„No, no, no!” era tot ce puteam spune de pe bancheta din spate a mașinii care părea că zboară pe dunele din Qatar. Ghidul și, totodată, șoferul nostru era încântat de fiecare dată când putea escalada vreo dună mai mare; ce-i drept, și pe noi ne fascina experiența, căci adrenalina sporea cu fiecare kilometru parcurs. Totul a început din recepția hotelului Crowne Plaza Business Park, gazda noastră în zilele petrecute în Doha. Aici, două mașini de teren inscripționate cu Discover Qatar ne așteptau pentru a ne oferi experiența deșertului, cu tot ceea ce implică ea: safari, cămile, apus superb, chiar și cină la malul mării.

Drumul s-a desfășurat, în cea mai mare parte, pe cea mai modernă autostradă a Qatarului, denumită și Orbital Highway. Să vă mai spun că este singura din lume cu 7 benzi pe sens? 🙂 Am lăsat în urmă, rând pe rând, stadioanele care urmează să găzduiască meciurile ce se vor juca la Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, a cărui gazdă va fi Qatar, sondele care asigură mare parte din veniturile localnicilor (deși nu petrolul este principala sursă de venit, ci gazele naturale), diferite orașe și așezări (unde am aflat că există școli separate pentru fete și pentru băieți) și au început să apară corturile, pe care chiar și locuitorii orașelor le folosesc, din când în când. Un fel de casă de vacanță, sau, mai degrabă, o casă de la țară, care îți amintește de originile tale.

Aici începe adevărata aventură, după o scurtă pauză pentru dezumflarea anvelopelor, timp în care turiștii pot face o plimbare cu cămila (eu nu am fost atrasă niciodată de astfel de activități) sau se pot delecta cu un pahar de karak, ceaiul tradițional cu lapte și cu mirodenii.

Cu centurile de siguranță bine fixate, de îndată ce am ajuns cu mașina în deșert, am început să escaladăm dunele în viteză și, cu cât adrenalina creștea, cu atât era mai încântat ghidul nostru. Dacă auzea și 2-3 țipete, părea cel mai mulțumit. 🙂 N-au fost de dimensiuni foarte mari și nici teama n-a sporit prea mult, în schimb ne plăcea atmosfera care se crease, acompaniată de muzica ce răsuna în toată mașina.

Ambele mașini se aflau în condiții impecabile, cu wifi la bord. Ba chiar am trecut, în deșert, pe lângă antenele de telecomunicații și am înțeles de ce semnalul este atât de bun în orice colț al țării.

Spectacolul deșertului era abia la început, chiar dacă ziua se afla pe sfârșite. Sau cu atât mai mult, pentru că apusul în deșert este întotdeauna minunat și așa a fost și acela pe care l-am observat și fotografiat noi – se poate alege și un alt moment al zilei pentru o excursie de genul acesta, sau se poate opta și pentru una care să dureze mai mult, care pe mine nu m-ar fi deranjat deloc :). Noi am explorat deșertul într-o deplasare de jumătate de zi, cu plecare la ora 14:00 de la hotel, pentru a ajunge destul de aproape de momentul apunerii soarelui.

Dar, până când seara avea să își intre în drepturi, noi urma să ne bucurăm în continuare de spectacolul naturii, de data aceasta din vârful unei dune aflate lângă mare. Da, Qatar are mare în deșert, iar un peisaj similar se mai poate întâlni doar în Namibia. A urmat, apoi, o privire mai îndeaproape, de pe malul mării; nu departe, puteam observa țara vecină, Arabia Saudită. Mare, deșert și apus – ce îți poți dori mai mult de la această excursie?

Vă spun eu: cina cu preparate locale delicioase într-o tabără de pe malul mării, cu un decor desprins, parcă, din „O mie și una de nopți”, într-o liniște deplină, cu o lună perfect rotundă ce se reflectă în apele calme. Și poate și o noapte petrecută aici, însă tabăra unde noi ne-am oprit pentru câteva ceasuri tocmai ce fusese dată în folosință (parțial), iar zona de cazare încă nu era finalizată. În schimb, oferea un spațiu comun încântător și o plajă amenajată care cred că în timpul zilei este locul perfect pentru relaxare.

Nu eram pentru prima dată în deșert și sunt convinsă că legătura dintre noi a început în alte vremuri și probabil că nu se va încheia niciodată. Poate și acesta este motivul pentru care savurez fiecare clipă petrecută înconjurată de nisip. Iar orele în care m-am bucurat de dunele din Qatar nu au făcut excepție, căci, așa cum mă așteptam, au fost un prilej de a mă deconecta și de a mă reconecta la forța naturii, de care oamenii care trăiesc sau care au trăit în deșert sunt atât de legați.

Lumea arabă, în esență, deși colorată și plină de savoare, nu este un loc care să aibă motoarele turate. Ba chiar aș putea spune că este caracterizată, mai degrabă, de calm; și deșertul cu atât mai mult, chiar dacă implică adrenalină. Chiar dacă ajungi în vârful unei dune și îți dai seama că trebuie să cobori în unghi de aproape 90 de grade. La finalul zilei, totul se reduce la tăcere. Chiar și marea este liniștită.

Am vizitat Qatar la invitația Qatar Airways, iar compania care ne-a oferit excursia în deșert a fost Discover Qatar, agenția de turism a companiei aeriene. Nu este singura care organizează excursii de acest tip, care pot avea diferite durate, în diferite momente ale zilei, cu sau fără cină inclusă. Turiștii pot fi preluați chiar și de la aeroport și conduși înapoi, inclusiv pe durata tranzitului, dacă timpul permite. Qatar Airways oferă diferite programe destinate tranzitului, precum și posibilitatea cazării până la 4 nopți într-unul dintre hotelurile partenere, de 4 sau de 5 stele, la prețuri începând de la 23 USD pe cameră. Pentru mai multe informații despre programul de stopover Qatar Airways, nu ezitați să consultați acest site. Pentru mai multe informații despre Qatar, vă invit să citiți articolul în care ofer sfaturi de organizare a unei călătorii în Doha (și nu numai).

Desert safari, Qatar

Autostrada cu 7 benzi din Qatar leagă nordul țării de zona de sud

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Tabere din deșert

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Cam așa am coborât duna 🙂

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Doha, Qatar

În zare se vede Arabia Saudită

Doha, Qatar

În zare se vede Arabia Saudită

Desert safari, Qatar

Desert safari, Qatar

Doha, Qatar

Apus în deșert

Desert safari, Qatar

Mașina care ne-a condus prin deșert

Desert safari, Qatar

Tabăra unde am luat cina

Desert safari, Qatar

Tabăra unde am luat cina

Doha, Qatar

Lună plină în deșert, la malul mării

 


Citește și: Sfaturi pentru a vă organiza o vacanță în Doha