Cui nu îi plac legendele, acele povești despre anumite locuri care s-au păstrat de-a lungul anilor și care ne transpun, parcă, în perioada în care au luat ființă? Dintre toate orașele pe care le-am vizitat, Riga mi se pare că spune câte o poveste la fiecare pas. Fiecare clădire are propria poveste, fiecare ne transmite câte ceva și, astfel, ajungem să ne să ne imaginăm chiar și oamenii care au locuit acolo și modul în care își desfășurau activitățile zilnice acum câteva secole.

Țările Baltice nu se bucură de atât de multă mediatizare precum celelalte destinații europene. Motivele? Probabil că unul dintre acestea ar fi faptul că nu sunt rute operate cu aceeași frecvență de către companiile aeriene sau că, pur și simplu, locurile care sunt mult mai căutate devin mai atrăgătoare. Din punctul meu de vedere, o excursie în Vilnius, Tallinn sau Riga, deși sfatul meu este una în care să fie incluse toate, este la fel de atrăgătoare precum una în oricare altă capitală europeană. O să vă prezint astăzi câteva impresii despre Riga, capitala Letoniei, care ocupă primul loc în topul preferințelor mele dintre cele trei Țări Baltice.

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Eu am făcut exact așa cum vă sfătuiesc și pe voi să faceți, am vizitat toate Țările Baltice în aceeași excursie și imaginea mea despre ele este una de ansamblu, deoarece am descoperit multe asemănări între ele. Principala ar fi aceea că în toate am resimțit o cultură nordică, datorită apropierii geografice de Finlanda și Suedia. Sunt trei state care, odată cu dobândirea independenței față de URSS în 1991, au intrat într-un proces accelerat de creștere economică, iar astăzi se pot mândri cu niște civilizații foarte dezvoltate și cu arhitecturi pe măsură.

În Riga am fost atrasă de contrastul dintre elementele de modernitate și cele medievale. Întreg centru vechi este în stil medieval autentic, păstrează clădiri și arhitecturi de câteva sute de ani, precum și poveștile acestora. Orașul îmbină perfect arhitecturile noi cu cele vechi, descoperind aici tot atâtea clădiri moderne precum cât istorice.

Nu vizitați Riga doar penru că este cel mai mare oraș din Țările Baltice – mare nu înseamnă neapărat și frumos dar, în cazul acesta, mi se pare și cea mai frumoasă capitală baltică.

Nu vizitați Riga doar pentru că are un centru istoric fascinant – atât Tallin, cât și Vilnius conservă foarte bine zona veche a orașului, dar în Riga se simte cel mai puternic aerul medieval și se observă la fiecare pas. Chiar a fost inclus în patrimoniul cultural universal UNESCO, în anul 1997.

Nu vizitați Riga doar pentru că a fost denumită „Parisul Nordului” – deși a primit această denumire în perioada interbelică, iar clădirile în stilul Art Nouveau o aseamănă nu doar cu Paris, ci și cu Praga sau Viena.

Nu vizitați Riga doar pentru că a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în anul 2014 – deși acest lucru spune despre oraș că este un puternic centru cultural, fapt susținut de numeroasele universități care își au sediul aici.

Nu vizitați Riga doar pentru că se află pe malul Mării Baltice – deși, dacă aveți norocul să descoperiți o porțiune de plajă liniștită, ba chiar pustie, veți vedea că nu veți ezita să vă bucurați de energia pe care o transmite. Sau chiar puteți pleca în căutarea chihlimbarului, care am aflat că se culege de pe plajă, mai ales după furtuni puternice.

Marea Baltică

Marea Baltică

Vizitați-o pentru toate aceste motive, dar și pentru poveștile care se ascund în spatele clădirilor și a legendelor care s-au scris în jurul lor, reunite toate în centrul vechi al orașului.

Casa cu pisici

Casa a primit această denumire pentru că într-adevăr se află două pisici negre pe unul dintre turnurile clădirii. Legenda spune că această clădire a fost construită de un membru al unei bresle care fusese dat afară și, pentru a se răzbuna, a atașat cele două pisici cu scopul de a purta ghinion celor din breasla de unde tocmai plecase. Ba chiar pisicile erau îndreptate către această clădire, deoarece era recunoscut faptul că poporul german era unul foarte superstițios, iar membrii breslei respective erau germani. Blestemul era ca, dacă vreun comerciant german va trece prin fața celor două feline, va fi blestemat de către acestea. Însă, blestemul a căzut fix asupra celui care le-a gândit, deoarece, în ziua în care a terminat de construit casa, a căzut de pe acoperiș, găsindu-și, astfel, sfârșitul.

Casa cu Pisici, Riga

Casa cu Pisici, Riga

Casa cu Pisici, Riga

Casa cu Pisici, Riga

Am remarcat că pisica este simbolul orașului, am descoperit-o peste tot, inclusiv la intrarea în magazine sau ca fiind cel mai apreciat suvenir. Pisicile negre ar putea transmite o oarecare doză de teamă, prin prisma superstițiilor care s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Mie mi s-a părut un simbol original și atractiv, în același timp, mai ales prin modul în care acum este reinterpretat, ducându-mă cu gândul la poveștile și desenele copilăriei, în care pisica nu era nicicum un personaj negativ, ci unul extrem de simpatic.

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Ceasul Laima

Laima este un nume cunoscut în Letonia, având dublă semnificație. Pe de-o parte, este numele Zeiței nașterii și a bogăției, iar, pe de altă parte, este numele unei faimoase ciocolate produse aici. Legenda spune că în acest loc urma să se întâlnească un cuplu de îndrăgostiți, însă el a suferit un accident și a ajuns la întâlnire peste două zile, la aceeași oră. Fata, în schimb, crezând că băiatul a părăsit-o, s-a măritat fix în aceeași zi cu altcineva. De aceea, a fost construit acest ceas, pentru ca locuitorii orașului să nu întârzie la serviciu sau la întâlniri. În prezent, este cel mai cunoscut punct de întâlnire pentru cupluri și nu numai.

Pentru iubitorii de dulciuri, vizavi de ceas, unde începe centrul vechi al orașului, se află un magazin cu produse din ciocolată Laima, de la bomboane, tablete, până la diverse ornamente, sub formă de cutii sau pușculițe. Vă va fi foarte dificil să alegeți, credeți-mă! Dar o ciocolată cu imagini din Riga pe ambalaj poate fi un suvenir foarte frumos pentru cei dragi sau pur și simplu un răsfăț pentru voi.

Cei Trei Frați

Aceasta este denumirea celor mai vechi clădiri locuibile din Letonia și se numesc așa deoarece sunt, practic, lipite una de cealaltă, însă au fost construite în secole diferite, simbolizând, astfel, evoluția clădirilor letone din Evul Mediu până în prezent. „Fratele” cel mai mare este clădirea albă, construită în stil gotic, în secolul 15, ce în prezent adăpostește Muzeul de Aritectură Leton. „Fratele” mijlociu este clădirea galbenă, construită în secolul 17, în stil renascentist, iar mezinul este construit în secolul 18, în stil baroc.

Denumirea dată acestor clădiri mi se pare că simbolizează cel mai bine faptul că întotdeauna trebuie să privim partea pozitivă a trecerii timpului. El poate să despartă, dar și să apropie, cum este cazul și celor „Trei Frați”, care au reușit să unească, practic, pe aceeași suprafață, trei secole diferite, cu elementele caracteristice fiecăruia.

Casa Capetelor negre (sau Casa Punctelor Negre)

Această clădire a fost construită în secolul 14 pentru a fi reședința unei bresle de comercianți germani. În întreg orașul veți descoperi povești despre breslele care au locuit acolo, precum și despre concurența dintre ele. Se punea mare accent în Evul Mediu pe comerț, fapt firesc, de altfel, deoarece a fost o perioadă înfloritoare pentru această activitate în întreaga Europă, nu doar în Țările Baltice. Așa că, în Riga, vom descoperi multe clădiri care au fost construite cu scopul de a adăposti diverse bresle, majoritatea rivale.

Casa Mică a Breslelor și Casa Mare a Breslelor

Casa Mică a Breslelor, Riga

Casa Mică a Breslelor, Riga

Sunt alte două clădiri ce au servit drept reședințe pentru familii de meșteșugari și comercianți. Casa Mică a Breslelor a fost construită în secolul 17, fiind asemănată cu un castel în miniatură, iar Casa Mare a Breslelor se remarcă prin stilul gotic în care a fost construită, dar și prin dimensiune, fiind, așa cum sugerează însuși numele, întinsă pe o suprafață mult mai mare decât Casa Mică a Breslelor.

Eu am admirat Riga la primele ore ale dimineții, când orașul se trezea la viață, iar locuitorii își începeau activităție zilnice. Magazinele își deschideau ușile, terasele își aranjau mesele, iar turiștii matinali, la fel ca mine, își începeau deja aventura în capitala letonă.

Riga, Letonia

Riga, Letonia

Tradițiile și legendele au un farmec aparte, pe care îl oferă orașelor/ clădirilor la care fac referire. Centrul vechi al orașului Riga este un loc încărcat nu doar de clădiri medievale, ci și de poveștile pe care acestea le spun. Pentru mine, medieval înseamnă misterios. Și de unde pot rezulta cele mai frumoase legende dacă nu din vremuri demult apuse? Cu ajutorul lor și al clădirilor care le confirmă (sau care chiar le-au dat naștere), atmosfera din secolele 16-17 se păstrează în centrul vechi din Riga și creează imaginea a sute de ani care au trecut peste capitala letonă.


Citește și: 5 motive pentru a vizita Țările Baltice