Bulgaria, țară atât de apropiată de românii care trăiesc în sud (adică și de mine), nu a fost niciodată printre prioritățile mele; de fapt, am ajuns să descopăr târziu toți vecinii, pentru că mă consolam cu ideea că îi voi putea vizita oricând și îmi plăcea să aleg zone mai îndepărtate și culturi total diferite de a noastră. Așa că au trecut 30 de ani fără ca eu să fi pășit pe teritoriul țării aflate la sud de Dunăre, prima vizită fiind în această vară, în condiții diferite de cele pe care le cunoșteam înainte ca un virus să schimbe complet felul în care oamenii călătoresc. Am optat pentru Balcic din mai multe motive, însă principalele au fost încercarea de a găsi un loc cât mai puțin aglomerat și dorința de a păși pe urmele Reginei Maria, față de care nutresc o mare apreciere.

Am ales un oraș aerisit, boem, liniștit, cu un aer occidental, despre care vreau să vă povestesc puțin mai mult, căci este unul dintre acele locuri în care nu doar că te simți ca acasă, ci și ești acasă. O casă puțin mai îndepărtată (nu cu mult), temporal (undeva în perioada interbelică) și spațial, însă foarte primitoare și iubitoare.

*Vreau să menționez faptul că a fost o decizie luată cu doar 3 zile înainte de plecare, așa că nu a fost necesară o prea mare pregătire în prealabil.

**O a doua precizare ar fi că nu desconsider vacanțele pe litoralul românesc și încerc, pe cât posibil, să prezint frumusețile țării noastre, însă, în contextul actual, Bulgaria mi s-a părut o destinație mai puțin aglomerată și, implicit, mai sigură.

Nu cred că trebuie să vă conving să ajungeți pe aceste meleaguri, cei mai mulți probabil că au făcut-o deja, însă vreau să prezint motivele pentru care eu aș reveni oricând aici, împreună cu părerea mea despre o călătorie în Balcic în perioada pandemiei.

 

  1. Lipsa aglomerației

 

Am vizitat Bulgaria la finalul lunii iulie, în timpul săptămânii, pentru că, așa cum am mai spus, am încercat, pe cât posibil, să merg în locuri mai puțin aglomerate și mai liniștite. În timpul zilei, orașul era aproape pustiu, doar câțiva turiști erau pe plajă și în apă (eu am ales o mică plajă din fața castelului, o să detaliez mai jos), iar seara începea să se anime, însă nu devenea sufocant și nici nu exista riscul să nu găsești o masă liberă la terasa preferată (mi-am propus să acord șanse cât mai multor localuri, însă, ca în fiecare călătorie, au existat unele în care am revenit și care au intrat pe lista de favorite).

Balcic, Bulgaria

Cam atât de aglomerat era în timpul zilei 🙂

 

  1. Lipsa agitației și a gălăgiei

 

Nu știu cât aș fi apreciat aceste aspecte în alte condiții, însă, acum, au devenit esențiale pentru mine. Dacă înainte preferam locurile cât mai animate, acum am apreciat că de la terase nu răsuna muzica, ci se auzeau, mai degrabă, reprezentații live și muzica în surdină, dar și lipsa comercianților stradali (pentru suvenire există magazine).

*Introduc aici și lipsa totală a comercianților de pe plajă, pe care nu pot spune că i-am îndrăgit vreodată. Dacă nu există un mediu organizat pentru street food sau piețe (cum sunt cele de noapte din Asia), atunci nu cred că pot fi atrăgătoare tarabele.

 

  1. Peisajele

 

Aflat la așa mică distanță de litoralul românesc, cel al vecinilor sudici diferă complet, din multe puncte de vedere, iar unul dintre ele este reprezentat de peisaje. În Balcic, țărmul mării se întrepătrunde cu stâncile bogate în vegetație și te duce cu gândul către alte meleaguri. Pentru o clipă, în timp ce coboram niște trepte către plajă, m-am simțit ca în Thailanda, când mă îndreptam spre Freedom Beach, într-un peisaj asemănător.

Samsung Galaxy S20

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach Phuket, Thailanda

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

 

  1. Atmosfera (românească) interbelică

 

Probabil că unul dintre factorii care contribuie la această senzație de „acasă” este atmosfera românească interbelică ce se simte încă pe străzile și printre casele vechi ale orașului. Desigur că principalul, cel mai cunoscut și cel mai important este Castelul Reginei Maria, despre care sunt multe de împărtășit, însă el a fost și este catalizatorul, nu și singurul element ce ne duce cu gândul la România de altădată. Mi-ar fi plăcut să mă plimb mai mult pe străduțe și să descopăr orașul mai departe de faleză și de castel, însă am fost, în această călătorie, atrasă de această parte a lui, așa că am decis să revin (poate chiar vara aceasta), să descopăr, la un pahar (delicios) de vin de smochine, mai multe povești ale locului.

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

 

  1. Amabilitatea oamenilor

 

Toate experiențele mele, de la cele mai frumoase dintre ele la acelea care, poate, mi-au lăsat un oarecare gust amar, au avut în centrul lor localnicii care au înclinat balanța într-o parte sau în alta. Fără interacțiunea umană, peisajele nu prind viață, bucatele nu au același gust, iar istoria…nici măcar nu s-ar fi scris. Din acest punct de vedere nu trebuie să ne facem niciun fel de griji în Balcic, localnicii sunt foarte primitori, știu cu toții mai multe sau mai puține cuvinte în română și se bucură să te întâmpine și să îți ofere vacanțe de neuitat în orașul lor. Engleza este vorbită de toți, însă, fiind foarte mulți turiști români, ne putem înțelege și în limba noastră natală.

 

  1. Prețurile accesibile

 

Cred că această vacanță a venit cu multe surprize, iar asta nu pentru că nu mă așteptam, ci pentru că nu am planificat-o aproape deloc. Un alt aspect care m-a surprins plăcut a fost cel legat de prețuri, care, deși la terase nu sunt cu mult sub cele din România, sunt mult mai mici la cazare și pe plaje (la șezlonguri și umbrele). Spre exemplu, un șezlong costa 3 leva (adică 7,5 lei), iar o umbrelă la fel.

Am putut folosi cardul peste tot, până în ultima zi, când am descoperit că la castel se plătește doar cash (există două ATM-uri în apropiere, care percep comision de 7,72 leva la retragere), și cazarea tot cash a trebuit să o plătesc (de fapt, nici nu a fost nevoie de un card de credit la rezervarea pe booking.com). Eu am ales hotelul Bisser, mi-a plăcut enorm amplasamentul, lângă castel, și am primit și cameră cu vedere la mare, chiar dacă nu aceasta era cea rezervată de mine. Nu este un hotel luxos, însă este curat, liniștit și foarte frumos amplasat, iar raportul calitate-preț este excelent.

Balcic, Bulgaria

Priveliștea din cameră

 

  1. Respectarea restricțiilor impuse de pandemie

 

Din acest punct de vedere, nu pot spune că excelează Balcicul, însă dintr-un singur aspect, și anume purtarea măștii de către personalul de la terase. În interior se purta peste tot mască, însă la terase nu (probabil că nu este obligatorie), dar, în schimb, se respecta distanțarea pe plajă, iar mesele erau dezinfectate în momentul în care te așezai. Noi am preferat să dezinfectăm suplimentar tot ce atingeam, uneori am optat pentru paie și tacâmuri proprii, iar masca am purtat-o, de cele mai multe ori, și pe faleză.

 

  1. Plajele îngrijite și cochete

 

Deși nu sunt multe și nici mari, plajele sunt curate și bine îngrijite, cu beach baruri, sunt amenajate cu umbrele și cu șezlonguri amplasate la distanță unele față de celelalte. Am observat 3 plaje principale, una în zona teraselor și două în fața castelului, dar și oameni care se relaxau pe bordura de pe faleză sau pe diguri. Plaja din dreptul teraselor are nisip care intră direct în apă (dar este și cea mai aglomerată), restul se află pe cealaltă parte a falezei și se coboară în mare de pe stânci (sunt balustrade montate). Pentru mine a fost suficient acel petic de nisip (din fața castelului, vă arăt mai jos unde este), chiar dacă, inițial, mi-aș fi dorit o plajă ceva mai mare. Însă aici mi s-a părut cel mai puțin aglomerat și, deși este o plajă micuță, niciodată nu a fost ocupată la capacitatea ei maximă, iar acest lucru este valabil și pentru apă, niciodată nu au fost mai mult de 10 persoane simultan.

Balcic, Bulgaria

Plaja din dreptul teraselor

Balcic, Bulgaria

Plaja din dreptul teraselor

Balcic, Bulgaria

Plaja din fața castelului (în spatele stâncilor) – mai este una în partea stângă a imaginii, dar care nu se vede

Balcic, Bulgaria

Plaja din fața castelului

Balcic, Bulgaria

O mică plajă de carte

Balcic, Bulgaria

Ziua, oamenii își pun prosoapele aici și se relaxează

 

  1. Oferta variată a teraselor

 

Spuneam mai sus că prețurile sunt comparabile cu cele din România (cred că mai mici decât pe litoralul nostru), însă oferta este mult mai variată, porțiile generoase, localurile sunt foarte diversificate, cu specificuri multiple (nu doar pescăresc, deși doar pescăresc nu cred că am văzut vreunul), cu opțiuni vegetariene sau vegane. Iar amplasamentul (majoritatea sunt pe mal, cu vedere la port sau la mare) este un alt lucru care mi-a plăcut foarte tare (și care mi-a îngreunat alegerile).

Peste tot, meniurile sunt inclusiv în limba română, plata se poate face chiar și în lei la terase (la curs foarte bun) – s-a întâmplat să nu funcționeze POS-ul, așa că ne-a fost oferită această variantă, iar cursul a fost cel pe care îl știam și noi din Revolut.

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Samsung Galaxy S20

Balcic, Bulgaria

Samsung Galaxy S20

Balcic, Bulgaria

Samsung Galaxy S20

Balcic, Bulgaria

 

  1. Curățenia

 

La acest capitol, haideți să vă spun mai bine ce nu am observat decât ce am observat: pe plajă nu erau mucuri de țigări sau peturi aruncate, în apă nu era mizerie, pe faleză nu erau ambalaje pe jos. Mai exact, nu vezi gunoaie nicăieri, nici în apă, nici pe mal, și nici în restul orașului. Iar marea mi s-a părut extrem de limpede, fără alge sau meduze, de o culoare care te face să te întrebi dacă într-adevăr ești la malul Mării Negre.

Samsung Galaxy S20

Foto: Galaxy S20 Ultra (Balcic)

 

  1. Castelul Reginei Maria

 

Această reședință a iubitei regine este, probabil, principala atracție a zonei în rândul românilor (și nu numai) și cea care îi oferă renumele orașului. Nu o să povestesc prea mult acum despre castel, căci îi pregătesc un articol separat, însă vreau să vă spun că el însuși este un foarte bun motiv pentru a vizita Balcicul, chiar și într-o călătorie de câteva ore; rezervați-vă, totuși, cel puțin o jumătate de zi aici, pentru că fiecare colț de grădină te îmbie să zăbovești mai mult, terasele sunt amplasate pentru a te odihni la un pahar de vin (se fac degustări și există și posibilitatea achiziționării), iar priveliștea este una de vis.

Samsung Galaxy S20

Priveliște de la Castelul Reginei Maria din Balcic

Balcic, Bulgaria

Castelul Reginei Maria din Balcic

Balcic, Bulgaria

Priveliște de la Castelul Reginei Maria din Balcic

Balcic, Bulgaria

Castelul Reginei Maria din Balcic

Balcic, Bulgaria

Castelul Reginei Maria din Balcic

Balcic, Bulgaria

Castelul Reginei Maria din Balcic

 

  1. Faleza lată și aerisită

 

Frumos decorată, dotată cu o pistă de biciclete lată, faleza este o încântare în orice moment al zilei. Aglomerată cu oameni nu a fost niciodată, ci doar cu pisici foarte prietenoase, care uneori își cereau porția la masă. 🙂

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

 

  1. Aerul boem al orașului

 

Deși nu este foarte sofisticat, Balcic are un aer boem ce îți transmite o pace pe care și Regina Maria a găsit-o de multe ori la Cuibul Liniștit, așa cum mai este cunoscut castelul de pe malul mării. În plus, este foarte fotogenic, potrivit iubitorilor de călătorie (și nu numai). Eu am asemănat atmosfera de aici cu cea întâlnită pe Coasta Dalmată și chiar și peisajul mi se pare că seamănă.

Balcic, Bulgaria

Balcic, Bulgaria

 

Cam acestea ar fi principalele aspecte pe care le-am identificat în scurta mea vacanță în Balcic și pentru care recomand din tot sufletul această experiență (o să revin cu un articol despre castel și cu unul despre vamă, drumuri și alte lucruri utile în planificarea unei călătorii pe litoralul bulgăresc). Dacă ați întâlnit și alte lucruri care v-au atras atenția, m-aș bucura dacă le-ați împărtăși în comentarii. 🙂

Călătorii frumoase vă doresc!


Fotografii realizate cu Samsung Galaxy S20 Ultra, oferit de Samsung România, care ne invită să descoperim lumea altfel, #withGalaxy.


Citește și: Vara mea surprinsă de lentilele noului Samsung Galaxy S20 | Un articol album