Sau, mai bine spus, de la ocean, deasupra norilor și înapoi la ocean. Aceasta este povestea de astăzi, povestea uneia dintre cele mai frumoase excursii în care am fost, una care m-a impresionat nu prin puterea minții umane, cum au făcut-o celelalte, în care vizitam obiective turistice cu arhitecturi dintre cele mai spectaculoase, ci una care m-a impresionat prin puterea naturii. Această forță este incredibilă, iar lucrurile pe care ni le oferă sunt adevărate lecții. De supraviețuire, de adaptare, de comuniune. Sunt lecții pe care le înțelegem doar trăindu-le și locuri pe care le apreciem doar vizitându-le.

Cum poți transforma o fotografie de la mare (sau de la ocean, în acest caz) într-una de poveste? Îi dai viață. Și treci prin mai multe etape pentru a ajunge să fotografiezi respectivul loc. Te simți ca într-o poveste, în care, cu fiecare etapă, ești mai aproape de scopul tău, care nu este neapărat acela de a o descoperi, ci de a trăi noi emoții.

Aceasta nu este doar povestea mea. Este povestea întregii lumi, este povestea fiecăruia, este modul în care alegem să ne bucurăm de viață, de la cele mai mici aspecte, până la tabloul de ansamblu, ce impresionează prin măreție. Este povestea conexiunii cu natura. Uneori, trebuie să te oprești, să vezi, să asculți, să înțelegi și să apreciezi. Să înțelegi măreția, ca, mai apoi, să îți dorești să faci lucruri mărețe.

Cu fiecare călătorie, mă simt mai aproape de lume și de mine. Mă simt mai recunoscătoare pentru tot ceea ce ne înconjoară și pentru locurile pe care le descopăr. Mă simt mai încrezătoare. Și îmi doresc mai mult, de fiecare dată. Îmi doresc să învăț călătorind și să călătoresc învățând. Să mă pierd și să mă regăsesc, să fiu surprinsă, oricât de pregătită m-aș simți. Să transform fiecare nouă descoperire într-un capitol din viața mea, ca, mai apoi, să le unesc pe toate și să mă văd în fiecare dintre ele și să vi le prezint și vouă, așa cum mi s-au înfățișat mie.

Tocmai ce m-am întors în țară, după o excursie în paradis. În Tenerife, mai exact, un loc în care m-am simțit „blocată” în timp. Exact, am simțit că am călătorit în câteva zile cât în câteva luni și încă mă simt acolo. Încă trăiesc acele momente, încă simt senzațiile pe care le aveam la fiecare pas (sau la fiecare curbă, după caz). Mi-am dorit o călătorie a descoperirilor, așa că am încercat să am parte de toate aventurile pe care aceasta le putea aduce cu ea. Și, doar într-o zi, am traversat, practic, toată insula, am trecut de la ocean, la munte, vulcan, deșert, pădure, ca, mai apoi, să ajung din nou la ocean. M-am simțit liberă. Am simțit că sunt doar eu și că mă identific cu fiecare loc. Am descoperit spectacolul naturii, în care aș putea spune că „actorii” erau în cea mai bună formă. Și totul doar pentru mine. Simțeam că, prin faptul că pot vizita toate aceste locuri, mi se oferă șansa de a înțelege și de a aprecia și mai mult călătoriile, iar acum am șansa de a vă povesti și vouă experiența mea.

Nu aș fi putut avea parte de această aventură dacă nu aș fi închiriat mașină și vă sfătuiesc să faceți același lucru, dacă intenționați să vizitați insula. Astfel, veți salva mult timp și veți putea ajunge în locuri pe care nici nu vi le imaginați. Există excursii organizate, există transport în comun, însă mașina este, cu siguranță, cea mai bună alegere. Chiar dacă a mea a fost una dintre cele mai urâte mașini pe care le-am văzut vreodată și simțeam că se va desprinde din orice colț dacă depășea viteza de 100 km/oră, eu am iubit-o. Ea a fost, într-un fel, deliciul întregii excursii. Era atât de urâtă, încât o iubeam tocmai din acest motiv. Și m-a dus prin toate locurile acestea minunate, așa că nu pot decât să îi mulțumesc. Știu că și altă mașină ar fi făcut același lucru, dar unde mai era amuzamentul în această situație? 🙂

Dacă ne gândim la o insulă, mintea ne zboară la plajă, apă, soare, palmieri. În totalitate corect, însă Tenerife este cu mult mai mult decât atât. Este un spectacol, spre orice parte am privi. Tenerife este o insulă vulcanică, parte a Insulelor Canare, unde predomină plajele cu nisip negru, stâncile care se unesc cu marea și ne oferă și un vulcan activ, la o altitudine de peste 3700 de metri. Mi-am dorit să descopăr cât mai mult din aceste spectacole ale naturii, așa că am pornit din sud-vest, de la Playa de Los Gigantes, spre nord-est, către Santa Cruz de Tenerife, capitala insulei și a întregului arhipelag. Pentru a ajunge acolo, am trecut prin toate formele de relief și, deși știam ce urmează să descopăr, când am ajuns, mi-am dat seama că sunt complet nepregătită, așa că surprinderea și bucuria au fost și mai mari.

Los Gigantes, Tenerife

Los Gigantes, Tenerife

Sunt destinații care spun propriile povești și destinații cărora noi le atribuim povești. Iar, atunci când poveștile noastre se intersectează cu poveștile lor, dau naștere momentelor. Mai mult decât frumusețea locurilor, bucuria cu care povestim despre ele este cea care le oferă unicitate. Pentru că sunt unice pentru fiecare în parte și pentru că avem parte de emoții diferite.

Prima oprire a fost la Masca, „satul pierdut” dintre munți, unde am ajuns parcurgând un drum asemănător Transfăgărășanului, doar că mult mai îngust și mai abrupt, din punctul meu de vedere. Diferența era că, printre stânci, se putea observa oceanul. Acesta a fost primul „act” al spectacolului, despre care, de asemenea, citisem și primisem sfaturi să nu îl ratez, însă nu aș fi putut niciodată să îi înțeleg pe deplin frumusețea dacă nu l-aș fi vizitat.

Masca, Tenerife

Masca, Tenerife

A urmat, apoi, un traseu ce traversa Parcul Național Teide. Aici am fost foarte aproape de vulcanul activ Teide, motiv pentru care, de o parte și de cealaltă a șoselei, puteam zări stânci formate din bucăți de lavă întărită. Un alt spectacol al naturii, de un colorit incredibil. Nu cu mult mai departe, am avut senzația că am ajuns în deșert. De fapt, deasupra stâncilor era nisip, motiv pentru care m-am simțit în mijlocul pustietății. Poate și pentru că drumul era aparent pustiu, doar când și când se zărea câte o mașină.

Parcul Național Teide, Tenerife

Parcul Național Teide, Tenerife

Parcul Național Teide, Tenerife

Parcul Național Teide, Tenerife

Punctul culminant a fost momentul când am ajuns, efectiv, deasupra norilor, la peste 2500 de metri.  A fost pentru prima dată în viață când experimentam astfel de senzații și, dacă nu m-ar fi așteptat un drum destul de lung, cred că aș fi putut sta ore în șir acolo. Să privesc și să visez. Unde poate visa cel mai bine și cel mai mult un Visător, dacă nu deasupra norilor? 🙂 Da, a fost ca și cum mi-aș fi atins toate visurile. Ca și cum ele s-ar fi dus în nori, iar eu am venit să le caut. Am trăit niște emoții care au fost departe de orice imaginație sau orice vis.

Deasupra norilor, Tenerife

Deasupra norilor, Tenerife

Iar, după toate aceste spectacole, am ajuns într-o pădure, unde ramurile copacilor de pe marginea drumului formau un imens tunel, ce mă aștepta, practic, să intru într-o nouă poveste. Miros de mentă, sunet de păsări, aer extrem de curat. O bucurie pentru toate simțurile! Și așa am trecut, în doar câteva ore, prin toate formele de relief.

Deși destinația mea era Santa Cruz de Tenerife, mi-am dat seama că nu puteam încheia ziua decât așa cum am început-o, respectiv pe plajă, și nu orice plajă, ci una dintre cele mai frumoase, Playa Jardin din Puerto de la Cruz, o plajă cu nisip negru. Acesta este locul în care am făcut această fotografie, fotografia unei zile și imaginea unei excursii și a unor sentimente. Este povestea a tot ce a însemnat vacanța mea în Tenerife: fascinație față de natură. Am spus și voi spune mereu: nimic din ceea ce oamenii realizează, cu efort și viziune, nu va putea egala ceea ce natura formează într-o zi sau în mii de ani.

Playa Jardin, Tenerife

Playa Jardin, Tenerife

Uneori, nu locurile, nu peisajele, nu clădirile, nu oamenii sunt cei care dau unicitate unei excursii. Ci noi suntem. Noi, prin felul în care simțim și alegem să trăim fiecare vacanță în parte. Noi, prin descoperirile pe care le facem, prin modul în care ne regăsim pe noi, prin modul în care ne surprindem, prin bucuria și energia pe care le transmitem.

Pentru mine, au fost atât de multe emoții, atât de multe lucruri făcute pentru prima dată, încât am simțit această excursie ca pe un nou început. Niciun ghid turistic și nicio altă fotografie nu poate reda sentimentele trăite. Vă spun, îmbrățișați lumea și natura, sub toate formele ei! Sentimentul de conexiune va fi atât de puternic, încât veți simți din plin fascinație și admirație.

Fotografia mea este precum un premiu, la finalul unei zile în care am primit și am oferit. Am primit spre încântare toate aceste locuri incredibile și am oferit timpul și aprecierea mea. Am oferit o parte din sufletul meu și am primit o zi de poveste, o zi de pus în „rama” amintirilor.

Puteți ajunge mult mai ușor decât v-ați imaginat în locuri de poveste. Poate acesta, poate altele. Lumea ne așteaptă pe toți. Pe momondo.ro găsim milioane de bilete de avion și de oferte de călătorie. Este foarte simplu, doar alegem destinația și perioada, iar acest motor de căutare gratuit ne prezintă toate ofertele, pentru a o alege pe care ni se potrivește cel mai bine. Dorim vacanțe low-cost sau, din contră, vacanțe de lux? Nicio problemă, avem opțiuni pentru fiecare în parte. Dorim vacanțe la mare, la munte, în orașe încărcate de istorie, sau orașe dintre cele mai moderne? Ați ghicit, vom găsi soluții pentru fiecare dorință în parte.

Următoarea mea călătorie îmi doresc să fie în Asia. Nu am călătorit încă pe acest continent, dar mă atrage atât din punctul de vedere al aventurilor pe care le-aș putea avea, cât și al peisajelor. Dar, mai mult decât orice, mă atrag cultura și tradițiile localnicilor. Călătoria voastră de vis care este? Și când va fi? Vizitați, bucurați-vă, trăiți, simțiți, experimentați. Aduceți un omagiu lumii în care trăim, prin faptul că o descoperim.

Sursa foto: momondo.ro

Sursa Foto: momondo.ro

O călătorie nu este niciodată doar o călătorie, este o ușă care ni se deschide. Este un pas pe care îl facem, către noi și către lumea care ne înconjoară. Acum putem fi mult mai aproape, atât de noi, cât și de lume și putem afla povestea noastră în totalitate. Mai exact, momondo ne oferă posibilitatea de a descoperi cât de aproape suntem de oamenii din întreaga lume. Și nu doar vizitându-i, ci aflându-ne moștenirea genetică. Putem câștiga un kit ADN, în cadrul concursului The DNA Journey, pentru a descoperi lumea întreagă ce se regăsește în noi, dar și o excursie în valoare de 1500 de euro către țările din care provenim. Ce poate fi mai frumos decât să ne descoperim la propriu pe noi, în locuri complet străine? Aici vă puteți înscrie pentru a participa la această campanie de regăsire. Cel mai interesant mi s-ar părea să descopăr că am origini din țări pe care deja le-am vizitat și față de care m-am simțit extrem de apropiată, iar acum să înțeleg și motivele. Spania este, spre exemplu, a doua mea casă. Așa mă simt, oriunde aș călători în această țară, inclusiv pe insule, după cum am aflat în excursia din Tenerife.


Articol redactat pentru competiția Spring SuperBlog 2017