Aleile s-au animat, terasele și-au ridicat obloanele, trandafirii fac cinste țării pe care o reprezintă, soarele stă mai mult timp pe cer și încălzește cu și mai mare putere mica plajă din Sozopol, aflată lângă orașul vechi. Portul s-a umplut cu ambarcațiuni de tot felul, turiștii caută răbdători un loc de parcare, pisicile se plimbă nestingherite pe străzile pietruite. Mărturiile trecutului (glorios) sunt la fel de grăitoare ca întotdeauna, valurile Mării Negre se împletesc cu vântul și udă, din când în când, zidurile vechii cetăți. Un leagăn atent așezat te face să simți că te contopești cu vântul, cu apa, cu natura. Orașul pare că a revenit la o normalitate ce îl face atât de îndrăgit în rândul bulgarilor și nu numai.

M-am întors anul acesta de două ori în micul oraș de la Marea Neagră și, pe cât de tare iubesc animația din timpul verii, pe atât de romantică și de seducătoare mi se pare toamna în aceste locuri – pare că rămâne impregnată în aer, în simțuri, în gânduri. Este o vară târzie (sau chiar întârziată), „trădată” doar de ziua care se scurtează și de frunzele care par că preferă asfaltul, în locul copacilor. Este blândă și călduroasă, dar nu te lasă să uiți că ea domină peisajul acum.

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

 

Toamna, orașul este încărcat de poveștile adunate în lunile (mai) calde. Fructele sunt coapte și dulci, smochinele ajung pe jos, pe tarabe sau în licori ale zeilor :), frunzele se aștern ca o pătură colorată, formând un frumos contrast cu nisipul încă fierbinte. Apa mării este caldă, deși numărul celor care se bucură de valuri este redus considerabil. Odată cu lăsarea serii, unele dintre localurile de pe mal sau din apropierea lui întâmpină oaspeții cu muzică live și cu preparate tradiționale sau cu influențe de la vecinii turci și greci.

Portul este locul de unde se poate admira soarele care coboară încet spre linia orizontului, printre vele și catarge. Orașul vechi, deși aparent tăcut, nu este învăluit complet în liniște. Vara și toamna dansează împreună, iar dansul lor este acompaniat de sunete date de viniluri de la micul magazin din orașul vechi. De glasurile pescărușilor și de freamătul valurilor. De artiștii stradali, de entuziasmul turiștilor, de ospitalitatea localnicilor.

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

 

Este completat de imaginea și însemnătatea bisericilor, ale vechilor ziduri de apărare, ale bătrânei porți de acces în cetate. Are propriul ring, care se întinde până în depărtare, acolo unde marea se unește cu cerul. Are propriul ritm, mai lent ca în alte zone ale țării, de aceea nici vara nu se pregătește să „predea” ștafeta.

Are propria istorie, scrisă, an de an, încă din perioada în care Apollonia devenea, dintr-o prosperă cetate grecească, una la fel de prosperă, însă sub ocupație bizantină și cu numele de Sozopolis. Are propria glorie, rămasă în portul ce, odinioară, datorită proximității de Constantinopol, era unul dintre cele mai importante de la Marea Neagră.

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

 

Deși mic și aparent ușor de vizitat, Sozopol îmi oferă surprize la fiecare vizită. Sentimentul pe care îl am atunci când îl revăd este precum o întoarcere la amintirile dragi, care așteaptă doar momentul potrivit să îmi revină în minte, în suflet, să îmi învăluie gândurile și trăirile. Tot ceea ce vechiul oraș ascunde mi se dezvăluie, ulterior, cu nonșalanță, arătându-mi că se află mereu acolo, așteptându-mă.

Prima vizită a fost cea de aflare a trecutului orașului, despre care am povestit aici. În a doua am descoperit un oraș (re)adus la viață, iar a treia a fost cea de savurat în tihnă, de căutat urmele pașilor lăsați anterior, așa cum și aceste locuri au lăsat o puternică amprentă în sufletul meu.

Toamna în Sozopol este misterioasă și senină, este caldă și calmă, îi oferă un aer și mai boem. Este, din punctul meu de vedere, perioada perfectă pentru o vacanță pe malul Mării Negre, învăluită în liniște, dar nu în singurătate.

 

Sozopol, Bulgaria

Sozopol, Bulgaria

 


Citește și: