Dacă vorbim despre Austria, sunt două lucruri care ne vin în minte fără să ne gândim prea mult: Viena cu aerul ei de regalitate și peisajele pitorești cu Alpii cei verzi, cu lacuri ori râuri și cu animale ce pasc nestingherite. Astăzi o să vă povestesc despre vacanța în Vorarlberg, unul dintre cele mai verzi locuri pe care le-am vizitat vreodată, care mi-a oferit una dintre cele mai puternice conexiuni cu natura. Genul acela de loc în care ai senzația că timpul se scurge după alte reguli și genul acela de vacanță în care simți că te deconectezi complet de tot ce credeai sau știai despre cursul vieții. Ai senzația că totul aici funcționează după o singură regulă, aceea a armoniei și a echilibrului. O vacanță în care nu ești într-o căutare de obiective turistice, ci într-o căutare de peisaje și de stări. În care întâlnești oameni aparent simpli, dar care îți oferă unele dintre cele mai puternice lecții: acelea de a trăi cu bucurie, de a fi recunoscător pentru tot ceea ce descoperi în jurul tău și de a transmite generațiilor următoare, precum unele dintre cele mai puternice averi, tradițiile și obiceiurile întregii comunități. Comunitate din care cu toții se bucură să facă parte, în care există sprijin reciproc și pe care am descoperit-o mai unită decât aș fi putut crede.

Câteva lucruri despre Vorarlberg

Vorarlberg este cel mai vestic stat federal al Austriei și al doilea cel mai mic al țării, după Viena. Are ca vecini Germania, Elveția și Liechtenstein, de primele două fiind unite, așa cum îmi place să spun, de către Lacul Constanța. Ba chiar putem observa cele trei maluri ale lacului, după o plimbare cu telecabina până pe muntele Pfander.

Plimbare cu telegondola

În stânga se află Elveția, în dreapta Germania, iar eu sunt în Austria

La baza acestui munte se află capitala statului, Bregenz, un oraș cochet care vă poate oferi numeroase modalități de petrecere a timpului. Un oraș căruia i-am dedicat două nopți, timp în care m-am bucurat de plimbări lungi pe malul Lacului Constanța, croazieră pe lac, plimbare cu telecabina iar, apoi, drumeție la întoarcere. Am asistat, pentru scurt timp, la procesul de construire a scenei de pe Lacul Constanța, ce are rolul de a găzdui spectacole de operă în lunile iulie și august. Despre principalele activități pe care le putem desfășura în Bregenz am scris aici.

Scena de pe lacul Constanța, Bregenz, Vorarlberg

Bregenz, Vorarlberg, Austria

Bregenz, Vorarlberg

Apus pe lacul Constanța, Bregenz, Vorarlberg, Austria

Bregenz, Vorarlberg

Adevărata frumusețe a zonei, din punctul meu de vedere, este oferită de peisajele alpine spectaculoase, cu munți, lacuri, văi, pășuni, animale și case construite în totalitate din lemn. De aceea, Vorarlberg este o destinație perfectă atât în timpul verii, atunci când drumețiile sunt principala activitate (dar și atracție), precum și în timpul iernii, când zona este acoperită de zăpadă, iar pasionații de schi vor găsi aici peste 300 de km de pârtii, în regiunea montană Bregenzerwald.

Vorarlberg, Austria

Bregenzerwald, Vorarlberg

Vorarlberg, Austria

Bregenzerwald, Vorarlberg

Ce să vizitezi

Este ușor de înțeles faptul că principalele activități dintr-o astfel de excursie se vor desfășura în aer liber și că punctele de atracție sunt construite, cumva, tot în jurul atracțiilor naturii. Zona are și foarte multe locuri unde se poate ajunge cu telecabina, iar, de sus, peisajele care ni se vor dezvălui sunt unele incredibile. În aceste puncte de plecare/ sosire a telecabinelor vă puteți continua traseul, ori puteți alege să vă relaxați la localurile existente în zonă.

Plimbare cu telecabina

Plimbare cu telecabina

Bregenz

Nu trebuie să ratați capitala statului Vorarlberg, indiferent dacă plănuiți o vacanță doar în Bregenz ori doriți să descoperiți întreaga zonă. Veți descoperi un oraș mic, dar încântător, unul extrem de liniștit și de civilizat, foarte bine conectat cu celelalte localități din Vorarlberg, atât prin trenuri, cât și prin autobuze. Un oraș în care puteți să asistați la spectacole de operă, vara, să vizitați muzeele sau catedralele existente, ori să vă alegeți o terasă drăguță și să vă bucurați de cină privind apusul.

Lacul Constanța, Bregenz, Vorarlberg, Austria

Bregenz, Vorarlberg

Bregenz, Vorarlberg, Austria

Bregenz, Vorarlberg

Bregenzerwald

De aici pot spune că începe cu adevărat explorarea statului Vorarlberg, deoarece vom petrece majoritatea timpului în mijlocul naturii, vom înțelege ce înseamnă să trăiești aici, să te ocupi de creșterea animalelor, ca, mai apoi, să te îngrijești de prepararea de produse în totalitate naturale.

În drumețiile noastre, am întâlnit foarte puține case în afara localităților. Mai exact, câte una izolată, ici-colo, dar toate fiind construite în totalitate din lemn și având în jurul lor multe animale care pășteau întreaga zi. Zonele rurale sunt extrem de bine îngrijite și foarte moderne, precum și drumurile, inclusiv cele care străbat munții și care au intrări către fiecare casă izolată. Sau poate doar aparent izolată. Drumuri care sunt întreținute în permanență, inclusiv iarna, când accesul este posibil, fără nicio problemă.

Vorarlberg

Bregenzerwald, Vorarlberg

Vorarlberg

Bregenzerwald, Vorarlberg

Biospherepark Grosses Walsertal

Aceasta este unul dintre cele șase parcuri naturale din Austria și un loc poate și mai pitoresc decât Bregenzerwald. Comunități și mai mici, oameni și mai uniți, liniște deplină, munte oriunde privești, flori la fiecare geam, costume tradiționale (purtate, nu în magazine). Un loc de asemenea apreciat pentru drumeții, poate puțin mai grele decât cele întâlnite anterior, dar nicidecum imposibile. Nu uitați faptul că eu nu mai făcusem astfel de trasee de câțiva ani buni și nici nu mă pot lăuda cu faptul că am pornit la drum echipată corespunzător. 🙂 Dar le-am dus pe toate la sfârșit (mai puțin în ziua în care ploaia ne-a stricat planurile, despre care puteți citi aici). Am avut parte și de aventuri, dar și de satisfacții, de fiecare dată când reușeam să ducem la final un nou traseu.

Tur culinar Vorarlberg

Drumeție în Sonntag, Vorarlberg

Tur culinar Vorarlberg

Drumeție în Sonntag, Vorarlberg

Tur culinar Vorarlberg

Drumeție în Sonntag, Vorarlberg

Cazare

Dacă doriți să vizitați Bregenz, recomandarea mea este Hotel Garni Bodensee, un hotel cochet amplasat pe malul Lacului Constanța, în centrul orașului. Unul care vă va oferi accesul, cu ușurință, către toate punctele de interes ale orașului. Despre întreaga experiență petrecută la acest hotel puteți citi aici.

Hotel Garni Bodensee, Bregenz

Hotel Bodensee, Vorarlberg

Hotel Garni Bodensee, Bregenz

Hotel Garni Bodensee, Vorarlberg

Hotel Garni Bodensee, Vorarlberg

Unul dintre cele mai frumoase locuri în care am dormit vreodată a fost, totodată, și unul dintre cele mai izolate locuri. Mai exact, în mijlocul Alpilor, într-un cătun de câteva case (în jur de 20), la singurul han din zonă, fără semnal la telefon, doar noi și natura întreagă. Acesta este Jagdgasthaus Egender, din Schönenbach, Bregenzerwald, loc autentic și rustic, dar atât de ospitalier, totodată. Priviți doar imaginile de aici și convingeți-vă de ceea ce vă spun. 🙂

Egender

Jagdgasthaus Egender

Egender

Jagdgasthaus Egender

Egender

Jagdgasthaus Egender

Nopțile petrecute în Biosphere park Grosses Walsertal ne-au adus tot în mijlocul naturii, la Hotel Krone. Încă nu v-am povestit despre el, dar o voi face, cât de curând, deoarece senzațiile pe care le ai dimineața, atunci când ieși pe balcon și observi un munte întreg în fața ta, sunt incredibile. Iar camera amplasată pe colț ne-a oferit cea mai frumoasă priveliște.

Hotel Krone, Vorarlberg

Hotel Krone, Vorarlberg

Hotel Krone, Vorarlberg

Hotel Krone, Vorarlberg

Hotel Krone, Vorarlberg

Hotel Krone, Vorarlberg

Mâncare

Despre toate bunătățile pe care le-am încercat în Vorarlberg am povestit pe larg în acest articol. Tot ce vă pot spune este să încercați, pe cât posibil, să alegeți preparate tradiționale, care nu doar că sunt delicioase, ci oferă și energia necesară pentru drumeții, dacă intenționați să aveți astfel de activități în natură. Porțiile sunt mari și consistente, dar, având în vedere faptul că localnicii consideră plimbările de 2-3 ore pe munte înviorarea de dimineață, se înțelege importanța alimentației. Nu ratați șnițelul vienez, Kässpätzle, ori ștrudelul cu mere. Bineînțeles, alături de o bere, băutură atât de îndrăgită aici.

Egender

Kässpätzle, Vorarlberg

Egender

Ștrudel cu mere, Vorarlberg

Delicii austriece

Șnițel vienez, Vorarlberg

Cum să descoperi mai bine locurile

Vizite la fabricile locale

Cea mai bună modalitate de a descoperi în totalitate ce înseamnă viața într-un anumit ținut este să vezi într-adevăr cum se desfășoară, să asiști la cât mai multe activități de-ale localnicilor. Ce am observat, de-a lungul anilor, este că oamenii se bucură atunci când primesc vizite, că sunt fericiți să împărtășească puțin din viața lor cu toți cei care au curiozitatea să asculte. Pentru că, pentru cei mai mulți dintre ei, aceasta este viața lor întreagă. În Vorarlberg, după cum spuneam, am întâlnit comunități extrem de unite. Dar nu doar atât, am întâlnit afaceri de familie, cu spații special amenajate chiar în curtea casei unde oamenii locuiesc și cu magazine unde oferă spre vânzare nu doar produsele proprii, ci și pe cele ale celorlalți producători.

Un astfel de exemplu este fabrica Schobel din Hard, în apropiere de Bregenz, despre care v-am povestit aici, recunoscută pentru schnappsul pe care îl produce, dar și pentru fructele deshidratate delicioase. Și toate acestea au ca materie primă fructe din livada din spatele casei.

Fabrica Schobel, Vorarlberg

Schobel

Fabrica Schobel, Vorarlberg

O altă afacere de familie este ferma Ingo Metzler, unde se produce brânză, în special de capră, iar, pentru a nu arunca zerul rezultat (dintr-un litru de lapte se obțin 100 de grame de brânză), proprietarii i-au găsit o întrebuințare, și anume folosirea lui pentru fabricarea de produse cosmetice. O mică fabrică ce acum s-a extins într-un spațiu mult mai mare, unde este folosită aparatură din cea mai modernă. Aceste produse le-am întâlnit la toate hotelurile din zonă, cum și la magazinul fabricii se aflau produsele fabricii Schobel.

Ferma Ingo Metzler

Ferma Ingo Metzler, Vorarlberg

Ferma Ingo Metzler

Ferma Ingo Metzler, Vorarlberg

Ferma Ingo Metzler

Ferma Ingo Metzler, Vorarlberg

Ferma Ingo Metzler

Ferma Ingo Metzler, Vorarlberg

Dar aceasta nu a fost singura călătorie în lumea cosmeticelor, deoarece am vizitat și magazinul Susanne Kaufmann, unde m-am simțit ca într-un magazin din New York. La exterior, clădirea este din lemn, însă, în interior, este foarte modern decorată. Ca și cum ar fi din două timpuri diferite și au găsit modalitatea perfectă de a se înțelege.

Magazinul Susanne Kaufmann

Magazinul Susanne Kaufmann

Magazinul Susanne Kaufmann

Magazinul Susanne Kaufmann

Despre ferma Ingo Metzler, dar și despre magazinul Susanne Kaufmann o să vă povestesc într-un articol special, deoarece a fost pentru prima dată când am asistat la producerea de cosmetice și am fost foarte încântată de ceea ce am descoperit. Iar, mai apoi, la magazinul Susanne Kaufmann, am aflat despre grija acordată pielii, îngrijirii, frumuseții și am putut simți numeroase miresme, de la uleiurile de corp, ori de la creme, ba chiar pe unele le-am testat iar pe altele le-am luat cu mine acasă. 🙂

Participarea la sărbătorile localnicilor

Fără să ne propunem, am asistat la activitățile organizate cu ocazia sărbătorii numite Corpus Christi. Fiind sărbătoare națională, oamenii erau liberi, dar nu doar atât, ci întreaga comunitate s-a reunit la biserică, majoritatea purtând costume tradiționale și, spre lăsarea serii, s-au adunat cu mic, cu mare, la o petrecere în restaurantul hotelului unde eram cazate.

Sărbătoare în Austria

Sărbătoare în Austria

Observarea tradițiilor

Cel mai ușor de remarcat este tradiția de a construi toate casele din lemn. Însă, interiorul este, parcă, din altă lume, fiind foarte modern amenajat. Construirea de produse din lemn este încurajată și printr-un concurs dedicat arhitecților locali, ce se desfășoară o dată la trei ani. Am vizitat Werkraumhaus Andelsbuch, locul de unde a pornit această idee și spațiul de desfășurare, unde sunt expuse unele dintre cele mai inventive creații, multe dintre ele ale celor mai tineri arhitecți. Sunt încurajate astfel de activități și de inițiative încă de la cele mai fragede vârste. Acesta este, totodată, și locul care reunește toți producătorii, care vin aici pentru masa de prânz.

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Werkraumhaus Andelsbuch

Aventuri – drumeții

Nu trebuie să faceți frecvent trasee montane și nici să fiți împătimiți după astfel de sporturi, pentru a explora regiunea Vorarlberg și pentru a fi fascinați de frumusețea locurilor. Astfel, puteți opta pentru trasee pentru începători, ori pentru unele ceva mai dificile. Toate sunt foarte bine marcate, este disponibilă și o aplicație pentru telefon, fiecare indicator are trecut un număr de urgență, alături de coordonatele la care vă aflați, așa că tot ce vă rămâne de făcut este să vă echipați corespunzător și să porniți la drum! 🙂

Tururile culinare sunt foarte îndrăgite în această zonă. Mai exact, porniți în diverse trasee, la capătul fiecăruia fiind câte un local care servește produse tradiționale, tocmai bune pentru a vă oferi energie pentru a porni din nou pe munte. Într-un astfel de tur am fost și noi, doar că, dintr-o mică eroare, ne-am rătăcit și am ratat una dintre destinații. Dar nici măcar atunci nu ne-am speriat, deoarece în pădure nu se află animale sălbatice, fiecare traseu, pe oricare l-am fi ales, ar fi dus la o oază de civilizație, singura grijă era să nu ratăm ultima oră de retur a telecabinei. Aici puteți afla mai multe despre întreaga aventură din Alpi.

Tur culinar Vorarlberg

Tur culinar Vorarlberg

Tur culinar Vorarlberg

Tur culinar Vorarlberg

Tur culinar Vorarlberg

Cum puteți ajunge

Dacă mergeți cu mașina personală, lucrurile sunt destul de clare. Ieșiți din țară prin Ungaria, după care vă continuați drumul prin Austria. Dacă sunteți obișnuiți să conduceți mult, atunci puteți face traseul într-o singură zi, dacă nu, va trebui să vă opriți o noapte pentru a vă odihni. Călătoriile cu mașina au avantajul că îți oferă mai multă libertate și ai posibilitatea de a descoperi mult mai multe zone pe care pobabil că nu le-ai fi putut observa altfel.

Cu avionul, cel mai simplu este să zburați până în Munchen, Germania, iar, de acolo, ajungeți cu trenul în trei ore. Dacă rezervați biletele de tren online, este și mai simplu, treceți punctul de plecare (aeroportul, în acest caz) și destinația finală, iar sistemul vă va genera un singur bilet, ce conține inclusiv biletul de metrou până la gară. Iar metroul îl luați direct din aeroport.

Cum vă puteți deplasa

Sistemul de transport în comun este extrem de bine organizat. Astfel, dacă în stație scrie că autobuzul va pleca la ora 10:22, spre exemplu, atunci puteți fi siguri că la ora 10:21 este deja sosit, iar la și 22 de minute ușile sunt închise. Nicio abatere, niciun minut de întârziere. Sau, ca în oricare altă regiune, există posibilitatea de a închiria o mașină, cu ajutorul căreia să descoperiți întreaga zonă.

Vorarlberg este genul acela de regiune în care simți că te deconectezi de tot ceea ce înseamnă realitate. Ba chiar am fost în zone în care semnalul la telefon era complet inexistent, așa cum v-am povestit. Și am supraviețuit. 🙂 Chiar a fost o experiență pe care mi-ar plăcea să o repet din când în când și cred că avem nevoie cu toții de astfel de momente, de câteva momente, ori ore, petrecute doar cu noi ori cu cei în compania cărora ne aflăm. Din punctul meu de vedere, Vorarlberg este promisiunea naturii că, atâta timp cât oamenii vor avea grijă de ea, ea va continua să ofere tot ce are mai frumos: pe ea însăși.


Citește și: