Cu mere, cu brânză dulce, cu dovleac, cu cireșe, cu nucă, cu stafide – cu orice ne trece prin minte, de altfel –, presărat cu zahăr pudră, decorat cu înghețată sau cu frișcă, ori „înecat” în sos de vanilie reprezintă câteva dintre formele pe care le poate îmbrăca ștrudelul, o prăjitură de origine germană.

Istoria sa este incertă, vehiculându-se mai multe variante de apariție a rețetei celui care a devenit o prăjitură îndrăgită în întreaga lume, nu doar în statele care au făcut parte sau au fost sub ocupația Imperiului Austro-Ungar. Una dintre ele spune că ar fi fost preluat de la poporul turc, în secolul 16 – teorie susținută de forma asemănătoare cu baclavaua turcească –, o alta că ar avea origini germane – denumirea s-ar traduce „vârtej” sau „a învârti”, căci forma sa inițială era spiralată –, iar o alta, mai apropiată de adevăr, aș spune eu, pentru că aduce și dovezi, este aceea că a luat naștere în secolul 17, într-o veche patiserie vieneză, fapt susținut de o rețetă scrisă de mână ce datează din anul 1697 și care acum se află la Biblioteca Municipală din Viena.

Nu știm cu exactitate când a luat naștere și cine l-a inventat, însă știm că ștrudelul este delicios în orice variantă am alege să îl consumăm – neapărat alături de o cafea, dacă suntem în Austria. A câștigat repede popularitate în timpul supremației Imperiului Habsburgic și a devenit un simbol culinar al Austriei, îndeosebi ștrudelul cu mere – Apfelstrudel. Nu ai cum să nu îndrăgești acest desert, format din straturi succesive de foi subțiri și mere rase, mai ales dacă este servit și cu sos de vanilie – v-ați prins, acesta este preferatul meu. 🙂

O vacanță în Austria trebuie să includă musai și degustare de șnițel vienez și de ștrudel cu mere, două preparate tradiționale vedete ale gastronomiei locale și ambasadorii ei la nivel mondial. Guten Appetit!

 


Citește și: Delicii austriece – cele mai bune preparate pe care le-am încercat în Vorarlberg