Ziua a început cu una dintre surprizele oferite de Nora, și anume micul dejun plutitor în piscina camerei mele. A fost cel mai frumos moment al excursiei (de până acum), motiv pentru care am plecat destul de târziu din cameră, cred că aproape de prânz. Am ajuns, de comun acord, la concluzia că nu o vom schimba (la sosire, Nora ne oferise un upgrade începând cu cea de-a doua zi), pentru că ne simțim foarte bine aici.

Eram pregătită pentru prima zi de explorare a Thailandei și am început să o fac cu resortul care mi-a fost gazdă. Are sens să vă spun că de la ieșire din camera mea și până la ieșire din complex am făcut aproape o oră – timp în care am admirat priveliștea și m-am bucurat de vegetația bogată?

Wyndham Grand Phuket Kalim Bay

Wyndham Grand Phuket Kalim Bay

 

Planul era să vizitez Big Buddha, templul din Chalong și Phuket Old Town, așa că am negociat cu un taxi luat de pe stradă să ne ducă la marele Buddha. Statuia-templu este construită pe un deal, motiv pentru care drumul este unul spectaculos, cu priveliști pe măsură. Am văzut pentru prima dată elefanți, doar că m-a întristat să îi întâlnesc, pentru că unii plimbau turiști pe stradă, iar alții așteptau să o facă, legați de picioare. Aici nu se poate ajunge decât cu mașina sau cu scuterul și, pentru că nu ne-am încumetat să conducem niciun mijloc de transport, am știut că taxiul va fi varianta cea mai potrivită pentru noi. Acesta este și motivul pentru care am renegociat cursa, iar șoferul ne-a așteptat pentru a ne duce și la Wat Chalong și, mai apoi, în orașul Phuket.

La Big Buddha am descoperit pentru prima dată elementele culturii budiste. Templul (pentru că este un templu, chiar dacă pare o statuie) nu este încă finalizat și se construiește în totalitate din donații. Însă, mai fascinante decât măreția construcției mi s-au părut micile detalii, îndeosebi din curtea templului. Copacii sunt decorați cu foițe din metal sub formă de inimă, maimuțele mănâncă Pringles în copaci, localnicii depun ofrande sau se duc la călugări, de la care primesc niște brățări specifice.

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket

 

Am zăbovit aici mai mult timp decât aș fi crezut, spre neliniștea șoferului de taxi care ne aștepta. Acesta a fost și motivul pentru care, deși am negociat o anumită sumă, i-am oferit atât cât ceruse inițial. Drumul către Wat Chalong a însemnat, în mare parte, întoarcerea pe unde am venit  și același peisaj trist: elefanți legați de picioare sau care transportau turiști. M-au întristat aceste imagini și mi-au amintit de toate videoclipurile de pe internet în care se arată chinurile la care sunt supuse aceste animale pentru a fi dresate… Și, cu toate acestea, sunt foarte mulți turiști pentru care, în continuare, animalele sunt o atracție (mă refer aici și la fotografiile cu tigri – drogați, pentru a sta liniștiți).

Am ajuns destul de repede la Wat Chalong, iar imaginea de aici mi s-a părut diferită de cea de la Big Buddha. Nu mai vorbim despre cel mai mare, ci despre cel mai sacru. Despre acela care adăpostește, în pagodă, un fragment de os de-al lui Buddha. Complexul este format din mai multe clădiri, iar templul propriu-zis se înalță pe trei niveluri – se intră ca în oricare alt templu, desculț și cu umerii și genunchii acoperiți. Pentru a ajunge la cel de-al treilea nivel, cel în care se află fragmentul de os, se iese pe acoperiș; nu vreți să știți cum arde acesta sub tălpile goale, încălzit de soarele tropical – eu am aflat și, de atunci, am zis că o să port mereu o pereche de șosete cu mine. 🙂

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

Wat Chalong, Phuket

 

Ziua nu este nici pe departe de a se sfârși, ba chiar pot spune că abia a început, pentru că am multă energie și o doză mare de curiozitate, îmi doresc să descopăr cât mai multe elemente ale acestei culturi. Cu același taxi am pornit către Phuket Old Town, un centru vechi ușor diferit de ceea ce întâlnisem anterior. Prima oprire a fost la un magazin de suvenire, unde ne-am împrietenit rapid cu doamna care vindea. A urmat, mai apoi, o apropiere de ceea ce înseamnă cultură asiatică și am început, cum altfel, cu gastronomia. Am dat startul cu o nucă de cocos, am continuat cu smoothie din fructul dragonului și am încheiat cu bubble tea. Iar acestea în prima parte, cea de street food, pentru că, după ce am obosit plimbându-ne de la un magazin la altul, ne-am așezat la o terasă pentru spring rolls (extrem de picante) și mango sticky rice.

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

Phuket Old Town

 

Apusul ne-a găsit aici, însă noaptea am petrecut-o în Patong. Într-un alt Patong, complet diferit de cel descoperit cu o seară înainte. Un Patong animat, plin de viață și de culoare, cu mii de turiști din toate colțurile lumii și de localnici care încearcă să le vândă tot felul de produse.

Am „aterizat” direct pe Bangla Street, iar drumul de la un capăt la celălalt a fost o adevărată aventură. M-am oprit la fiecare comerciant, mi-am luat din nou nucă de cocos, am fost fascinată de efervescența de aici. Poate părea un loc agitat și aglomerat, însă mie îmi place această „nebunie” – în doze moderate, desigur.

Am văzut oceanul (sau marea, deși, tehnic, este ocean, și îmi place mai tare să îl numesc așa) pe timp de noapte. Am mers pe nisip și mi-am amintit de perioada adolescenței și de nopțile lungi din taberele de la mare. Am văzut mai multe tuk tukuri decât am văzut vreodată, am trecut pe lângă tarabe unde se preparau de zor pad thai, înghețată rulată, clătite, smoothie-uri și multe alte bunătăți. M-am oprit la un local unde mâncarea nu mi s-a părut la fel de spectaculoasă precum cea din prima seară, după care am străbătut din nou Bangla. Dus-întors.

Bangla Street, Patong

Bangla Street, Patong

Patong Beach, Phuket

Patong Beach, Phuket

 

Cred că am avut suficiente activități pentru o singură zi (deja ora a înaintat în noapte), așa că am decis să mă retrag în același loc unde am început ziua. La fel ca și ieri. Și probabil la fel ca și mâine. În piscina camerei mele de la Wyndham Grand Phuket Kalim Bay.

 


Citește și: