Atunci când vine vorba despre gastronomia italiană, putem concluziona cu toții că țara a dat naștere unor preparate de renume internațional, grație rețetelor, priceperii și ingredientelor care oferă savori greu de egalat. Tiramisu, unul dintre cele mai renumite deserturi care s-au născut în peninsulă, are o istorie pe cât de disputată, pe atât de savuroasă.

Astfel că, această prăjitură este subiectul unei discuții aprinse cu privire la locul și la momentul apariției sale și nu mai puțin de patru regiuni italiene își dispută originea ei – Toscana, Veneția, Lombardia și Piemont.

Toscana, celebră pentru prăjiturile ei în straturi, vine cu argumentul existenței unei prăjituri similare, „bagatelă toscană”, preparată în Siena secolului 16 cu ocazia unei vizite a lui Cosimo al III-lea de Medici, care ar fi fost foarte încântat de ea și ar fi dus la Florența rețeta. Veneția are argumentul curtezanelor din mijlocul Renașterii care, în pauzele de amor, ar fi consumat acest desert care le oferea energia necesară pentru următoarea întâlnire. Regiunea Piemont își revendică originea prăjiturii argumentând că, în Torino, un patiser zgârcit a inventat-o întâmplător, combinând resturi de biscuit și cremă, pentru a nu le arunca. O variantă ceva mai apropiată de timpurile noastre acordă acestui desert rolul de a-i energiza pe soldații care luptau în Primul Război Mondial. De fapt, primele atestări ale prăjiturii tiramisu sunt de la începutul anilor ’70, cele mai multe mențiuni fiind în Treviso, lângă Veneția.

Chiar dacă nu îi cunoaștem originile și, la fel ca multe alte preparate celebre ale lumii, a dat naștere multor legende și speculații pe seama apariției lui, știm clar că gustul puternic de cafea este inconfundabil și că are și proprietăți nu doar energizante, ci și afrodiziace.

Acum există mai multe variante de preparare, în funcție de preferințe și de abilitatea cofetarului, însă ingredientele de bază sunt biscuiți asemănători cu pișcoturile, mascarpone cu ouă și zahăr, cafea și cacao, cărora li se pot adăuga și alcool sau fructe.

Italienii pregătesc tiramisu acasă atunci când sărbătoresc diferite evenimente și zile speciale, însă este imposibil să nu îl întâlnim în toate localurile din țară, indiferent de regiunea vizitată. Și ce motiv poate fi mai bun pentru a sărbători dacă nu însuși faptul că ne aflăm într-o țară atât de frumoasă? Buon appetito! 🙂

 


Citește și: Veneția în imagini – orașul muzeu