Ziua a început mult prea devreme pentru o zi de concediu și, la ora 7:30, deja ne aflam în mașina care avea să ne ducă în port. Singura consolare era aceea că urma să petrecem tot restul zilei pe o parte dintre insulele Thailandei, căci aveam să ne îmbarcăm pe un speed boat cu destinația Phi Phi Islands. Fie că optăm pentru una dintre aceste insule pentru a ne caza, fie că alegem să le descoperim, așa cum am făcut și eu, prin intermediul unei excursii de o zi, insulele Phi Phi nu trebuie nicicum ratate în timpul unui sejur în Thailanda. Unele „răsar” din mare, altele par doar niște palme de nisip, iar altele, ceva mai mari, au și unități de cazare; concluzia este că vă va fi foarte greu să vă alegeți o favorită, având în vedere că frumusețea peisajelor este caracteristica de bază a tuturor.
Ați ghicit, articolul de astăzi va avea iz de sare de mare și textură de nisip, căci se bazează, în totalitate, pe activități care includ mult soare, ape turcoaz și pești colorați, câte un cocktail pentru a nu uita că suntem în vacanță, palmieri și cocotieri care ne amintesc că ne aflăm într-o destinație exotică.
Croazierele, unele dintre cele mai îndrăgite activități în Thailanda
Că iubesc croazierele nu mai este de mult un secret. Că mi-e teamă de apă nu știu dacă v-am povestit, însă reușesc, de fiecare dată, să îmi înving teama și să pornesc pe bărci mai mici sau mai mari, spre niște locuri pe care nu le poți descoperi în alt mod. Și care au și mai mult farmec văzute de pe apă. Așadar, în Thailanda, țară care se laudă că deține unele dintre cele mai frumoase peisaje ale planetei, aceste activități sunt printre cele mai populare în rândul turiștilor – nu ne va fi greu să observăm acest lucru, având în vedere numărul ridicat de agenții care oferă astfel de servicii.
Căutând de zor și încercând să organizez cât mai bine traseul din Țara Zâmbetelor, am descoperit agenția Million Smile Tour and Travel, pentru care am și optat pentru excursia mea către apele Mării Andaman. Singurul criteriu pentru care am ales-o a fost acela că am discutat în prealabil cu persoana care se ocupă, Felix Ioan, care mi-a oferit foarte multe sfaturi care m-au ajutat să îmi definitivez traseul. Ce aveam să descopăr este că serviciile oferite sunt de foarte bună calitate, fapt care m-a făcut să mă bucur pentru alegerea făcută.
La ce să vă așteptați de la această croazieră?
Excursia vă va ocupa cam toată ziua, pentru că veți ajunge la hotel, cel mai probabil, aproape de apusul soarelui. Și va începe destul de devreme, însă nu ne deranjează acest lucru, nu-i așa, pentru că dorim să descoperim cât mai mult din frumusețea acestei țări. Practic, nu va trebui să faceți nimic pe parcursul acestei zile, în afară de relaxare. De restul se ocupă organizatorii, respectiv de transferul de la hotel în port și retur, un mic dejun care vă așteaptă la punctul de îmbarcare (gustări dulci și sărate, băuturi calde și reci), instructaj și informații despre cum se va desfășura ziua, măști de snorkeling gratuite (trebuie restituite la finalul zilei), ghid vorbitor de limbă engleză pe tot parcursul excursiei, gustări și răcoritoare pe barcă (nelimitat), mai multe opriri pe insule, altele în apropierea unora unde nu este permis ancoratul sau în larg, pentru o porție de „bălăceală”, bufet pe insula Phi Phi Don la prânz, fructe proaspete pe insula Khai (ultima insulă din traseu), personal foarte amabil și prietenos și, la final, fotografii și video contra cost.
Nu uitați să adăugați în bagaj și încălțăminte specială pentru plajă, pentru că în apă se află multe pietre și riscați să vă accidentați – pe tot parcursul zilei am stat desculți, încălțămintea fiind depozitată pe barcă. Eu am ignorat sfatul de a mă încălța corespunzător și am „cunoscut” un arici de mare care mi-a lăsat ca amintire câțiva țepi, însă nu trebuie să vă impacientați dacă se întâmplă acest lucru, căci țepii ies singuri după aproximativ 5 zile; eu am și uitat, în câteva minute, că îi am, nu m-a durut piciorul și nici nu am avut vreo reacție adversă, în afară de durerea simțită în momentul în care am fost înțepată.
Peisajele, în schimb, sunt minunate, atât la suprafață, cât și în interiorul apei, unde, la doar câțiva pași de mal, am putut observa pești de toate culorile și mărimile, așa că majoritatea timpului a fost dedicat „urmăririi” acestor vietăți fascinante. Masca de snorkeling este, de asemenea, un obiect care nu trebuie să lipsească din bagajul vostru, pentru că o veți utiliza, cu siguranță, și în alte zile – eu, deși am descoperit-o târziu, pentru că, așa cum am mai spus, îmi este teamă de apă, m-am îndrăgostit de ea. Dacă nu aveți una personală, puteți împrumuta de pe barcă, returnând-o la finalul excursiei. Snorkeling se va face – cine dorește, desigur – și ceva mai departe de țărm, unde iubitorii de apă vor avea timp pentru sărituri în apele calde ale Mării Andaman și pentru a observa și aici fauna și flora marine – ceva mai bogate, desigur, decât la mal.
Traseu
Ziua petrecută pe mare include vizitarea de la o mică distanță a unor zone renumite ale țării (Monkey Beach și Maya Bay), opriri pe insulele Phi Phi Don și Khai, ancorări în Tonsay Bay pentru snorkeling și aproape de Maya Bay, pentru același lucru, și admirarea unor alte frumuseți naturale, atunci când nivelul apei permite trecerea cu barca, respectiv Viking Cave, Phi Leh Cove și Loh Samah Bay (doar ultima depinde de nivelul mării).
Până nu demult, bărcile ancorau și la Monkey Beach, dar și la Maya Bay, locul în care s-a filmat celebrul „The Beach” cu Leonardo di Caprio, însă acum lucrurile s-au schimbat puțin. Celebra plajă cu maimuțe către care turiștii se îndreaptă curioși este o foarte mică palmă de nisip, restul insulei fiind formată din stânci. Bărcile de croazieră nu opresc aici, pentru că maimuțele pot deveni agresive, îndeosebi dacă se sperie – și cel mai probabil este că sunt înfometate, așa că vor încerca să obțină hrană de la turiști – și este un risc destul de mare de a fi mușcați sau zgâriați. Sunt, într-adevăr, persoane care ajung aici pe cont propriu, cel mai probabil cei care sunt cazați în apropiere, însă riscul este în totalitate asumat de ei. Pe mine nu m-a deranjat faptul că nu am oprit, pentru că am ajuns destul de aproape de stâncile pe care se plimbau maimuțele și le-am putut observa în habitatul lor natural.
Maya Bay este un alt loc pe care turiștii sunt, de puțin timp, nevoiți să îl privească de la distanță, iar acest lucru este datorat unei decizii a Guvernului prin care se interzice ancorarea pe plajă. Locul devenise sufocat de turiști, așa că s-a luat decizia închiderii lui pentru conservarea frumuseții naturale de care dispune. Însă barca a oprit ceva mai departe de Maya Bay pentru o sesiune de snorkeling.
Cele două insule pe care am ancorat au fost Khai Island și Phi Phi Don, cea mai mare dintre insulele Phi Phi, cea care, în decembrie 2004, a fost, practic, spulberată de un puternic tsunami. Tot ceea ce putem vedea acum pe insulă a fost reconstruit, astăzi fiind o celebră destinație a Thailandei, cu unități de cazare, instituții (spital, spre exemplu) și toate atracțiile și serviciile necesare unui sejur de neuitat. Deși mi-ar fi plăcut să petrec mai mult timp aici, m-am bucurat, pe lângă preparatele locale, și de apele foarte calde și cristaline. De fapt, acesta a fost primul meu contact cu marea, căci, la prima oprire pentru snorkeling și pentru sărituri, în Tonsay Bay, nu am avut curaj să părăsesc barca. Chiar dacă îmi propusesem să descopăr ceva mai mult din insulă, mi-a fost imposibil să mă despart de apă. 🙂
Bucuria mea a fost și mai mare atunci când am ancorat pe Khai Island, în drumul de întoarcere către Phuket, o palmă de nisip de pe suprafața apei, care cred că se poate străbate în totalitate în aproximativ 2 minute. La pas. Insula este atât de mică, încât adăpostește un singur local de unde turiștii se bucură de cocktailuri servite în nucă de cocos sau în ananas – printre alte preparate, desigur.
Ziua petrecută pe mare a fost una dintre cele mai frumoase ale vacanței din Thailanda, iar la reușita ei au contribuit mai mulți factori. În primul rând, un rol important l-au jucat peisajele spectaculoase ale acestei țări, despre care nu cred că se pot spune prea multe – nici măcar fotografiile nu ilustrează întocmai frumusețea de ansamblu a acestor locuri. Mai apoi, serviciile de care am beneficiat pe parcursul întregii zile și amabilitatea celor care ne-au însoțit și care au făcut toate eforturile ca excursia noastră să fie una memorabilă. Și, nu în ultimul rând, libertatea pe care am simțit-o, îndeosebi pe Khai Island, care s-a apropiat cel mai tare de ideea mea de paradis. Ce-ți poți dori mai mult dacă nu o insulă pe care să o consideri în totalitate doar pentru tine, unde să te poți relaxa în voie, indiferent dacă alegi să stai la plajă, să înoți sau, pur și simplu, să te adăpostești de soarele puternic și să te bucuri de vacanță?
Citește și:
- La pas prin coloratul Phuket Old Town
- Spiritualitate, budism și lăcașuri de cult din Phuket – Big Buddha și Wat Chalong
- Cu sufletul în Asia