Unele dintre aspectele pe care le-am apreciat cel mai tare în vacanța în Vorarlberg, pe lângă drumețiile lungi și peisajele pe care am avut ocazia să le descopăr astfel (deși până atunci nu credeam că drumețiile mă pot fascina într-un asemenea mod), a fost interacțiunea cu oamenii locului. Cu toți cei care fac posibilă dezvoltarea întregii comunități, prin sprijinul reciproc pe care și-l acordă. Iar, pentru cei care lucrează cu lemnul, există un loc în care își pot expune creațiile (dintre cele mai inventive, de altfel), și anume Werkaumhaus Andelsbuch, aflat în localitatea Andelsbuch din regiunea Bregenzerwald.

L-am întâlnit sub forma unui spațiu aflat în mijlocul naturii, destinat tuturor iubitorilor ei și celor care îndrăgesc meșteșugăritul, preparatele tradiționale (deliciosul ștrudel cu mere este nelipsit), dar și turiștilor aflați în căutare de experiențe autentice. Pe lângă descoperirea poveștilor acestui loc, în cadrul unui tur oferit de însuși managerul spațiului, am putut observa și exponatele prezentate (dintre care foarte multe erau invenții ale micilor meșteșugari), iar, la final,ne-am alăturat localnicilor care obișnuiesc să vină aici pentru masa de prânz.

Mâncarea nu doar că arată apetisant, ci este și delicioasă, dar și foarte consistentă, pentru a asigura energia necesară meșteșugarilor și localnicilor care, trăind în mijlocul naturii și fiind obișnuiți cu efortul fizic, au nevoie de un aport considerabil de calorii.

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Deși spațiul este unul foarte modern prin design(îndeosebi privit din exterior), ajungând să îl descoperi îndeaproape, realizezi cât de puternică este conexiunea cu natura, prezentă în toate activitățile zilnice ale localnicilor. Interiorul clădirii trădează atât această conexiune despre care vă povesteam, cât și scopul principal pentru care a fost creată, și anume acela de a oferi posibilitatea arhitecților și meșteșugarilor să-și testeze imaginația și să prezinte roadele muncii lor.

În momentul vizitei noastre era în plină desfășurare o expoziție a tinerilor, școlari cei mai mulți dintre ei, cu exponate dintre cele mai ingenioase. Asemenea inițiative mi se par admirabile și constituie un exemplu pe care am putea să-l preluăm cu ușurință și în România. De altfel, ceva similar am descoperit la Muzeul Astra din Sibiu, unde meșteșugari din întreaga regiune se reunesc frecvent, și nu doar pentru a-și prezenta produsele realizate cu dibăcie și migală, ci și pentru a face mici demonstrații de îndemânare.

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Însă, acest loc ni se arată nu doar ca un spațiu de prezentare și un restaurant cu preparate delicioase, ci și precum cel care face posibilă, o dată la 3 ani, organizarea unei competiții la care participă mii de arhitecți din întreaga lume. Astfel, proiectele cele mai ingenioase sunt puse în practică, însă doar cu sprijinul localnicilor, care sunt atrași, în acest mod, pentru diferite activități. Aceasta este una dintre regulile de bază, care se apreciază foarte tare, și anume că proiectele se vor demara doar împreună cu membrii comunității, pentru a-i sprijini, astfel, să nu părăsească zona.

Sunt încurajați, astfel, meșteșugarii mai mici sau mai mari să își testeze imaginația, însă, mai mult decât atât, localnicii învață de mici bucuria pe care o poți întâlni trăind în natură, învață să construiască, să ofere și să se sprijine reciproc.

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Am remarcat și am apreciat și aici, ca în întreg statul Vorarlberg din Austria, faptul că tradițiile sunt foarte bine conservate, chiar dacă nu lipsesc nici elementele moderne. Integrarea oamenilor, a activităților, a vieții întregi în natură este un demers continuu și extrem de important. Peisajul predominant, cel alpin, nu este cu nimic deranjat de prezența oamenilor, de activitățile lor ori de construcțiile atent realizate pentru a se încadra perfect în decor.


Citește și: