Lumea s-a schimbat și noi am fost nevoiți să o facem odată cu ea. Am învățat că adaptarea este principala caracteristică a ființelor vii și că oricând putem fi puși în situația de a ne modifica perspectiva, planurile, chiar și realitatea. Ni s-a arătat, poate mai puternic decât oricând, că doar clipa este cea care contează. Clipe pe care am început, cu și mai mult patos, să le facem nemuritoare. Am vrut să nu mai uităm, să ne aducem aminte mai des, să ne bucurăm mai mult, să trăim mai intens, să ne preocupăm de ceea ce este aproape de noi și, abia apoi, să începem să ne îndepărtăm, ușor-ușor, de zona noastră de confort. Am început să vedem lumea prin lentilele adevărului, dezgolită, așa cum a devenit ea ca urmare a acțiunilor noastre. Sau poate, dimpotrivă, mai frumoasă, pură și sinceră decât oricând.

Sub umbrela acestei realități am plecat și eu, cu un dor imens în suflet, să (re)descopăr perfecțiunea naturii care nu se sfiește să se arate și să ne ofere tot ce are mai de preț, adică pe ea. Am luat cu mine noile telefoane Samsung Galaxy S20 și Galaxy S20 Ultra, pentru a putea imortaliza pentru totdeauna liniștea acestor vremuri.

Vreau să vă mărturisesc că mi s-a întâmplat un lucru ciudat, plăcut și diferit de ceea ce experimentasem până acum: am avut timp să mă bucur. Deși am adunat câteva mii de fotografii în mai puțin de două săptămâni, nu am trăit vacanța în spatele lentilelor, chiar dacă ele mi-au fost de mare ajutor în anumite situații (o să vedeți mai jos la ce mă refer). Am fotografiat atunci și acolo unde am simțit că locul sau momentul transmite ceva și am avut încredere deplină atât în telefon, cât și în „ochiul” meu; nu am făcut sute de fotografii în același loc, pentru a obține imaginea perfectă (nu mă refer la rafale) și nici nu am simțit nevoia să intervin și cu aparatul foto. (În această vară, mi-a fost mult mai comod să mă plimb fără el.)

Nefiind o persoană foarte tehnică (deși îmi place să cred că mă descurc în orice situație), am dezvoltat în timp un sentiment de apreciere pentru lucrurile simple sau făcute cât mai ușor. Camerele celor două telefoane Galaxy S20 se utilizează fără nicio problemă atât de începători (ca mine), cât și de avansați, care doresc să seteze manual diferite funcții. Recunosc, nu am apelat la meniul pro, căci nu am căutat să fac artificii pentru a-mi dovedi o măiestrie pe care nu o posed, ci am utilizat telefoanele așa cum aș face-o în oricare alt moment și cu oricare alt device, pentru că am încercat să mă identific cu ele și nu invers.

Deși am ales varianta simplă și de bază, ambele telefoane s-au dovedit a fi cu un pas înaintea mea, pentru că știu să recunoască diferiți subiecți, cum ar fi persoane, munți, ape curgătoare ori culinare – scenele pot fi schimbate și manual, însă vă puteți baza pe telefon, mie nu mi-a dat greș niciodată.

Samsung Galaxy S20

Mod culinar – foto: Galaxy S20 Ultra (Balcic)

Samsung Galaxy S20

Mod peisaj (munte) – foto: Galaxy S20 Ultra (Bușteni)

Țara Făgărașului

Mod cascadă – foto: Galaxy S20 (Țara Făgărașului)

 

Însă, înainte de orice, permiteți-mi să vă prezint succint, în imagini, primul contact cu Galaxy S20, în Țara Făgărașului, și să vă spun că la design, atât în ceea ce îl privește pe el, cât și pe fratele mai mare, Samsung s-a întrecut pe sine. Chiar dacă este mai mare, S20 Ultra este ușor și finuț, iar ecranul se vede superb (încă nu m-am obișnuit cu funcția tactilă de pe toată suprafața lui, incluzând puțin și lateralele, dar sunt pe drumul cel bun 🙂 ).

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20

Țara Făgărașului

Țara Făgărașului – foto: Galaxy S20

Țara Făgărașului

Țara Făgărașului – foto: Galaxy S20

Țara Făgărașului

Delicii locale 🙂 – foto: Galaxy S20

Țara Făgărașului

Munții Făgăraș – foto: Galaxy S20

Țara Făgărașului

Prin pădurile Țării Făgărașului – foto: Galaxy S20

Țara Făgărașului

Ceteatea Făgăraș – foto: Galaxy S20

 

Cu Galaxy S20 nu a fost dragoste la prima vedere și, cumva, am simțit nevoia să îl testez mai mult înainte de a formula o opinie (și-a făcut bine treaba în materie de fotografii, însă am identificat un ușor delay la cameră și la focalizarea manuală a elementelor din prim-plan); în schimb, Galaxy S20 Ultra m-a cucerit din prima clipă, și nu mă refer doar la aspect și la modul în care se simte în mână, ci și la culorile fotografiilor și la unghiurile surprinse de camera ultra wide – aceasta îți permite surprinderea unor cadre imposibil de imortalizat cu o cameră normală, utilă îndeosebi pentru peisaje, clădiri sau interioare.

Țara Făgărașului

Nu am reușit să focalizez frăguțele, însă nu-mi displace acest rezultat 🙂 – foto: Galaxy S20

 

În plus, dispune și de o cameră tele, care asigură un zoom de până la 10x; eu am folosit-o inclusiv în mișcare, din mașină, încercând să fotografiez, din stradă, Cetatea Rupea (vezi mai jos, alături de o serie de fotografii făcute din același unghi, testând camerele wide, ulta wide și tele).

Samsung Galaxy S20

Fotografie făcută din mașină, în mers, cu Galaxy S20 Ultra (Cetatea Rupea)

Samsung Galaxy S20

Tot în mers, însă folosind camera tele a aceluiași telefon (Cetatea Rupea)

Samsung Galaxy S20

Camera ultra wide – foto: Galaxy S20 Ultra (Balcic)

Samsung Galaxy S20

Camera wide – foto: Galaxy S20 Ultra (Balcic)

Samsung Galaxy S20

Nu obișnuiesc să fac selfie-uri, de aceea am apelat la unul făcut de Andra (sora mea), pentru a vă arăta ce știe să facă și camera din față 🙂 – foto: Galaxy S20 Ultra (Sighișoasa)

Samsung Galaxy S20

Camera ultra wide – foto: Galaxy S20 Ultra (Sighișoara)

Samsung Galaxy S20

Camera ultra wide – foto: Galaxy S20 Ultra (Sighișoara)

 

Am folosit telefonul Galaxy S20 Ultra ceva mai mult decât pe fratele-i mai mic, în diferite momente ale zilei, în lumină intensă sau, dimpotrivă, aproape inexistentă, și principalele aspecte care mă atrag (și care mă conving) sunt, așa cum am mai spus, cele legate de design – ecranul fiind unul dintre atuuri –, alături de camere, atât la fotografiere, cât și la filmat; chiar dacă prefer fotografiile și m-am concentrat mai mult pe această latură, nu am neglijat camera video, de la care m-au încântat stabilizatorul optic și calitatea sunetului.

În lumină puternică, Galaxy S20 Ultra reușește să focalizeze atât elementele din prim-plan, cât și pe cele din plan secund; acest lucru nu este valabil și pentru rafale, funcție pe care eu o folosesc frecvent și care vine cu anumite limitări, de maximum 100 de fotografii într-o singură rafală.

Samsung Galaxy S20

Imagine surprinsă în soare foarte puternic – foto: Galaxy S20 Ultra (Cund, Mureș)

 

Noaptea, în lumină foarte slabă, telefonul reușește să surprindă culorile pe care doar cu ochiul liber le putem vedea, însă, așa cum este lesne de înțeles, trebuie să avem grijă să nu-l mișcăm în cele 3 secunde cât durează timpul de expunere. (Fotografiile nocturne sunt, din punctul meu de vedere, un alt plus.)

 

Însă, nu am doar cuvinte de laudă, din păcate, pentru că am identificat și unele minusuri, legate, cum altfel, tot de fotografii, aspectul căruia eu i-am acordat cea mai multă atenție. Uneori, cadrul pare nenatural, mai exact, elementele par toate în același plan, ca și cum ar fi pictate, chiar dacă ele sunt în planuri diferite. Pe mine nu mă încântă foarte tare acest lucru, însă știu că sunt persoane cărora le plac fotografiile dramatice și care, cel mai probabil, nu vor identifica un minus în acest aspect.

Un alt lucru care nu îmi permite să am doar cuvinte de laudă este faptul că, deși fotografiile au o rezoluție foarte mare (o imagine are chiar și 25 MB), atunci când dai zoom pe o poză, se pierde mult din calitate, iar detaliile nu se mai observă aproape deloc.

Toate imaginile prezentate în acest articol sunt editate doar cu opțiunile de bază al telefonului (luminozitate, contrast, expunere și saturație), iar cele de pe profilul de Instagram au, în plus, un filtru aplicat (aici puteți vedea rezumatul întregii veri, în repere, ilustrată în totalitate cu cele două telefoane Galaxy S20Țara Făgărașului, Bulgaria, Cund, Sighișoara și Viscri –, dar și viitoarele deplasări, unde mă voi baza tot pe Galaxy S20 Ultra, un device ușor, rapid și util pentru toți călătorii).

Vara mea a avut iz de mare și atmosferă boemă interbelică (pe care am întâlnit-o la Castelul Reginei Maria din Balcic), sunet de greieri, a fost colorată în toate nuanțele de verde ale naturii și ale caselor din Viscri și m-a purtat către alte timpuri, dintr-o epocă de care am fost mereu îndrăgostită, cea medievală. În acest an am învățat să apreciez, mai mult decât oricând, simplitatea. Am învățat cât de importante sunt mobilitatea și rapiditatea de adaptare. Și am învățat că o clipă poate dura atât cât vrem noi să dureze, într-o lume wide sau ultra wide, frumoasă în toate felurile și indiferent cum am privi-o. Let’s #ExplorewithGalaxy! 🙂

Samsung Galaxy S20

Foto: Galaxy S20 Ultra (Balcic)

Samsung Galaxy S20

Foto: Galaxy S20 Ultra (Cund, Mureș)

Samsung Galaxy S20

Foto: Galaxy S20 Ultra (Sighișoara)

Samsung Galaxy S20

Foto: Galaxy S20 Ultra (Cund, Mureș)

Samsung Galaxy S20

Foto: Galaxy S20 Ultra (Cund, Mureș)

Samsung Galaxy S20

Foto: Galaxy S20 Ultra (Viscri)

 


Articol realizat în parteneriat cu Samsung România, care ne invită să descoperim lumea altfel, #withGalaxy.


Citește și: