Asia pare un tărâm magic, mistic, către care tot mai mulți dintre noi își îndreaptă atenția în ultimul timp (și foarte bine că o fac). O vacanță în Thailanda a fost visul meu pentru o perioadă îndelungată, iar acum o consider una dintre cele mai frumoase țări pe care le-am vizitat vreodată (au contribuit la această imagine de ansamblu și trăirile pe care le-am avut aici, cauzate, în mare parte, de frumusețea și de amabilitatea oamenilor întâlniți).

Însă nu este cu nimic diferit acest loc față de restul lumii, cu o singură excepție, și anume că oamenii te întâmpină, absolut de fiecare dată, cu un mare zâmbet pe față. Cultura și peisajele diferă, însă, dacă privim îndeaproape, realizăm că nu suntem atât de diferiți precum am crede și că ne guvernăm viețile pe baza acelorași principii: binele care ți se întoarce și răul care trebuie evitat.

Pentru o vacanță reușită și pentru a nu deranja în vreun fel credințele și obișnuințele oamenilor, vreau să vă aduc în atenție o serie de aspecte la care ar trebui să fim atenți atunci când călătorim în Țara Zâmbetelor. Unele dintre ele țin de bun simț și de conștiință, altele pot provoca chiar și probleme cu legea, iar majoritatea sunt reguli nescrise care trebuie aplicate oriunde călătorim.

 

  1. Fără stupefiante

 

Am ales să încep cu aspectul cel mai important dintre toate, căci pedeapsa, în acest caz, este cea capitală. Nu are sens să intru în detalii, deținerea, consumul și traficul de stupefiante se pedepsesc cu moartea (în majoritatea Asiei, de fapt). Așadar, recomandarea mea este să evitați să duceți pachete unor necunoscuți (chiar dacă vor spune că au uitat anumite lucruri în România sau în Thailanda), dacă nu v-ați asigurat înainte de conținutul respectivului pachet.

 

  1. Fără țigări electronice

 

În Thailanda a intrat acum câțiva ani în vigoare legea prin care se interzice fumatul țigărilor electronice. Pedeapsa constă într-o amendă, probabil și confiscarea dispozitivului. Nu sunt fumătoare, din ce am observat din discuțiile din diverse grupuri de Facebook (Thailanda, te iubesc! moderat de Brăduț Florescu este locul unde putem găsi orice informație avem nevoie) au fost cazuri în care turiștii au folosit țigările electronice fără nicio problemă și cazuri în care au primit sancțiuni. Părerea mea, pe care o susțin cu toată convingerea, este că atunci când vizităm o țară străină, trebuie să respectăm întru totul legile scrise sau nescrise ale respectivului popor (la fel trebuie să facem și în România). Drept urmare, dacă sunt ilegale, atunci ar trebui lăsate acasă.

Atenție, însă, și la fumatul țigărilor clasice, căci pe plaje nu este permis decât în locurile special amenajate; nu știu pe stradă dacă este sau nu permis, însă cel mai bine este să căutați locuri amenajate (adică unde vedeți scrumiere).

 

  1. Evitați discuțiile despre politică

 

Thailanda este o monarhie, iar familia regală (îndeosebi regele) este foarte iubită în rândul localnicilor, motiv pentru care discuțiile despre politică nu vor fi privite cu ochi buni. Nu spuneți nimic de rău despre conducătorul țării și evitați să-i faceți fotografii (portretul lui este peste tot), cel puțin în prezența localnicilor.

În timpul primei vizite, am avut parte de două weekenduri în care se organizau alegeri și, cu o seară înainte (după ora 18:00), nu se mai vindea alcool absolut pe nicăieri – nici măcar în magazine, unde vitrinele cu alcool erau acoperite și închise cu lacăte.

 

  1. Evitați punctele de vedere legate de religie

 

Peste 90% dintre localnici sunt adepți ai filosofiei budiste, iar religia joacă un rol extrem de important în viața lor, așa că trebuie tratată ca atare și respectată pe măsură. Fără glume pe acest subiect, fără discuții în contradictoriu, chiar dacă pot diferi opiniile legate de spiritualitate. Dacă noi considerăm că avem suficientă libertate încât să alegem dacă credem sau nu, ei nu au dubii; Buddha și karma sunt laitmotive ale existenței lor.

 

  1. Respectați regulile de vizitare și de comportament în temple

 

Templele din Thailanda sunt vestite datorită arhitecturilor, culorilor și strălucirii lor, însă, ca oricare alt templu budist din lume, au niște reguli care se aplică cu strictețe, iar una dintre ele vizează vestimentația. Templele se vizitează cu umerii și cu genunchii acoperiți, se intră desculț (și în case la fel) și nu se ating statuile din interior.

Cât despre preoții budiști, pe care îi vom întâlni destul de frecvent, trebuie să știm că este o mare ofensă dacă îi atingem și în niciun caz nu trebuie să le punem mâna pe cap. Capul și picioarele sunt principalele canale de comunicare cu soarele și cu pământul.

Nu vă faceți fotografii cu ochelarii de soare la ochi în templele în aer liber, căci este o dovadă de lipsă de respect și încercați, pe cât posibil, să nu deranjați cu nimic.

Îmi amintesc cât de contrariată am fost în momentul în care am ajuns în Ierusalim, la Biserica Sfântului Mormânt, în locul în care acum 2000 de ani era Golgota și unde a fost răstignit Mântuitorul Iisus. Deasupra stâncii care este încă vizibilă se află o cruce, iar turiștii de alte culturi își făceau selfie-uri cu respectiva cruce, iar eu nu am înțeles cum și de ce să îți dorești un selfie cu ceea ce reprezintă răstignirea lui Iisus.

Așadar, chiar dacă totul pare nou, diferit și ne atrage privirea prin strălucirea și multitudinea detaliilor, acestea nu sunt obiective turistice, ci locuri de meditație și de reculegere și trebuie să ne comportăm în consecință.

Chiang Mai, Thailanda

Wat Chiang Man, Chiang Mai, Thailanda

Wat Phra That Doi Suthep, Chiang Mai

Wat Phra That Doi Suthep, Chiang Mai

Wat Phra Mahathat

Wat Phra Mahathat, Nakhon Si Thammarat, Thailanda

 

  1. Nu promovați turismul cu animale

 

Acesta este un aspect foarte sensibil, pentru că linia dintre ajutor și chin este una foarte sensibilă. Unii dintre noi, care nu vor să participe la spectacole cu animale, să le călărească sau să facă fotografii cu animale sedate, aleg sanctuarele de elefanți. Aparent, aici îi putem ajuta, îi vedem în mediul lor natural. Trebuie, însă, studiat foarte bine înainte locul pe care alegeți să îl vizitați (oferta este foarte mare, veți avea de unde alege, îndeosebi în nordul țării), căci și acestea pot ascunde capcane, respectiv se poate întâmpla ca animalele să fie dresate să stea acolo, să le permită turiștilor să le hrănească, să le mângâie, să le spele, să interacționeze cu ele. În cazul acesta, nu le ajutăm cu nimic, ci doar încurajăm acest tip de turism.

Există, însă, și locuri în care oamenii chiar se ocupă de îngrijirea lor, unde ajung după ce sunt recuperate de la circ sau de la stăpânii lor sau chiar din sălbăticie. În acest caz, ele au fost dresate înainte și nu se mai pot întoarce în habitatul natural, căci nu ar ști să supraviețuiască.

Concluzia este că un elefant care vă permite să interacționați cu el a fost clar dresat. De noi depinde dacă alegem locuri unde sunt aduși după ce au fost salvați și unde oamenii se preocupă de bunăstarea lor sau dacă mergem în așa-zise sanctuare unde sunt ținuți în lanțuri și bătuți tocmai pentru a ne amăgi noi conștiința că nu contribuim la exploatarea lor.

Atenție, căci nu discut acum despre locurile în care ei sunt folosiți ca mijloc de transport sau pentru alte spectacole, ci de locurile în care aparent nu (mai) sunt exploatați.

Cu sanctuarele sau orfelinatele în care sunt îngrijiți sunt de acord și încurajez vizitarea lor, căci, din banii încasați pe biletele de acces, se poate procura hrana animalelor – elefanții mănâncă non-stop, în afara celor 4 ore în care dorm; practic, mănâncă 20 de ore pe zi și, chiar dacă hrana lor constă, în esență, în banane și în trestie, asemenea cantități ajung să devină costisitoare, mai ales dacă vorbim despre mai multe animale.

În ceea ce privește orice altă activitate care îi implică, vă invit, vă rog, de fapt, să căutați pe YouTube ce înseamnă dresarea elefanților. Mai multe nu am de spus, vă las să vă convingeți singuri. Mă întreb, merită oare, pentru câteva minute de divertisment, să distrugem fauna planetei și să fim părtași la chinuirea animalelor? Și nu mă refer acum doar la elefanți, care sunt unele dintre cele mai empatice animale existente pe lume, ci la toate acelea către care turiștii se îndreaptă ca un magnet.

Este valabil și în cazul tigrilor sedați, care par a zâmbi în spatele turistului mândru de „curajul” său. Un animal de pradă niciodată nu va sta ca o jucărie de pluș, el este menit să facă ceea ce îi spune natura sa, și anume să vâneze.

Și lista se poate extinde către orice activitate cu animale, din orice colț al lumii; chiar o să scriu un articol separat despre acest lucru, despre turismul responsabil și cu discernământ, despre obligațiile pe care le avem ca turiști, chiar dacă poate că uneori avem impresia că, fiind în vacanță, avem doar drepturi.

Haideți să evităm comercialul și să nu încurajăm aceste practici care vor exista atâta timp cât va fi și cerere; nu mai trăim în epoca în care animalele erau folosite ca mijloc de transport, acum putem străbate întreg globul cu viteze la care nu ne-am fi gândit vreodată, iar ele trebuie lăsate în habitatul lor, suficient de invadat de oameni până în prezent.

Chiang Mai, Thailanda

Sanctuar de elefanți din Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Sanctuar de elefanți din Chiang Mai, Thailanda

Sanctuar elefanți, Chiang Mai

Sanctuar de elefanți din Chiang Mai, Thailanda

 

  1. Nu vorbiți tare

 

Thailandezii, chiar dacă sunt oameni energici și foarte activi, nu sunt gălăgioși și nici nu apreciază gălăgia, cu atât mai puțin țipetele. În zona de nord a țării, în Chiang Mai, regiune care mi s-a părut cea mai liniștită din Thailanda și cu o puternică amprentă spirituală, aveam inclusiv în camera de hotel un set de reguli de conduită, iar prima dintre ele aceasta era, păstrarea unui ton scăzut pe străzi (și nu numai). Pe cea de-a doua o voi prezenta la punctul următor.

 

  1. Nu aduceți durian în camera de hotel

 

Durianul este un fruct local ce are o proprietate renumită, și anume mirosul puternic (și urât). Acesta este motivul pentru care nu este permis accesul cu durian în niciun spațiu închis (hotel, restaurant, mijloc de transport), iar scoaterea lui din țară este ilegală.

 

  1. Nu faceți mizerie

 

Într-o lume în care plasticul se consumă mai mult decât orice altceva, nu cred că trebuie să contribuim și noi la sporirea deșeurilor din plastic. Când spun să nu facem mizerie, nu mă refer doar la gunoaiele pe care trebuie să avem grijă unde le aruncăm (lucru de bun-simț oriunde în lume), mă refer și la evitarea consumului de plastic, care este o mare problemă în Asia. Spre exemplu, apa îți este oferită în sticlă de plastic, cu pai de plastic, într-o pungă de plastic. La ce folos atâta deșeu care nici nu este biodegradabil?

Am vizitat zone ale țării în care oamenii trăiau, la propriu, pe munți de plastic (sub casele suspendate din Phatthalung se aflau deșeuri) și nu poate decât să mă întristeze felul în care natura este complet neglijată, în locuri în care ea este din belșug, extrem de frumoasă și poate cel mai de preț atu.

 

  1. Nu acceptați primul preț care vi se cere

 

Thailandezii sunt un popor sărac și trăiesc îndeosebi din turism, motiv pentru care au tendința de a cere pe produse sau pe servicii mai mult decât valorează. Cam dublu, mai exact. Aici, orice lucru se negociază, însă cu o limită. Ei vor fi dispuși să scadă destul de mult prețul inițial, însă am fost mereu de părere că, atunci când plătesc cât consider că valorează respectivul lucru, nu am cum să fiu păcălită, pentru că, în sinea mea, eu sunt mulțumită. Acesta este și motivul pentru care de multe ori am oferit mai mult decât negociasem sau am oferit extra de fiecare dată când am fost mulțumită de un serviciu – pentru ei valorează foarte mult, credeți-mă.

 

  1. Nu intrați în apă fără încălțăminte specială și fără mască de snorkeling

 

Dacă masca este utilă pentru a vedea mai bine peștii colorați care vin foarte aproape de mal, încălțămintea de apă este o necesitate, pentru că riscați să vă accidentați. Nu toate plajele au intrarea în apă lină, unele maluri ascund pietre, însă nu acesta este principalul motiv de îngrijorare, ci aricii de mare, pe care am avut grijă să îi cunosc din plin. M-am ales cu câțiva țepi în călcâi, foarte dureroși pe moment, care ies singuri după câteva zile. Nu este musai să veniți cu aceste obiecte din România, căci găsiți și aici la orice tarabă, la prețuri foarte bune (și negociabile, desigur).

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach, Phuket, Thailanda

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach, Phuket, Thailanda

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands, Thailanda

 

  1. Nu uitați de protecție UV și împotriva țânțarilor

 

Vegetația din zona tropicală este foarte bogată, motiv pentru care și fauna este pe măsură. Trilurile păsărilor sunt o adevărată încântare la orice oră din zi și din noapte – propriul concert, oferit ție, în aer liber, de către însăși natura. Majoritatea sunt inofensive (chiar și micile șopârle „geko” care mănâncă insecte), însă nu pot spune același lucru și despre țânțari. Dacă ați omis să adăugați în bagaj un repelent, stați fără grijă, căci veți găsi produse locale, naturiste, handmade, foarte bune. Nu uitați să stați cu ușile și cu geamurile camerei închise, îndeosebi noaptea, pentru a evita musafirii nepoftiți – mă refer la insecte, și nu la oameni, căci Thailanda este o țară foarte sigură.

Aveți grijă să vă protejați corespunzător pielea de razele soarelui, care pot deveni foarte puternice la orele prânzului, chiar și la umbră. Nu vă lăsați păcăliți de umiditatea ridicată care va diminua din efectele resimțite pe moment.

 

  1. Nu vă apropiați prea mult de maimuțe

 

Pe cât de simpatice pot părea aceste animăluțe, pe atât de agresive pot deveni atunci când le este foame sau atunci când le este invadat spațiul. Nu este încurajată hrănirea lor de către turiști (am văzut maimuțe mâncând din cutii de chipsuri), căci ele știu să își procure singure hrana, iar șansele de a fi mușcați sau zgâriați sunt destul de mari, cam de 50% (se poate întâmpla să vă speriați și să trageți brusc mâna, ceea ce le sperie și pe ele).

În insulele Phi Phi există Insula Maimuțelor, cu o mică plajă unde acestea pot fi observate stând la soare, însă organizatorii de croaziere ancorează la o mică distanță de insulă, tocmai pentru a preveni producerea de accidente – desigur că acesta nu este singurul loc în care ele trăiesc, ci pot fi observate în cam toate colțurile țării. Dacă le întâlniți, aveți grijă și la obiectele personale, căci există șansa să li se pară suficient de atrăgătoare încât să și le însușească (chiar dacă le aveți în rucsac).

 

  1. Nu achiziționați fake-uri, ci produse handmade

 

Apropierea (geografică) de China a făcut ca imitații de orice să ajungă pe tarabele piețelor din Thailanda. Dacă sunteți în căutarea unor suvenire specifice țării, atunci alegeți-le pe acelea produse aici, handmade, din materii prime naturale (cocos, bambus), și nu din plastic. Vă recomand chiar să vizitați locurile în care se produc și să achiziționați direct de la sursă, căci sunt mult mai ieftine și, în felul acesta, îi puteți ajuta și pe producătorii locali care își folosesc priceperea, răbdarea și îndemânarea pentru a împleti de zor întreaga zi.

Phatthalung, Thailanda

Phatthalung, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Satul Baan Tong Luang, Chiang Mai, Thailanda

Satul Baan Tong Luang, Chiang Mai, Thailanda

Satul Baan Tong Luang, Chiang Mai, Thailanda

Satul Baan Tong Luang, Chiang Mai, Thailanda

Satul Baan Tong Luang, Chiang Mai, Thailanda

Satul Baan Tong Luang, Chiang Mai, Thailanda

 

  1. Nu doar vizitați, ci și cumpărați

 

Ca o continuare a capitolului anterior, vă recomand cu căldură să nu fiți genul de turist care face o fotografie și apoi trece mai departe. Interacționați cu localnicii, zâmbiți-le înapoi (ei mereu vă vor întâmpina cu un zâmbet), sprijiniți-le activitatea. Dacă vizitați acele handicraft villages, sate unde se realizează produse handmade, nu vă limitați doar la a le admira, ci și cumpărați. La fel și în cazul piețelor plutitoare sau pe de calea ferată – oamenii aceștia trăiesc din vânzarea produselor, chiar dacă acum locurile par mai mult obiective turistice decât spații comerciale.

Bangkok, Thailanda

Piața plutitoare Khlong Hae, Thailanda

Phatthalung, Thailanda

Phatthalung, Thailanda

 

  1. Nu vă temeți să mâncați de pe stradă

 

Conceptul de street food este unul foarte răspândit în Asia, îndeosebi în Thailanda, țară cu preparate locale despre care știm cu toții că sunt delicioase. De fapt, Bangkok este considerat capitala mondială a street foodului, așa că nu puteți străbate jumătate din glob fără a experimenta din plin tot ceea ce implică această cultură – bine, nu chiar tot :). Am mâncat de pe stradă în toate regiunile vizitate, produse dulci sau sărate, am băut sucuri și smoothie-uri, m-am răcorit cu fructe și nu am regretat nicio clipă alegerile făcute.

Condițiile nu sunt acelea ale unui restaurant de 5 stele, poate nici chiar de 2-3, însă sunt mai mari șansele să faceți indigestie în Europa decât aici (been there, done that).

Totuși, pe cât de apetisante vi se vor părea toate și pe cât de mare vă va fi pofta, încercați să vă limitați la atât cât puteți mânca, pentru a evita risipa de alimente. Again, been there, done that – în primele zile umpleam masa cu câte 3 feluri de persoană plus desert, căci eram curioși de gustul fiecăruia, și, la final, unele dintre ele rămâneau foarte puțin atinse.

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Preparate thailandeze

Phuket, Thailanda

Phuket Old Town

Phuket, Thailanda

 

  1. Nu vizitați o singură regiune a țării

 

Thailanda este foarte frumoasă și are multe elemente de unicitate, în orice colț al său, însă, în același timp, regiunile sale diferă destul de tare (peisajele, oamenii, atmosfera). Zona de sud este renumită pentru plaje, cea de nord pentru peisajele montane și pentru temple, iar Bangkokul… este o lume în sine. 🙂

Este puțin greșit, cred eu, să formulăm o opinie despre întreaga țară vizitând doar o mică parte a ei. Dacă alegem să călătorim mai mult în interiorul ei, vom descoperi parcuri naționale, jungle, orașe antice și mici diferențe culturale, chiar dacă ne aflăm în aceeași țară – de fapt, ea a luat naștere la începutul secolului trecut, prin unirea regatului Lanna cu regatul Siam. Se poate călători intern cu avionul, la prețuri foarte accesibile.

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach, Phuket, Thailanda

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Sky Bar, Bangkok

Bangkok, Thailanda

 

  1. Nu lăsați să treacă nicio zi fără să vă bucurați de apusurile spectaculoase

 

La Tropice, soarele nu apune, ci pare că pică, pur și simplu – momentul apusului durează puțin, însă culorile în care se îmbracă cerul persistă mult timp după. Sudul țării, mai exact plajele, reprezintă locul de unde putem admira cele mai frumoase apusuri. Și jungla oferă momente spectaculoase la finalul zilei, iar acum mă refer la Parcul Național Khao Sok, cu al său lac din mijlocul sălbăticiei.

Nu strică nici să sacrificați câteva ore de somn într-o dimineață pentru a vă bucura de un răsărit magic – eu am avut parte de niște imagini de poveste în Phatthalung, când am admirat răsăritul de pe barcă, pe un wet land; tot atunci am întâlnit pescari care pescuiau prin diverse metode și orezari care culegeau orezul stând în apă până la brâu.

The Nature Phuket

Phuket, Thailanda

The Nature Phuket

Phuket, Thailanda

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket, Thailanda

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Phatthalung, Thailand

Phatthalung, Thailanda

Phatthalung, Thailand

Phatthalung, Thailanda

Phatthalung, Thailand

Phatthalung, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

 

  1. Sunteți în Țara Zâmbetelor, așa că nu uitați să zâmbiți! 🙂

 

Acest renume pe care l-a dobândit Thailanda a făcut-o celebră în întreaga lume în cel mai frumos mod posibil, datorită oamenilor. Tipologiile de zâmbete de aici și emoțiile pe care acestea le sugerează sunt mai diverse decât în oricare alt loc de pe glob. Haideți să învățăm și noi ceva de la acest popor care nu este ferit de griji și de probleme, dar care știe să privească într-un alt mod viața.

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda

 

Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă urez să aveți parte de experiențe de neuitat și să vă invit, dacă aveți și alte sfaturi sau sugestii care pot transforma o vacanță în Thailanda într-una de neuitat, să nu ezitați să le împărtășiți într-un comentariu. 🙂

 


Citește și: