Aflată la limita vestică a Balcanilor, învecinându-se cu Italia, Austria, Croația și Ungaria, Slovenia este o țară pe cât de mică, pe atât de ofertantă din punct de vedere turistic. Și, când spun acest lucru, nu mă refer neapărat la obiective extrem de populare (și de populate, totodată), ci la obiective de o frumusețe cuceritoare (atât naturală, cât și datorată intervenției oamenilor).

Dacă optați pentru o vacanță doar în Slovenia, atunci vă recomand să explorați cât mai mult din această țară și să nu vă limitați doar la a-i descoperi capitala, Ljubljana. Dacă, în schimb, alegeți să vizitați mai multe țări balcanice (aceasta a fost și opțiunea mea), atunci va trebui să vă organizați excursia în așa fel încât să alocați câteva zile Sloveniei. Nici nu este prea greu să o străbatem în totalitate, căci, dacă facem o comparație cu suprafața României, atunci am putea spune că se întinde cam pe trei județe. Iar infrastructura rutieră este una foarte dezvoltată, cu un sistem de autostrăzi care străbat întreaga țară, așa că va fi foarte ușor de vizitat.

Dacă, însă, avem nevoie de mai multe motive pentru a o vizita, o să vă prezint unele dintre cele identificate de mine, alături de principalele elemente care m-au cucerit la această țară și m-au făcut să îmi doresc să petrec mai mult timp aici.

  1. Liniștea

Primul fapt pe care l-am remarcat, de cum am ajuns în Slovenia, a fost faptul că este o țară extrem de liniștită, care pare că s-a ferit, de-a lungul anilor, de conflictele în care celelalte țări balcanice au fost implicate (îndeosebi țările din fosta Iugoslavie). Sau că nu a fost atât de afectată de evenimentele de la începutul anilor ’90. Iar acest lucru se datorează, într-o măsură, faptului că, din punct de vedere geografic, este mai apropiată de Europa de Vest decât de cea estică (Veneția, spre exemplu, se află la doar două ore de mers cu mașina, iar Viena la aproximativ trei ore), ori „sprijinului” istoriei, care nu a fost atât de dură cu locuitorii sloveni (deși nu au fost nici ei feriți de atacuri, în special cele otomane), dar și apartenenței, pentru o perioadă, la Imperiul Austro-Ungar.

  1. Peisajele

La capitolul peisaje, Slovenia este o țară care oferă din plin locuri în care natura s-a întrecut pe sine. Țara este una dintre cele mai verzi din întreaga lume, cu aproximativ 70% din teritoriu acoperit de păduri, pe care oamenii le conservă, le apreciază și le promovează. La capitolul promovare, începând cu anul 1991, atunci când și-a căpătat pe deplin independența, Slovenia a reușit să atragă an de an în jurul obiectivelor sale turiști din întreaga lume.

O să mă refer îndeosebi la peștera Postojna și la castelul Predjama, două obiective amplasate la mică distanță unul față de celălalt și care se aseamănă prin faptul că ambele au același peisaj predominant, respectiv o peșteră. Vă invit să citiți despre fiecare în parte, să descoperiți experiențele mele aici și, de ce nu, să vă inspirați pentru călătoriile viitoare. Vă spun doar că peștera Postojna este cea mai vizitată peșteră din întreaga Europă și probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic al țării. Aici vom întâlni nu mai puțin de 20 de kilometri de viață subterană, unde, desigur, singurele viețuitoare sunt acelea care s-au adaptat mediului întunecat și răcoros din peșteri. Cea mai cunoscută dintre ele este proteus, un mic dragon care se găsește doar în peștera Postojna și care a devenit simbolul întregului loc. Iar plimbările prin tuneluri și printre galerii „decorate” cu stalactite și stalagmite formate cu mii sau zeci de mii de ani în urmă (și care sunt în continuă transformare, însă procesul este unul mult prea îndelungat pentru a putea fi sesizat de noi) pot fi completate cu participarea la unul dintre concertele care se organizează în Sala Concertelor, un loc cu o acustică deosebită.

Așa cum spuneam, viața subterană sau spectacolele pe care le oferă natura în subteran sunt unele cel puțin la fel de spectaculoase precum cele de la nivelul solului (dacă nu chiar mai impresionante prin faptul că sunt mai greu accesibile). Așadar, la o distanță de doar 9 kilometri de peștera Postojna, vom întâlni o altă formațiune de acest gen, însă aceasta a devenit cunoscută prin prisma unui castel care a fost construit în stâncă, la intrarea în peșteră. Este vorba despre castelul Predjama, un loc care a îndeplinit, pe lângă funcția de adăpost, și pe aceea de ascunzătoare, fiind locul în care cavalerul Erazem s-a refugiat după ce a căzut în dizgrația împăratului austro-ungar. Printr-unul dintre tunelurile din peșteră acesta obișnuia să ajungă în cel mai apropiat sat, pentru a-și procura merindele necesare vieții (care s-a sfârșit tot în acest loc, prin trădarea unuia dintre slujitori).

Acestea nu sunt singurele atracții naturale ale Sloveniei, însă sunt singurele pe care eu am reușit să le descopăr (și cărora le-am dedicat o zi întreagă). La mică distanță de capitala țării, Ljubljana, se află lacul Bled, un alt simbol al acesteia, pe care, deși mi-am dorit, nu l-am vizitat (călătoriile cu mașina aduc și avantaje, și dezavantaje, iar una dintre schimbările inevitabile din program este că ajungi să descoperi noi locuri sau să aloci mai mult timp vizitându-le, în defavoarea altora).

Peisajele sunt completate de sate pitorești, „cocoțate” pe crestele Alpilor, de parcuri naționale, lacuri, râuri și văi și de Marea Mediterană, iar, în funcție de sezon, iubitorii sporturilor nautice sau montane, deopotrivă, se pot bucura din plin de ele în Slovenia.

Peștera Postojna

Peștera Postojna, Slovenia

Peștera Postojna

Peștera Postojna, Slovenia

Peștera Postojna

Peștera Postojna, Slovenia

Peștera Postojna

Peștera Postojna, Slovenia

Peștera Postojna

Peștera Postojna, Slovenia

Peștera Postojna

Peștera Postojna, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

Castelul Predjama, Slovenia

  1. Ljubljana

O să încadrez capitala Sloveniei, Ljubljana, într-o categorie separată, căci ea însăși constituie un veritabil obiectiv turistic, așa că, dacă alegeți o vacanță doar în acest oraș, cu siguranță că veți avea multe lucruri de vizitat și explorat. Deși am petrecut mult mai puțin timp aici față de cât îmi propusesem, am descoperit unul dintre cele mai cochete orașe vizitate până acum, cu un aer medieval care mi-a amintit de Țările Baltice și cu arhitecturi ale clădirilor pe care nu am contenit să le admir.

Ljubljana este un oraș vibrant, care „freamătă” în manifestații culturale, unde, după lăsarea serii, puteți asista la concerte de vioară la terasele care animă centrul istoric. Vă spun doar că sunt numeroase și că alegerea vă va fi îngreunată, sau cel puțin pentru mine a fost destul de dificil să mă opresc la una, căci toate aveau menirea de a te atrage. Am făcut, totuși, o alegere foarte inspirată, căci am degustat preparate delicioase, pe malul râului Ljubljanica. Mai multe vă voi povesti în capitolul dedicat gastronomiei.

Poate cel mai cunoscut simbol medieval al orașului este castelul care îl veghează tăcut, dar care poate fi ușor observat mai ales dacă vă plimbați pe străzile centrului vechi. Acesta a îndeplinit, de-a lungul timpului, rolul de fortăreață (pentru ca locuitorii să se apere de atacurile otomane), de reședință regală și chiar de închisoare, iar, în prezent, este locul care găzduiește frecvent concerte.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

  1. Gastronomia

Nu știu dacă Slovenia are un cult gastronomic autentic foarte dezvoltat, însă are, cu siguranță, produse locale sau internaționale de care ne vom îndrăgosti pe loc. Și mai are ceva, are o bună diversificare a preparatelor, astfel încât vom putea alege dintr-o gamă largă, exact ceea ce este pe gustul nostru. Cred că este una dintre țările mele preferate în ceea ce privește gastronomia, dar și serviciile gastronomice, căci localurile întâlnite mi s-au părut foarte cochete, iar servirea impecabilă.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana, Slovenia

  1. Infrastructura

Un mare plus în organizarea unei excursii în Slovenia, îndeosebi cu mașina, este faptul că țara dispune de sisteme rutiere care se află în stare foarte bună, indiferent dacă vorbim despre autostrăzi sau drumuri locale. Acest fapt aduce cu sine avantajul de a nu petrece foarte mult timp în trafic și de a putea, astfel, vizita cât mai multe zone ale țării, mai cu seamă că, având o suprafață mică, nici distanțele nu sunt foarte mari. În ceea ce privește regulile de circulație rutieră, acestea sunt similare celor din România, respectiv limitele de viteză sunt la fel, pentru deplasarea pe drumurile naționale trebuie achitată o vignetă (se poate achiziționa de la benzinării), iar amenzile sunt destul de ridicate pentru încălcarea regulilor de circulație. Vă recomand să consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe înaintea oricărei călătorii, sau puteți citi aici impresiile mele despre o călătorie cu mașina în țările din Balcani.

Vizita mea a fost scurtă și s-a terminat cu o dorință imensă de a reveni, dar și cu ocuparea unui loc fruntaș în privința destinațiilor care m-au fascinat. Slovenia este o țară poate nu atât de vizitată de turiștii români, însă care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să lipsească de pe lista nimănui. Atmosfera medievală are menirea să ne transpună în alte timpuri, însă peisajele sunt cele care ne duc dincolo de timp de și spațiu, ne duc cu gândul la niște vremuri pe care nici nu ni le putem imagina și ajungem să realizăm că timpul capătă o cu totul altă valoare. Călătorii frumoase vă doresc și, dacă ați vizitat deja această țară, m-aș bucura să îmi împărtășiți impresiile voastre într-un comentariu. 🙂


Citește și: