Dacă ați ajuns pe tărâm portughez și nu ați încercat măcar o dată celebrul lor pește, bacalhau, explicația este una singură: ați stat doar câteva ore, în timpul unei escale. Vedeta gastronomiei locale și de multe ori baza economiei naționale este unul dintre cele mai căutate preparate din însorita țară și cu greu veți găsi două localuri care să îl prepare la fel. De fapt, se spune că există 365 de feluri în care localnicii îl prepară, câte unul pentru fiecare zi a anului, iar multe rețele sunt păstrate de peste 500 de ani.

Deși învecinarea cu Oceanul Atlantic conferă locuitorilor Portugaliei posibilitatea de a se bucura pe tot parcursul anului de pește și de fructe de mare, niciun alt sortiment nu poate înlocui codul uscat și sărat, prezent în permanență pe mesele localnicilor și în meniurile localurilor.

Însă faima sa nu este câștigată recent, ba, din contră, bacalhau era popular încă din Epoca Marilor Descoperiri, deoarece rezista pe durata călătoriilor navigatorilor – mai lungi decât își imaginau ei, având în vedere că aveau să afle că la Cabo da Roca nu este capătul lumii și că, acolo unde oceanul se termină, se află o nouă lume.

Un lucru este cert și se remarcă de la primul contact cu Portugalia, și anume că se mănâncă mult, porțiile sunt mari și includ toate categoriile de alimente – dacă judecăm după străduțele în pantă ale Lisabonei, putem spune că toți localnicii au o bună condiție fizică.

Nu știu dacă vom ajunge să îl îndrăgim atât de tare precum portughezii, pentru care constituie inclusiv meniul principal de la masa de Crăciun, dar cu siguranță nu vom putea părăsi Portugalia fără a gusta o porție de bacalhau și, dacă vrem ca și desertul să fie o delicatesă națională, atunci tot ce trebuie să facem este să alegem Pastéis de Nata – pot fi consumate în orice moment al zilei, sunt delicioase, se găsesc pe întreg teritoriul țării, iar cele originale se pregătesc la un local din cartierul Belem al Lisabonei; părerea mea este că sunt foarte potrivite alături de o cafea, într-o pauză de la descoperiri și plimbări prin autentica Portugalie, indiferent de zona aleasă. Bom apetite!

 


Citește și: