Fascinația pentru cultura thailandeză este dată, în mare parte, de faptul că este total diferită de cea europeană, iar religia ocupă un rol semnificativ în conturarea acestei culturi. Peste 90% dintre locuitori sunt adepți ai filosofiei budiste, iar templele sunt acelea care o ilustrează cel mai bine.
Dacă vrem să înțelegem modul de trai al localnicilor (pentru că religia ocupă un loc foarte important în toată viața lor, ba chiar aș putea spune că în jurul religiei se clădesc toate acțiunile lor), trebuie musai să pășim într-un templu; vom înțelege rapid rolul pe care Buddha și învățăturile lui îl ocupă.
Cât despre arhitectură, templele se remarcă prin pagode de dimensiuni impresionante și prin statui care ilustrează diferite etape din viața lui Buddha, cele mai frecvent întâlnite fiind acelea în poziția lotus sau culcat.
Așadar, dacă vizităm Thailanda, vom fi atrași de strălucirea acestor locuri și ne vom dori, cu siguranță, să trecem pragul cel puțin unuia dintre ele (așa cum am mai spus și în articolele anterioare, trebuie respectate niște reguli de conduită, respectiv trebuie intrat desculț, cu umerii și cu genunchii acoperiți).
Țara abundă de astfel de lăcașuri de cult, mai mici sau mai mari, dar la fel de colorate și de strălucitoare. Templul pe care urmează să vi-l ilustrez, Wat Phra Mahathat din provincia Nakhon Si Thammarat, are specific faptul că are pagoda formată din mai multe pagode mai mici și că, aici, călugării nu petrec nopțile, cum se întâmplă în alte temple care le devin casă.
Un ultim aspect pe care vreau să îl aduc în discuție este faptul că templul adăpostește și două muzee unde nu este permis fotografiatul, care sunt formate din colecții întregi de obiecte personale, bani și bijuterii aduse de localnici. Un alt fel de ofrandă, aș putea spune, deși ofrandele clasice (bazate îndeosebi pe flori) sunt nelipsite la intrarea în templu.
Citește și: