Bom dia! Bem-vindo! Ritmuri de fado răsună pe străzile din cartierul Alfama, imediat ce soarele încetează să mai lumineze. Terasele așezate în pantă sunt arhipline și deja ne gândim cât de neinspirați am fost pentru că nu am rezervat o masă. Alți turiști dezorientați ca și noi se înscriu pe liste de așteptare la localuri unde îți vine să te așezi pe bordură și să asculți spectacolul oferit de fadistas pătimași. Miresme de pește și de fructe de mare te îmbie, iar farfuriile pe care ospătarii le plimbă de zor nu fac altceva decât să te ademenească și să îți sporească nerăbdarea. Oare vom găsi o masă liberă? Nu după mult timp, ne vedem înconjurați de alți spectatori, la mese ce aduc mai aproape turiști din toate țările, dar care împart aceeași dorință: aceea de a lua parte la un concert de fado. În dreapta mea se află un cuplu tânăr de germani. În stânga, un alt cuplu, dar ceva mai în vârstă, ne spune că a ajuns din Canada pentru a descoperi aceste locuri. Iar noi, îndrăgostiți de cea mai melodioasă limbă din lume, așteptăm ca fadista să își „dreagă” vocea pentru a-și relua concertul. Privesc în spate și observ bătrânul castel Sao Jorge, care se înalță de secole peste capitala lusitană și care nu permite locuitorilor să uite istoria acestui oraș. Așa a arătat o mică parte dintr-o seară petrecută în cel mai autentic mod posibil. Iar concertul de fado este doar una dintr-o listă întreagă de activități de neratat în Portugalia.

  1. Bucurați-vă de Pasteis de Belem

Mă plimb prin cartierul Belem și toți turiștii își ocupă mâinile cu pungi pline cu celebrele Pasteis de Belem. Plănuisem o oprire de seară, după ce deja vom fi vizitat mare parte dintre atracțiile acestui cartier. Mare greșeală! Ziua întreagă a fost marcată de un singur gând: prăjiturile cu foitaj și gălbenuș de ou. Vreau să menționez că nu era prima zi petrecută în Lisabona și nici prima întâlnire cu aceste prăjituri, numai că, în toate celelalte zile, am gustat Pasteis de Nata și nu Pasteis de Belem. Vă întrebați oare care este diferența? Pasteis de Belem sunt cele originale, care se pregătesc încontinuu încă din anul 1837. Pe atunci, călugării de la Mănăstirea Jeronimos i-au găsit o utilitate gălbenușului de ou care le rămânea în exces (albușul era folosit pentru apretarea hainelor). Și așa au luat naștere prăjiturile devenite simbol al întregii țări, pentru care turiștii din întreaga lume ajung în localul pitoresc de lângă mănăstire.

Pasteis de Belem, Lisabona

Pasteis de Belem, Lisabona

Pasteis de Belem, Lisabona

Pasteis de Belem, Lisabona

  1. Degustați vin de Porto în…Porto

Un lucru este cert în Portugalia, și anume că preparatele culinare tradiționale ale acestei țări sunt delicioase și au făcut înconjurul lumii. Unul dintre acestea este vinul de Porto, un vin cu o textură și cu un gust apropiate de cele ale coniacului, care se produce în cramele amplasate pe malul râului Douro. Porto este al doilea oraș ca mărime al țării și la fel de frumos ca Lisabona, așa că, dacă timpul vă permite, o zi petrecută pe străzile lui se poate dovedi o alegere foarte inspirată. Mai cu seamă că majoritatea atracțiilor sunt reunite în jurul râului ce îl traversează, așa că, dacă îl alegeți ca punct central al vizitei voastre, veți avea parte de suficiente activități astfel încât să nu simțiți cum se scurg orele. Însă nu puteți părăsi orașul fără a degusta celebrul vin care îi poartă numele, și nu oricum (deși terase sunt multe și toate au vedere la râu), ci chiar la cramele care îl produc. Atenție, însă, la program, pentru că majoritatea se închid în jurul orelor 17:00-18:00. În cazul în care vă este dificil să alegeți una pe care să o vizitați, dacă achiziționați bilete pentru o croazieră (de la oficiul de turism din port), aveți inclusă în preț și o degustare. Recomand și croaziera, cu riscul de a fi subiectivă, pentru că eu sunt o pasionată a acestor activități.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Râul Douro, Porto

  1. Plimbați-vă cu Tramvaiul 28

Am scris intenționat cu majusculă, pentru a reflecta faptul că faimosul tramvai galben a devenit mai mult decât un mijloc de transport, este un veritabil obiectiv turistic acum. Dar ce îl face așa de special? Să fie oare faptul că funcționează de aproape un secol? Ori poate faptul că seamănă mai mult cu un muzeu decât cu un mijloc de transport? (Nu m-ar mira ca, peste câțiva ani, chiar să facă obiectul unui muzeu și nici nu ar fi exclus, având în vedere că în Lisabona există un muzeu al trăsurilor.) Sau chiar drumurile pe care le străbate și măiestria vatmanilor, care dovedesc o reală precizie atunci când iau curbele printre mașini parcate, ori pe lângă clădiri pe care le-ai putea atinge dacă te-ar tenta să scoți mâna pe geam (dar mai bine nu :)). O să vă spun ce mi-a atras mie cel mai tare atenția în ceea ce îl privește, iar acest lucru a fost că el reprezintă, totodată, atât o atracție pentru turiști, cât și un mod de viață pentru localnici. Pentru ei este ceva firesc să se deplaseze zilnic cu el, pentru noi este o adevărată experiență. Avantajul acestui tramvai este că aproape la fiecare stație întâlniți un obiectiv turistic, astfel că vă puteți opri ori de câte ori doriți pentru a vizita sau pentru a vă bucura de priveliște (Lisabona este celebră pentru a sale miradouros, punctele de unde se pot observa orașul și râul Tejo).

Cartierul Alfama din Lisabona

Plimbare cu tramvaiul 28, Lisabona

Cartierul Alfama din Lisabona

Plimbare cu tramvaiul 28, Lisabona

Cartierul Alfama din Lisabona

Plimbare cu tramvaiul 28, Lisabona

  1. Bucurați-vă de un concert de fado

Vă povesteam la începutul acestui articol despre cum s-a desfășurat o seară petrecută în cartierul Alfama (cel mai vechi cartier al Lisabonei), pe acorduri de fado. Acest stil romantic și trist, totodată, face să răsune întreaga zonă și nici nu va trebui să căutați prea mult un local unde puteți asista la un concert, trebuie doar să urmați muzica. Este o experiență care nu trebuie ratată (sau retrăită, pentru că puteți achiziționa un CD chiar de la interpreți). Deși melodiile sunt, așa cum am spus, destul de triste, atmosfera generală este una relaxată, localnicii sunt glumeți și știu să te facă să pleci cu dorința de a reveni. Plus că, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai autentică experiență de care puteți avea parte în capitala lusitană.

  1. Luați-vă o diplomă de explorator la Cabo da Roca

Pe vremuri, când încă „Lumea Nouă” nu era cunoscută europenilor, exista un punct care era considerat capătul Europei și al lumii. Există, în continuare, acest punct, și rămâne capătul Europei continentale, doar că, între timp, s-au mai descoperit niște continente și câteva mii de insule. Este vorba despre Cabo da Roca, descris foarte frumos de Luis de Camoes, poetul național al Portugaliei, drept „locul unde pământul se termină și marea începe”. Acea mare care părea infinită, care era considerată infinită. Cabo da Roca este foarte aproape de Lisabona și vă recomand să vă organizați traseul astfel încât să vă opriți și pentru a vizita castelele din Sintra, iar, de acolo, să vă îndreptați către capătul lumii vechi. Întreaga capitală lusitană este sub semnul memoriei Marilor Navigatori și a descoperirilor făcute de aceștia, iar, pentru a intra și voi în spiritul acestor reușite ale vremurilor, vă recomand să achiziționați o diplomă de explorator de la oficiul de turism din zonă, pe care va fi caligrafiat numele vostru și care va fi decorată cu ștanța primăriei.

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

Cabo da Roca, Portugalia

  1. Admirați orașul de la Castelul Sao Jorge

Loc de promenadă, locul în jurul căruia s-a format orașul și un martor a 17 secole de istorie care au trecut peste aceste locuri, Castelul Sao Jorge este cel mai îndrăgit obiectiv turistic al orașului. Însă, mai mult decât un obiectiv turistic, este o dovadă a culturilor și a civilizațiilor care au populat, de-a lungul timpului, ceea ce astăzi numim Lisabona. Cele mai puternice influențe sunt cele maure, care l-au transformat într-o cetate fortificată, urmând ca, după cucerirea lui de către primul rege al Portugaliei, să devină reședință regală. Castelul (sau ce a mai rămas din el) poate fi descoperit în întregime și ne oferă și posibilitatea de a admira orașul din cel mai frumos punct de promenadă (și cel mai înalt, totodată).

Cartierul Alfama din Lisabona

Castelul Sao Jorge, Lisabona

Castelul Sao Jorge, Lisabona

Cartierul Alfama din Lisabona

Statuia regelui Alfonso Henriques, primul rege al Portugaliei

Cartierul Alfama din Lisabona

Lisabona privită din Castelul Sao Jorge

  1. Plimbați-vă pe podul Luis I din Porto (Dom Luis I)

Râul Douro din Porto este străbătut de numeroase poduri care ai senzația că se întrec în frumusețe și în arhitectură. Însă cel mai cunoscut dintre ele este podul Luis I, aflat în port, care, în momentul construcției, era considerat una dintre cele mai mari construcții de acest gen din lume. Podul este destinat atât autovehiculelor (chiar și trenurilor), cât și pietonilor. L-am străbătut de la un capăt la celălalt de nenumărate ori, pentru că nu mă puteam sătura să admir orașul de la înălțimea podului, să văd locuințele colorate, cramele de pe malul celălalt, în Vila Nova da Gaia, ambarcațiunile de pe râu și întreg cartierul Ribeira. Din nou există riscul de a fi subiectivă, pentru că priveliștile pe care înălțimile ni le oferă sunt cele pe care le îndrăgesc cel mai tare în toate destinațiile descoperite.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Podul Luis I, Porto

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Priveliște din Podul Luis I, Porto

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Podul Luis I, Porto

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Priveliște din Podul Luis I, Porto

  1. Vizitați Mănăstirea Jeronimos din Lisabona

Atracțiile orașului Lisabona se bazează, în cea mai mare parte, pe memoria perioadei Marilor Navigatori și pe nașterea orașului. Despre toate acestea puteți citi aici și aici, însă acum o să vă povestesc despre cea care m-a impresionat cel mai tare, și anume Mănăstirea Jeronimos din cartierul Belem. Nu istoria sa de mai bine de 600 de ani, nu faptul că aici se află mormântul lui Vasco da Gama și al lui Luis de Camoes, și nici măcar faptul că este unul dintre principalele lăcașuri de cult ale Lisabonei m-au atras definitiv (deși au contribuit la imaginea de ansamblu pe care acest loc mi-a creat-o), ci arhitectura care seamănă cu o imensă dantelă. Și liniștea și căldura în care este învăluită, sporite și de culoarea sa deschisă.

Mănăstirea Jeronimos în imagini

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

Mănăstirea Jeronimos în imagini

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

Mănăstirea Jeronimos în imagini

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

Mănăstirea Jeronimos în imagini

Mănăstirea Jeronimos, Lisabona

  1. Plimbați-vă prin pădurea din Sintra

După câteva zile cu temperaturi de peste 40 de grade (nu știu dacă erau chiar atâtea, dar așa resimțeam eu), am ajuns în Sintra, un orășel de lângă Lisabona, aflat într-o zonă montană. Peisajul s-a schimbat complet, temperaturile și ele, mai cu seamă că o ploaie măruntă ne-a amenințat întreaga zi. Însă nu ne-am lăsat intimidați de condițiile meteo (nici măcar de vestimentația nepotrivită :)) și am pornit, din oraș, pe aleile pădurii, către Castelul Maurilor. Nu îmi imaginam că este un traseu montan în adevăratul sens al cuvântului, nici măcar când am observat echipamentele celorlalți turiști nu m-am gândit că ar fi mai bine să optez pentru un mijloc de transport. Și am continuat încet, sub o pătură de frunze care ne proteja de ploaie, printr-o ceață care sporea misterul locului și așa încărcat de diferite istorii, preț de mai bine de o oră. Dezamăgirea a venit odată ce am ajuns în vârf, pentru că priveliștea pentru care este renumit castelul era imposibil de observat. Însă, din fericire, aceasta nu a durat prea mult, pentru că am înțeles că plimbarea prin pădure a fost o experiență în sine, așa că m-am bucurat de traseu și pe drumul de întoarcere, tot pe jos, tot pe alei montane, și încălțată cu aceleași sandale care alunecau. Există diverse autobuze, inclusiv cele de timpul hop on, hop off, însă plimbarea pe jos este cea pe care o recomand, pentru felul în care te simți atunci când ești în mijlocul naturii. Pentru foșnetul frunzelor, pentru sunetul vântului, chiar și pentru ploaia măruntă dintr-o zi de vară.

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

Sintra, Portugalia

  1. Faceți baie în ocean în Cascais

Apa oceanului este destul de rece chiar și vara, însă nu ne sperie așa tare acest lucru, nu? Cascais este o stațiune aflată foarte aproape de Lisabona (unde se poate ajunge cu trenul), iar aici ne putem bucura de singurul lucru pe care capitala Portugaliei nu îl oferă, și anume plajă și apele oceanului. Puteți petrece o zi întreagă pe plajă și pe terasele din stațiune, vă puteți plimba pe faleză, puteți participa la un festival (care se organizează frecvent), vă puteți delecta la magazinele de tot felul, sau puteți fi martorii unei încercări de a dresa niște gâște (pe cât de ciudat pare, pe atât de real este și am asistat la un astfel de episod în timp ce mă îndreptam spre ocean). O mică escapadă de pe străzile încinse ale Lisabonei direct în apele Oceanului Atlantic poate fi momentul de respiro de care avem nevoie pentru a continua explorarea.

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

Cascais, Portugalia

  1. Plimbați-vă pe străduțele în pantă din Lisabona

Să încerci să vizitezi Lisabona pe jos ar putea părea un sport extrem, pentru că întreg orașul este brăzdat de străzi înguste, șerpuite și în pantă, majoritatea. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem plimba agale pe ele, însă fără a încerca să ajungem pe jos de la un obiectiv turistic la altul, pentru că va fi destul de dificil (îndeosebi dacă alegem să vizităm orașul vara, când temperaturile și așa destul de crescute pe tot parcursul anului fac aerul aproape irespirabil). Dar, fără dubii, farmecul unui oraș nu poate fi descoperit decât dacă îl străbați la pas, sau cel puțin o parte din el. Să asculți limba vorbită de locuitori, să admiri arhitecturile, să vezi cum soarele se reflectă în coloratele azulejos, să observi locuințele pitorești, deseori „decorate” cu rufe lăsate la uscat.

Lisabona, Portugalia

Cartierul Alfama din Lisabona

Lisabona, Portugalia

Lisabona în imagini

Lisabona, Portugalia

Cartierul Alfama din Lisabona

Lisabona, Portugalia

Portugalia este fascinantă prin naturalețea oamenilor, prin simplitatea traiului, prin bucuria vieții, prin căldura soarelui (Lisabona se bucură de soare peste 300 de zile pe an, fiind cea mai însorită capitală europeană), prin culorile vii, prin gastronomia autentică (nu ratați bacalhau, peștele favorit al localnicilor), prin istoria bogată, prin limba melodioasă, prin patosul care este pus în orice activitate.

Activitățile prezentate reprezintă propriile experiențe din locurile vizitate de mine în Portugalia. Dar această frumoasă țară înseamnă mult mai mult decât atât, deși și aceste orașe sau zone pot oferi vacanțe mai mult decât reușite. Îmi doresc să vizitez insulele Madeira și Azore, zona de sud, Algarve și, de ce nu, să revin în locurile deja descoperite, să îmi „potolesc” puțin dorul.


Citește și: