Plaje umbrite de ramuri de palmier, temple strălucitoare care reflectă rolul ocupat de religie în viețile oamenilor, jungle animate de sunetele păsărilor și ale animalelor, sate de munte în care obiceiurile se păstrează din vremuri străvechi, zgârie-nori pe care abia îi poți cuprinde cu privirea, piețe plutitoare unde se prepară de zor delicii locale, fructe exotice menite să te răcorească în zilele însorite cum numai în zonele tropicale putem întâlni, toate puse în contextul uneia dintre cele mai fascinante culturi întâlnite vreodată, cea thailandeză, cu oameni desprinși din imaginația mea despre cum arată bunătatea. Aceasta este, pe scurt, țara care mi-a rămas pentru totodeauna lipită de suflet. Dacă plănuiți o vacanță în aceste ținuturi (și sper să o faceți), am pregătit o listă cu 35 de activități de neratat în Thailanda; cu acele lucruri de făcut în Țara Zâmbetelor pe care nu le putem rata și care ne vor transforma vacanța într-una nu doar reușită, ci și inedită.

 

  1. Plimbați-vă cu tuk tukul

 

Cel mai răspândit mijloc de transport în întreaga Asie este tuk tukul, folosit, înainte de a fi o atracție turistică, pentru transportul mărfurilor (de cele mai multe ori, el devine și o tarabă unde se prepară diverse produse). Avantajul pentru turiști este că acela al dimensiunii, fiind mai mic decât o mașină și strecurându-se, astfel, mai ușor, iar pentru localnici că nu consumă mult și este mai spațios decât scuterele (foarte des întâlnite și ele). Așadar, o plimbare (deși sunt convinsă că nu va fi doar una) cu un tuk tuk este mai mult decât obligatorie în Thailanda, ba chiar uneori devine cea mai bună opțiune – nu doar utilă, cât și o experiență autentică, pentru că asta căutăm, nu?

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

 

  1. Admirați cât mai multe răsărituri și apusuri

 

Cele mai frumoase momente ale zilei sunt acelea ale schimbului dintre zi și noapte și viceversa. Spectacolul de culori durează pe cer mai mult decât apusul (soarele pare că se rostogolește în aceste ținuturi, așa că riscul de a-l pierde din privire este destul de mare), iar cele mai bune locuri unde acesta se poate observa sunt plajele, cum altfel? Poate că ar trebui să fiți mai matinali într-o dimineață (în jurul orei 6:00-6:20 răsare soarele și apune peste fix 12 ore), pentru că și începutul zilei este fascinant din punct de vedere cromatic (eu m-am plimbat cu barca timp de două ore pentru a vedea cum oamenii și natura se trezesc la viață (în Thale Noi, Phatthalung, pe un wet land unde nu am admirat doar cerul, ci și păsările, florile, pescarii și orezarii).

Wyndham Grand Phuket Kalim Bay

Phuket, Thailanda


Citește și: Povestea unui răsărit în Phatthalung, Thailanda


 

  1. Degustați preparate locale de la street food

 

O să includ în acest capitol tot ceea ce are legătură cu gastronomia locală (mai puțin fructele exotice, atât de apetisante încât trebuia  să le pun într-un capitol separat), căci, din punctul meu de vedere, street foodul definește cel mai bine cultura gastronomică thailandeză (Bangkokul este considerat capitala mondială a steet foodului). Doar că nu o să fac recomandări, ci o să vă spun să încercați tot, de peste tot. Condimentele folosite, alimentele proaspete, fructele exotice și combinațiile de dulce-sărat, dulce-acrișor și întotdeauna picant (uneori prea picant pentru gustul meu) sunt excepționale (thailandezii sunt maeștri ai artei culinare, de asta puteți fi siguri). Un singur lucru vă spun să nu ratați, și anume mango sticky rice, cel mai bun desert pe care l-am mâncat vreodată. Divin.

Bangkok, Thailanda

Street food, Thailanda

 

  1. Îndulciți-vă sau răcoriți-vă cu fructe exotice

 

Am ales să le prezint separat, căci ele însele pot constitui o masă în sine – una destul de sățioasă și, totodată, delicioasă. Nucă de cocos proaspătă, mango mai galben ca nicăieri, smoothie-uri diverse și suc din trestie de zahăr (preferatul meu este cel de pepene roșu), ananas zemos (inclusiv mijlocul), fructul pasiunii, litchee, fructul dragonului, magosteen, papaya sunt doar câteva dintre fructele cu care trebuie să vă îndulciți în aceste ținuturi tropicale, unde dulcele este și mai dulce și culorile sunt și mai puternice. În cazul în care credeți că le veți simți lipsa în România (și așa va fi, credeți-mă), puteți aduce și în țară, ba chiar există în aeroporturi ambalate pentru transport (eu am luat din Bangkok, la preț de supermarket).

Phuket Old Town

Fructe exotice și smoothie-uri

 

  1. Căutați umbra pădurilor tropicale și a junglelor

 

Vegetația din acest colț de lume este diferită de cea din Europa, așa că este unul dintre punctele de atracție principale în Thailanda. Cu toate că o întâlnim la orice pas și ne putem bucura de ea oriunde, junglele sunt cel mai potrivit loc pe a admira (și) această splendoare a naturii. În Chiang Mai am avut o scurtă oprire într-o pădure tropicală, unde am descoperit mai mulți fluturi decât mi-aș fi imaginat vreodată, de diferite dimensiuni și infinite culori, și unde trilurile păsărilor erau acompaniate de glasuri de maimuțe. Ținta mea a fost o cascadă, am vizitat două, în final, însă și scurta plimbare prin mijlocul vegetației tropicale mi s-a părut o experiență demnă de luat în considerare atunci când vizităm țara.

Cascadele Montha Than, Chiang Mai

Cascadele Montha Than, Chiang Mai


Citește și: Am fugit de soare până am ajuns în mijlocul pădurii tropicale


 

  1. Descoperiți frumusețea sălbatică a parcurilor naționale

 

Nu doar junglele sunt locurile în care putem admira frumusețea sălbatică și pură a naturii, ci și parcurile naționale (deși, de multe ori, acestea coincid). Vestea bună este că există și metode prin care putem fi și mai aproape de simplitatea vieții trăite în mijlocul naturii, căci avem posibilitatea de a ne caza în case în copaci sau în case plutitoare. Spre exemplu, în Parcul Național Khao Sok (aflat destul de aproape de Phuket) există ambele variante de cazare, iar eu am experimentat-o pe cea din urmă și am dormit o noapte pe lacul din mijlocul parcului. Plimbarea cu barca, liniștea, legănatul căsuței pe apă, chiar și lipsa semnalului te deconectează de la cotidian și te conectează cu natura. Iar toată frumusețea din jurul tău nu poate decât să te atragă și mai tare.

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda


Citește și: În mijlocul liniștii din Parcul Național Khao Sok


 

  1. Explorați insulele din sudul Thailandei cu ajutorul unei croaziere

 

În țările tropicale, peisajele sunt paradiziace atât pe uscat, cât și pe acele palme de nisip, uneori mai mici, alteori mai extinse, de deasupra apei (unele dintre ele cu stânci care străpung, parcă, marea). Acesta este motivul pentru care croazierele sunt unele dintre cele mai îndrăgite activități din Thailanda, fie că este vorba despre cele de pe Marea Andaman, din Golful Thailandei ori de pe lacul din Parcul Național Khao Sok (probabil că mai sunt și altele, însă doar pe acestea le-am experimentat eu).

În Phuket, cea mai mare insulă a țării, aflată în sud-vest, am optat pentru o croazieră pe Marea Andaman către Phi Phi Islands și am petrecut o zi întreagă descoperind cele mai frumoase insule Phi Phi (Insula Maimuțelor, Phi Phi Don, Maya Bay, Khay Island).

Pe partea opusă a peninsulei, în sud-est, am plecat din Khanom și făcut croazieră de o jumătate de zi pe apele Golfului Thailandei pentru a observa delfinii roz, timp în care am avut parte și de o mică oprire pe o insulă ce adăpostește unul dintre cele mai sacre temple ale regiunii.

În Parcul Național Khao Sok, pe lângă plimbarea cu barca de aproximativ o oră și jumătate până la hotel, am făcut și o altă croazieră la apusul soarelui pentru a admira acest spectacol și pentru a mă înconjura de frumusețea junglei (și de sălbăticia ei).

Phi Phi Islands

Phi Phi Islands, Thailanda


Citește și: Croazieră către Phi Phi Islands sau cum să petreci o zi în paradis


 

  1. Admirați lumea subacvatică făcând snorkeling sau scuba diving

 

Nu mergem în croaziere doar pentru frumusețea de la suprafață (deși este un motiv suficient pentru a opta pentru acest mod de relaxare), ci și pentru cea din adâncuri – și nici nu trebuie să căutăm prea mult, căci ea ni se arată de cum abandonăm malul și pășim în apă. Croazierele au incluse și opriri ceva mai în larg, pentru snorkeling (care se poate face fără probleme și mai aproape de mal, căci apa este atât de caldă, încât peștii sunt peste tot), iar altele oferă și posibilitatea de a face scuba diving. Eu m-am mulțumit cu zonele apropiate malului, însă la fel de ofertante în ceea ce privește diversitatea și coloritul peștilor.

Phi Phi Islands

Snorkeling în Phi Phi Islands, Thailanda

 

  1. Achiziționați produse handmade de la handicraft villages

 

Toate produsele tradiționale care ajung pe tarabele din piețe sunt realizate manual de către mâinile iscusite ale localnicilor, fie în propria locuință, fie în satele (sau fabricile) destinate realizării de obiecte handmade, acele handicraft villages. Aici avem ocazia, pe de-o parte, să asistăm live la procesul de creație și, pe de altă parte, să achiziționăm tot felul de obiecte (de la cele vestimentare până la cele decorative) la prețuri mult mai mici decât în piețe. Sfat: rezervați-vă spațiu în bagaj pentru multe suvenire, căci vor fi multe, credeți-mă. 🙂 În plus, putem, astfel, să îi ajutăm pe localnici, cumpărându-le produsele – știm despre thailandezi că nu sunt neapărat înstăriți, ba, din contră, sunt un popor destul de modest.

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda


Citește și: Când fericirea ta se traduce prin simplitate


 

  1. Observați viața localnicilor din satele pescărești

 

Un alt mod de a observa viața localnicilor este îndepărtându-ne de zonele foarte turistice și vizitându-le satele tradiționale. Pentru că Thailanda are, pe lângă zonele de coastă, și multe lacuri și acele wet lands, asemănătoare deltelor, pescuitul este una dintre activitățile de bază în această țară și principala sursă de venit a locuitorilor din satele pescărești. Bărbații își aruncă năvoadele (sau pescuiesc în multe alte feluri) înainte de răsăritul soarelui, iar femeile au ca sarcină curățarea peștelui și punerea lui la uscat; o parte se vinde așa cum este, iar o parte se vinde gătit (inclusiv icre prăjite). Vizitarea unui astfel de sat este o experiență prin care putem lua contact cu viața autentică, în care nu turismul este principala sursă de venit.

Thale Noi, Thailanda

Thale Noi, Thailanda


Citește și: Viața poate fi și așa: suspendată


 

  1. Lăsați-vă vrăjiți de culori și de miresme la fermele de orhidee

 

Dacă nu era suficientă toată vegetația dimprejur pentru a ne convinge de frumusețea cadrului natural în care se află Thailanda, mai există și locuri în care natura era principala atracție. Este vorba despre ferme de orhidee, unele dintre ele au încorporate și ferme de fluturi, unde spectacolul de miresme și de culori merită fiecare baht (taxele de intrare sunt modice).

Fermă de orhidee și de fluturi din Chiang Mai

Fermă de orhidee și de fluturi din Chiang Mai


Citește și: Cum arată o fermă de orhidee din Chiang Mai


 

  1. Simțiți-vă exploratori pe plajele sălbatice din Phuket

 

Sau din întreg sudul țării, căci nu numai în Phuket sunt plaje sălbatice, însă eu doar pe acestea le-am explorat (momentan). Culorile apei sunt o atracție în sine; lor li se adaugă câțiva palmieri ce cresc aproape de mal, o mică terasă din lemn de unde îți poți lua bere locală și câțiva turiști a căror prezență nici nu o simți – dacă te îndepărtezi de terasă, plaja devine aproape pustie. Așa arată Freedom Beach, plaja unde am ajuns escaladând niște stânci, neamenajată, lăsată doar așa cum natura s-a priceput să o creeze. Și ce frumusețe a ieșit din mâinile ei dibace! Se poate ajunge și pe mare, eu am ales drumul pe mare pentru întoarcerea în Patong, iar la dus am apelat la un taxi și, mai apoi, la abilitățile mele de alpinist (nu vă imaginați că este imposibil de escaladat bariera naturală din stânci și nici că este foarte mare, trebuie doar puțină atenție pentru a nu aluneca).

Freedom Beach Phuket

Freedom Beach Phuket


Citește și: Freedom Beach Phuket – atunci când libertatea ta este o plajă


 

  1. Plimbați-vă cu long tail boat

 

Imaginile simbol ale plajelor thailandeze sunt dominate de acele bărci înguste și lungi, long tail boats, specifice acestei țări. În zonele turistice, ele nu mai sunt folosite pentru scopul inițial (pescuitul), ci au devenit adevărate atracții pentru doritorii de experiențe autentice (și de fotografii frumoase). Plimbările cu aceste bărci nu pot fi pe distanțe foarte lungi, căci ele nu merg cu viteză prea mare, prețurile sunt chiar mai ridicate decât pentru un taxi (și în cazul tuk tukurilor este la fel), însă senzația vântului care îți flutură părul, cu soarele pe fundal ce stă să apună este unică (am ales momentul apusului pentru această călătorie).

Freedom Beach, Phuket, Thailanda

Freedom Beach, Phuket, Thailanda

 

  1. Relaxați-vă în leagănele de pe plajă

O altă imagine simbol a plajelor thailandeze (și a țărilor din zonele tropicale, mai exact) este aceea a leagănelor care te îndeamnă să te așezi pe ele și să privești către mare. În Patong am găsit cu greu un astfel de leagăn, căci ele se întâlnesc preponderent pe insulele mai mici; Krabi sau Phi Phi Islands sunt ceva mai ofertante în ceea ce privește leagănele.

Patong Beach, Phuket, Thailanda

Patong Beach, Phuket, Thailanda

 

  1. Petreceți o zi pe o insulă de mici dimensiuni

 

Deși am stat destul de puțin pe insula Khay, căci despre ea este vorba (am stat suficient cât să o încoronez drept preferata mea), timpul petrecut pe o insulă de mici dimensiuni este, cu siguranță, echivalentul timpului petrecut în paradis. Cu riscul de a suna clișeic, paradisul, în Thailanda, se întâlnește la orice colț. Nu trebuie să fie dominat de peisaje spectaculoase. Nu, trebuie să aibă oameni, frumusețe, bunătate, stare de bine. Și poate și un cocktail într-un ananas. 🙂

Phi Phi Islands

Khay Island, Thailanda

 

  1. Participați la o lecție de gătit preparate locale

 

Despre gastronomie am povestit și cred că știm cu toții că este unul dintre ambasadorii Thailandei, însă, atunci când vizităm țara putem avea ocazia de a afla mici secrete ale pregătirii unora dintre cele mai celebre delicii locale. În Parcul Național Khao Sok, la 500 Rai Floating Resort, am asistat la o demonstrație de pregătire a celebrei papaya salad, urmată, cum altfel, de o degustare. 🙂

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Curs de gătit în Parcul Național Khao Sok, Thailanda

 

  1. Simțiți vibrația de pe Bangla Street

 

La polul opus față de liniștea de pe plajele sălbatice se află agitația de pe Bangla Street, locul cel mai animat din Patong. N-aș putea să o descriu altfel decât o nebunie de lumini și de sunete care te cucerește prin farmecul său unic. Este genul de loc pe care îl iubești și unde revii în fiecare seară sau, din contră, care nu îți place deloc și eviți să îl mai incluzi în planurile tale. Eu m-am aflat în prima categorie și chiar am străbătut-o de mai multe ori în fiecare seară, pentru atmosfera de aici – baruri de tot felul, localnici care încearcă să te convingă să le treci pragul, vânzători ambulanți, saloane de masaj, magazine și tarabe cu suvernire.

Bangla Street, Patong

Bangla Street, Patong


Citește și: Când noaptea se lasă peste Patong


 

  1. Simțiți atmosfera colonială din Phuket Old Town

 

Capitala insulei Phuket, orașul cu același nume, are un centru vechi cu aromă colonială, deși țara nu a fost niciodată colonie, ci doar a întreținut relații economice cu statele din Europa. Cu Portugalia, mai exact, iar influențele acelei perioade se reflectă astăzi în arhitecturile clădirilor, construite după același tipar: parterul destinat micilor afaceri și etajul locuință. Toate sunt viu colorate și te transpun într-o lume care pare că aparține mai multor timpuri – aici este un loc potrivit pentru a vă delecta cu preparate locale sau măcar cu un bubble tea.

Phuket Old Town

Phuket Old Town


Citește și: La pas prin coloratul Phuket Old Town


 

  1. Observați întreaga insulă de la Big Buddha

 

Big Buddha, un simbol recent al insulei (aflat încă în construcție), este cea mai mare astfel de statuie din Phuket și, totodată, adăpostește un templu la parterul ei. Datorită poziționării, oferă posibilitatea de a observa aproape toată partea de sud a insulei, simțindu-te, cumva, în vârful lumii. Acesta este unul dintre locurile mele preferate din aceste locuri, cu toată liniștea și serenitatea pe care lăcașul de cult le transmite.

Big Buddha, Phuket

Big Buddha, Phuket


Citește și: Spiritualitate, budism și lăcașuri de cult din Phuket – Big Buddha și Wat Chalong


 

  1. Descoperiți obiceiurile locale la templele budiste

 

Strălucirea și arhitectura templelor thailandeze sunt renumite, însă, oricât de atrăgătoare ar fi, acestea sunt, înainte de orice, spații de reculegere, unde localnicii vin pentru a depune ofrande și pentru a medita, motiv pentru care trebuie respectate anumite reguli de conduită: se intră desculț, cu umerii și cu genunchii acoperiți, nu se ating statuile, se păstrează liniștea și se respectă spațiul în care ne aflăm.

Am asistat la tot felul de procesiuni din cultura budistă, de la înconjurarea pagodei de mai multe ori, timp în care se rostesc anumite mantre, la depunerea de flori și de bețișoare parfumate și până la lipirea unor foițe de aur pe statueta care reprezintă zodia ta în zodiacul chinezesc.

Temple vom întâlni peste tot (cu precădere în Chiang Mai), de la cele mici de pe trotuar (asemănătoare troițelor) până la acelea întinse pe vaste terenuri, ce au în componența sa numeroase clădiri, unele dintre ele servind drept adăpost și școală pentru preoții budiști, altele având încorporate și muzee, unele adăpostind statui ale lui Buddha care se întrec prin măreție, ce îl ilustrează în diferite poziții (cele mai întâlnite sunt poziția lotus și poziția culcat), iar altele păstrând elemente alte unor construcții ce simbolizează vechimea pe care respectivul loc sacru o are.

Chiang Mai, Thailanda

Templu din Chiang Mai, Thailanda


Citește și: FOTO – Wat Phra Mahathat


 

  1. Întâlniți-vă cu elefanții într-un parc național sau la un sanctuar dedicat lor

 

Lumea sălbatică este frumoasă tocmai din acest motiv, pentru că este sălbatică (și așa și trebuie să rămână). Dacă vă doriți o oarecare apropiere de ea, recomandarea mea este să optați pentru parcurile naționale sau, în ultimă instanță, pentru acele sanctuare în care elefanții sunt atent îngrijiți și nu exploatați. Nu o să insist prea mult pe acest subiect acum, poziția mea despre turismul cu animale am exprimat-o într-un articol amplu, pe care vă invit să îl citiți aici. Tot ce vă pot sfătui este să alegeți înțelept și documentat.

Chiang Mai, Thailanda

Sanctuar de elefanți din Chiang Mai, Thailanda


Citește și: O vizită la un sanctuar de elefanți din Chiang Mai


 

  1. Pierdeți-vă printre tarabele unui night market

 

Piețele de noapte din Thailanda sunt renumite, însă ele sunt organizate noaptea din motive practice, căci soarele din timpul zilei te îndeamnă mai degrabă să stai în apă decât printre tarabe. Cum apusul este în jurul orei 18:00-18:30 pe tot parcursul anului, aceste spații comerciale se deschid odată cu lăsarea serii și se închid la miezul nopții. Aici întâlnim suvenire de tot felul, produse handmade, street food și constituie o atracție în sine, unde se poate simți din plin atmosfera specifică locurilor.

Khao San Road, Bangkok

Night market, Thailanda

 

  1. Vizitați sate în care trăiesc diverse triburi

 

În nordul Thailandei există sate în care trăiesc triburi refugiate din diverse țări, triburi care trăiesc în continuare după tradiții și obiceiuri străvechi, destul de greu de înțeles pentru noi. Un astfel de exemplu este dat de femeile cu inele în jurul gâtului (femeile cu gâtul lung), care poartă aceste podoabe încă de la vârsta de 5 ani, ajungând, la maturitate, să țină (în permanență) în jurul gâtului o greutate de 3 kg. În satul Baan Tong Luang pe care l-am descoperit într-o călătorie în afara orașului Chiang Mai, trăiesc mai multe astfel de triburi, refugiate îndeosebi din Myanmar și din China. Locul pare un muzeu al satului, însă oamenii aceștia aici locuiesc și supraviețuiesc de pe urma biletelor de intrare în sat (oricât de ciudat ar părea, se plătește pentru a-i vedea) și a produselor handmade pe care le vând turiștilor.

Satul Baan Tong Luang, Chiang Mai, Thailanda

Satul Baan Tong Luang, Chiang Mai, Thailanda


Citește și: Satul Baan Tong Luang sau cum este să ți se transforme casa într-un muzeu


 

  1. Relaxați-vă cu un masaj thailandez

 

Masajul thailandez nu este un masaj tradițional de relaxare, ci se axează mai mult pe eliminarea presiunii din oase, așa că poate părea destul de dur dacă nu suntem obișnuiți cu el. Soluția este să spunem că dorim mai ușor („bau bau” în thailandeză). În general, un masaj complet durează două ore, timp în care fiecare os al corpului este masaj, inclusiv cele faciale.

Baan Tonlamphu, Phatthalung, Thailanda

Masaj thailandez în aer liber

 

  1. Faceți cumpărături de la piețe inedite (plutitoare sau de pe calea ferată)

 

În afară de piețele de noapte, renumite în întreaga lume, mai există și acelea cu amplasament acolo unde nu ne-am imagina, cum este, de exemplu, piața de pe calea ferată Mae Klong. Și cele plutitoare joacă un rol important în cultura thailandeză, devenite veritabile atracții turistice. Recomandarea mea este nu doar să asistați la spectacolul oferit de trecerea trenului peste tarabele localnicilor sau de bărcile în care aceștia pregătesc de zor tot felul de bunătăți locale, ci și să sprijiniți activitatea lor prin achiziționarea preparatelor comercializate. Un mango sticky rice este bine-venit oricând și oriunde, nu? 🙂

Bangkok, Thailanda

Piață plutitoare, Thailanda


Citește și: Cele mai inedite piețe din Bangkok – piața plutitoare Amphawa și piața de pe calea ferată Mae Klong


 

  1. Plimbați-vă cu barca pe râul Chao Praya din Bangkok

 

Râul care străbate Bangkokul oferă nu doar avantajul de a vizita grupat cele mai cunoscute obiective turistice ale orașului, ci și posibilitatea unei plimbări pe apele lui, prilej de a observa atât skyline-ul dominat de zgârie-nori, cât și clădirile simple, care par că aparțin unei lumi total diferite. Hotelurile amplasate pe malul lui oferă, de regulă, curse gratuite cu barca până în punctul de unde ne putem îmbarca în cele de timpul hop on, hop off, cu stații la cele mai renumite atracții ale capitalei Thailandei. Acesta mi se pare un mijloc rapid și practic de transport într-un oraș extrem de aglomerat.

Marele Palat din Bangkok

Râul Chao Praya, Bangkok

 

  1. Vizitați Marele Palat din Bangkok

 

Marele Palat este unul dintre simbolurile Bangkokului, motiv pentru care ai senzația că toți turiștii din oraș se îngrămădesc să îl viziteze. Dacă treceți peste acest hop (al aglomerației) veți descoperi aici clădiri construite în stilul regal thailandez; palatul aparține familiei regale (și se respectă aceleași reguli ca la temple) și are în componența sa și un templu care adăpostește una dintre cele mai importante statui ale lui Buddha din țară, din smarald.

Marele Palat din Bangkok

Marele Palat din Bangkok


Citește și: Marele Palat din Bangkok – un simbol al capitalei Thailandei


 

  1. Răcoriți-vă la umbra copacilor din Lumphini Park

 

Atunci când căldura dintr-un oraș care pare că se sufocă din cauza traficului devine insuportabilă, avem posibilitatea de a evada în spațiile verzi, iar unul dintre cele mai cunoscute (datorită dimensiunii, a lacului cu varani și a priveliștilor cu zgârie-nori) este Lumphini Park. Eu am zăbovit destul de mult aici, iar la prima vizită chiar am fost cazată în apropierea lui.

Lumphini Park, Bangkok

Lumphini Park, Bangkok

 

  1. Călătoriți printre zgârie-nori cu trenul suspendat

 

În Bangkok, străzile sunt pline la orice oră din zi și din noapte, iar uneori îți este greu să mergi și pe jos, cu atât mai mult să stai cu mașina mai bine de o jumătate de oră la același semafor. Soluția este metroul clasic, însă, pe lângă acesta există și trenul suspendat ce merge printre zgârie-nori, care este nu doar un mijloc rapid de transport, ci și o experiență în sine.

Marele Palat din Bangkok

Sky train, Bangkok

 

  1. Bucurați-vă de atmosfera hippie de pe Khao San și Ram Buttri

 

Khao San este, poate, cea mai cunoscută stradă din Bangkok, echivalentul străzii Bangla din Patong. Aceeași atmosferă de petrecere continuă, street food, magazine și localuri de tot felul. Atât de cunoscută, încât are propria stație pe traseul bărcilor de tipul hop on, hop off. Însă, la mică distanță de ea se află o alta, care mie mi-a plăcut chiar mai mult, și anume Ram Buttri. Imaginați-vă o latură doar cu localuri (cu muzica mult mai încet față de gălăgia de pe Khao San) și o alta cu tarabe, iar, printre ele, vânzători ambulanți care vând de la broscuțe din lemn la insecte prăjite. Am petrecut mult timp la localurile de aici și a fost una dintre cele mai frumoase după-amiezi din capitala Thailandei.

Khao San Road, Bangkok

Khao San Road, Bangkok


Citește și: Khao San Road – întâlnire cu viața autentică din Bangkok


 

  1. Descoperiți orașul de la înălțimea unui zgârie-nor, la un sky bar

 

Departe de agitația străzilor din Bangkok se înalță lumea care vede orașul de la înălțimi de peste 40 de etaje. Este aceea a zgârie-norilor, folosiți nu doar pentru birouri ale instituțiilor și hoteluri, ci și ca sky baruri, pe care le adăpostesc, de obicei, pe terasă. Priveliștea de la înălțime îți taie respirația, iar aerul este parcă mai răcoros și atmosfera mai liniștită.

Sky Bar, Bangkok

Sky Bar, Bangkok


Citește și: Am încheiat o seară în Bangkok cu un cocktail la un sky bar aflat la etajul 46


 

  1. Bucurați-vă de principalele elemente ale culturii thailandeze la Icon Siam

 

Un oraș cu 10 milioane de locuitori (la care se adaugă și turiștii) trebuie să dispună de suficiente centre comerciale. Unele dintre malluri par niște piețe acoperite (dispuse pe zeci de etaje), altele seamănă ceva mai mult cu cele familiare nouă, iar altele aduc ceva în plus, și anume elemente ale culturii thailandeze. Un astfel de exemplu este Icon Siam, un mall aflat pe malul râului Chao Praya (cu stație pe traseul bărcilor), care, la parter, pare mai mult un tribut adus culturii thailandeze: piață plutitoare, templu, restaurante cu specific local.

Bangkok, Thailanda

Icon Siam, Bangkok, Thailanda

 

  1. Alegeți unități de cazare specifice locurilor

 

Recomandarea mea, oriunde ați alege să călătoriți, este să alegeți unități de cazare care să redea cât mai bine specificul zonei în care vă aflați.

Spre exemplu, în Phuket, mi-am dorit camere cu piscină privată, așa că am optat pentru The Nature Phuket și pentru Wyndham Grand Phuket Kalim Bay, unde am primit și un mic dejun plutitor în piscina camerei (iar la The Nature am avut propriul jacuzzi pe terasă).

În Chiang Mai, Bodhi Serene Boutique Hotel a fost, pentru mine, întruchiparea serenității și a atmosferei liniștite, cu tente spirituale, din întregul oraș.

În Bangkok recomand un hotel amplasat pe malul râului Chao Praya, atât datorită faptului că puteți ajunge cu ușurință către toate atracțiile orașului, cât și pentru imaginile pe care acest loc le oferă.

În Parcul Național Khao Sok am experimentat cazarea pe apă, în mijlocul junglei, iar în Thale Noi am avut parte de câteva zile pur autentice, dormind într-un bungalow suspendat pe un canal.

În Khanom, pe malul mării, am avut propria vilă cu acces la piscină și vedere la mare, iar nucile de cocos savurate pe nisip au completat experiența.

Phuket, Thailanda

Wyndham Grand Phuket Kalim Bay, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

500 Rai Floating Resort, Thailanda

The Nature Phuket

The Nature Phuket, Thailanda

Khanom Beach, Thailanda

Aava Resort and Spa Khanom Beach, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Bodhi Serene Chiang Mai Boutique Resort, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Ramada Plaza by Wyndham Bangkok Menam Riverside, Thailanda

Baan Tonlamphu, Phatthalung, Thailanda

Baan Tonlamphu, Phatthalung, Thailanda


Citește și:


 

  1. Vizitați mai multe regiuni ale țării

 

Fiecare regiune are propriul specific și chiar și peisajele se schimbă pe măsură ce mergem de la sud la nord (sau invers). Plajele cedează locul parcurilor naționale și, mai apoi, mulților. Iar Bangkokul pare, la prima vedere, o lume în sine, diferită de restul țării. Asta până cobori din taxi și îți dai seama că oamenii au aceleași obiceiuri și sunt la fel (poate mai puțin gălăgioși). Așa că, pentru o imagine mai corectă a țării și o vedere de ansamblu asupra ei, nu trebuie să ne limităm doar la o singură regiune, oricât de tentantă ar fi. Eu am vizitat până acum Chiang Mai, Bangkok, Khanom, Phatthalung, Parcul Național Khao Sok și Phuket și n-aș putea alege o preferată, cum nu aș putea recomanda doar una singură.

Chiang Mai, Thailanda

Chiang Mai, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Bangkok, Thailanda

Khanom Beach, Thailanda

Khanom Beach, Thailanda

Phatthalung, Thailand

Phatthalung, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Parcul Național Khao Sok, Thailanda

Patong Beach, Phuket

Phuket, Thailanda


Citește și:


 

  1. Respectați cultura și tradițiile locale

 

Ca în oricare alt stat pe care îl vizităm, mai cu seamă dacă diferențele culturale sunt vizibile, acestea trebuie respectate și tratate ca atare. Am povestit pe larg despre acest subiect într-un articol dedicat, cu lucrurile pe care trebuie să le avem în vedere atunci când călătorim în Thailanda (și care se pot foarte ușor extinde către multe alte state cu religie preponderent budistă, dar nu numai). Trebuie să încercăm să nu deranjăm, pentru ca vacanța noastră să nu se transforme în neplăcerea localnicilor.

 

Cam acestea sunt principalele activități pe care eu le consider de neratat în Thailanda, adunate pe parcursul a două vizite în Țara Zâmbetelor. Dacă ați identificat și altele, le aștept cu mare interes în comentarii. 🙂 Călătorii frumoase vă doresc și nu uitați să zâmbiți și să visați! 🙂

 


Citește și: