Cu puțin timp în urmă, atenția mi-a fost îndreptată către o destinație despre care nu știam prea multe și care nu se afla pe lista călătoriilor pe care îmi doream să le realizez anul acesta. Este vorba despre Calabria, zona din sudul Italiei (vârful cizmei), despre care am aflat ulterior că este zona săracă a țării, sau, mai bine spus, mai puțin turistică, mai sălbatică, mai naturală. Am profitat de o ofertă și mi-am luat bilete de avion către Lamezia Terme, entuziasmată de faptul că voi avea ocazia să descopăr locuri mai puțin cunoscute. Nu este prima dată când mi se confirmă faptul că nu trebuie neapărat ca o destinație să fie foarte promovată pentru a fi atrăgătoare și că și cele mai puțin cunoscute au farmecul lor, unele fiind, pentru mine, adevărate surprize.

Așa că am pornit către locul denumit „Coasta Zeilor” („Costa degli Dei”) și am descoperit niște peisaje puțin atinse de turiști (cel puțin atunci când am fost eu, în luna mai), de o sălbăticie fascinantă și de o puritate incredibilă. Totul, după cum am spus, părea neatins de mâinile oamenilor, părea că am făcut o călătorie în timp și că am ajuns într-un loc puțin explorat, care păstrează tradițiile, în care timpul se scurge leneș și relaxant.

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Apus de soare în Tropea, Calabria

Apus de soare în Tropea, Calabria

Am descoperit un orășel (Tropea) cu un șarm rustic, pitoresc și autentic, cu un aer specific italian, cu arome menite să te îmbie, în special de pizza și de preparate pe bază de pește și fructe de mare. Un orășel în care clădirile păreau desprinse din alt timp, cu vânzători stradali de ceapă (este renumită ceapa roșie de Tropea, cu gust dulce), cu străduțe înguste, abrupte, care ascundeau (sau dezvăluiau, după caz) clădiri cocoțate, pur și simplu, în vârful stâncilor, cu scutere ce își fac loc printre terase sau printre trecători, pe aleile cu piatră cubică. Pentru că aceasta este imaginea de ansamblu, stânci care coboară în mare, clădiri construite deasupra lor, plajă de un alb fascinant, cu Marea Tireniană ce are o culoare care pare ireală. Nu degeaba această regiune este considerată Caraibe de Europa, cu una dintre cele mai frumoase plaje pe care continentul nostru le are.

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Părerea mea este că această zonă așteaptă, parcă, să fie descoperită și că nu va mai arăta mult timp așa. Se lucra de zor la construirea de noi hoteluri, am observat în ultimul timp diverse campanii de promovare a ei, motiv pentru care sunt convinsă că în scurt timp va concura cu alte zone foarte atrăgătoare ale Italiei, precum coasta Amalfi sau Cinque Terre.

La o primă vedere, mi s-a părut pustie regiunea, dar, nu după mult timp, am început să ne împrietenim și am realizat că farmecul acestor locuri chiar acesta este, faptul că sunt destinații care atrag prin frumusețea naturii sălbatice, prin faptul că încă se păstrează ceea ce însăși natura a creat, și nu oamenii. Așa că nu vă așteptați să găsiți mii de turiști, ca în alte zone, ci doar o liniște și o relaxare care vă vor face să vă simțiți în propriul colț de paradis. Aceasta a fost impresia mea, aceea că acest colț de lume este doar al meu, pentru câteva zile.

Hotelurile construite în trepte, pe stânci, cu 2 sau 3 etaje, maxim, cu terase la fiecare cameră, cu vedere la mare, majoritatea, decorate cu flori, se încadrau perfect în peisaj. De fapt, nu am întâlnit deloc clădiri impunătoare ca dimensiune, ci doar prin felul în care au fost construite, în stânci sau deasupra lor. Clădiri ce par vechi, cu fațade care nu au fost reabilitate, dar care au un farmec anume tocmai prin prisma acestui lucru.

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Tropea, Calabria

Terasa hotelului

Terasa hotelului

Unul dintre cele mai atrăgătoare obiective din Tropea este mănăstirea Santa Maria dell’Isola, construită în vârful unei stânci care pare că se înalță din mare. Aceasta domină peisajul, sau cel puțin așa mi s-a părut mie și cu siguranță că o veți remarca din orice parte a plajei veți fi.

Tropea, Calabria

Mănăstirea Santa Maria dell’Isola, Tropea

Cum ajungeți?

Cel mai apropiat aeroport este Lamezia Terme, iar, din România, există zboruri directe sau zboruri cu escală în Torino. Am observat în ultimul timp din ce în ce mai multe companii aeriene care au introdus această rută, așa că nu ar trebui să vă faceți niciun fel de probleme în ceea ce privește transportul. Eu am optat pentru zbor cu escală, deoarece, la întoarcere, am profitat de câteva ore pentru a descoperi puțin și Torino. O să vă povestesc într-un articol viitor cum am petrecut câteva ore în al patrulea cel mai mare oraș ca mărime al Italiei.

Unde să vă cazați?

Eu am optat pentru Tropea, un orășel de pe „Coasta Zeilor”, din provincia Vibo Valentina, situat la aproximativ 60 km de aeroport. Alte provincii sunt Reggio Calabria, Cantazaro, Cosenza și Crotone. Se spune despre Tropea că ar fi fost construit de însuși Hercule, care s-a oprit pe „Coasta Zeilor” la întoarcerea sa din Spania. Tot pe „Coasta Zeilor” se află și Capo Vaticano, Pizzo sau Scilla, orășele sau sate pitorești, colorate și la fel de pline de șarm.

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Pizzo, Calabria

Reggio di Calabria este un alt oraș în care vă puteți caza, mai departe de aeroport, mai mare decât Tropea, unde se află mai multe obiective turistice, așa că, dacă plănuiți o vacanță mai lungă și dacă nu doriți doar să stați la plajă, vă puteți caza în Reggio Calabria (capitala provinciei). Iar, de aici puteți ajunge ușor în Sicilia, despărțită de Tropea prin strâmtoarea Messina.

Cu ce să vă deplasați?

Pentru că m-a prins „microbul” călătoriilor cu mașina, am închiriat și aici una și, astfel, m-am putut plimba în voie pe coastă. Puteți închiria direct de la ieșirea din aeroport, însă, sfatul meu, dacă optați pentru această variantă, este să rezervați online, deoarece este posibil să difere prețurile la fața locului.

Dacă nu doriți să închiriați mașină, vă puteți deplasa cu trenul, care are stații în toate orașele, tot online puteți verifica traseele și orarul și puteți, de asemenea, rezerva bilete.

Ce să mâncați?

Pentru că suntem în Italia și pentru că suntem și la malul mării, preparatele cele mai îndrăgite sunt pizza și peștele sau fructele mare. Așa că nu ar trebui să vă faceți griji din acest punct de vedere, pentru că la orice terasă ați alege, cu siguranță că veți descoperi produse delicioase.

Pizza, Calabria

Pizza, Tropea

Specifice acestei zone sunt ceapa roșie de Tropea și ardeiul iute, însă, dacă nu vă place să mâncați condimentat, nu vă faceți griji, nu toate felurile de mâncare conțin aceste ingrediente.

Am descoperit că fisticul este un alt ingredient folosit la foarte multe preparate, așa că am încercat cafea cu fistic, croissant cu fistic, fursecuri cu fistic și, bineînțeles, înghețată cu fistic. Nu puteam ajunge în patria înghețatei și să nu descopăr foarte multe gelaterii.

Cafea cu fistic, Tropea

Cafea cu fistic, Tropea

De asemenea, limoncello este de nelipsit după masă, pe care l-am primit, de fiecare dată, din partea casei. Și, cum Italia este patria Prosecco-ului, nu puteam să nu îl savurez pur și simplu sau împreună cu Aperol. Am descoperit și o bere destul de dulce, la care m-a atras mesajul de pe sticlă. 🙂

Bere, Tropea

„Consumare preferibilmente in buona compagnia”

Lucruri utile

Mie mi-a fost destul de complicat să mă înțeleg cu localnicii, deoarece italiana pe care ei o vorbesc diferă de cea din nord, iar engleză foarte puțini vorbeau, cu mari eforturi. Încercau, însă, cu toții, să se facă înțeleși și nu am întâmpinat probleme din acest punct de vedere, poate doar dacă încercam să aflu ce conțin anumite feluri de mâncare, însă, cu un telefon conectat la internet, orice se poate rezolva.

Până la ora 19, majoritatea localurilor sunt închise, fiind pauza de masă. Nu știu exact cât durează, dar dacă găsim, întâmplător, unele deschise, cu siguranță că toți angajații vor fi la masă, așa că cel mai bine ar fi să așteptăm, pentru a nu-i deranja.

Nu uitați să luați în bagaj pălăria și crema de plajă, deoarece vremea este cu mult mai blândă decât în România, lucru care transformă Calabria într-o destinație potrivită pentru orice perioadă a anului. Chiar dacă este considerată zona săracă a Italiei, părerea mea este că este o zonă ce merită mai mult luată în considerare pentru o excursie. Este, într-adevăr, o zonă mai puțin dezvoltată, nu vom găsi clădiri impunătoare, hoteluri luxoase (deși, cele care există, oferă condiții extrem de bune, camere mari, cu balcon sau terasă, vedere la mare, piscină și o atmosferă de vacanță pe care doar în zone atât de liniștite o poți găsi), autostrăzi (am descoperit una singură, care leagă regiunea de aeroport și de restul țării). Vom întâlni oameni simpli, care trăiesc cu poftă și pentru care viața se desfășoară cu totul diferit față de agitația din marile orașe. Vom descoperi localuri de familie, multă vegetație, străzi mici care par că duc toate în același loc, și anume la mare. Aceasta este Calabria, un loc liniștit, un tărâm al tradițiilor, genul acela de loc care te îndeamnă la visare, de care te îndrăgostești, poate nu la prima vedere, dar cu siguranță definitiv.