzi înguste ce ascund multe clădiri, terase și biserici.
Principala poartă de acces (din cele trei existente) este Poarta Mării (Sea Gate), amplasată în fața portului. Odată pătrunși prin ea, avem senzația că ajungem într-o altă lume. Că trecem printr-o capsulă a timpului și că ne întoarcem la gloria vremurilor demult apuse, dar încă vii în atmosferă. Ajungem imediat în Piața Armelor (Trg od Oruzja), cea mai mare piață din oraș, după care ne vom simți ca într-un labirint. Aceasta a fost senzația pe care eu am avut-o, după care am început să privesc în toate direcțiile, neștiind către ce să îmi concentrez privirea. Eram fascinată de fiecare clădire în parte, chiar dacă descoperisem, cu doar o zi înainte, lucruri similare în Budva. Însă, incontestabil, fiecare loc emană propria energie și fiecare are un farmec cu totul aparte. Se simte bucurie pe străzi, se simte bună dispoziție, se observă chipuri liniștite și zâmbitoare. Așa că m-am lăsat condusă pe străzi, fără o direcție anume, am vrut să mă rătăcesc, fără a încerca să dezleg labirintul, ci doar pentru plăcerea de mă plimba. Ceea ce am și făcut, dar stați liniștiți, este aproape imposibil să vă rătăciți, deoarece nu este foarte mare centrul vechi și peste tot veți întâlni turiști la fel de entuziasmați ca și voi.
Aici veți descoperi cea mai mare biserică ortodoxă din oraș, Biserica Sf. Nicolae, dar și cea mai mare biserică catolică, Catedrala Sf. Trifon (Sveti Tripun), care adăpostește moaștele sfântului cu același nume. Aceasta este, totodată, și cea mai mare și mai frumoasă clădire din oraș, care datează încă din anul 1166. O să remarcați faptul că turnul vestic este mai mic decât cel estic, acest lucru fiind din cauza faptului că a fost reconstruit în urma unui mare cutremur.
Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le puteți face, care vă va da posibilitatea să admirați imaginea de ansamblu a golfului și a orașului, este să urcați cele 1350 de trepte până la Cetatea Sf. Ioan (San Giovanni), drum pe care îl parcurgeți în aproximativ o oră și jumătate. Eu am renunțat la această plimbare, deoarece în ziua în care am ajuns în Kotor simțeai că te topești sub razele soarelui și tot ce îți doreai era o palmă cât de mică de umbră, însă acum regret tare mult decizia luată. Dacă plouă, lucru care se întâmplă frecvent, echipați-vă corespunzător, pentru că există riscul de a aluneca pe trepte, asigurați-vă că aveți apă cu voi și porniți încet spre această cetate. Imaginile de sus, din fiecare destinație, sunt menite, din punctul meu de vedere, să înceapă ori să încheie tabloul. Eu pot spune că am lăsat tabloul incomplet, așadar voi reveni în Kotor pentru a-l completa. 🙂
Pentru că întreg centrul vechi este presărat cu terase dintre cele mai cochete, nu vă va fi greu să alegeți una, pentru a vă relaxa câteva momente. Influențele italiene se simt și în gastronomie, astfel că, după câteva zile în care peștele și fructele de mare au fost principalele preparate pe care le-am savurat, am ales, în cele câteva ore petrecute în Kotor, o pizza care semăna foarte tare cu cele din Italia. Și, de la umbra terasei, am observat turiștii, am simțit nerăbdarea lor, ori încântarea și am înțeles cum, deși părem diferiți, de cele mai multe ori suntem tare asemănători. Același lucru l-am simțit și în Dubrovnik și am avut această dorință de a sta și de a privi, precum un narator care observă întreaga acțiune, dintr-un plan îndepărtat.
Informații utile
Dacă ajungeți în Kotor cu mașina, dinspre Budva, aveți două variante de traseu. Una implică traversarea tunelului Varmac și este și mai scurtă, iar cea de-a doua, pe care am ales-o și eu, este șoseaua care merge paralel cu malul fiordului. Din punctul meu de vedere, aceasta este mai spectaculoasă, dar, totodată, și mult mai aglomerată, motiv pentru care veți parcurge tot traseul de aproximativ 25 km în aproximativ o oră.
Ajunși în oraș, în port am descoperit o parcare păzită, cu plată (nu-mi amintesc cu exactitate prețul, cred că era 1,5 euro pe oră), însă era foarte aglomerată. Doar că fluxul de turiști este în continuă mișcare, așa că, în timp ce o mașină parca, o alta pleca. Sau invers, pentru că trebuia să așteptăm să se elibereze un loc. Exact în fața parcării este poarta principală de intrare în vechiul oraș, așa că eu consider că acesta este cel mai bun loc în care vă puteți lăsa mașina și în siguranță.
Dacă alegeți o călătorie cu avionul, cel mai apropiat aeroport este cel din Tivat, situat la doar 8 km de Kotor, fiind al doilea aeroport al țării, după cel din Podgorica. Iar, dacă alegeți o călătorie pe apă, așa cum am mai spus, Kotor este un important port în care zilnic opresc vase de croazieră sau ambarcațiuni mai mici, așa că puteți opta și pentru excursii de o zi din Budva sau chiar din Croația.
O excursie de o zi în Kotor, oraș ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, vă va da posibilitatea de a descoperi cel mai vechi port și, totodată, cel mai vechi și cel mai bine conservat oraș medieval fortificat de pe coasta Adriaticii. Și nu veți îndrăgi doar orașul, ci întreg peisajul, care vă va determina să apreciați și mai tare creația naturii și forța ei incredibilă de a da naștere la spectacole la fiecare pas.
Citește și:
- Buda – orașul din Muntenegru cu iz medieval și mediteraneean
- Podgorica – capitala dintre munți
- O seară deprinsă din povești la Hotel Hilton Podgorica Crna Gora
- Perast în imagini
Felicitări Oana pentru felul în care reușești să expui totul, reușești să mă plasezi exact acolo prin locurile despre care povestești! Deși n-am văzut Muntenegrul (până acum 🙂 ) ca pe o următoare destinație turistică a mea, îmi place tare mult tot ce văd și mă gândesc serios la planificarea unei escapade. Cine știe?!
Îți mulțumesc tare mult! Este o destinație foarte faină, ți-o recomand cu mare drag! De fapt, întreaga zonă a Balcanilor este foarte frumoasă! Te pup, Angela, mult spor și inspirație îți doresc și călătorii pline de amintiri frumoase!