Într-o perioadă în care oamenii dau impresia că întotdeauna aleargă după ceva, că mereu așteaptă câte ceva, există locuri în care timpul pare că își creează propriile reguli. Cărora nu poți decât să li te supui, care îți vor dicta și ție percepțiile și trăirile pentru o bună perioadă. Dar cât anume? Cât durează excursia? Nicidecum. Ci atâta timp cât tu reușești să înveți ceva din respectiva excursie și să aduci în viața ta. Atâta timp cât tu îți dai voie să experimentezi, să descoperi, să te schimbi. Să devii câte puțin din tot ceea ce ai trăit.

Pentru mine, excursia în Vorarlberg a fost ca o întoarcere la natură. A fost o lecție despre cum viața poate fi trăită cu simplitate și cu naturalețe, despre cum poți fi fericit bucurându-te de cele mai mici lucruri, despre cum tot ceea ce ai nevoie îți este oferit  doar de natură. Despre cum, uneori, pentru a beneficia de un mic dejun trebuie să îl „câștigi”, trebuie să ajungi la el la propriu. Despre cum, renunțând la lucrurile fără de care ne imaginăm că viața noastră nu are sens, ne dăm seama că, de fapt, aceasta are și mai multă însemnătate. Pentru că ne descoperim pe noi, pentru că renunțăm la dependența de lucrurile materiale și realizăm că, de fapt, altele sunt cele după care ar trebui să ne ghidăm viața. Așa ajungi să apreciezi tot ceea ce ți se oferă, fără să te gândești că poate așteptările tale ar fi fost altele. Nu. Tratezi totul ca pe un dar, așa cum și este și nu te gândești că ți se cuvine.

Am făcut această introducere lungă deoarece, de cele mai multe ori, atenția pe care noi o acordăm alimentelor pe care le consumăm zilnic nu este, poate, pe atât de sporită pe cât ar trebui. Sau, mai bine spus, respectul pe care li-l purtăm. Am descoperit în Vorarlberg o comunitate extrem de unită, care punea, întotdeauna, natura și bogățiile ei pe primul loc. Inclusiv preparatele culinare pe care aceasta le oferă, aducând în prezent cele mai vechi tradiții și obiceiuri, printre care regăsim și rețete care se păstrează din generații întregi.

Am descoperit un ritm ce diferă de viața agitată de la oraș, chiar dacă primele două nopți le-am petrecut în Bregenz, un orășel de la poalele Alpilor. Am testat, de fiecare dată, produse tradiționale, unele cu nume greu de reținut. 🙂 Dacă șnițelul vienez este cunoscut de toată lumea, la fel și ștrudelul cu mere, Kässpätzle, de exemplu, este un produs pe care eu l-am încercat pentru prima dată. Și care este absolut delicios.

Ce nu ar trebui să ratăm, din punctul meu de vedere, într-o excursie în Vorarlberg? Ei bine, ar trebui încercate toate preparatele cu nume german care pare că nu se mai sfârșește. 🙂 Am observat că meniurile sunt doar în limba germană, așa că, dacă nu sunteți vorbitori de această limbă, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să mergeți pe mâna localnicilor. Așadar, cereți ceva tradițional și cu siguranță că nu veți regreta.

Șnițel vienez

Probabil că acesta va fi primul lucru pe care vi-l vor recomanda, și pe bună dreptate. Cred că este cel mai renumit preparat austriac, cel care a depășit de mult granițele țării și a devenit un produs internațional. Și ce garnitură este mai bună alături de șnițel dacă nu niște cartofi prăjiți bine rumeniți? Cu siguranță că nu puteți ajunge în Austria, oriunde v-ați opri, fără să încercați cel puțin o dată șnițelul vienez.

Cină la restaurantul Wirtshaus am See din Bregenz

Cină la Hotel Krone din Sonntag

Cină la Hotel Krone din Sonntag

Kässpätzle

Acesta este, poate, unul dintre cele mai autentice preparate, bucurându-se și de o servire pe măsură, respectiv într-un recipient din lemn, cu lingură tot din lemn, bineînțeles. Este vorba despre niște paste tăiate mărunt, cu foarte multă brânză (doar suntem în mijlocul Alpilor și întâlnim văcuțe peste tot) și cu ceapă călită pe deasupra. Un produs care mie mi-a plăcut tare mult, pe care l-am întâlnit doar aici și nicăieri în altă parte a lumii, un produs pe care trebuie neapărat să îl încercați dacă ajungeți în Austria.

Cină la restaurantul Gasthaus Kornmesser din Bregenz

Egender

Cină la Jagdgasthaus Egender din Scheteregg

Egender

Cină la Jagdgasthaus Egender din Scheteregg

Egender

Cină la Jagdgasthaus Egender din Scheteregg

Wurst

Cred că la fel de cunoscut precum șnițelul vienez este cârnatul, celebrul wurst, care poate fi savurat cam peste tot pe teritoriul Austriei și nu numai, căci și în Germania este la fel de îndrăgit. Așadar, și acesta este unul dintre acele preparate pe care nu aveți cum să le ratați și cu siguranță că nu veți regreta alegerea făcută.

Cină la restaurantul Gasthaus Kornmesser din Bregenz

Cină la restaurantul Gasthaus Kornmesser din Bregenz

Cină la restaurantul Gasthaus Kornmesser din Bregenz

Pește

Dacă vrem să luăm o pauză de la carnea tocată, ori de la cea prăjită, ori de la alimentele care par mai grele, atunci, cea mai bună opțiune este peștele. Eu am optat pentru el pe malul lacului Constanța, într-un decor de poveste și, fiind unul dintre preparatele mele preferate, pot spune că acesta a fost unul dintre cele mai bune pe care le-am încercat vreodată.

Prânz la restaurantul Buehnedrei din Bregenz

Prânz la restaurantul Buehnedrei din Bregenz

Alte preparate

Aici va urma o listă întreagă de preparate cu nume lung și ciudat :), acesta fiind și motivul pentru care le-am ales. Un fel de cordon bleu, un alt fel de carne cu ou prăjit pe deasupra, alte preparate cu și din carne. Mai exact, carnea este ingredientul principal, pregătită în toate felurile și sub diverse moduri de prezentare.

Prânz la Werkraumhaus din Andelsbuch

Cină la Hotel Krone din Sonntag

Cină la Hotel Krone din Sonntag

Prânz la Bad Rothenbrunnen din Sonntag

Prânz la Bad Rothenbrunnen din Sonntag

Cină la Hotel Krone din Sonntag

Cină la Hotel Krone din Sonntag

Cină la Hotel Krone din Sonntag

Brânză și șuncă

Acesta cred că a fost cel mai „muncit” mic dejun din viața mea și, dacă nu ne-am fi rătăcit, la fel aș fi spus și despre prânz. V-am povestit despre drumeția noastră culinară, devenită aventură până la finalul zilei și una dintre cele mai frumoase amintiri din întreaga excursie. După câțiva kilometri buni de urcat prin pădure, pe trasee în care am avut parte de râuri, cascade, poduri din lemn ori formate din rădăcinile copacilor, noroi, sunet de păsări, oboseală și tot ceea ce implică o drumeție prin pădure, la peste 1400 de metri, am ajuns foarte aproape de vârful muntelui care ne-a însoțit tot timpul drumului. Cel pe care încă se observa zăpadă, cel pe care îl vedeam în fiecare zi de la terasa camerei noastre. Vă puteți imagina cum, ajungând într-o oază de civilizație (care nu conținea mai mult de 10 case), a fost precum o eliberare pentru noi. Iar micul dejun atât de rustic făcea, parcă, parte din decor, pentru că nu îmi pot imagina ce altceva i s-ar fi potrivit mai bine unui asemenea loc. Mai ales că brânza este foarte îndrăgită, foarte bună și se găsește peste tot, lucru deloc surprinzător, având în vedere văcuțele pe care le-am întâlnit la tot pasul și care pășteau nestingherite.

Tur culinar Vorarlberg

Mic dejun la Steris Alpe din Sonntag

Tur culinar Vorarlberg

Mic dejun la Steris Alpe din Sonntag

Bonus: o gustare la ferma Ingo Metzler

Bonus: o gustare la ferma Ingo Metzler

Vânat

Pentru că ne aflăm în munți, la altitudini considerabile, vânătoarea este o altă activitate care se practică frecvent în zonă. Știam deja despre Kässpätzle de la Jagdgasthaus Egender că este recunoscut în întreaga regiune și că se spune despre el că ar fi celebru, însă voiam să testăm și alt produs tradițional, motiv pentru care ne-a fost recomandat vânatul, servit alături de cartofi și de dulceață. Am aflat abia la final ce mâncasem, însă a fost unul dintre cele mai bune produse pe care le-am încercat în toată excursia.

Egender

Cină la Jagdgasthaus Egender din Scheteregg

Preparate vegane

Dacă deja începuserăți să vă speriați, în special cei care nu sunt prea mai consumatori de carne, am o veste bună pentru voi: am descoperit diversitate oriunde aș fi mers. De exemplu, într-una dintre zilele petrecute în Bregenz, am luat prânzul la un restaurant vegan, unde am ales supa cremă de broccoli și ratatouille. Un local micuț, cu o atmosferă foarte familiară, cred că o afacere de familie, în care mi-a plăcut tare mult să îmi petrec timpul. Și preparatele alese au fost pe măsură.

Prânz la Susi’s Zauberei din Bregenz

Prânz la Susi’s Zauberei din Bregenz

Ștrudel cu mere

La capitolul desert, nu am prea multe preparate pe care să vi le dezvălui, pentru că m-am îndrăgostit de tradiționalul ștrudel cu mere, așa că nu am ratat nicio ocazie de a-l savura. Simplu, cu cremă de vanilie ori cu înghețată, aceasta era prima recomandare a localnicilor și, desigur, prima mea opțiune în ceea ce privește desertul.

Cină

Ștrudel cu mere de la restaurantul Wirtshaus am See din Bregenz

Egender

Ștrudel cu mere de la Jagdgasthaus Egender din Scheteregg

Egender

Ștrudel cu mere de la Jagdgasthaus Egender din Scheteregg

Ștrudel cu mere de la Werkraumhaus din Andelsbuch

Ștrudel cu mere de la Werkraumhaus din Andelsbuch

Ștrudel cu mere de la Baumgarten din Andelsbuch

Ștrudel cu mere de la Baumgarten din Andelsbuch

Ștrudel cu mere de la Baumgarten din Andelsbuch

Ștrudel cu mere de la Biospharenpark.haus din Sonntag

Ștrudel cu mere de la Biospharenpark.haus din Sonntag

Ștrudel cu mere de la Bad Rothenbrunnen din Sonntag

Ștrudel cu mere de la Bad Rothenbrunnen din Sonntag

Ștrudel cu mere de la Bad Rothenbrunnen din Sonntag

Înghețată

Înghețată am ales în primele zile ale călătoriei, mai exact, în Bregenz. Cum acesta este unul dintre deserturile mele preferate și cum pot spune că am o colecție întreagă de locuri unde am încercat înghețată foarte bună, pot afirma cu certitudine că Bregenz este unul dintre ele. Am ales una de la un local din centrul orașului, căruia nu i-am reținut numele, însă poate fi ușor remarcat, deoarece ne întâmpină cu niște cornete apetisante la intrare. Și am mai ales înghețată la restaurantul vegan despre care v-am povestit, bineînțeles, realizată din ingrediente vegane și ea.

Centrul orașului Bregenz

Înghețată vegană de la Susi’s Zauberei din Bregenz

Bere

Nu cred că trebuie să mai specific faptul că berea este una dintre cele mai îndrăgite băuturi. În general, prefer vinul sau cocktailurile, însă, cum îmi place să testez și să descopăr tot ceea ce înseamnă o nouă cultură, nu m-am abătut de la acest obicei nici în Vorarlberg. Și foarte bine am făcut, căci nu poți avea o excursie completă decât dacă testezi lucrurile și produsele autentice, asemenea localnicilor.

Hotel Krone din Sonntag

Jagdgasthaus Egender din Scheteregg

Suc din mere

Cum merele sunt foarte cultivate în Vorarlberg, de fapt, fructele, în general, nu le vom descoperi doar în deserturi, ci și sub formă de băuturi, mai exact, sucuri. Pe mine m-a atras și forma de prezentare, adică sticla, al cărei ambalaj conținea elemente specifice zonei în care ne aflam.

Baumgarten din Andelsbuch

Baumgarten din Andelsbuch

Schnapps

Cred că la fel de îndrăgit precum berea este schnappsul, țuica românească, dar care, din punctul meu de vedere, este perfect pentru o degustare și cam atât, având în vedere concentrația de alcool deținută. Chiar am vizitat una dintre cele mai renumite fabrici producătoare de schnapps, fabrica Schobel, experiență despre care puteți citi în întregime aici.

Compania Schobel din Hard

Compania Schobel din Hard

Cocktailuri și vin

Pe malul lacului Constanța, când totul pare mult mai diafan și mai romantic, ce se potrivește mai bine într-o zi de vară decât un Aperol spritz? Ori un pahar de vin rose la cină, pentru a celebra faptul că te afli într-un loc minunat? Sau într-o seară, la BeachBar, unde simți că într-adevăr te afli la mare, dacă nu un mojito răcoritor? Vă spune eu: tot ce mai trebuie este bună dispoziție din plin, care nouă nu ne-a lipsit nicio clipă. În rest, locul, momentul, oamenii, peisajele, toate sunt perfecte. Inclusiv băuturile noastre. 🙂

Cină pe lacul Constanța

Gasthaus Kornmesser din Bregenz

Terasă de pe malul lacului Constanța din Bregenz

Wirtshaus am See din Bregenz

BeachBar din Bregenz

Bonus: delicii românești 🙂

Ce credeți că am descoperit într-un supermarket din Bregenz? Celebrii noștri pufuleți, care acum văd că au devenit internaționali. Și, având în vedere faptul că erau poziționați destul de strategic, aș putea spune că sunt chiar căutați în rândul austriecilor.

Bregenz, Vorarlberg

Ce am observat este că oamenii din Vorarlberg nu mănâncă preparate prea prietenoase cu silueta, însă, având în vedere faptul că plimbarea lor de dimineață constă în două ore de drumeție pe munte, este de înțeles faptul că au nevoie de energie. Întotdeauna sunt însoțite de salată și, de cele mai multe ori, și de dulceață. Foarte interesantă combinația și foarte bună, de altfel. Dacă intenționați să vizitați Austria, regiunea Vorarlberg îndeosebi, nu trebuie să vă faceți niciun fel de probleme în ceea ce privește alimentația. Produsele tradiționale sunt delicioase și cu siguranță că veți găsi ceva pe placul vostru, iar, dacă acestea nu v-au convins, în meniuri se regăsesc preparate pentru fiecare preferință. Poftă bună! 🙂


Citește și: