Undeva departe de restul stațiunilor de pe litoralul românesc, aproape de granița cu Bulgaria, se află o palmă de nisip ce ascunde o localitate cât o vamă. Vama Veche. Acea localitate care nu seamănă cu nimic, ce pare că are propriile reguli, în care orice ți-ai dori se poate îndeplini. Acea localitate ce face cât un stat, tocmai pentru că adună în jurul ei oameni care gândesc, trăiesc și simt diferit. Oameni care sunt speciali tocmai prin diversitate și prin unicitate.

Vama Veche este locul ideal pentru toți cei cu spiritul tânăr și liber. Vama Veche este o stare. Aici ne putem regăsi la orice vârstă, putem găsi localuri ori activități pentru orice gust și orice pasiune. Odată descoperită, odată simțit gustul ei unic, este imposibil să nu ne îndrăgostim și să nu ne identificăm, într-un fel sau altul, cu ea.

Iubesc litoralul românesc și nu a existat an fără cel puțin o vizită, indiferent cât de lungă sau de scurtă a fost. Litoralul românesc înseamnă, pentru mine, mult mai mult decât câteva zile petrecute la soare. Înseamnă drumul până la el. Înseamnă floarea-soarelui ce prevestește că sunt aproape de Constanța. Înseamnă nerăbdarea de a zări, pe geamul mașinii, marea. Acea mare care mă fascinează și care m-a atras dintotdeauna. Înseamnă mirosul sărat al aerului. Înseamnă, în ultimii ani, Vama Veche, unde revin cu drag de fiecare dată.

Cazarea la Hotel Amphora

Anul acesta, datorită faptului că am câștigat în cadrul competiției SuperBlog 2016 proba „Caravana destinațiilor turistice”, propusă de CND Turism Vacanțe Speciale, cu articolul „Lasă-ți urma unde ai visat, alături de Vacanțe Speciale!”, am avut posibilitatea de a alege o vacanță oriunde în țară. Așa că am ales Vama Veche. De ce? Pentru că este o tradiție pentru mine să revin aici. Sunt câteva lucruri pe care le fac de fiecare dată la fel și despre care o să vă povestesc mai târziu. Așadar, anul acesta am adus Vacanțe Speciale în tradițiile mele. 🙂

Și nu doar atât, ci a fost alături de mine și magazinul Splend’or, care mă va însoți mult timp de acum înainte. Mai exact, în urma câștigării probei „Ieși în evidență cu bijuteriile potrivite!”, cu articolul „Putere, încredere, înțelepciune sub forma unui colier”, mi-am ales ceasul potrivit stilului și personalității mele.

Ceasul ales de la Splend'or

Ceasul Skagen ales de la Splend’or

Așa cum am spus de multe ori, pentru mine, o vacanță nu este completă dacă nu aleg un hotel care să se potrivească locului sau viziunii mele despre locul respectiv. Ei bine, am știut din prima clipă că aici va fi tabloul complet. De la primul pas și de la primele cuvinte schimbate, m-am simțit ca între prieteni. Am descoperit un mediu familiar și o atmosferă relaxată, care mi-au prevestit că va începe o nouă tradiție pentru mine.

Hotel Amphora Vama Veche

Hotel Amphora Vama Veche

Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut foarte tare la acest hotel este faptul că este amplasat pe plajă, fiind foarte aproape de toate punctele de interes ale Vămii. Primul lucru care mi-a atras atenția, odată ajunsă înăuntru, a fost decorul viu colorat din recepție și de pe holuri. Au urmat apoi camerele spațioase, curate, foarte frumos decorate, cu toate articolele necesare în baie, cu balcon cu vedere la mare, unde este o încântare să îți petreci dimineața sau seara. Dacă te găsesc în cameră aceste momente ale zilei. 🙂

Hotel Amphora Vama Veche

Hotel Amphora Vama Veche

Hotel Amphora Vama Veche

Hotel Amphora Vama Veche

Persoanele cazate la Hotel Amphora beneficiază de șezlonguri pe plaja hotelului, care se transformă noaptea într-un centru al distracției. Și, în afară de șezlonguri, se acordă și o reducere suplimentară de 10% la orice comandă de la bar, precum și pentru scufundări sau închirierea de echipament pentru sporturi nautice.

Micul dejun se poate servi între orele 09:00-12:00 și dispune de o varietate de produse, inclusiv mic dejunuri specifice în diverse zone, cum ar fi cel englezesc, franțuzesc, grecesc, ori continental. După ora 12:00, se pot servi preparate din pește, fructe de mare, sau orice altceva vă doriți.

Hotel Amphora Vama Veche

Hotel Amphora Vama Veche

Unde și ce să mănânci

Unul dintre motivele pentru care îmi place să revin în Vamă este cel legat de gastronomie. Mai exact, de unele dintre cele mai bune fructe de mare pe care le-am mâncat vreodată, servite într-un loc atât de pitoresc și de rustic, încât capătă, parcă, și mai mult farmec.

Este vorba de Cherhanaua din Vama Veche, unde am mâncat pentru prima dată rapane. Iar, de atunci, primul loc în care mă opresc, atunci când ajung, acesta este. Și nu doar rapanele fac parte din alegerile mele, ci și rechinul, midiile, ori salata de icre. Am observat că ciorba de pește este foarte căutată în rândul turiștilor, însă nu am testat-o până acum.

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Cherhana Vama Veche

Nu pot spune că am încercat foarte multe localuri, deoarece, așa cum am mai spus, Vama este o tradiție cu totul pentru mine, așa că îmi place să revin în aceleași locuri, să recreez aceleași momente în fiecare an. Un altul care îmi place este Corsarul, datorită amplasamentului, mai exact terasa amplasată la etaj, de unde se observă tot spectacolul mării. Și aici meniul este foarte diversificat, am încercat, de-a lungul anilor, diverse preparate, de la rapane cu sos, calamari pane și preferata mea, paella. Este un local potrivit pentru orice moment al zilei și dispune de mai multe terase, inclusiv una amplasată pe plajă.

Corsarul Vama Veche

Corsarul Vama Veche

Corsarul Vama Veche

Corsarul Vama Veche

Corsarul Vama Veche

Corsarul Vama Veche

Corsarul Vama Veche

Corsarul Vama Veche

La Canapele – un alt loc drag mie din Vamă, unde iau, de obicei, micul dejun. De fapt, La Canapele Party, cel amplasat pe plajă, deoarece sunt două astfel de localuri în Vama Veche. Seara, atmosfera se animă și puteți asista la concerte de muzică live sau chiar la karaoke.

La canapele Vama Veche

La Canapele Vama Veche

La canapele Vama Veche

La Canapele Vama Veche

Desert – nu puteam să nu am și un desert preferat și, fără discuție, desertul meu favorit din Vamă sunt celebrele clătite în pepene galben, pe care le puteți savura ori de la Papa bun (unde se servesc doar clătite, unele dintre cele mai bune pe care le-am încercat vreodată), ori de la localurile care servesc astfel de preparate (am observat că există în meniul restaurantului „La Canapele”).

Clătită în pepene galben

Clătită în pepene galben

Nu cred că am întâlnit localuri care să nu îmi placă, unde să nu fie în permanență turiști, implicit preparate proaspete și foarte bune. Fructele de mare sunt, fără discuție, preferatele mele, în special rapanele, pe care le-am întâlnit doar pe litoralul românesc.

Unde să te distrezi

Aș putea spune că peste tot. Că doar suntem la mare, unde nopțile sunt interminabile și vara mult prea scurtă pentru dorința noastră de distracție. Așadar, dacă străbateți plaja de la nord la sud, veți descoperi local lângă local, cu stiluri de muzică diferite, dar cu același lucru în comun: mulți petrecăreți care așteaptă răsăritul soarelui. Nicăieri în lume nu mi se pare mai frumos spectacolul pe care îl oferă soarele decât la malul mării, când iese triumfător din valurile care parcă își pierd din intensitate în fața lui.

Amintesc aici celebrul și veșnic populatul Stuf, plaja Amphora, La Canapele Party, Expirat, dar și Cohiba, un local preponderent cu muzică latino, unde este o încântare să privești diverse stiluri de dans puse în ritmul muzicii și unde cu siguranță că nu vei putea sta deoparte.

Ședință foto la malul mării

Pentru că nu m-am putut abține și pentru că îmi place să imortalizez fiecare moment, am pornit, într-una dintre serile petrecute în Vama Veche, în căutarea celor mai frumoase locuri pentru a le putea surprinde în fotografii. Am străbătut, astfel, întreaga plajă, iar rezultatul în puteți observa mai jos. 🙂

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Vama Veche

Pentru mine, marea înseamnă amintiri. Înseamnă visuri, înseamnă speranță. Înseamnă libertate. Revin la mare din multe alte motive în afară de soare și de plajă. Revin la mare pentru senzațiile pe care mi le creează. Și mă simt foarte atașată de Vama Veche, de atmosfera de libertate, de oamenii frumoși pe care îi descopăr, de bucuria care se resimte peste tot. Vama este, din punctul meu de vedere, unică și te face să te simți și tu unic.