Întotdeauna am admirat Germania, care nu înseamnă doar Berlin, căci are numeroase orașe ce merită vizitate. Am admirat felul în care și-a revenit după toate episoadele dure ale istoriei (care nu au fost deloc puține și deloc lipsite de importanță) și amintesc aici cele două Războaie Mondiale, precum și Războiul Rece. Am admirat disciplina, care a condus către evoluție. Disciplină care a fost dovedită de fiecare dată când cetățenii au crezut în ceva și când au luptat pentru idealurile lor, chiar dacă nu de fiecare dată a fost spre binele omenirii. Știm cu toții foarte bine ce s-a întâmplat în perioada Holocaustului, nu vreau să detaliez, pentru că prefer să îmi mențin spiritul optimist cu care v-am obișnuit și să continui să vorbesc despre lucruri frumoase, chiar dacă le voi mai aminti și pe cele mai puțin frumoase. Și acestea fac parte din istoria noastră și au condus la formarea și dezvoltarea Europei de astăzi, așa că nu le putem nega, indiferent dacă suntem sau nu de acord cu ele.
Impresia mea despre Germania, înainte să o vizitez, era de respect combinat cu o doză de mister și de teamă. Nu mă așteptam să mă simt ca acasă, cum am făcut-o în Spania. Mă gândeam că voi întâlni oameni mai reci, tocmai prin prisma disciplinei despre care vă povesteam. Ei bine, nu a fost deloc așa. Berlinul a ajuns în topul preferințelor mele (dintre orașele vizitate, evident), prin foarte multe aspecte. V-am mai povestit cât de importantă este pentru mine atmosfera din fiecare destinație și cum ea contribuie decisiv la formarea impresiei despre locul respectiv. Admir arhitecturile, obiectivele turistice și peisajele, dar sunt îndrăgostită de atmosferă. În Berlin am simțit liniște și relaxare, am descoperit un oraș aerisit și civilizat. Am întâlnit oameni primitori, oameni care mi-au trezit respectul și admirația.
O să vă povestesc astăzi despre 10 obiective turistice din Berlin pe care nu ar trebui să le ratați, cu mențiunea că nu sunt nicidecum singurele și că orașul este impresionant la fiecare pas, iar o excursie aici ar trebui să dureze câteva zile, pentru a-l descoperi atât pe el, cât și împrejurimile.
- Poarta Brandenburg
Este, poate, unul dintre cele mai puternice simboluri ale Berlinului, atât prin construcție, dar și prin ceea ce reprezintă, fiind un monument care a fost construit ca simbol al păcii, a devenit simbolul victoriei, iar, mai apoi, odată cu evenimentele care au condus la căderea zidului Berlinului, a devenit ceea ce este și în prezent, simbolul unificării. În perioada divizării orașului și a țării, în timpul Războiului Rece, se afla chiar pe granița ce separa Berlinul de Est de Berlinul de Vest. Deasupra porții se află carul Victoriei tras de 4 cai și condus de zeița păcii, zeiță care a fost dusă la Paris de către Napoleon și readusă în Berlin după ce francezii au pierdut împotriva germanilor.
În prezent, acesta este punctul în jurul căruia se reunesc localnicii cu ocazia diverselor evenimente, fiind cel mai popular loc de întâlnire. Dacă, de exemplu, Parisul își luminează Turnul Eiffel de Anul Nou, Londra, Big Benul, Berlin are a lui Poartă Brandenburg. Acesta este doar unul dintre exemple, deoarece este punctul zero al tuturor întâlnirilor, de orice natură, de la sărbătorirea trecerii într-un nou an, până la urmărirea sau sărbătorirea competițiilor sportive.
- Reichstagul
Aceasta este clădirea care adăpostește Parlamentul Germaniei, situată la mică distanță de Poarta Brandenburg, clădire care poate fi vizitată și în interior. În perioada Războiului Rece, zidul Berlinului trecea fix prin spatele clădirii, ea fiind poziționată în Berlinul de Vest. Ce are specific este domul din sticlă care a fost construit deasupra sălii de plen, pe care turiștii îl pot vizita și care oferă o frumoasă imagine la 360 de grade asupra Berlinului.
Sfat: Intrarea este liberă, însă cozile care se formează sunt semnificative. În perioadele foarte aglomerate, se poate vizita în baza unei rezervări făcute cu câteva zile înainte. Vă recomand să vă faceți această rezervare online și să încercați să o vizitați cât mai devreme, pentru a nu pierde timp prețios stând la cozile de intrare.
- Insula Muzeelor
Situată pe râul Spree, Insula Muzeelor este, așa cum îi spune și numele, un loc care a fost construit pentru a reuni cele mai importante obiective culturale, regăsite în 5 muzee (alături de Catedrala din Berlin). Insula a fost inclusă în Patrimoniul Universal UNESCO și, dacă doriți să vizitați toate obiectivele pe care le găsim aici, va trebui să vă rezervați cam o zi întreagă. Muzeele reunite aici sunt pe diverse tematici, oferind de la colecții de antichități, exponate din Orientul Apropiat, colecții egiptene, artefacte, la exponate ale artei bizantine sau islamice. Acestea sunt:
- Altes Museum: găzduiește exponate grecești și romane
- Muzeul Bode: găzduiește sculpturi, picturi și artefacte
- Muzeul Pergamon: este compus din 3 muzee, de fapt, respectiv Colecția Antică, Muzeul Orientului Apropiat și Muzeul de Artă Islamică
- Alte Nationalgalerie: aici găsim numeroase opere de artă ale secolului 19
- Neues Museum: adăpostește opere de artă grecești și egiptene
- Catedrala din Berlin: adăpostește o criptă în care sunt mormintele membrilor familiei Hohenzollern, un dom impresionant de unde puteți vedea orașul de la înălțime, un muzeu și una dintre cele mai mari și spectaculoase orgi.
Sfat: După cum vă puteți imagina, acesta este unul dintre principalele puncte de atracție ale Berlinului, așa că vă recomand să aveți răbdare, pentru că vor fi cozi la toate obiectivele, și să nu renunțați tocmai din acest motiv.
- Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie este unul dintre cele mai cunoscute obiective ale Berlinului, care păstrează memoriile anilor în care s-a desfășurat Războiul Rece. Este unul dintre cele trei puncte de control construite de-a lungul zidului Berlinului, cel mai cunoscut dintre toate, un loc în care se putea trece din Berlinul de Est în Berlinul de Vest și singurul prin care străinii puteau trece dintr-o parte în cealaltă a Berlinului.
În prezent, putem vedea un panou care prezintă pe o parte o poză a unui soldat american și pe cealaltă parte o poză a unui soldat sovietic, precum și o reproducere a cabinei unde era punctul de control, dar și o linie din cărămizi care marchează locul în care a fost zidul.
- Zidul Berlinului
În imaginația mea, zidul era o construcție foarte înaltă și foarte lată. Mi-l imaginam chiar mai dur decât a fost, acesta este motivul pentru care am fost surprinsă când am văzut dovezile care au rămas în prezent. Pe alocuri, se păstrează bucăți din zid, ce simbolizează o etapă lungă din istoria recentă a Germaniei, etapă încheiată complet în 1989, dar rămasă vie în amintirea celor care au simțit din plin ceea ce perioada Războiului Rece a însemnat.
Mie mi se pare reprezentativ pentru Berlin, pentru capitolele pe care orașul și locuitorii le-au scris, le-au trăit și acum le-au încheiat. Nu aveți cum să îl ratați, cum nu aveți cum să nu observați evoluția orașului în perioada care a urmat după anul 1989, când zidul a fost dărâmat, evoluție care a condus la ceea ce Berlinul este astăzi, una dintre cele mai civilizate capitale europene.
- Râul Spree
Vă recomand o croazieră care durează aproximativ o oră pe râul Spree, de unde puteți observa muzeele aflate pe Insula Muzeelor, dar și alte puncte de atracție ale Berlinului. În momentul vizitei mele, de o parte și de cealaltă a râului, pe cele două maluri, numeroși localnici se bucurau de vremea frumoasă, făcând plajă, sau, din contră, relaxându-se la umbră, citind sau plimbându-se cu bicicleta.
Sfat: Din cauza faptului că eram presată de timp și mai aveam multe obiective la care nu ajunsesem, am optat pentru prima firmă de croazieră pe care am întâlnit-o și a cărei ambarcațiune urma să plece imediat. Sunt diferite companii care operează, cea pe care am ales-o avea audioghid doar în limba germană. Am ales-o, totuși, pentru că îmi plac foarte mult croazierele și nu aș fi vrut să ratez una tocmai în acest oraș spectaculos. Vă recomand să nu faceți ca mine, mai ales dacă nu sunteți cunoscători de limbă germană. Eu am admirat peisajul, am înțeles cât de cât care sunt obiectivele pe lângă care am trecut, dar mi-ar fi plăcut să aflu puțin despre istoria fiecăruia. Chiar dacă internetul este plin de informații, este mult mai mare impactul dacă le obținem exact în momentul în care vizităm obiectivele respective.
- Turnul Televiziunii
Situat în Alexanderplatz, este una dintre cele mai înalte clădiri din Europa (365 m), care domină întregul oraș și de unde puteți observa Berlinul la 360 de grade. Nu ratați restaurantul rotativ care se află în sfera din vârful turnului, pentru că, timp de 60 de minute (am înțeles că acum ar fi 30 de minute), veți ajunge, pe nesimțite, să observați tot orașul.
Sfat: Puteți vizita și doar turnul, dar vă recomand să rezervați o masă la restaurantul rotativ (Telecafe), cu ceva timp înainte, deoarece este aglomerat, cozile sunt mari, iar spațiul, evident, este limitat.
- Alexanderplatz
Este una dintre cele mai reprezentative piețe ale Berlinului, ce a primit numele în onoarea țarului Alexandru I al Rusiei. Piața găzduiește Turnul Televiziunii, dar și câteva centre comerciale și este considerată centru orașului, fiind unul dintre cele mai populare puncte ale acestuia. Este situată foarte aproape de Insula Muzeelor, așa că le puteți vizita cu ușurință în aceeași zi și chiar găsiți aici numeroase magazine din care să vă alegeți un suvenir frumos.
- Coloana Victoriei
Situată pe celebrul bulevard Unter der Linden, care duce la Poarta Brandenburg, coloana Victoriei a fost construită ca urmare a victoriei obținute în războiul prusaco – danez din 1864. I s-a adăugat ulterior și statuia zeiței Victoria.
Sfat: Se poate urca în vârful coloanei și chiar vă recomand să faceți acest lucru, pentru că și acesta este un punct din care puteți observa orașul de la înălțime.
- Palatul Charlottenburg
Cel mai mare palat din Berlin și una dintre cele mai impunătoare clădiri ale orașului, a fost construit pentru a fi reședință de vară pentru Sophie Charlotte, soția lui Fredrick al III-lea (Friedrich I după ce a devenit primul rege al Prusiei), iar ulterior a fost extins, devenind reședința familiei regale. Palatul este situat în zona de vest a orașului și, deși a ars din temelii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, construcția a fost complet reconstruită și astăzi, vizitând interiorul spectaculos, cu picturi, sculpturi, dormitoare sau camere cu diverse tematici, ne putem imagina cum arăta viața familiei regale de acum 3 secole.
Eu am luat drept suvenir o pană, care are un frumos aer de regalitate. Nu doar palatul este spectaculos, ci și grădinile din spatele clădirii.
Sfat: Nu uitați de audioghid, care vă va ajuta să vă simțiți ca într-o poveste și chiar să o trăiți, pe parcursul vizitei la Palatul Charlottenburg.
Citește și: