Undeva, la limita dintre munte și mare, se află un oraș amplasat pe hartă de o putere superioară, parcă, ce a simțit nevoia să îl protejeze. De atacuri inamice, de invazia cuceritorilor, de dezastrele naturale. Un oraș care îmbină armonios stiluri preluate cu grijă de la popoarele care l-au străbătut, transpuse și trecute prin filtrul propriei identități, preluând romanticul iz mediteraneean. Este vorba despre Budva, centrul și „magnetul” turismului și al distracției din Muntenegru. Un oraș care îmbină căldura soarelui ce îl face să strălucească o bună parte din an, cu istoria ce s-a scris în mai bine de 2500 de ani, de când a luat naștere, și cu modernitatea acestui secol.
Exact, peste 2500 de ani de când s-a pus prima cărămidă pentru construirea vechii cetăți, Stari Grad, o palmă de pământ aflată în Marea Adriatică, fapt ce transformă fără echivoc Budva în cel mai vechi oraș de pe coasta Adriaticii. O palmă de pământ, o insulă, așa arăta în Antichitate, însă, cu timpul, uscatul a vrut să și-o apropie, ori ea a vrut să se alăture lui, cert este că natura și-a spus fără drept de apel cuvântul și, prin intermediul nisipului care s-a depus, de-a lungul anilor, vechiul oraș s-a lipit de noul oraș, devenind o peninsulă. Este minunată această evoluție și este cu atât mai frumoasă atunci când îi cunoști povestea.
Povestea orașului Budva începe undeva în secolul 5 înaintea erei noastre și se continuă și se dezvoltă în același ritm cu turismul muntenegrean. Cu o viteză incredibilă, cu o capacitate de a atrage an de an din ce în ce mai mulți turiști, indiferent de tipul de vacanță preferat. De ce? Pentru că este tot. Și când spun tot, mă refer la munte, la mare, la istorie, la gastronomie, la poveste, la emoții, la distracție, la plajă, la apă incredibil de curată și de transparentă. Există ceva ce v-ați mai dori și nu găsiți în Budva? Pentru mine a devenit, din clipa în care am descoperit-o, alternativa perfectă pentru vacanțele clasice la mare.
Dar să vă povestesc puțin despre această clipă. Drumul de la Podgorica la Budva este unul scurt și incredibil de frumos. Musai să îl efectuați ziua, dacă veți călători cu mașina, deoarece vă spun că nu veți vrea să îl ratați. Veți avea senzația că va trece într-o clipă și vă veți simți deasupra lumii, printre munții pe care îi străbateți. (Dacă preferați să călătoriți cu avionul, cel mai apropiat aeroport este cel din Tivat.)
La un moment dat, undeva, în vârful unui munte, am avut sentimentul că un lucru minunat se ascunde după. Și că trebuie să-l descopăr, așa că am parcat imediat ce am avut ocazia. Și ce credeți că era după? Exact, locul în care Munții Lovcen se unesc cu Marea Adriatică. Și locul lor de întâlnire a creat acest oraș, Budva. Iar sentimentul, atunci când îl descoperi, este unul incredibil.
Ajungând la hotelul care mi-a fost gazdă, Splendid Conference & SPA Resort, aflat pe una dintre cele mai frumoase plaje ale Mării Adriatice, plaja Becici, mi-am dat seama că am făcut cea mai neinspirată, dar și cea mai bună alegere, în același timp. Pentru că am ales destinația perfectă pentru zilele ce urma să le petrec în Budva, dar atât de bună a fost alegerea mea, încât mi-a fost extrem de greu să mă despart de hotel. O parte din mine voia să pornească în explorarea orașului, iar cealaltă voia să se bucure din plin de locul minunat în care a ajuns. Să își trăiască visul muntenegrean, deoarece asta a însemnat pentru mine Splendid Conference & SPA Resort. Să-i descopere fiecare terasă, fiecare piscină, fiecare modalitate de a atrage și de oferi turiștilor vacanțe de neuitat. Sau să stea, pur și simplu, la terasa camerei și să admire conexiunea dintre munte și mare. Să înțeleagă de ce Budva este atât de apreciată și nu trebuie foarte mult timp pentru a înțelege acest lucru. Îl veți simți încă din prima clipă.
Dar să continuăm cu povestea orașului. După cum vă spuneam, acesta a luat naștere încă din Antichitate, intrând, pe rând, sub stăpânire greacă și romană, devenind apoi țintă pentru marile puteri, precum Austria, Franța ori Rusia, care au reușit să îl și cucerească. Însă, influențele cele mai puternice le-a avut Republica Veneția, care a dominat orașul timp de 400 de ani, motiv pentru care în vechiul oraș se pot observa cu ușurință arhitecturi similare celor venețiene. Mai apoi, după cele Două Războaie Mondiale, soarta Budvei a fost aceeași cu cea a întregii țări, adică a făcut parte din Republica Socialistă Federativă Iugoslavia, iar, după anul 1992, din Republica Federală Iugoslavia, alături de Serbia, până în anul 2006. De atunci, de când țara a devenit complet independentă, se află în plin proces de dezvoltare, mai cu seamă latura turistică.
Budva reușește cu brio să atragă cei mai mulți turiști care vizitează Muntenegru și și-a căpătat titlul de „perla ascunsă a Mării Adriatice”. Eu am descoperit un oraș simplu, cu oameni la fel de simpli și foarte ospitalieri. Un oraș plin de vegetație, cu măslini, smochini și palmieri oriunde ai privi, un oraș cald și luminos, cu un aer de voie bună ce se descoperă la fiecare persoană pe care o întâlnești sau cu care intri în contact.
Vechiul oraș este principala atracție și este lesne de înțeles de ce. Este ușor de recunoscut, datorită zidurilor înalte ce cândva îl apărau de atacurile ce veneau din partea Imperiului Otoman. Odată pătrunși înăuntru, vom descoperi un labirint format din străduțe înguste și pavate, clădiri ce ne duc cu gândul la Veneția, cu ale ei balcoane colorate și pline de flori. Dar și o mulțime de terase pe care ne va fi greu să le ignorăm, așa că unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le putem face aici este să ne bucurăm de un pahar de vin muntenegrean (foarte bun!), ascultând cum valurile Adriaticii lovesc stâncile.
Lăsăm în urmă vechiul oraș și pornim spre plaja Mogren, una dintre cele mai renumite din Muntenegru. Budva dispune de 21 de kilometri de plajă cu nisip ori cu pietriș, așa că vă puteți oricând și oriunde bucura de soare și de apa mării. Nu departe de vechiul oraș descoperim un alt simbol al acestuia, celebra statuie a balerinei (sau dansatoarea). Aceasta este transpunerea unei legende, cea a unei tinere care și-a așteptat ani în șir iubitul marinar, care nu s-a mai întors la ea. Se poate înțelege doar privind-o că este una dintre principalele atracții, dovadă fiind zonele decolorate de către doritorii de fotografii. 🙂 În depărtare se observă cum zidurile vechii cetăți, construite în perioada Evului Mediu, cuceresc, parcă, marea și cum se înalță semeț din ea. Sunt o dovadă a evoluției și a luptei cu timpul, deoarece au rezistat atâtor ani și atâtor încercări, cu unele renovări, atunci când natura sau oamenii și-au făcut simțită prezența mai mult decât ar fi fost cazul.
Drumul până la plaja Mogren este unul îngust, care trece pe lângă muntele care veghează orașul. Este lesne de înțeles faptul că acesta este străbătut zilnic de numeroși turiști, dar este și unul dintre cele mai frumoase pentru a fi parcurse. Să mergi, în același timp, pe lângă munte și pe lângă mare este cu mult mai intens decât să conduci în aceleași condiții. Acum poți să atingi muntele și să vezi valurile sub picioarele tale (sau chiar să le simți).
Zona de coastă, Budvanska Rivijera, este o încântare, orice ați alege să faceți. Plajă, plimbări, terase din belșug, petreceri (Budva este considerată centrul distracției nocturne), străduțe încărcate de istorie, toate se regăsesc aici. Puteți vizita portul, plimbându-vă pe lângă numeroase ambarcațiuni parcate, sau puteți chiar să vă urcați pe una dintre ele și să faceți o excursie către insulele din apropiere, ori către destinații din Albania, Croația sau Bosnia-Herțegovina.
În orașul nou, Novi Grad, multe hoteluri (din ce în ce mai multe de lux) își fac apariția pe străzile aglomerate ale acestuia. În plin sezon, să găsești loc de parcare este o adevărată aventură! Însă nu avem nevoie de mașină, pentru că se poate vizita lejer pe jos și este și mai frumos de descoperit așa.
Am găsit chiar și un Escape Room, Voodoo Tales, primul (și singurul) din Budva, care mi s-a părut un joc bine gândit, cu puzzleuri interesante și atractive. Am încercat să mă joc măcar unul în fiecare destinație, prin Balcani a fost mai dificil, deoarece timpul a fost scurt și obiectivele multe, însă acesta din Budva este unul pe care îl puteți încerca dacă ajungeți în zonă.
Aceasta a fost, dragii mei, o poveste prin timp, ajunsă în zilele noastre. Un loc romantic, plin de miresme mediteraneene, pe care trebuie să îl vizitați cât mai curând. De ce spun acest lucru? Pentru că, așa cum am mai menționat, Muntenegru este o țară cu o industrie a turismului în plină dezvoltare, iar Budva va fi cât de curând asaltată de mii de persoane ce vor dori să o descopere. Nu este o destinație străină pentru români, în special pentru cei din vestul și este un oraș destul de aglomerat în perioadele de vârf. Dar este, categoric, o alegere inspirată pentru oricare dintre noi.
Citește și:
Minunat oras,superb!
Da, chiar este o destinație superbă! 😀