Românie, tare dragă îmi ești! Nu te-am admirat eu pe cât mi-aș fi dorit și mi-ar fi plăcut, dar, atunci când o fac, inima îmi tresaltă de bucurie. Iar acum nu mai am niciun motiv să amân întâlnirea cu tine, pentru că au început nominalizările pentru Destinația Anului 2022 în România.

Povesteam, cândva, că toată viața am trăit înconjurată de mașini, betoane și oameni care nu sunt atenți pe unde merg — printre care mă număr și eu. Nu mi-am privit niciodată orașul natal ca pe o destinație turistică, treceam pe lângă vestigiile rămase din perioada în care Târgoviște a fost Cetate de Scaun a Țării Românești părându-mi-se firești, obișnuită fiind ca ele să se afle acolo. Până acum doi ani, când, având în vedere contextul pandemic, m-am aflat în situația în care, pentru o perioadă, nu am putut călători, așa că o mare parte dintre fotografiile pe care le-am făcut aveau ca fundal atracții din Târgoviște. Și mi-am dat seama că eu chiar le îndrăgesc. Că îmi place Curtea Domnească, iar Turnul Chindiei a devenit un laitmotiv al materialelor mele. Că iubesc să mă plimb prin Parcul Chindia și, chiar și acum, atunci când timpul și vremea îmi permit, alerg sau merg în jurul lacului. Că mă încarc cu o stare de bine atunci când urc la Mănăstirea Dealu și continui să fac acest lucru cel puțin o dată pe săptămână. De fapt, acesta este unul dintre locurile pe care le îndrăgesc cel mai mult din întreaga lume. Pentru liniște. Pentru bunătate. Pentru speranță.

Târgoviște, România

Curtea Domnească, Târgoviște, România

Târgoviște, România

Parcul Chindia, Târgoviște, România

Târgoviște, România

Turnul Chindiei, Târgoviște, România

Târgoviște, România

Parcul Chindia, Târgoviște, România

Târgoviște, România

Parcul Chindia, Târgoviște, România

Târgoviște, România

Mănăstirea Dealu, Târgoviște, România

 

Am multe locuri de suflet în România, pe care le privesc mai mult ca pe o casă decât ca pe niște obiective turistice. Îmi sunt dragi și simt că îmi sunt rădăcini. Însă, de data aceasta, voi alege să nominalizez pentru Destinația Anului 2022 propria casă, propriul oraș. Este o decizie bazată pe emoții. Știu că aveți cu toții locuri pe care le iubiți și aș putea da și eu câteva exemple, însă, în schimb, vă invit să descoperiți poveștile mele din categoria „Călătorește și iubește România”. Pentru că România se iubește, se îmbrățișează, pentru ca, mai apoi, să rămâi cu amintirea și cu mirosul ei. Cu mirosul fânului sau cu cel al ierbii proaspăt cosite, cu parfumul zambilelor de la început de primăvară. Cu gusturile bucatelor pregătite de mâini dibace și cu speranța că rețetele nu se vor pierde. Cu vocile copiilor care (încă) se joacă în spatele blocurilor, fiind primii vestitori ai primăverii, sau cu entuziasmul lor atunci când fulgii de nea (fie ei și în martie) le permit să transforme omătul în bulgări, îngeri sau oameni de zăpadă.

România înseamnă pescari care își întind năvoadele odată cu răsăritul soarelui și pelicani care îi înconjoară, în Delta Dunării. Înseamnă petreceri nesfârșite la malul mării. Înseamnă întinderi de floarea-soarelui, stânci cu forme inedite, creste înconjurate de ceață, castele și palate, drumuri care străpung norii, biserici din lemn, credințe străvechi și îndelung apărate, tradiții perpetuate cu mândrie, port autentic, melodii devenite celebre în întreaga lume, natură, animale sălbatice, orașe vibrante, sate colorate, oameni. Oameni. Oameni care te primesc cu brațele deschise, care te „adoptă” chiar și pentru o noapte, care cred în bucata lor de pământ, în visul lor și în povestea lor — devenită, între timp, parte din povestea locurilor. România înseamnă istorie și statornicie. Înseamnă frumusețe. Cum vezi tu, astăzi, frumusețea?

 

Mecanismul concursului

 

În prezent, se desfășoară etapa de nominalizări, unde suntem invitați să propunem locurile dragi pentru două categorii, city break și localități turistice (stațiuni), din cele trei mari regiuni istorice ale țării: Moldova, Muntenia și Transilvania. Ulterior, se va organiza câte o finală pentru fiecare regiune, iar câștigătoarele vor fi stabilite atât prin votul publicului, cât și printr-un punctaj acordat de un juriu de specialitate. În marea finală vor intra finalistele din fiecare regiune, urmând să se aleagă două mari câștigătoare, pentru cele două categorii: city break și localități.

Însă, pentru ca destinația pe care o susțineți să aibă cât mai multe șanse să ajungă în finală, trebuie să primească un număr suficient de nominalizări, așa că vă invit să accesați acest link și să propuneți favoritele voastre — puteți propune orice loc din România, nu doar orașele sau localitățile natale. Eu mi-am manifestat opțiunea pentru Târgoviște, însă fiecare este liber să aleagă ce își dorește și ce consideră că este (sau va fi) Destinația Anului 2022 în România.

 

Destinația Anului 2021

 

Anul trecut a fost prima ediție Destinația Anului, iar marea câștigătoare a fost Banatul Montan. Alături de el, finaliste au fost: Oradea, Brăila, Țara Maramureșului, Iași și Delta Dunării. În urma deliberării juriului, Oradea a primit un premiu special, fiind considerată o destinație-exemplu de bune practici în management și implicare locală.

 

De ce am ales să susțin Destinația Anului

 

Cred cu tărie în potențialul României și cred că avem o datorie morală, față de locul în care ne-am născut, de a-l cunoaște. De a-i afla trecutul, de a face parte (activ) din prezentul său. Și cred că Destinația Anului 2022 va pune pe harta turistică a României locuri către care ne vom îndrepta mulți anul acesta. Tu ce zici? Bucuros de oaspeți? 🙂

 


Citește și alte articole despre România, grupate aici.