Recent intrată în atenția călătorilor români (în urmă cu aproximativ doi ani, mai exact, atunci când companiile aeriene low cost au inclus în programul lor zboruri către această destinație), Calabria este, precum întreaga țară, o încântare. Situată în sudul Italiei, la mică distanță de Sicilia, regiunea este considerată cea mai puțin dezvoltată din peninsulă, însă eu aș spune că acesta este și farmecul ei principal, căci natura încă este sălbatică, turiștii încă sunt puțini, iar rusticul încă se simte aproape oriunde.

Să ne delectăm, așadar, cu o cafea (sau o serie de cafele, mai bine spus), cu arome tari, îndeosebi de fistic, pentru că apropierea de Sicilia face ca zona să fie un rai al fructelor proaspete sau uscate și al mâncărurilor puternic aromate – ceapa roșie de Calabria este printre cele mai cunoscute ingrediente și se folosește inclusiv la prepararea pizzei.

Vestea bună este că, dacă alegem să petrecem un weekend sau chiar un sejur aici, ne vom putea bucura în voie de gastronomia locală, pentru că nu este o regiune care abundă în obiective turistice, ci este, mai degrabă, una în care să ne încânte mai mult decât orice culorile mării și preparatele apetisante. Însă nu vă impacientați, căci de plictisit nici nu se pune problema, ci doar de puțin mai multă relaxare, de care avem cu toții nevoie din când în când, nu?

Până și eu am savurat zilele petrecute aici (eu, care am declarat mereu că prefer vacanțele active) și mi-am promis că o să revin, să-mi găsesc inspirația în aceste locuri, cu o cafea alături și cu privirea ațintită, din când în când, către mare.

Peisajul complet, din punctul meu de vedere, este acesta: o mașină mini care să ne permită să ajungem, pe drumul de coastă, când în Pizzo, când în Tropea, când în Capo Vaticano sau în oricare alt orășel sau sătuc de pe malul mării, pauze dese pentru o ședință foto, o gustare și un Aperol (șoferului îi oferim o cafea), un apus admirat de pe plajă și o seară lungă, care pare că se afundă pe străduțele înguste, pietruite, care adăpostesc clădiri colorate și decorate cu toate florile din lume.

Nu am stat prea mult timp în Calabria și nici nu am mai vizitat-o de la prima călătorie. În schimb, păstrez în minte culorile de bleu, albastru și turcoaz, aerul cald de la început de lună mai, străduțele aproape goale și atmosfera de vacanță pe care am întâlnit-o aici. Pare un loc potrivit pentru o pauză de cafea, nu? 🙂 Călătorii frumoase vă doresc!

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea

Tropea

Tropea, Calabria

Tropea

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea

Tropea, Calabria

Tropea

Tropea, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Apus de soare în Tropea, Calabria

Tropea, Calabria


Citește și: Vacanță în Calabria, un colț de paradis