Roma, sei meraviglioso! Imaginați-vă toate lucrurile pe care le-ați auzit sau citit despre capitala Italiei, puneți pe fundal Bella ciao și gândiți-vă că realitatea este cu mult mai frumoasă decât atât! Este plină de căldură, este plină de romantism, este plină de voie bună, este într-adevăr, o capitală ce își poartă cu mândrie istoria măreață.

Haideți să pășim pe urmele victorioase ale romanilor, ale vechiului popor și ale foștilor împărați ce ani de zile au dominat lumea întreagă, și vom descoperi că Roma este, într-adevăr, un spectacol de măreție, grandoare, ce poartă la orice pas dovezi vii ale istoriei, ale creștinătății. Despre orice veți citi, veți afla că este cel mai mare, sau că a fost cel mai mare la vremea lui. Orice victorie își are trofeul, iar, în fața acestui spectacol, nu te poți simți decât profund impresionat de ceea ce, acum, peste 2000 de ani, putem admira.

Ce să vizitezi în Roma?

Dacă te duci într-un city-break, cum am făcut eu, îți dorești să valorifici din plin timpul pe care îl ai. Avantajul în Roma este că majoritatea obiectivelor turistice sunt amplasate la mică distanță unul de celălalt, așa că poți vedea foarte multe, chiar și într-o singură zi. Uneori, nici nu îți dai seama cât de repede ai ajuns, te lași doar purtat de farmec și de turiștii care își doresc același lucru ca și tine și gata! Ai și ajuns la un nou obiectiv! Dacă sunteți pasionați de istorie, sau doar curioși și dornici să descoperiți, vă prezint o listă cu acele monumente care par desprinse din cărțile de istorie:

  1. Colosseumul

Din punctul meu de vedere, cel mai reprezentativ obiectiv turistic, cel către care te poartă imediat gândul atunci când spui Roma. Colosseumul se vizitează împreună cu Forumul Roman, taxa de vizitare este una singură pentru ambele. Sfatul meu este să vă alăturați unui grup însoțit de un ghid turistic, vă va ajuta să înțelegeți mai bine ceea ce vizitați, chiar dacă știți sau v-ați documentat înainte. Veți fi abordați la intrare de persoane care organizează astfel de tururi și mai aveți încă un avantaj: nu veți mai pierde timp prețios la coadă, care este, credeți-mă, impresionantă. Prețul este mai mare, într-adevăr, însă nu trebuie să vă sperie, sunt puține obiective în Roma pentru care trebuie să plătiți pentru a le vizita, așa că eu zic că merită. Am petrecut aproximativ 3 ore la Colosseum și Forum și am intrat în povestea lumii antice, cu toată măreția și grandoarea ei, probabil ajutată și de pozele pe care ghizii le-au prezentat. Am aflat despre felul în care romanii își petreceau timpul liber, împărțiți pe clase sociale, pentru a asista la evenimentele ce se desfășurau aici, în cel mai mare amfiteatru roman. Prețul unui bilet este de 12 euro, iar, pentru a face un tur complet cu ghid, costă 25 euro. De asemenea, pentru tinerii din statele membre U.E. cu vârsta între 18 și 26 de ani, se acordă reduceri la majoritatea obiectivelor turistice.

Colosseum, Roma

Colosseum, Roma

Colosseum, Roma

Colosseum, Roma

 

  1. Forumul Roman

Era punctul zero al Romei Antice, al vieții publice romane, era locul unde oamenii politici ai vremii se adunau pentru a ține discursuri, locul în care aveau loc procesele, dar și cel în care aveau loc alegerile, adăpostind clădirea Senatului. Puteți ușor observa toate dovezile unei vieți grandioase, prin prezența numeroaselor temple și biserici, sau a ce a mai rămas din ele. Toate sunt concentrate în același perimetru și, cu un ghid care să vă transmită informații despre fiecare în parte și despre viața de atunci, vă puteți cu ușurință imagina cum arăta acel spațiu unde triumfurile erau sărbătorite prin noi construcții ce se întreceau în măreție.

Forumul Roman, Roma

Forumul Roman, Roma

  1. Pantheonul

Un alt monument reprezentativ al Romei. Nu se plătește pentru intrare, am stat foarte puțin la coadă, deși erau mulți turiști care așteptau să îl viziteze. Panteonul este practic un templu al tuturor zeilor, ce se menține în perfectă stare și astăzi, fiind clădirea romană ce a rezistat cel mai bine vremurilor, naturii și oamenilor. Ulterior, templul a devenit biserică, închinată Fecioarei Maria și tuturor martirilor. Este unul dintre cele mai vizitate obiective din Roma, nu aveți cum să nu fiți impresionați de impunătoarea construcție, dar și de felul cum s-a conservat în timp.

Panteonul, Roma

Pantheonul, Roma

Panteonul, Roma

Pantheonul, Roma

  1. Columna lui Traian

Pentru noi, românii, Columna lui Traian este monumentul despre care am învățat încă de la primele ore de istorie. Este reprezentativ pentru formarea poporului român, mai ales că este cunoscută tradiția romanilor pentru construcții ce sunt martorii victoriilor. Așa că, dacă doriți să aveți o întâlnire cu istoria noastră, nu trebuie să ratați Columna lui Traian.

Columna lui Traian, Roma

Columna lui Traian, Roma

  1. Lupoaica sau Lupa Capitolină

Cine nu a auzit legenda cu privire la formarea Romei, cu cei doi frați, Romulus și Remus, întemeietorii orașului, ce au fost hrăniți de o lupoaică? Probabil că mulți am văzut deja copia din București a acestei opere de artă și, măcar din curiozitate, ne-am dus cu gândul la original. În imediata apropiere a Forumului, în Piața Campidoglio, veți descoperi celebra statuie.

Lupoaica, Roma

Lupoaica, Roma

Cu ce impresii rămâi?

 Mie mi s-a părut că am făcut atât de multe într-un timp foarte scurt dar, când am revenit acasă, mi-am dat seama că aș mai face tot atât de multe și că Roma nu ai cum să o vizitezi doar o dată. Este genul de oraș în care simți că ai lăsat ceva, ai lăsat o parte din suflet și ți-ai umplut ce a mai rămas cu amintiri.

În fața măreției te simți măreț. Te simți măreț pentru că reușești să conștientizezi că oameni la fel ca tine au putut să lase pentru eternitate aceste monumente, aceste simboluri, ce păstrează în interiorul zidurilor anii toți ce au trecut peste ele. Te simți măreț pentru că îți dai seama, în acel moment, că nimic nu este prea mare și nimic nu este prea greu de atins.

Colosseum, Roma

Colosseum, Roma

Forumul Roman, Roma

Forumul Roman, Roma

Forumul Roman, Roma

Forumul Roman, Roma


Citește și: Visător la San Pietro