Roma a fost anul acesta și continuă să fie una dintre cele mai căutate destinații de călătorie pentru români și nu numai. Fiind pasionată de istorie și cum Roma este un muzeu în aer liber, oferindu-ți la fiecare colț câte o dovadă de măreție și splendoare, în măsura în care timpul, oamenii și natura au reușit să le mențină, am fost foarte încântată de mini-excursia în care urma să plec.
Se întâmpla la început de februarie, pe o vreme absolut superbă, o primăvară timpurie care mi-a permis să străbat orașul în lung și în lat în fiecare zi. Îmi doream foarte mult să ajung la Vatican, reședința Bisericii Catolice și cel mai mic stat din lume, așa că am rezervat o zi întreagă pentru vizitarea Catedralei San Pietro, a Muzeelor Vaticanului și a Castelului Sant Angelo, însă, din diverse motive și de cele mai multe ori întâmplător, am ajuns în fiecare zi în Piața San Pietro.
Pentru mine, toate drumurile au dus la Vatican. Indiferent unde sau pe unde aș fi mers, de unde m-aș fi întors, de fiecare dată am ajuns să admir Bazilica San Pietro, plină de măreție și de splendoare, cea mai mare construcție romano-catolică din lume, fascinantă în orice moment al zilei și mereu vizitată de mii de turiști din întreaga lume.
Catedrala este spectaculoasă prin dimensiune, prin semnificație, prin faptul că, de atâtea secole, este un simbol al papalității și al creștinătății. Construstruirea ei s-a realizat după ce creștinismul a fost recunoscut în mod oficial, la inițiativa Împăratului Constantin cel Mare, în locul în care Sfântul Petru a fost îngropat și a fost finalizată în anul 349 D.Hr.
Se ajunge foarte ușor la Vatican, din orice punct al Romei, cu metroul, am coborât la stația Ottaviano și apoi am observat direcția către care se îndreaptau toți turiștii. O călătorie cu metroul costă 1,5 euro, se pot face abonamente pentru 1, 3, sau 7 zile, sau un card Roma Pass, ce asigură transportul pentru 3 zile și intrări gratuite sau reduceri la principalele obiective. Fiind una dintre cele mai vizitate capitale europene, am întâlnit numeroase patrule de poliție, precum și membri ai Gărzii Elvețiene Pontificale, angajați pentru serviciul de pază al Papei. De asemenea, la fiecare pas am întâlnit persoane care își ofereau serviciile de ghid turistic, însă am decis să merg fără ghid in Piață, iar pentru Muzeele Vaticanului am optat pentru un ghid audio.
Accesul în Piața San Pietro se realizează după scanarea și verificarea obiectelor personale, de către responsabilii cu securitatea, respectiv poliție și voluntari. Pentru mine, cel mai impresionant și semnificativ moment a fost cel în care am ajuns in Piață și am descoperit, spre încântarea mea, că Papa ținea un discurs în fața miilor de oameni care veniseră să asiste. M-am simțit norocoasă și, în același timp, îmi părea rău că nu aflasem dinainte de eveniment, însă surpriza a fost tare plăcută! Eram fascinată de atmosferă, mă încercau sentimente de recunoștință, de încredere, de împăcare, se simțea o imensă energie pozitivă în jurul meu. Punctul culminant a fost când, într-o atmosferă ce îți crea cea mai profundă stare de liniște, Papa a coborât în mulțime, pentru a-i binecuvânta pe toți cei care veniseră să îl întâlnească. Minunat! A fost o experiență ce mi-a ramas profund întiparită în minte și în suflet.
Am admirat capodopera lui Bernini, colonada care delimitează Piața San Pietro, o construcție măreață și spectaculoasă, formată din 284 de coloane și 140 de statui și care simbolizează două brațe ce strâng la piept creștinii aflați în Piață. Nu am reusit, însă, în acea zi să vizitez și interiorul Catedralei San Pietro, deoarece toti oamenii reuniți acolo își doreau același lucru, așa că am preferat să vizitez Muzeele Vaticanului și să revin în altă zi în Piața San Pietro. Despre muzee și Castelul Sant Angelo voi scrie într-un articol următor, pentru astăzi am hotărât să acord un loc special Catedralei San Pietro.
Accesul înăuntru este gratuit și nu trebuie să vă sperie cozile de la intrare, se intră din 30 în 30 de minute și în grupuri destul de mari. Am așteptat cam 40 de minute pentru a intra, ceea ce mi se pare rezonabil, având în vedere că se formaseră cozi care acopereau toată Piața San Pietro. Prima coadă era pentru accesul în Piață, pe la punctele de control, iar apoi pentru a intra în catedrală. Înăuntru, altă coadă, pentru a ajunge la altar, însă îmi doream să văd baldachinul și altarul papal, dar și celebra scupltură a lui Michelangelo, Pieta, așa că am profitat de timpul de așteptare pentru a admira interiorul, care este la fel de spectaculos ca și exteriorul.
Am fost foarte încântată să urc și în domul catedralei, proiectat de Michelangelo, deoarece știam că este cel mai mare din lume și că priveliștea asupra Romei este superbă. Pentru a urca, sunt două variante, se poate lua liftul, sau se poate urca pe scări, contra unei taxe de 8 euro cu liftul și 6 euro pe scări. Am optat pentru varianta pe scări, din curiozitatea de a vedea ce anume se „ascunde” pe drum. Am observat că liftul acoperă doar o parte din traseu, partea cea mai dificilă se parcurge tot pe scări. Pentru asta, trebuie sa fiți pregătiți. Aveam o vaga idee despre ce urmează, însă, la fața locului, pare un adevarat labirint, cu zone în care lățimea treptelor este suficientă cât să aibă loc să treacă o singură persoană, cu zone cu scări în spirală, unde singurul punct de sprijin este o frânghie și în care nu vezi de unde încep și unde se termină scările. Dar, odată ajuns sus și conștientizând unde te afli, de fapt, senzația este incredibilă, la fel ca și priveliștea. Combinația de adrenalină, cu nerăbdare și curiozitate, sus, creează o frumoasă senzație de libertate, te simți triumfător și conștientizezi, încă o dată, mareția și splendoarea locului în care te afli.
Vaticanul, în general, și Piata San Pietro, împreună cu Bazilica, reprezintă o alegere care vă va oferi toate ingredientele necesare unei călătorii reușite. Veți întâlni istorie, arhitectură, religie, spiritualitate, aventură (dacă optați să urcați în dom), veți descoperi talentul și geniul lui Michelangelo și al lui Bernini, veți pătrunde în atmosfera solemna, liniștită și liniștitoare pe care numai un astfel de locaș v-o poate oferi.
Hai la mare ! 🙂
Urmează! 🙂
Prin felul tau de a prezenta roma si vaticanul in special, chiar mi-ai dat un impuls pentru a alege italia intr-una din calatoriile mele viitoare! Chiar mi-a placut cum ai impartasit cu noi (cititorii) experienta ta!what’s next?
Mă bucur că am reușit să motivez cititorii! Curând, o altă experiență frumoasă! 🙂 Mulțumesc pentru gândurile frumoase!