Spectacole de operă, aer imperial, palate și castele, plimbări boeme cu trăsura, muzică și artă sub toate formele vom descoperi în Viena, un frumos oraș aristocrat care nu va rămâne indiferent niciunuia dintre noi. Deși nu eram complet străină de acest oraș, acum a fost pentru prima dată când am reușit să îi surprind farmecul, care se întâlnește, într-o mare măsură, cu acela al întregii țări. În articolul de astăzi o să vă prezint câteva dintre modalitățile prin care putem descoperi autenticitatea orașului muzicii și al artei și o să vă invit să pășim împreună pe urmele lui Mozart, să admirăm clădiri cu arhitecturi baroce ori gotice, să vizităm unele dintre cele mai frumoase palate ori catedrale care există în întreaga Europă și să ne îndulcim cu bomboane și preparate dulci austriece.
-
Descoperindu-i istoria
În acest sens, cea mai potrivită modalitate este de a privi cu ochii noștri dovezile acesteia și unul dintre cel mai bune exemple este Palatul Schönbrunn, fosta reședință de vară a familiei Habsburgilor, devenită ulterior reședință permanentă. Despre palat se spune că se dorea a fi un Versailles al Vienei. Eu aș spune că s-a reușit acest lucru, deoarece are aceeași semnificație precum reședința regală din Paris și, dacă privim doar clădirea, realizăm că este una dintre cele mai impunătoare construcții de acest gen din Europa, care reflectă opulența vieții pe care familiile regale sau imperiale o trăiau.
Din păcate, nu am reușit să vizitez interiorul palatului, deoarece, ajungând acolo, am aflat că următoarea intrare era posibilă undeva la două ore distanță, motiv pentru care am decis să descopăr alte zone ale Vienei. Sfatul meu este să vă achiziționați biletele online, există mai multe tipuri de tururi, evident cu mai multe sau mai puține camere ce pot fi vizitate. Nu ezitați să pășiți pe urmele împăraților austrieci, să descoperiți locurile care au fost gândite și construite pentru ei, conform dorințelor lor, locuri în care au trăit și au condus unul dintre cele mai mari și puternice imperii din istoria omenirii, cel Austro-Ungar. Rezervați-vă mai mult timp pentru această vizită, deoarece palatul deține și grădini spectaculoase, ocupând, împreună cu acesta, o suprafață de peste 170 de hectare.
-
Urcându-te în turnul Catedralei Sfântul Ștefan (Wien Stephansdom)
Una dintre cele mai semnificative catedrale din întreaga Austrie și cel mai important obiectiv religios din Viena, devenită simbolul libertății orașului, este Catedrala Sfântul Ștefan, cea care domină piața Stephanplatz și întreg centrul Vienei. Turnul sudic al acesteia poate fi observat cu ușurință din multe părți ale orașului și este și cel care oferă una dintre cele mai frumoase panorame ale Vienei. Și nu doar prin prisma dimensiunii poate fi remarcat cu ușurință, ci și datorită contrastul cu celelalte clădiri, construite într-un stil cu totul diferit, cel baroc.
Interiorul este precum al tuturor catedralelor construite în stil gotic, foarte impunător și decorat cu vitralii care permit luminii care pătrunde să creeze frumoase spectacole de culoare. Pentru că luna decembrie abia ce trecuse, încă se simțea atmosfera de sărbătoare iar scenele reprezentând nașterea Mântuitorului erau prezente în interiorul catedralei.
Catacombele aflate la subsol adăpostesc mormintele unora dintre conducătorii Austriei, ori arhiepiscopi, însă erau închise la ora la care eu am vizitat catedrala, așa că am pornit nerăbdătoare spre turn, mai cu seamă că încerc să nu ratez niciun astfel de loc de unde pot observa panoramele orașelor pe care le vizitez. Turnul sudic este cel mai înalt, însă accesul se realizează doar pe scări. Pentru cei care dispun de o condiție fizică bună, cele 343 de trepte nu ar trebui să constituie o problemă. Turnul nordic este ceva mai mic, iar accesul este cu liftul, deci, mai repede decât am crede vom fi în vârful acestuia, dezvăluindu-ni-se, în primă fază, țigla colorată care decorează acoperișul, specifică acestei catedrale. Dacă momentul zilei ales va fi apusul, priveliștea este cu atât mai spectaculoasă, din punctul meu de vedere, pentru că vom oberva cum clădirile prind viață și cum orașul continuă să fie la fel de animat precum în timpul zilei.
-
Plimbându-te cu trăsura
Dragii mei, din punctul meu de vedere, o plimbare cu trăsura pe străzile pietruite din centrul Austriei este precum o plimbare cu gondola pe canalele Veneției. Este genul acela de experiență specifică unui anumit loc, pe care o poți trăi doar acolo și care nu ar trebui ratată. Indiferent dacă veți opta pentru traseul scurt sau pentru cel lung, pregătiți-vă să vă simțiți precum domnițele și cavalerii de altădată, să descoperiți într-un alt mod Viena, mai cu seamă că vizitiul vă va explica și semnificația fiecărei clădiri întâlnite în cale. Desigur că acest traseu poate fi parcurs și pe jos, însă unde ar mai fi farmecul, nu-i așa? 🙂
În traseul nostru vom descoperi Primăria orașului Viena, clădirea Parlamentului Austriei, Palatul Imperial Hofburg, reședința președintelui, cea a prim-ministrului, case memoriale, cafenele dintre cele mai vechi și încărcate de istorie, catedrale și multe alte clădiri fascinante prin arhitectură și semnificație.
-
Participând la un spectacol de operă ori de balet
Unul dintre cele mai așteptate momente din prima zi a fiecărui an este concertul de Anul Nou de la Viena, pe care unii dintre noi îl urmăresc din fața televizorului, iar alții, mai norocoși, se află chiar în sala în care are loc acest spectacol, la Musikverein. Nu putem ajunge în orașul muzicii fără să vizităm unul dintre simbolurile ei, locul în care sunt aduse omagii marilor compozitori pe care aceasta i-a oferit lumii întregi, și anume Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper).
Însă, mai frumoasă decât o vizită la Opera de Stat este participarea la un spectacol care se organizează aici, de balet ori de operă. Nu este singurul loc în care se organizează astfel de spectacole și veți fi abordați de către vânzătorii de bilete frecvent, așa că vă sfătuiesc să aveți în bagaj și o ținută puțin mai elegantă, pentru a putea avea parte de o astfel de experiență.
Biletele la spectacolele de la Opera de Stat se pun în vânzare cu două ore înainte de începerea acestora și fiecare persoană poate cumpăra doar un singur bilet. Dacă veți vizita opera cu un ghid, veți putea asista la procesul de montare a scenei, la realizarea decorului, deoarece în fiecare seară este oferit un alt spectacol publicului. Sunt convinsă că experiența de a face parte din public este una unică, pe care v-o recomand, pentru că și eu, la rându-mi, mi-o doresc și deja am trecut-o pe lista dorințelor din viitorul apropiat, alături de Concertul de Anul Nou.
-
Savurând preparate tradiționale austriece
Bucătăria austriacă este renumită în întreaga lume, mai cu seamă cofetăria, oferind unele dintre cele mai cunoscute și îndrăgite preparate, astfel că vacanța noastră va avea și gust, la propriu. Șnițelul vienez, spre exemplu, ori ștrudelul cu mere, celebrul wurst (întâlnit și în Germania), covrigii împletiți, berea tradițională, kässpätzle sau bomboanele Mozart sunt unele dintre cele mai bune preparate pe care trebuie să le încercați în Viena.
-
Privind-o de sus, la apus – Turnul Dunării (Donauturm)
Ca în fiecare excursie, am lăsat momentul descoperirii orașului per ansamblu, din cel mai înalt punct, pentru ultima zi, deși am avut parte de multe alte locuri de unde îl puteam privi la înălțime și pe parcursul excursiei. A fost un fel de „Rămas bun!”, sau „Pe curând!”. Turnul Dunării, căci despre el este vorba, are înălțimea de 250 de metri, pe care îi veți parcurge cu liftul în doar 25 de secunde, iar, de acolo, vi se va dezvălui întreg orașul, precum și fluviul care îl străbate. Și, pentru o experiență și mai frumoasă, vă puteți rezerva o masă la restaurantul din vârf, pentru a vă bucura și mai mult timp de priveliște.
-
Bucurându-te de shopping
Dragii mei, pregătiți-vă să descoperiți unul dintre cele mai căutate orașe pentru shopping de calitate, întâlnind magazine ale celor mai cunoscuți designeri în zona catedralei Sfântul Ștefan. Mai cu seamă în perioada reducerilor este recomandată o vizită în Viena și cu siguranță că veți pleca de aici cu bagajele mai încărcate.
Și, dacă luăm în considerare faptul că unul dintre cele mai mari outleturi care conține cele mai renumite branduri se află la doar 40 de minute de mers cu mașina de Viena, la Parndorf, mai că ne vine să ne urcăm în mașină și să ne schimbăm complet garderoba. Iar dacă locuiți în vestul țării, o astfel de călătorie poate deveni foarte rapidă, mai ales că drumul va fi parcurs în totalitate pe autostradă.
-
Alegând un hotel cochet, cu vedere care să ne încânte fiecare dimineață
Nicio vacanță nu este completă dacă nu ne alegem un hotel care să se potrivească specificului destinației respective și care să ne ajute să ne intregrăm mai repede în atmosfera generală. Propunerea mea pentru Viena este hotelul Hilton Vienna, amplasat pe malul Dunării, foarte aproape de centrul orașului și de principalele sale atracții. Priveliștea de care m-am bucurat în momentele petrecute în hotel a fost una dintre cele mai frumoase și, dacă nu mă credeți, vă arăt și vouă cum am început și cum am încheiat fiecare zi.
-
Plimbându-te pe străzi
Oriunde ne-am afla, să ne plimbăm fără o țintă anume, să ne lăsăm purtați de muzică (în Viena vom auzi melodii celebre de operă chiar și în stațiile de metrou), de instinct, de dorința de a descoperi, trăi și simți și, din când în când, de a ne opri pentru a observa și a admira este unul dintre cele mai frumoase moduri prin care putem explora orașele respective.
Aici vom descoperi clădiri construite în stilul baroc, cu precădere în zona centrală a orașului, străzi pavate, străbătute de trăsuri ce poartă cu ele călători și visuri existente parcă dintotdeauna, istorie acumulată de-a lungul anilor și o mândrie pe care chiar și construcțiile o poartă. Toate acestea transformă Viena într-un oraș elegant și rafinat, care știe din plin cum să își valorifice trecutul și prezentul.
-
Vizitând-o (și) în perioada sărbătorilor de iarnă
Deși eu am ajuns în Viena la începutul lunii ianuarie, atmosfera de sărbătoare încă se resimțea pe străzile orașului, multe dintre ele fiind încă îmbrăcate în lumini colorate. Și multe dintre clădiri păstrau încă dovezile bucuriei pe care sărbătorile de iarnă o produc în sufletul fiecăruia dintre noi. Din păcate, târgurile de Crăciun își închid activitatea spre finalul lunii decembrie, așa că, dacă intenționați să vizitați unele dintre cele mai renumite din Europa, aveți timp de la sfârșitul lunii noiembrie să achiziționați decorațiuni de tot felul, să vă încălziți cu un pahar de vin fiert și să vă bucurați de toate produsele pe care comercianții ni le prezintă.
Aceasta a fost Viena, care mi se pare precum o poveste ce îți îmbogățește spiritul. Este genul acela de cadou pe care fiecare ar trebui să și-l facă din când în când. Tot ce trebuie să faceți este să vă lăsați cuceriți de farmecul ei. Nu să încercați să îl descoperiți, deoarece el vă va descoperi pe voi. Îl veți simți, îl veți trăi, îl veți auzi chiar. Lăsați-vă purtați spre alte vremuri, timp de câteva zile, deoarece partea aceasta imperială a Vienei mi se pare cea mai puternică atracție de-a ei și cea mai copleșitoare, căreia nu îi veți rămâne indiferenți. Enjoy! 🙂
Citește și: Hilton Vienna – oaspete în orașul muzicii
Frumos articol.
L-am citit cu mare drag.
Mi-e dor de Viena…e fermecatoare…indiferent de anotimp…
Îți mulțumesc mult! Știu ce spui, Viena are capacitatea de a te face să îți fie dor de ea, oricând și oricum. 🙂