Când ne facem planuri pentru o nouă călătorie, de cele mai multe ori, pe lângă locurile pe care ne dorim să le vizităm, se află și preparatele specifice pe care suntem nerăbdători să le încercăm. Cred că fiecare popor a oferit lumii cel puțin un produs care a devenit celebru, care este un veritabil simbol al culturii respectivei țări și care atrage în jurul lui turiști din toate colțurile lumii.

O să facem astăzi o călătorie culinară și o să vă prezint unele dintre cele mai cunoscute și îndrăgite preparate, precum și locurile unde acestea pot fi degustate, pentru că, nu-i așa, experiențele sunt mai autentice atunci când suntem înconjurați de frumuseți naturale sau atunci când locurile au încărcătură istorică sau emoțională.

  1. Vin de Porto și Pasteis de Belem

Portugalia este o țară cu o cultură fascinantă, cu o atmosferă vibrantă și cu o istorie bogată. Dar, pe lângă toate acestea, oferă și unele dintre cele mai îndrăgite preparate culinare, care au preluat numele locului de unde au luat naștere. Vinul de Porto se găsește cu ușurință în întreaga țară (și chiar și în România), dar ce farmec are dacă nu îl degustăm chiar în Porto? La una dintre cramele care îl produce, mai exact, pe malul râului Douro. Am povestit aici despre experiența în Porto, oraș fermecător care mi-a plăcut la fel de tare ca Lisabona, chiar dacă timpul alocat a fost mult mai scurt.

Pasteis de Belem sunt niște prăjituri care, de asemenea, se găsesc în întreaga Portugalie și, în ultimul timp, le-am descoperit și în România. Le vom întâlni peste tot sub denumirea de Pasteis de Nata, însă cele originale au luat naștere în cartierul Belem din Lisabona, lângă Mănăstirea Jeronimos. Localul datează din anul 1837 și a devenit un veritabil obiectiv turistic, care atrage prin aceste prăjituri pe care turiștii nu contenesc să le deguste acolo și chiar să le aducă și acasă. Călugării de la mănăstire foloseau albușul de ou pentru apretarea hainelor și i-au găsit o întrebuințare și gălbenușului, care le rămânea în cantități foarte mari. Așa au apărut celebrele prăjiturele, care sunt, cu siguranță, desertul perfect pe care îl puteți alege în fiecare pauză de cafea.

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Porto, Portugalia

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Porto, Portugalia

O zi în Porto – sfaturi de călătorie

Porto, Portugalia

Pasteis de Belem, Lisabona

Pasteis de Belem, Lisabona


Citește și: Visător în Portugalia – un deliciu culinar


  1. Șnițel vienez, käsespätzle și ștrudel cu mere

Ce aș mai putea spune despre șnițelul vienez, pe care cred că îl îndrăgim cu toții și care a făcut înconjurul lumii, regăsindu-se, acum, în bucătăriile tuturor restaurantelor? Desigur că Austria este destinația potrivită dacă suntem în căutarea celui mai bun șnițel. Fie că alegem Viena, ori alte zone ale țării, acesta va fi, cu siguranță, prima recomandare pe care o vom primi din partea localnicilor atunci când vom cere sfatul pentru a alege un produs tradițional și foarte delicios.

Käsespätzle, pregătit din paste de casă și brânză, se găsește, de asemenea, oriunde pe teritoriul țării. Însă, fiind un preparat cu specific rural, cel mai bine este să fie degustat într-una dintre zonele verzi ale Austriei. Pentru o experiență autentică, îl putem servi chiar înconjurați de văcuțele responsabile cu materia primă pentru producerea brânzei care se găsește din plin în acest preparat.

Iar despre ștrudelul cu mere simt că sunt de prisos cuvintele, este desertul meu preferat din Austria și printre preferatele mele din întreaga lume. L-am testat în multe feluri (simplu, cu sos de vanilie, cu înghețată) și în multe locuri și nu am întâlnit niciunul care să îmi placă mai puțin. Deși am gustat și alte dulciuri pe teritoriul Austriei, ștrudelul cu mere rămâne pe primul loc pentru mine.

Delicii austriece

Șnițel vienez, Austria

Șnițel vienez, Austria

Käsespätzle, Austria

Käsespätzle, Vorarlberg, Austria

Egender

Käsespätzle, Vorarlberg, Austria

Ștrudel cu mere, Vorarlberg, Austria

Ștrudel cu mere, Vorarlberg, Austria

Ștrudel cu mere, Vorarlberg, Austria

Ștrudel cu mere, Vorarlberg, Austria

Egender

Ștrudel cu mere, Vorarlberg, Austria

Viena - Visător prin lume

Ștrudel cu mere, Austria


Citește și: Delicii austriece – cele mai bune preparate pe care le-am încercat în Vorarlberg


  1. Bere pragheză și kurtos cu înghețată

Dacă ne gândim la Praga, frumoasa capitală a Cehiei, cu siguranță că atenția ne va fi îndreptată și către berea pragheză, deja faimoasă pentru gustul ei. Și, din fericire, vom găsi atât de multe sortimente, încât și cei care nu sunt mari iubitori ai acestei băuturi vor fi încântați. Berea nu se numără printre preferatele mele, însă, atunci când ajung în zone unde ea este ceva specific, îmi place să o testez, pentru a descoperi cât mai mult din specificul locului. În Praga am optat pentru o bere mai dulce, cu miere, dar există o gamă largă din care o puteți alege pe cea potrivită pentru voi.

Kurtos este un desert preluat de la vecinii unguri, însă, surprinzător, l-am întâlnit în mai multe localuri pe teritoriul Pragăi decât în Budapesta. Iar cel cu înghețată este atracția zonei de puțin timp, căci, în prima mea vizită în Praga, nu am remarcat acest desert delicios, iar acum întreg centrul vechi era plin de terase, ori localuri de tip street food care ofereau acest desert, dar și un adevărat spectacol în momentul pregătirii lui.

Praga în imagini

Bere pragheză, Praga

Praga în imagini

Kurtos, Praga


Citește și: Cum a fost a doua întâlnire cu Praga?


  1. Sangria și paella

Nu puteam să nu includ pe această listă și țara mea de suflet, Spania, cu ale ei arome inconfundabile. Ne putem alege o zonă de coastă, fie că vorbim despre partea continentală a Spaniei, ori despre insule, și să ne bucurăm de aceste preparate care ne duc cu gândul la mare și care, desigur, parcă sunt și mai gustoase pe malul ei. Paella se poate pregăti și fără fructe de mare, însă ce farmec mai are fără midii ori calamari? Iar sangria este băutura care completează perfect meniul. Chiar dacă am căutat aceste gusturi și în alte zone ale Europei, nu am găsit niciunul care să fie la fel (cu toate că erau foarte bune și acelea).

Tenerife

Paella, Spania

Tenerife

Paella, Spania


Citește și: Tenerife – în căutarea soarelui pe insula eternei primăveri


  1. Cevapi și baclava

Acestea sunt preparate cu specific turcesc, pe care le vom întâlni din plin dacă alegem să vizităm orașul Mostar din Bosnia-Herțegovina (cevapi vom găsi și în Croația). Alegerile mele se îndreaptă în general către pește și fructe de mare, așa că nu pot spune că cevapi se află printre preferințele mele, dar, cum gusturile diferă, sunt convinsă că sunt persoane cărora acest fel de mâncare le va plăcea mai mult decât mie. Însă, peisajul de care avem parte dacă alegem o terasă de pe malul râului Neretva este unul dintre cele mai frumoase din întreaga zonă a Balcanilor. Și, dacă felul principal nu m-a convins prea mult (nu pentru că nu ar fi fost bun, ci pentru că mi s-a părut prea multă carne și destul de grea), deserturile au fost cu adevărat delicioase. Și ce altceva puteam alege dacă nu bine-cunoscuta baclava, un desert turcesc atât de îndrăgit? Dacă vizitați Mostar, veți întâlni influențe turcești nu doar în gastronomie, ci și în port și în arhitecturi. Am spus în repetate rânduri că pentru mine a fost o reală surpriză, un oraș despre care nu aveam prea multe informații și nici așteptări, dar care m-a impresionat plăcut prin multe aspecte. Aici puteți citi despre întreaga experiență din Mostar.

Mostar - Visător prin lume

Cevapi, Mostar

Mostar - Visător prin lume

Baclava, Mostar

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

Mostar - Visător prin lume

Mostar, Bosnia-Herțegovina

  1. Macarons și croissant

Aici lista este una lungă, căci, ați ghicit, este vorba despre Paris, capitala rafinamentului gastronomic, aș putea spune. Până și preparatele pe care în mod normal nu le-aș fi ales au ajuns să mă cucerească aici. În România nu eram prea încântată de macarons, spre exemplu (poate că nu găsisem unele care să mă convingă), însă în Paris au fost prima mea opțiune, oriunde m-aș fi oprit. Cum spuneam că lista este lungă, o să adaug, pe lângă macarons și croissant, și foie gras, stridii, baguette, brânzeturi de tot felul (preferatele mele sunt fondue și raclette), acompaniate, desigur, de șampanie ori de vin de Provence sau Bordeaux. Franța are, cu siguranță, o gamă foarte largă de preparate cu care se mândrește, pentru că poporul francez este renumit pentru gastronomia sa selectă. Pe lângă faptul că Parisul este orașul meu de suflet dintotdeauna, gastronomia descoperită aici a urcat rapid în topul preferințelor mele din toate țările vizitate până în prezent.

Paris culinar

Paris, Franța

Paris culinar

Paris, Franța

Paris culinar

Paris, Franța

Paris culinar

Paris, Franța

Paris culinar

Paris, Franța

Paris culinar

Paris, Franța

Paris culinar

Paris, Franța


Citește și: Paris – delicii culinare din capitala Franței


  1. Pizza, paste și înghețată

Bella Italia ne oferă atât de multe surprize, în oricare zonă am alege să ne petrecem vacanța, încât o singură vizită nu va fi, cu siguranță, suficientă. Am fost de câteva ori în patria pastelor și a pizzei și îmi doresc să revin de și mai multe ori. Cea mai bună pizza gustată până acum a fost în Milano, la un local amplasat vizavi de celebrul Dom din Milano, iar la paste cred că Roma este campioană. Iar pentru înghețată nici nu cred că există vreun loc sau local potrivit, putem avea garanția că de oriunde am alege, va fi delicioasă. Aș mai adăuga pe listă un desert la fel de savuros, specific Siciliei (pe care încă nu am vizitat-o), și anume cannoli. Însă îl puteți găsi în toată țara și chiar și în țările vecine, cum ar fi Malta, spre exemplu.

Tropea

Tropea, Italia

Milano, Italia

Milano, Italia

Tropea

Să nu uităm de prosecco 🙂

Înghețată din Torino

Torino, Italia


Citește și: Vacanță în Calabria, un colț de paradis


Acestea sunt doar câteva exemple de preparate specifice unor anumite locuri, însă lista este în permanență deschisă. Ba chiar aș putea adăuga acum vinul muntenegrean, prăjitura doboș din Budapesta, plăcintele delicioase din Chișinău, ori sosurile incredibile din Grecia și din Cipru. Chiar dacă gastronomia nu este principalul motiv pentru care aleg să vizitez anumite locuri, aceasta ocupă, cu siguranță, un loc special atunci când îmi amintesc de zonele vizitate. Pentru că se identifică foarte bine cu acestea și pentru că este cea care completează imaginea de ansamblu despre o destinație. Voi ce experiențe culinare ați avut și pe care le-ați recomanda oricui, fără să stați nici măcar o clipă pe gânduri? Cât de importantă este pentru voi gastronomia în alegerea unei destinații?