În ultimul timp, involuntar sau nu, mi-am dezvoltat o nouă pasiune în ceea ce privește călătoriile. Deși termenul de pasiune mi se pare puțin cam mult spus, așa că îl voi numi obicei. M-am văzut pusă, de multe ori, în ipostaza de a privi oamenii din jurul meu, de a le observa comportamentul și asemănările, iar, după ce am început să studiez cele observate, am ajuns la concluzia că suntem mult mai asemănători decât am putea crede. Atât în ceea ce privește fizionomia, cât și în ceea ce privește atitudinile. O să vă prezint astăzi tipologiile de călători identificate de mine, cu mențiunea că sunt conștientă de faptul că avem plăceri, obiceiuri și dorințe diferite și că niciuna dintre aceste tipologii nu este „mai bună” sau „mai puțin bună” decât oricare alta.

  1. Călătorul organizator

Cu toții cred că avem un prieten sau cunoaștem pe cineva căruia îi place întotdeauna să dețină controlul, să facă planuri, să se documenteze sârguincios despre toate destinațiile pe care urmează să le viziteze. El este cel care are întotdeauna în bagaj un ghid de călătorie, o hartă, dar și notițe și trasee bine stabilite de acasă. Pe el îl vom vedea de fiecare dată trezindu-se la cele mai matinale ore, pentru a nu rata niciun minut prețios din ziua care tocmai începe și, în fața fiecărui obiectiv turistic, se va poziționa minute bune, pentru a studia toate informațiile pe care acesta le oferă. Acest călător va ști întotdeauna să îți răspundă la toate întrebările (uneori chiar și la cele pe care nu le pui), va ști când și cine a construit o clădire, perioada și contextul în care a fost un pictat un tablou, informații despre viața artistului. El poate fi cu ușurință denumit și călătorul enciclopedie.

  1. Călătorul statornic

Acesta este călătorul care nu face prea multe alegeri (îndrăznețe sau nu) și care se atașează de un loc atât de tare, încât repetă ani la rândul excursiile în respectiva destinație. Poate din comoditate, poate pentru că încearcă să retrăiască prima experiență, atunci când destinația respectivă (sau chiar și hotelul) i-a oferit vacanța pe care și-o dorea, alege să se întoarcă, în fiecare an, pe pașii făcuți anterior. Sau poate, pur și simplu, sunt locuri față de care se simte foarte apropiat, încât să i se îndrepte gândurile către ele, fără să ia și alte posibilități în considerare.

  1. Călătorul alergător

Călătorul alergător se aseamănă cu cel organizator, dar, spre deosebire de el, acesta nu petrece prea mult timp studiind obiectivele turistice, ci este într-o permanentă fugă, pentru a bifa cât mai multe dintre ele. Parcurge kilometri întregi în fiecare zi, îl vezi tot timpul cu un selfie-stick în mână, după care, la fel cum apare, așa și dispare. Se mândrește că a vizitat multe locuri, însă, din punctul meu de vedere, fără substanță, pentru că nu cred că ajungi să descoperi un loc dacă nu îi dai ocazia să fie descoperit.

  1. Călătorul fashionist

Vedem tot timpul în jurul nostru oameni foarte aranjați, pe care ne face plăcere să îi privim și, de multe ori, ajungem să ne întrebăm cum reușesc să își păstreze aspectul impecabil întreaga zi. Probabil că scopul lor este de a realiza fotografii foarte expresive, ori care să prezinte anumite vestimentații, ori, pur și simplu, acesta este felul în care ei se simt bine. Aceștia sunt, de cele mai multe ori, prezenți în permanență pe rețelele de socializare, dar mai puțin pentru a promova locurile respective, ci pentru a-și promova propria imagine.

  1. Călătorul petrecăreț

Cu toții avem prieteni care reușesc, de fiecare dată, să fie sufletul petrecerii, indiferent unde se organizează aceste petreceri. Aceste persoane călătoresc chiar și mii de kilometri pentru distracția pe care destinațiile respective o promit, pentru cluburi renumite ori pentru concerte de tot felul. Ele aleg tot timpul zonele cele mai animate, în care viața de noapte (și nu numai) este foarte intensă, în care pot petrece alături de toți cei care au ajuns acolo pentru același motiv.

  1. Călătorul dezorientat

Acesta își dorește să viziteze locurile în care se află, dar aproape tot timpul se vede pus în situația în care realizează cădrumurile sunt mai încurcate decât își imagina. Așa că ajunge ori să renunțe la planul inițial, ori să viziteze, într-un final, obiectivul dorit, după ce înainte a descoperit, involuntar, jumătate din oraș. Așa că realizează că și acesta este un mod de a călători, simțind aerul și atmosfera orașului, plimbându-se printre localnici și bucurându-se de locurile în care se află. De obicei, un călător dezorientat alege să călătorească alături de unul organizator, care reușește să respecte în cea mai mare parte programul stabilit anterior.

  1. Călătorul gurmand

Cred că aici ajungem să ne identificăm, la un moment dat, cu toții, căci gastronomia este o parte importantă a culturii unui popor. Există multe persoane care fac un scop în sine din a călători pentru a identifica localurile în care se pot gusta cele mai delicioase preparate tradiționale, sau, de ce nu, unele din bucătăria internațională pregătite de chefi cu renume. Unii sunt interesați doar de aspectul și de gustul preparatelor, alții doresc să afle și ce se ascunde în spatele lor, respectiv modul în care sunt pregătite. Chiar dacă poate că își dorește (și uneori chiar și reușește) să viziteze și obiective ale respectivei destinații, călătorul gurmand consideră pauzele mai mult decât bine-venite. Pauze la un nou local, desigur, unde îi va fi foarte greu să aleagă din meniu, de cele mai mult ori va cere sfatul persoanei care îl servește și, aproape de fiecare dată, ajunge să își comande mai multe feluri de mâncare, pentru a le putea încerca pe toate.

  1. Călătorul conformist

Aici mă refer la acele persoane care aleg să plece în vacanțe doar pentru că este concediu și „așa trebuie”, care se duc în x loc pentru că este vară sau în y loc pentru că este iarnă. Sau pentru că este 1 mai sau cu ocazia oricărei alte sărbători. Care nu își însușesc prea mult locurile pe care le vizitează, ci doar ideea de vacanță în sine.

  1. Călătorul vânător

În ultimul timp, datorită evoluției pe care piața de turism a avut-o (și aici mă refer în principal la explozia de oferte prin care companiile aeriene încearcă să își atragă noi clienți), să călătorești a devenit din ce în ce mai accesibil. Călătorii vânători sunt aceia care caută în permanență cele mai mici prețuri, care călătoresc oriunde găsesc câte o ofertă, doar din dorința de a călători, și nu neapărat pentru că și-ar fi dorit cu ardoare înainte să viziteze locurile respective.

  1. Călătorul sportiv

Aceștia sunt cei pe care îi observăm mereu la sălile de fitness ale hotelurilor, care nu renunță la obiceiurile sănătoase nici în vacanțe (și pe care, sinceră să fiu, i-am admirat dintotdeauna). Sunt, poate, și aceia care participă la diverse competiții sportive (însă nu sunt sportivi de performanță), la maratoane, spre exemplu, sau care preferă întotdeauna bicicletele în defavoarea mijloacelor de transport în comun.

  1. Călătorul reporter

Acesta este acela care se duce într-un loc bine stabilit, pentru a culege informații și pentru a le prezenta, mai apoi, sub forma diferitelor materiale, unui anumit public. Urmează un program prestabilit, descoperă locurile care se doresc a fi promovate în acel moment sau oferite drept exemplu (pozitiv sau nu).

  1. Călătorul zburător

Aceștia sunt oamenii care fug de ceva sau către ceva. Care călătoresc pentru a se regăsi sau, pur și simplu, din dorința de a evada puțin din rutina vieții zilnice. Care privesc călătoriile precum o soluție la problemele lor, sau o modalitate de a le evita. Uneori prin călătorie sau prin descoperirea unei noi culturi ajungi să îți schimbi punctele de vedere, alteori găsești răspunsurile pe care le cauți sau, în alte momente, călătoria are scopul de a te deconecta pentru câteva zile sau săptămâni. Îl numesc călător zburător, pentru că decizia de a pleca este, pentru el, o răzvrătire față de lucrurile pe care își dorește să le schimbe în viața lui și, de cele mai multe ori, este luată rapid.

  1. Călătorul precaut

Sau l-aș putea numi chiar timid. Acestuia îi place să călătorească, poate că are și un obicei din a vizita cât mai multe locuri noi, dar niciodată nu ar îndrăzni să plece într-o vacanță pe cont propriu. Este acela căruia îi place să călătorească într-un grup, să urmeze un program care nu este stabilit de el și care, dacă este însoțit de un ghid, nu se îndepărtează prea mult de acesta, nici chiar în momentele în care este program liber. Acesta se teme aproape mereu de ceva. Se teme să facă noi alegeri, se teme să nu se rătăcească, se teme să încerce preparate noi.

  1. Călătorul aventurier

Pe cel mai abrupt vârf, ori în cel mai atrăgător golf, călătorul aventurier se va găsi, de fiecare dată. Nu îi este teamă să exploreze lumea, îndeosebi frumusețile naturii, nu se teme să facă drumeții, să escaladeze chiar, să înoate oriunde întâlnește un loc unde o poate face, să simtă adrenalina în parcurile de distracții ori în cele acvatice. Trăiește din plin și se încarcă cu energie după fiecare nouă „ispravă”, după ce își depășește propriile bariere.

  1. Călătorul îndrăgostit

Pe acesta îl vedem tot timpul cu zâmbetul pe buze, îndrăgostit de cei din jurul lui, de locurile în care se află, de plăcerea de a călători. Nu se impacientează dacă i se schimbă programul, nici nu încearcă să mențină un program strict, ci savurează, pur și simplu, tot ce au de oferit destinațiile pe care le vizitează. L-aș putea la fel de bine numi călător optimist sau călător visător, care pare veșnic într-o stare de euforie și de beatitudine, care călătorește, mai mult decât cu trupul, cu spiritul, și îl lasă să zburde în voie, el fiind cel care îl urmează, și nu invers.

După cum am spus, fiecare are dorințe și plăceri diferite și nu este nimic rău în a face parte din una dintre aceste categorii, chiar dacă, de multe ori, ajungem să ne încadrăm în mai multe tipologii de călători într-o singură vacanță. Călătoriile, indiferent de natura lor, ne aduc mereu noi perspective, însă nu cred că trebuie neapărat să proiectăm ceva asupra acelor locuri sau momente. Trebuie să le dăm posibilitatea de a fi naturale și autentice, iar noi să ne comportăm ca atare. Voi în ce categorie sau categorii considerați că vă încadrați? Ați mai identificat și alte tipologii de călători?


Citește și: Cele mai frecvente erori din călătorii