Tenerife, insula vulcanică din Oceanul Atlantic, parte a Arhipelagului Canare, a fost pentru mine unul dintre cele mai frumoase locuri vizitate și, totodată, mi-a oferit una dintre cele mai frumoase excursii pe care le-am avut. Prin atmosferă, prin trăiri, prin peisajele pe care le-am descoperit. Deși excursia mea a fost doar de câteva zile, am reușit să traversez toată insula, dar și să descopăr zonele de coastă și să fac aproape toate lucrurile pe care mi le propusesem, legate, în mare parte, de ocean. Am renunțat la plajă și am preferat să mă plimb cât mai mult și să am parte de cât mai multe aventuri.

Așa cum v-am mai povestit, cea mai bună modalitate de a descoperi insula este cu o mașină închiriată, pentru că, deși există tot felul de excursii organizate și mijloace de transport în comun (inclusiv autobuze proprii, fără costuri suplimentare, pentru diverse activități, cum ar fi plimbarea cu submarinul), timpul economisit cu mașina este considerabil sporit. Și, de asemenea, libertatea de mișcare și posibilitatea de a descoperi cât mai multe locuri. Prețurile sunt în jurul a 35 de euro pe zi pentru închiriat, iar benzina sub un euro litrul. Se conduce foarte lejer, drumurile sunt impecabile, chiar dacă majoritatea înconjoară munții ce formează insula, implicit sunt curbe foarte dese și strânse și, cu un GPS (la mașină sau la telefon), puteți ajunge în orice colț al insulei. Puteți să vă rezervați direct de pe internet, să o ridicați din aeroport, iar, dacă doriți să faceți acest lucru la fața locului, veți găsi la orice pas centru de închiriat mașini și excursii de tot felul.

Tenerife oferă, din punctul meu de vedere, infinite posibilități, pentru toate gusturile și aprecierile. Doriți să vă relaxați la plajă? Aveți posibilitatea de a o face, pe una dintre numeroasele plaje ale insulei. Eu am străbătut toată insula pentru a ajunge la Playa Jardin, despre care citisem că este una dintre cele mai frumoase și că are nisip negru. Ei bine, majoritatea sunt cu nisip negru, pentru că insula este una vulcanică, așa că, acolo unde peisajul nu este dominat de stânci care coboară în mare, veți găsi preponderent nisip negru. Cele cu nisip auriu sunt o raritate și, cu siguranță acesta este adus din afara insulei, din Africa, cel mai probabil.

Playa Jardín, Tenerife

Playa Jardín, Tenerife

Playa Jardín, Tenerife

Playa Jardín, Tenerife

Playa Jardín, Tenerife

Playa Jardín, Tenerife

Doriți să practicați sporturi nautice? Tenerife este un loc perfect pentru astfel de activități, datorită peisajelor spectaculoase și a apei limpezi. Eu intenționam să fac mult mai multe decât am reușit, dar, pentru că apa mi s-a părut însă, destul de rece, am renunțat la o parte din ele și m-am bucurat mai mult de zona de munte a insulei. Însă, nu puteam rata ocazia de a mă plimba cu submarinul, acesta fiind, de fapt, prima activitate pe care mi-am dorit să o fac încă de când mi-am planificat excursia.

Puteți urmări mai jos filmul întregii experiențe, pe care o să v-o și povestesc. Timp de o oră, submarinul galben ne-a plimbat în adâncul Oceanului Atlantic, la aproximativ 30 de metri adâncime, perioadă în care am descoperit o epavă, o zonă stâncoasă, pești de toate dimensiunile și pisici de mare. Ei bine, dacă v-ați imaginat că spectacolele pot fi doar la suprafața apei, v-ați înșelat! Nu după mult timp de când submarinul a intrat complet în apă, am observat pe un mic monitor care transmitea imagini surprinse cu o cameră video, cum un scafandru se apropie de nava noastră și chiar mă întrebam dacă face parte din decor sau nu. Nu ar fi fost nimic ciudat, deoarece mai exista o barcă, denumită îngerul păzitor, care urmărea în permanență submarinul. Însă, nu doar că a făcut parte din decor, ci a oferit un întreg spectacol, conducând pisicile de mare pe la fiecare geam, jucându-se cu ele și reușind, astfel, să creeze divertisment și pe fundul oceanului.

Sfat: Dacă vă rezervați biletele online, beneficiați de o reducere de 15%, dar cu minim 3 zile înainte trebuie făcută rezervarea. Am observat că există și un autobuz care preia turiștii de la hotelurile la care sunt cazați și îi aduce în portul San Miguel, în sudul insulei, fără vreun cost suplimentar, în cazul în care nu optați pentru a închiria mașină. Nu știu exact cu ce frecvență circulă acest autobuz, însă am aflat că unele dintre rute sunt deschise doar în perioada verii.

O altă activitate pe care nu o puteam rata a fost o croazieră în largul oceanului, pentru a vedea delfinii și balenele. Iubesc delfinii, au fost dintotdeauna animalele mele preferate, atât de veseli, jucăuși, pozitivi, liberi, încât mi-au transmis mereu o mare bucurie pentru viață, sau, mai bine spus, cum să trăiești bucurându-te în permanență de fiecare clipă. Există foarte multe ambarcațiuni, mai mici sau mai mari, care pleacă de câteva ori pe zi în largul oceanului, din diverse zone ale insulei. Eu m-am îmbarcat în portul de lângă Playa de Los Gigantes, undeva în sud-vestul insulei, din mai multe motive. În primul rând, era cel mai apropiat de hotelul meu, iar, apoi, peisajele acestea sălbatice sunt cele care îmi plac cel mai mult. Ați ghicit, Los Gigantes înseamnă giganții, adică niște stânci imense care intră direct în ocean. Mi se pare un contrast seducător acesta, dintre forța și fermitatea stâncilor, care se unesc cu aparent liniștita apă, iar, împreună creează cel mai puternic exemplu de conviețuire, indiferent de natura fiecăruia.

Los Gigantes, Tenerife

Los Gigantes, Tenerife

Există, după cum am spus, diverse tipuri de ambarcațiuni, dar și diferite perioade pe care le puteți petrece în larg, de la o oră, la trei. Eu am ales varianta cea mai lungă, care a inclus descoperirea balenelor și a delfinilor în mediul lor natural, prânzul pe barcă și băuturi nelimitate de la bar, plus o scurtă oprire într-un golf, în care cei doritori de sărituri se puteau bucura din plin de vremea frumoasă și de apa limpede. Descoperirea animalelor în mediul lor natural mi se pare incredibilă. Dacă înainte mă bucuram când le vedeam la grădini zoologice, pentru că era singura modalitate prin care le puteam privi, treptat, a început să nu mă mai tenteze acest lucru, ba chiar să îmi displacă total acum. Ce poate fi mai frumos decât să le observăm așa cum aleg singure să își manifeste bucuria și nu într-un spațiu restrâns? Delfinii mi s-au părut incredibili, simțeam că se bucură mai mult ei decât noi de vizită, simțeam că încearcă să ne arate toate acrobațiile pe care le știu, pentru că aleg să facă acest lucru și nu pentru că sunt dresați să o facă. Am fost serviți și cu paella și cu banane pitice, însă nu vă pot spune cum a fost prânzul, pentru că, deși paella este printre preferatele mele, nu am putut mânca nimic în acel moment. Iar membrii ambarcațiunii au întreținut atmosfera pe tot parcursul croazierei, astfel încât cele 3 ore au trecut mult mai repede decât mi-aș fi imaginat.

Mi-am mai dorit să fac parasailing și scufundări, dar voi face, cu siguranță, în această vară, în alte zone la fel de frumoase. Scufundări îmi doresc foarte tare să fac, însă nu am avut niciodată suficient de mult curaj. Parasailing mi-am dorit și nu îmi este teamă, însă, deși vremea a fost foarte frumoasă, undeva în jurul a 30 de grade, la începutul lunii aprilie, apa mi s-a părut, totuși, rece, așa că am preferat să renunț la această activitate.

Întreg peisajul din Tenerife este spectaculos, indiferent unde ne-am afla, atât pe apă, cât și pe sub ea, pe mal sau aproape de vulcan, pe deasupra norilor sau sub ei. Cert este că vom găsi activități potrivite pentru fiecare dintre noi și că vom pleca, cumva, cu senzația că am descoperit nu un loc, ci un colț de paradis, în care bucuria este principalul ingredient care va condimenta excursia noastră.


Citește și: