De câte ori poți vizita Cetatea Eternă și să ți se pară în continuare fascinantă? De infinite ori. Aceasta este concluzia la care am ajuns după ce am pășit pentru a doua oară pe străzile Romei, după ce am vizitat locuri vechi sau noi, după ce am lăsat de-o parte tot ceea ce știam din prima vizită și am stabilit o nouă conexiune cu acest oraș. Indiferent dacă sunteți pentru prima dată aici sau dacă sunteți „veterani”, o să vă prezint 5 experiențe de neratat în Roma, cu mențiunea că orice colț al acestui oraș este fascinant și că, orice ați alege să faceți sau să vizitați, va fi, cu siguranță, o foarte bună decizie.

 

  1. Tur al principalelor catedrale din Roma

 

Cetatea eternă adăpostește nu mai puțin de 900 de biserici, așa că este, practic, imposibil să le vizităm pe toate dacă nu ne mutăm acolo – și, chiar și așa, cred că ar fi un proiect pe termen destul de lung. Nu trebuie, însă, ratate cele patru bazilici papale, despre care nu o vă detaliez acum, pentru că am povestit pe larg în acest articol, pe care vă invit să îl citiți, pentru a descoperi un material despre religie și spiritualitate, despre contextul în care creștinismul a apărut pe tărâmuri romane și despre locurile care acum amintesc de momentele în care creștinii erau persecutați în interiorul Imperiului Roman.

Fără discuție, simbolul incontestabil al religiei – îndeosebi catolice – este Basilica San Pietro din Vatican, locul în care papii sunt încoronați și de unde aceștia cuvântă credincioșilor veniți să îi asculte. Însă, alături de ea sunt alte 3 bazilici papale, Basilica San Paolo Fuori le Mura, Basilica San Giovanni in Laterano și Basilica Santa Maria Maggiore, iar sediul Arhiepiscopiei Romei nu este în celebra Bazilică San Pietro, ci la San Giovanni in Laterano.

Cu siguranță că vom fi atrași și de altele, pentru că, mai mult ca sigur, vom întâlni câte una la câteva sute de metri sau chiar mai puțin. Am vizitat destul de multe dintre ele, deși par foarte puține raportându-mă la numărul total, iar intrarea este liberă peste tot. Majoritatea oferă ghid audio cu informații despre lăcașul de cult în care ne aflăm, pe baza unei donații – nu este obligatorie și nici nu se impune vreo sumă anume, însă mi se pare de bun simț ca, atunci când ne bucurăm de un serviciu, să oferim ceva în schimb.

Probabil că înclinația pentru opulență a romanilor din imperiu a rămas în ADN-ul italienilor, căci nici după sute sau mii de ani nu s-au dezis de la acest stil, de la plăcerea de a construi clădiri cât mai mari, având cât mai multe detalii și decorațiuni, placate cu materiale dintre cele mai prețioase. Acesta nu este un lucru rău, dimpotrivă, clădirile în general – și catedralele în special, căci despre ele este vorba – reușesc să ne impresioneze de fiecare dată, pe lângă istoria lor, și prin aspectul impunător.

Basilica San Pietro

Basilica San Pietro, Vatican

Basilica San Pietro

Basilica San Pietro, Vatican

Bazilica San Paolo fuori le Mura

Basilica San Paolo fuori le Mura, Roma

Bazilica San Paolo fuori le Mura

Basilica San Paolo fuori le Mura, Roma

Basilica San Giovanni in Laterano

Basilica San Giovanni in Laterano, Roma

Basilica San Giovanni in Laterano

Basilica San Giovanni in Laterano, Roma

Basilica Santa Maria Maggiore

Basilica Santa Maria Maggiore, Roma

Basilica Santa Maria Maggiore

Basilica Santa Maria Maggiore, Roma

Piazza Navona

Biserica Sant’Agnese din Piazza Navona, Roma

Piazza del Popolo

Bisericile gemene Santa Maria in Mentesanto și Santa Maria dei Miracoli din Piazza del Popolo, Roma

Biserică din Roma

O biserică din Roma

Biserică din Roma

Biserica Santa Maria in Vallicella, Roma

 

  1. Descoperirea istoriei Imperiului Roman

 

Cunoaștem cu toții renumele pe care Imperiul Roman l-a avut în istorie și cuceririle sale care ocupau mare parte din Europa, extinzându-se și către Africa și Asia. Istoria republicii și, mai apoi, a imperiului, sub conducerea lui Cezar și a tuturor împăraților care i-au succedat, se observă în clădirile rămase ca dovezi ale acelor vremuri încununate de glorie. Mă refer aici îndeosebi la Colosseum și la Forumul Roman, „inima” într-o permanentă vibrație a Romei de acum mai bine de 2000 de ani, dar și a orașului de acum. Însă acestea nu sunt singurele dovezi ale vieții antice, alături de ele fiind și un simbol ceva mai apropiat românilor, și anume Columna lui Traian, care se află în exteriorul Forumului Roman, deoarece nu a mai avut loc în interiorul lui – este cunoscut faptul că, după fiecare mare victorie, romanii „îmbogățeau” Forumul cu o nouă construcție.

Putem, spre exemplu, să mergem pe stradă și să descoperim un vechi apeduct dezafectat, așa că nu trebuie să ne axăm doar pe clădirile cu ceva mai mult renume. Romanii aveau o înclinație pentru distracție, îndeosebi pentru competiții, transpusă în circurile construite cu acest scop. Circus Maximus este, poate, cel mai cunoscut, și cel care încă se menține, chiar dacă este o ruină – Circul lui Nero este astăzi Piazza San Pietro, Circus Agonalis a devenit Piazza Navona.

Micul stat Vatican nu este cunoscut doar pentru referințele religioase, ci și pentru cele istorice. Astfel că, nu foarte departe de Piazza San Pietro vom întâlni, pe malul Tibrului, Castelul Sant’Angelo, conceput ca mausoleu pentru Împăratul Hadrian, unul dintre cei mai cunoscuți conducători ai Imperiului Roman.

Chiar dacă mare parte din moștenirea istorică se află grupată în zona Colosseumului, întreaga suprafață a orașului deține astfel de dovezi, cele mai reprezentative fiind obeliscurile care decorează majoritatea piețelor, aduse de către diverși împărați din Egipt.

Colosseum

Colosseum, Roma

Arcul lui Constantin

Arcul lui Constantin, Roma

Formul Roman

Forumul Roman, Roma

Castelul Sant'Angelo

Castelul Sant’Angelo, Vatican

Circus Maximus

Circus Maximus, Roma

Piazza Venezia

Columna lui Traian, Roma

 

  1. Plimbări prin piețele celebre ale Romei

 

Un alt aspect definitoriu al Romei sunt piețe sale devenite celebre în întreaga lume, cele mai multe dintre ele datând de sute de ani. Specifice tuturor sunt elementele decorative, îndeosebi fântânile cu diferite statui reprezentând zeități și bisericile aflate în interiorul pieței sau în vecinătatea ei. Și despre unele dintre cele mai cunoscute piețe ale Romei am povestit pe larg în acest articol, care sper să vă fie inspirație pentru o călătorie viitoare. O plimbare prin Piazza San Pietro și vizitarea catedralei cu același nume, un Aperol savurat la o terasă din Piazza Navona, în timp ce admirăm Fântâna celor Patru Fluvii, o monedă aruncată în Fontana di Trevi, aflată în Piazza di Trevi, parcurgerea Treptelor Spaniole din Piazza di Spagna sau admirarea întregii piețe del Popolo de pe dealul vecin sunt doar câteva dintre activitățile pe care nu putem nicicum să le ratăm atunci când vizităm Roma.

Orașul deține mult mai multe piețe decât cele prezentate în articolul dedicat lor, pe unele nu le-am descoperit deloc, pe altele doar în trecere, așa că aștept cu nerăbdare viitoarea călătorie – care va fi destul de curând. Chiar dacă și alte orașe Italiene se bucură de faima de a avea numeroase piețe – un bun exemplu este Florența – cred că încununarea lor este în Roma.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo, Roma

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo, Roma

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo, Roma

Piazza Navona

Piazza Navona, Roma

Piazza Navona

Piazza Navona, Roma

Altare della Patria

Piazza Venezia, Roma

Piazza di Trevi

Piazza di Trevi, Roma

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna, Roma

 

  1. Recreere în parcurile orașului

 

Pe cât de impresionante ca semnificație și dimensiune sunt clădirile antice și catedralele Romei, pe atât de întinse sunt parcurile sale, care nu se dezic de la stilul bogat în ornamente în care este construit întreg orașul. Mă refer acum la una dintre cele mai mari astfel de oaze, și anume Grădina Borghese, un refugiu mai mult decât binevenit în zilele călduroase de vară – și nu numai – o grădină devenită parc public, decorată cu statui și cu fântâni, unde putem petrece lejer o bună parte din zi. Și, pe lângă parcul în sine, avem posibilitatea de a admira o frumoasă panoramă a Romei, din Piațeta Napoleon, situată pe colina de lângă Piazza del Popolo. Pentru mai multe informații și fotografii, nu ezitați să citiți acest articol, dedicat Grădinii Borghese și vegetației bogate de aici.

Grădinile Borghese

Grădinile Borghese, Roma

Grădinile Borghese

Grădinile Borghese, Roma

Grădinile Borghese

Priveliște din Piațeta Napolen, Roma

 

  1. Savurarea preparatelor italiene

 

Nu cred că există persoană care să nu iubească preparatele italiene, fie că vorbim despre pizza, paste, tiramisu sau înghețată. Acestea nu sunt, desigur, singurele delicii care ne îmbie în Roma, dar sunt printre cele mai cunoscute – alături de cannoli, desert împrumutat din Sicilia. Nu cred că putem da greș, indiferent de alegere, pentru că ingredientele folosite sunt delicioase – în minte în vine acum mozzarella de bivoliță –, iar felul iscusit în care italienii știu să le prepare i-a făcut celebri în întreaga lume.

Cannoli

Cannoli, Roma

Tiramisu

Tiramisu, Roma

Gastronomie Italiană - gelato

Gelato, Roma

 

Acestea ar fi câteva dintre activitățile care asigură o vacanță reușită în Roma. Orașul este surprinzător, oferă atracții de tot felul, chiar dacă am fi tentați să îl etichetăm drept unul istoric și religios și cam atât. O singură vizită nu este niciodată suficientă în nicio destinație, cu atât mai puțin într-una atât de complexă, dar, totodată, care știe să devină pe placul oricui.

 


Citește și: