Plimbările urbane implică, de cele mai multe ori, descoperirea unor clădiri, edificii sau monumente istorice de mare însemnătate pentru evoluția respectivului oraș. Însă, ce ar fi acesta fără mici spații verzi, acolo unde să te „refugiezi” după ce picioarele-ți sunt obosite ori atunci când vrei să fii mai aproape de natură și, în același timp, să nu te îndepărtezi prea tare de zona în care te afli? Parcul Nicolae Romanescu și Grădina Botanică din Craiova sunt două exemple de astfel de spații verzi, dar care nu sunt deloc mici, ba, din contră, parcul se mândrește că ocupă locul al treilea în Europa și al doilea din România ca suprafață.
Parcul Nicolae Romanescu este, pentru mine, un simbol al statorniciei
Cunoașteți genul acela de locuri de care te atașezi iremediabil și pe care le vizitezi cu drag, ori de câte ori ai ocazia, indiferent dacă această ocazie apare o dată la câteva zile sau o dată la câțiva ani? Un astfel de loc este pentru mine Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, cel pe care îl (re)descopăr de fiecare dată când ajung în oraș. Parcul, în esență același de când mi-l amintesc (cu mici îmbunătățiri, desigur), este unul dintre reperele care m-au însoțit de-a lungul copilăriei și mai departe de aceasta. Este, pentru mine, ca o capsulă, bulă sau mașină a timpului, indiferent cum am alege să o denumim. Reușește să mă transpună cu ani în urmă, pe când abia începuse formarea acestui obicei de a mă relaxa aici cu fiecare vizită făcută la bunici. Cred că niciun alt loc din oraș nu îmi este mai drag decât aleile șerpuite ale acestui spațiu verde, lacul, podurile, ori copacii cu trunchiuri impresionante.
Povestea lui începe acum două secole, pe când era un domeniu care aparținea moșiei familiei Bibescu. În anul 1848, această zonă a fost cumpărată de autoritățile locale, însă transformarea ei a început abia la sfârșitul secolului, atunci când primar a devenit Nicolae Romanescu, cel căruia îi poartă numele astăzi. Parcul a fost proiectat încă de la început pentru a fi unul dintre cele mai frumoase ale Europei și așa s-a și întâmplat. Arhitectul peisagist Edouard Redout, angajat pentru amenajarea acestui teren, a câștigat, în anul 1900, medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris pentru planurile pe care le făcuse pentru decorarea parcului.
Astfel că, între anii 1901 și 1903, s-a construit aproape tot ceea ce putem observa acum. Încă de la intrare putem remarca stilul romantic în care a fost proiectat, stil care se reflectă în clădirile pe care le adăpostește, nu multe, ce-i drept, dar plasate astfel încât să fie ușor de remarcat și să se încadreze în vegetația bogată. Se reflectă în unduirea apelor, în podurile care le traversează, în insulele care par oaze aflate într-o oază mai mare.
Pe terenul de peste 90 de hectare au fost proiectate dealuri și văi, poteci și alei care adună peste 35 de kilometri lungime, râuri, cascade și lacul care ocupă 4 hectare, un restaurant pe malul acestuia și un debarcader, două insule, un teatru de vară, o grădină zoologică inaugurată 3 ani mai târziu, în anul 1906, și care este, acum, una dintre cele mai vechi din România, un hipodrom care se întinde pe nu mai puțin de 20 de hectare, poduri care imită trunchiuri de copac, un pod special denumit Podul Suspendat, un chioșc pentru fanfară, dar și o clădire care pare desprinsă din basmele copilăriei, cu un nume foarte sugestiv, Castelul Fermecat.
Podul suspendat este unul dintre cele mai cunoscute repere ale orașului, care, din păcate, în acest moment este închis turiștilor, căci se vor efectua lucrări de reabilitare. Însă faptul că nu îl mai putem traversa, pentru moment, nu îi știrbește cu nimic farmecul, el putând fi remarcat cu ușurință, datorită dimensiunii și înălțimii la care se află. La o privire mai atentă putem observa că nu se îndepărtează de la stilul general în care este construit parcul, și anume cel romantic. Însă vom întâlni multe alte poduri ceva mai mici, construite din beton-armat, imitând trunchiuri de copaci, dar care cu greu trădează materialul din care au fost făcute.
La câțiva pași de pod se află un alt simbol al parcului, și anume o clădire medievală, chiar dacă epoca în care a fost construită trecuse cu mult de specificul Evului Mediu. Mă refer la Castelul Fermecat, care, așa cum este lesne de înțeles, redă imaginea unui castel, și care, pentru mult timp, a găzduit un restaurant și o terasă. Senzațiile pe care le aveam, de fiecare dată când mă opream aici, erau că într-adevăr am ajuns într-un ținut fermecat, undeva în mijlocul pădurii, chiar dacă mă aflam, de fapt, într-un parc.
Mult timp, atunci când treceam pe lângă teatrul de vară, observam un loc aparent abandonat, însă știu că era foarte îndrăgit de localnici cu zeci de ani în urmă. Acum am fost plăcut surprinsă când am descoperit un teatru de vară cu totul nou, complet renovat, unde mi-ar face mare plăcere să asist la spectacole. În spatele lui se observă clădirea poate cea mai încărcată de istorie a întregului complex, dacă îl pot numi așa, și anume Palatul Bibescu, care era palatul logofătului al cărui nume îl poartă și care l-a găzduit pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza într-o vizită făcută în Craiova.
Alte clădiri au fost construite ulterior, cum ar fi, spre exemplu, Glorieta, un dom aflat pe dealul de la intrarea principală, amplasat în spatele statuii lui Nicolae Romanescu. De aici se poate cuprinde cu privirea o bună parte din parc, iar în această perioadă a anului este o adevărată încântare să observăm natura care ne răsfață cu nuanțe dintre cele mai variate.
Pe aleile parcului se resimte și amintirea unor momente istorice, cum ar fi, spre exemplu, inaugurarea lui cu mult fast, în prezența Familiei Regale și a premierului Dimitrie Sturza. Înșiși Regele Carol I, Principele Ferdinand și Regina Elisabeta au fost prezenți în anul 1903, atunci când unul dintre cele mai reprezentative parcuri naturale ale Europei și-a deschis larg porțile localnicilor și nu numai.
Fie că alegeți să vă „pierdeți” pe alei, ori să vă plimbați cu barca pe lac, sau să vă opriți la una dintre terasele care și-au făcut loc pe potecile parcului, cu siguranță că o vizită aici va dura câteva ore bune și o veți simți ca pe o evadare urbană într-un spațiu… tot urban.
Grădina Botanică Alexandru Buia este o explozie de culoare
Construită în scop științific, Grădina Botanică din Craiova a preluat numele profesorului din inițiativa căruia a luat naștere în 1952, Alexandru Buia. Deși mai mică decât parcul ca întindere (ocupă aproximativ 13 hectare), este un loc cel puțin la fel de potrivit pentru a te (re)conecta cu natura și cu miile de forme de viață care există.
Nu sunt o bună cunoscătoare a plantelor, însă cred că știu să disting lucrurile și locurile frumoase. Nu am vizitat Grădina Botanică pentru a studia speciile pe care le adăpostește, deși sunt convinsă că o persoană mai pasionată decât mine sau un mai bun cunoscător ar aprecia altfel cele peste 6.000 de plante și de arbuști, însă mi-a făcut mare plăcere să mă plimb pe sub ramurile copacilor, să admir coloritul vesel al florilor și să privesc minute în șir animalele întâlnite pe cele trei lacuri care decorează frumos spațiul.
Nu am vizitat-o atât de des cum s-a întâmplat cu celălalt spațiu verde, Parcul Nicolae Romanescu, ba chiar pot spune că nu am prea multe amintiri cu și despre ea dinainte să fie reabilitată, așa că am simțit și am considerat că aș fi vizitat-o pentru prima dată, așa cum face orice călător ajuns într-o nouă destinație. Pot spune că am fost plăcut impresionată de ceea ce am întâlnit și chiar am regretat că nu am avut mai mult timp la dispoziție, pentru a-mi scrie poveștile pe una dintre băncile ei. Este un loc perfect pentru citit, pentru scris, pentru depănat amintiri sau, pur și simplu, pentru a contempla natura. Diferența este că, dacă parcul seamănă mai mult cu o pădure, grădina, având o suprafață mai mică, pare ceva mai intimă.
Unul dintre locurile care mi-au atras cel mai tare atenția este Insula Japoneză, construită, așa cum îi spune numele, în stil asiatic. Foișorul pe care îl adăpostește și mobilierul care îl decorează ne duc cu gândul către ținuturi ceva mai îndepărtate, cu o cultură fascinantă.
Prea multe detalii despre plantele pe care le întâlnim aici nu pot să vă ofer, pentru că am privit-o ca pe un spațiu verde și nu ca pe unul cu rol didactic, însă, pe lângă cele expuse în aer liber, se află sectorul serelor, unde sunt adăpostite specii de plante exotice, dar și cele care necesită o atenție sporită în timpul iernii.
Grădina Botanică din Craiova se mândrește a fi una dintre cele mai mari și mai frumoase din țară și este lesne de înțeles de ce. Parcul Nicolae Romanescu ocupă și el o fruntașă poziție la aceste capitole și nu doar în țară, ci în întreaga Europă. Chiar dacă sunt diferite, cele două spații verzi sunt la fel de atrăgătoare și la fel de potrivite oricărui iubitor de natură și de liniștea pe care numai aceasta o poate oferi.
Citește și: Top 20 cele mai frumoase fotografii din Craiova
Foarte frumoase pozele!
Mulțumesc mult! 🙂